Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 24.4.2024, 23:59
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "EVANGHELIA LUI IACOV - Copilăria și adolescența lui Iisus" 
Author Message
Unique
Gazda
Gazda


PostPosted: 7.10.2007, 07:12    Post subject: Capitolele 1-14 Reply with quote

EVANGHELIA LUI IACOB
DESPRE COPILĂRIA LUI IISUS


începând de la acea vreme când Iosif a luat-o pe Maria la sine

Iacov, un fiu de-a lui Iosif, a  notat toate acestea; dar cu timpul au fost aceste scrieri așa de tare deformate, că nu putea fi permis, să fie preluate ca scrieri credibile în scriptură. Eu însă vreau să-ți dau adevărata Evanghelie a lui Iacov, dar numai începând de la perioada mai sus menționată; că Iacov a înglobat și biografia Mariei, începând de la nașterea acesteia, precum și cea a lui Iosif. - Și astfel scrie deci ca prim capitol:


1

Chemarea lui Iosif. Tragerea la sorți a Mariei în templu.
Mărturia lui Dumnezeu despre Iosif. Rugăciunea lui Iosif. Maria în casa lui Iosif.


  Iosif era însă ocupat cu construirea casei în regiunea dintre Nazaret și Ierusalim.
  Un cetățean onorabil din Ierusalim a poruncit să se construiască această casă pentru a servi ca și casă de adăpost, deoarece, altfel, Nazarinienii nu aveau nici un adăpost până la Ierusalim.
  Maria însă, care a fost crescută în templu, a devenit matură și era necesar după legile Mozaice, să fie dată altundeva în afara templului.
  Au fost de aceea trimiși mesageri în toată Iudea, pentru a face acest lucru cunoscut, ca părinții să vină, pentru faptul, că dacă cineva ar fi fost găsit ca fiind demn, de a o lua pe fecioară cu sine în casa lui.
   Atunci când un asemenea mesaj a ajuns și la urechile lui Iosif, el a renunțat degrabă la uneltele sale de lucru și s-a grăbit la Ierusalim și chiar acolo la locul stabilit de întrunire și de sfătuire în templu.
  Atunci când însă, după trecerea a trei zile, aceia care s-au prezentat pentru această cauză s-au reunit iarăși în acel loc mai înainte stabilit și după ce fiecare concurent i-a oferit preotului un toiag de magnole într-un mod așa oarecum stabilit, atunci preotul s-a dus cu toiegele degrabă în interiorul templului și s-a rugat acolo.
  Iar după ce el și-a terminat rugăciunea, a pășit el iarăși afară cu toiegele și i-a dat iarăși fiecăruia toiagul lui.
  Toate toiegele au devenit numaidecât lipicioase; numai acel dat la urmă lui Iosif a rămas proaspăt și fără cusur.
  Dar câțiva s-au împotrivit din această cauză și au declarat această probă ca fiind părtinitoare și astfel, nevalabilă și au cerut o altă probă, de care într-adevăr nu se poate lega  nici o nedreptate.
  Preotul, din această cauză puțin supărat, a poruncit de îndată să vină Maria, i-a dat un porumbel în mână și i-a cerut să pășească în mijlocul concurenților, ca ea să lase acolo porumbelul să zboare liber și a spus înainte de eliberarea porumbelului către concurenți: „Uitați-vă, voi care interpretați greșit semnele lui Iahve! Acest porumbel este un animal nevinovat și curat și nu are auz pentru discuțiile noastre, „ci trăiește numai în voia Domnului și înțelege numai atotputernica limbă a lui Dumnezeu!
  „Țineți toiegele voastre în sus! - După ce fecioara va lăsa liber acest porumbel și pe a cărui toiag se va pune el și pe a cărui creștet se va așeza el, acela să o ia pe Maria!“
  Iar concurenții au fost însă mulțumiți cu aceasta și au spus: „Da, acesta să fie un semn neândoielnic!“
  Atunci când Maria a lăsat liber porumbelul la îndemnul preotului, acesta a zburat acuși la Iosif, s-a pus jos pe toiagul lui și de la acesta, de îndată pe capul lui Iosif.
  Și preotul a spus: Așa a vrut Domnul! Pe tine, tu om de meserie cinstit, au căzut sorții neândoielnici, pentru a primi fecioara Domnului! Așa că ia-o deci cu tine în numele Domnului în casa ta curată spre ocrotire următoare! Amin.“
  Atunci când însă Iosif a auzit aceasta, el a răspuns preotului și a zis: „Uite, tu slujitor uns al Domnului după legile lui Moise, slugă credincioasă a Domnului Dumnezeu Savaot, eu sunt deja un moșneag și am fi mari acasă și sunt deja de mult timp un văduv; cum voi fi eu de râs în fața fiilor lui Israel, dacă aș lua această fecioară în casa mea!
  „De aceea, lasă să se schimbe alegerea încă o dată și lasă-mă să fiu afară, ca să nu fiu numărat printre concurenți!“
  Preotul și-a ridicat însă mâna și i-a spus lui Iosif: „Iosife! Să te înfricoșezi de Dumnezeu Domnul! Nu știi tu ce le-a făcut El lui Datan, Core și Abiram?
  „Uite, pământul s-a deschis și toți aceștia au fost înghițiți de el din cauza cerbiciei lor! Ești tu de părere că El n-ar putea să facă cu tine același lucru?
  „Eu îți spun ție: Deoarece tu ai văzut și ai simțit neândoielnic semnul lui Iahve, de aceea și ascultă de Domnul, care este atotputernic și drept și totdeauna îi mustră pe cei tare la cerbice și căzuți de la voia Lui!
  „De altfel, însă, fii foarte înfricoșat în casa ta, că Domnul ar putea face așa ceva și în casa ta, ce El le-a făcut lui Datan, Core și Abiram!“
  Atunci i-a fost lui Iosif foarte tare frică și el a vorbit în mare teamă cu preotul: „Atunci roagă-te așadar pentru mine, ca Domnul să fie iarăși milostiv și îndurător cu mine și dă-mi atunci fecioara Domnului după voia Lui!“
  Preotul a mers însă înăuntru și s-a rugat pentru Iosif în fața celui mai sfânt și Domnul a vorbit către preot, care s-a rugat acolo:
  „Nu-Mi tulbura omul pe care Eu l-am ales; pentru că mai drept decât el nu este într-adevăr nimeni în Izrael și nimeni pe tot pământul și nici unul în fața tronului Meu în toate cerurile!
  „Și mergi afară și dă-i fecioara, pe care am crescut-o Eu Insumi, celui mai drept dintre bărbații pământului!“
  Aici s-a lovit preotul în piept și a spus: „O Doamne, Tu atotputernic Dumnezeu al lui Avraam, Isaac și Iacov, fii cu mine, păcătosul, milostiv în fața Ta; pentru că acum am recunoscut, că Tu vrei să cercetezi pe poporul Tău!“
  După aceasta s-a sculat preotul și i-a dat fecioara înfricoșatului Iosif, binecuvântând în numele Domnului
  și i-a spus: „Iosif, drept ești tu în fața Domnului, de aceea El te-a ales pe tine din multe mii! Și astfel să mergi în pace! Amin.“
  Și Iosif a luat-o pe Maria și a spus: „Deci să se întâmple așadar tot timpul numai voia sfântă a Dumnezeului meu, a Domnului meu! Ceea ce Tu, o Doamne, îmi dai, este doară tot timpul bine; de aceea eu doar și iau cu drag și cu ascultare această ofrandă din mâna Ta! Binecuvânteaz-o însă pentru mine și pentru ea, ca eu să fiu vrednic de ea în fața Ta, acum, precum întotdeauna! Voia Ta, amin.“
  Atunci când Iosif a spus aceasta în fața Domnului, a fost el întărit în inima lui, a plecat atunci din templu cu Maria și a condus-o atunci în împrejurimile Nazaretului și acolo în locuința lui sărăcăcioasă.
  Dar lucrul necesar a lui Iosif aștepta; de aceea nici n-a zăbovit el de data aceasta și i-a spus de aceea Mariei:
  (Iosif) „Maria, uite, eu te-am luat la mine după voia lui Dumnezeu din templul Domnului, Dumnezeului meu; eu însă nu pot să rămân acum la tine și să te păzesc, ci trebuie să te las în urmă, fiindcă trebuie să plec, pentru a mă ocupa de construirea mea convenită a casei în acel loc, pe care ți-i l-am arătat în timpul călătoriei încoace!
  „Dar uite, tu nu trebuie să ramâi de aceea singură acasă! Eu doar am o apropiată a casei rudă cu mine, aceea este evlaviosă și dreaptă; aceea va fi în jurul tău și cel mai tânăr fiu al meu și milostivirea lui Dumnezeu și binecuvântarea Lui nu te vor părăsi!
  „În cel mai apropiat timp voi veni eu însă iarăși acasă la tine cu cei patru fii ai mei și îți voi fi un îndrumător pe căile Domnului! Dumnezeu Domnul va veghea însă acum asupra ta și asupra casei mele, amin.“


2

Perdeaua nouă în templu. Lucrul Mariei la perdea.


  A fost însă în acel timp încă o perdea în templu necesară, deoarece cea veche a devenit pe ici pe colo deja foarte deteriorată, pentru a acoperi ce este deteriorat.
  Atunci a fost așadar ținut un sfat de către preoți și ei au spus: „Să facem așadar o perdea în templul Domnului pentru acoperirea a ce este deteriorat.
  „Pentru că doar ar putea să vine astăzi sau mâine Domnul, precum este scris; cum ne-am afla atunci în fața lui, dacă El ar găsi templul așa de neglijat de noi? !“
  Cel mai mare dintre preoți a spus însă: „Nu judecați totuși într-un mod chiar așa de orb, de parcă Domnul, a cărui sfințenie este în templu, n-ar ști, cum este alcătuit acum templul!
  „Chemați-mi însă totuși șapte fecioare nepătate din neamul lui David și noi vrem să ținem atunci o tragere la sorți, cum este atunci de împărțit lucrul!“
  Atunci s-au dus slujitorii afară, pentru a le căuta pe fecioarele din neamul lui David și au adus de-abia șase cu mare greutate la căpetenia preoților.
  Căpetenia preoților și-a adus însă aminte, că acea Marie, dată spre îngrijire lui Iosif de-abia înainte cu puține săptămâni, este și ea deasemenea din neamul lui David și le-a făcut aceasta cunoscut de îndată slujitorilor.
  Și degrabă au plecat slujitorii, i-au spus aceasta lui Iosif și el a mers și a adus-o pe Maria iarăși în templu, condusă de slujitorii templului.
  Atunci însă când fecioarele s-au adunat în pridvor, a venit acuși căpetenia preoților și le-a condus pe toate în templul Domnului.
  Și atunci când ele s-au adunat acolo, în templul Domnului, a vorbit de îndată căpetenia preoților și a spus:
  „Ascultați, voi fecioare din neamul lui David, care a dat acolo poruncă după voia lui Dumnezeu, ca lucrul fin la perdea, care separă cea mai mare sfințenie de templu, să fie făcută întotdeauna de fecioarele din neamul său,
  „și să fie după testamentul său lucrul diferit împărțit prin sorți și să înfăptuiască atunci în cel mai bun mod posibil fiecare fecioară lucrul revenit ei după îndemânarea ei!
  „Vedeți, aceasta este în fața voastră perdeaua deteriorata și aici, pe masa aurie, sunt puse deja la îndemână diferitele stofe nefinisate spre prelucrare!
  „Voi vedeți, că asemenea treabă este necesară; de aceea trageți-mi imediat la sorți, ca să se arate, care dintre voi să țese firul de aur și amiantul și firul de bumbac,  „firul de mătase, atunci cel de culoare hiacintă, cel stacojiu și cel de purpură curată!“
  Și fecioarele au tras la sorți timide, atunci când căpetenia preoților se ruga peste ele; și atunci când ele au sfârșit de tras la sorți după ordinea stabilită, s-a arătat, cum trebuie să fie împărțită treaba.
  Și au căzut sorții pentru fecioara Maria, fiica Anei și a lui Ioachim, pe firele stacojii și cele de purpură curată.
  Fecioara i-a mulțumit însă lui Dumnezeu pentru o asemenea recunoștiință milostivă și pentru acordarea unui asemenea lucru de cinste spre mărirea Lui, a acceptat lucrul condusă de Iosif, iarăși acasă.
  Ajunși acasă, s-a pus Maria de îndată la muncă cu curaj bucuros; Iosif i-a urat toată hărnicia, a binecuvântat-o și s-a dus atunci imediat iarăși la construirea casei, la treaba lui.
  S-a întâmplat însă aceasta în același timp, când Zaharia, deoarece a adus în templu jertfă de ardere de tot, ca urmare a micii lui necredințe s-a făcut mut, de aceea a fost pentru el ales un înlocuitor, sub acoperământul căruia a fost trasă la sorți această muncă.
  Maria a fost însă înrudită și cu Zaharia și cu înlocuitorul acestuia, din care cauză ea și-a și sporit așadar îndoit hărnicia ei, pentru ca destul de repede, ba chiar dacă este posibil prima, să termine cu lucrul ei.
  Dar ea nu și-a dublat hărnicia cumva din dorința de a fi cinstită, ci numai, după părerea ei, să-i facă lui Dumnezeu Domnului o bucurie destul de mare cu aceasta, dacă ar termina munca ei cât se poate de repede și cât se poate de bine.
  Mai întâi a fost rândul stofei stacojii, care trebuia țesută cu mare atenție, pentru ca nu cumva să se facă firul pe ici pe colo mai subțire sau mai gros.
  Cu mare îndemânare a fost țesut firul stacojiu de către Maria, așa încât toți, care veneau numai în casa lui Iosif, erau foarte minunați de îndemânarea ieșită din comun a Mariei.
  În timpul scurt a trei zile a terminat Maria cu stofa stacojie și s-a pus atunci de îndată să facă și cea purpurie; deoarece, însă, ea trebuia să umezească  acest fir tot timpul, așa că trebuia să ia în timpul lucrului  de mai multe ori găleata de apă și să meargă afară, să-și ia apa.


3

Bunavestire a nașterii Domnului făcută de un înger.
Supunerea plină de smerenie a Mariei



  Într-o zi de vineri dimineața a luat Maria iar vasul de apă și a mers afară pentru a-l umple de apă, când auzi, - o voce vorbi cu ea:
  „Binecuvântată să fii tu în împărăția Domnului! Domnul este cu tine, tu binecuvântată între femei!“
  Maria însă s-a speriat foarte tare la auzul acestei voci, pentru că nu știa de unde venea și de aceea se uită precaută în stânga și în dreapta; dar ea nu a putut să descopere pe nimeni, care ar fi putut vorbi cu ea.
  De aceea a fost ea umplută de frică, în grabă a luat vasul de apă și a mers cu pași iuți spre casă.
  Când a ajuns ea cutremurată în casă, a pus imediat deoparte vasul, a luat iar purpuriul în mână, s-a așezat pe scaunul de lucru și a început cu hărnicie să țese purpurul în continuare. l
  Dar de abia a început să lucre iar, iată, deja stătea în fața fecioarei harnice un înger al Domnului  și vorbea spre ea:
  „Nu te teme, căci tu ai găsit în fața Domnului milostivire nemărginită; iată, tu vei rămâne însărcinată de la cuvântul lui Dumnezeu!“
  Dar când Maria a auzit acestea, a început să cântărească pe toate părțile aceste cuvinte și ea nu a putut înțelege sensul lor; de aceea a început ea să vorbească spre înger:
  „Cum să se întâmple acest lucru? Nici măcar nu sunt încă femeia unui bărbat și niciodată nu am făcut cunoștință cu un bărbat, ca acestă să mă ia pentru a fi femeia lui, pentru a mă putea însărcina și pentru a putea naște la fel ca celelalte femei!“
  Îngerul însă vorbi cu Maria: „Ascultă tu, fecioară aleasă de Dumnezeu! Nu așa să se întâmple, ci puterea lui Dumnezeu te va umbri!
 „De aceea Sfântul ce se va naște din tine, se va numi ‘Fiul Celui Preaînalt’!
  „Tu însă, când se va naște El, îi vei da numele ‘Iisus’; Căci doar El va putea salva poporul Său de toate păcatele, de la judecată și de la moartea veșnică.“
  Maria a căzut pe genunchi în fața îngerului și a început să vorbească: „Iată, eu sunt doar o slujitoare a Domnului; de aceea să se întâmple după voia Sa, tot așa cum sună cuvintele tale! ” - Aici a dispărut îngerul și Maria s-a dedicat iar lucrului ei.


4

Discuția copilăroasă-nevinovată a Mariei cu Dumnezeu și răspunsurile de sus


 Dar când a dispărut îngerul de îndată, a început Maria să-l laude și să-l înalțe pe Dumnezeu Domnul și a vorbit astfel în inima ei:
  „Oh, ce sunt eu în fața Ta, o Doamne, ca Tu îmi arăți o astfel de milă? !
  „Eu să rămân însărcinată, fără a fi cunoscut vreodată vreun bărbat; căci eu nu știu diferența care este între mine și un bărbat!
  „Știu eu oare, intr-adevăr ce înseamnă: ‘sarcină’? ! -O Doamne, iată, eu nu știu!
  „Dar eu știu ce înseamnă când se spune. ‘Iată, o femeie naște’? - O Doamne uită-Te cu milă la mine; eu sunt doar o slujitoare de paisprezece ani și am auzit doar despre acestea - și nu știu de aceea nimic din fapte!
  „Ach, ce se va întâmpla cu mine, săraca, dacă eu voi rămâne însărcinată - și nu știu cum este o astfel de stare!
  „Ce va spune tatăl Iosif despre aceasta, dacă eu îi voi spune, sau dacă el va observa, că eu sunt însărcinată? !
  „Ceva rău nu poate fi sarcina, mai ales atunci când o slujitoare, cum a fost o dată Sară, a fost Însuși de Domnul aleasă pentru aceasta? !
  „Căci eu am auzit deja de multe ori în templu, ce bucurie mare au femeile, atunci când ele sunt însărcinate!
 „Deci sarcina trebuie să fie ceva foarte bun și ceva îmbucurător și eu cu siguranță mă voi bucura, când mi se va da aceasta de la Dumnezeu, ca eu să devin însărcinată!    
  „Dar când se va întâmpla aceasta și cum? Sau s-a întâmplat deja? Sunt eu deja însărcinată, sau se va întâmpla acest lucru?
  „O Doamne, Tu veșnicul Sfânt al Israelului, da-mi mie, slujitoarei Tale sărace, un semn, atunci când se va întâmpla aceasta, ca eu să te pot lăuda și să te pot slăvi!“
  La aceste cuvinte bate o suflare aterică luminată peste Maria și o voce foarte blândă vorbi spre ea:
  „Maria nu-ți fă griji pentru aceasta; tu ai primit deja și Domnul este cu tine! Dedică-te muncii tale și du-o la bun sfârșit, căci mai târziu nu se va mai face din acest fel pentru templu!“
  Aici a căzut Maria în genunchi, s-a rugat spre Dumnezeu, Il lăuda și Îl slăvea pentru această milostivire. - Dar după ce i-a adus Domnului lauda, s-a ridicat și și-a luat iar lucrul în mână.


5

Predarea lucrului terminat de Maria din  templu. Maria și preotul suprem.
Călătoria Mariei la mătușa ei Elizabeta


  În câteva zile și-a terminat și Maria lucrul cu purpurul, l-a ordonat atunci și a luat firul stacojiu și l-a așezat lângă purpur.
  După aceea i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru milostivirea, că El a lăsat-o să-și termine așa de bine lucrul, s-a pus să înfășoare țesutul în pânză curată și și-a început drumul spre Ierusalim.
  Până la construcția, unde lucra Iosif, ea a mers singură; dar începând de acolo a condus-o Iosif până la Ierusalim și de acolo până în templu.
  Ajunși în templu, i-a înmânat imediat lucrul preotului suprem.
  Acela a studiat firul stacojiu și purpurul, fiind de părere că lucrarea este extraordinară și a început s-o laude pe Maria și a salutat-o cu următoarele cuvinte:
  (Preotul suprem): „Maria, o asemenea îndemânare bineânțeles că nu locuiește în tine, ci Domnul te-a ajutat cu mâna Sa!
  „Mare te-a făcut de aceea Domnul; binecuvântată vei fi tu de Dumnezeu, Domnul, din toate femeile de pe pământ, pentru că tu ai fost prima, care a adus lucrarea pentru Domnul în templu!“
  Maria însă, plină de bucurie și umilă în inima ei, a început să vorbească către preotul suprem:
  „Demn slujitor al Domnului în sfințenia Sa! O, nu mă lăuda prea tare și nu mă ridica deasupra celorlalți; căci această muncă nu este meritul meu, ci doar a Domnului, care mi-a ghidat mâna!
 „De aceea, doar El să fie laudat, să fie slăvit și să aibă toată gloria, toată dragostea mea și toată adorația mea pe veci!“
  Și preotul suprem a început să vorbească: „Amin, Maria, tu fecioară curată a Domnului, tu ai vorbit pe placul Domnului! De aceea du-te în pace; Domnul să fie cu tine!“
 La aceasta s-a ridicat Maria și a mers împreună cu Iosif până la locul de construcție, unde s-a întărit cu mâncare care constă în pâine, lapte și apă. -
  Dar la o jumătate de zi de călătorie depărtare de la locul de construcție, peste un munte mic, locuia o mătușă de-a Mariei, pe numele de Elizabeta, iar pe aceasta a dorit s-o viziteze și i-a cerut permisiunea lui Iosif.
  Iosif i-a îngăduit aceasta de îndată și l-a trimis pe fiul cel mai mare ca însoțitor cu ea, până când Maria va vedea casa Elizabetei.


6

Minunata primire a Mariei la Elizabeta. Maria cea înțeleaptă și umilă
Evanghelia femeilor. Întoarcerea Mariei la Iosif
.


  Ajunsă la Elizabeta, adică la casa acesteia, a început să bată cu timiditate la ușă, exact așa cum cere tradiția iudeilor.
  Dar când Elizabeta a auzit acea bătaie timidă, a început să se gândească în sine: „Cine bate oare așa de neobișnuit de încet?
  „O fii copilul vecinului meu; căci bărbatul meu, care stă mut în templu și își așteaptă salvarea, nu poate fi în nici într-un caz!
  „Lucrul meu însă este important; să-l pun eu oare deoparte din cauza copilului neastâmpărat a vecinului meu?
  „Nu, aceasta nu voi face, căci lucrarea din mâinile mele este pentru templu și aceasta este mai presus decât proasta creștere a unui copil, care cu siguranță că nu dorește altceva, decât să mă necăjască și să-și bată joc de mine.
  „De aceea voi rămâne eu la lucrul meu și voi lasă copilul să bată cât dorește acesta!“
  Maria însă, a mai bătut o dată și copilul din pântecele Elizabetei a început să salte de bucurie și mama a auzit o voce înceată din acea parte unde sărea copilul și vocea suna astfel:
  „Mamă, mamă, du-te repede; căci mama Domnului meu și al tău, a Dumnezeului meu și al tău, este la ușă și bate și ea vine să te viziteze în pace!“
  Elizabeta însă când a auzit acestea, a aruncat totul, tot ce avea în mână și a fugit degrabă pentru a-i deschide Mariei ușa, i-a dat după obicei imediat binecuvântarea, a cuprins-o cu brațele deschise și a spus către ea:
  „O Maria, tu binecuvântat-o între femei! Tu ești binecuvântată dintre toate femeile și binecuvântat este fructul trupului tău!
  „O Maria, tu, cea mai curată fecioară a lui Dumnezeu! De unde îmi vine mie marea milă, ca mama Domnului meu, a Dumnezeului meu, să mă viziteze pe mine? !“
 Maria însă, care nu înțelegea nimic din toate secretele acestea, a vorbit spre Elizabeta:
  „Ah, dragă matușă, eu am venit la tine doar într-o vizită pretenoasă! Ce lucruri vorbești tu despre mine, care eu nu le pot înțelege? Sunt eu oare într-adevăr deja însărcinată, deoarece mă numești tu mamă?“
  Elizabeta însă îi răspunse Mariei: „Iată, când ai bătut tu a doua oară la ușă, a început să sară imediat copilașul, pe care îl port sub inimă, de bucurie și mi-a vestit acest lucru și te-a salutat deja înaintea mea în mine!“
  Atunci s-a uitat Maria în sus spre cer și a început să se gândească, ce i-a vorbit arhanghelul Gabriel, cu toate că nu a înțeles nimic din cele spuse, a început ea să vorbească:
  „O tu marele Dumnezeu a lui Avraam, Isaac și a lui Iacob, ce ai făcut Tu oare din mine? Ce sunt eu, că toate ființele de pe pământ mă laudă cu bucurie?“
 Elizabeta a început să vorbească: „O Maria, tu, aleasa lui Dumnezeu, intră în casa mea și întărește-te; acolo v-om vorbi împreună și amândouă Îl vom lăuda și slăvi pe Dumnezeu din toate puterile noastre!“
  Și Maria a urmat-o imediat pe Elizabeta în casă și a mâncat și a băut și s-a întărit și a fost plină de bucurie.
  Elizabeta a întrebat-o pe Maria despre multe lucruri, ce a aflat ea în acea vreme în templu când a fost copilul educat de Domnul și cum i s-au părut ei toate acelea.
  Maria însă a spus: Scumpă, dar și binecuvântată mătușă de la Domnul! Eu cred că aceste lucruri stau prea sus pentru noi și nu este din partea noastră, a femeilor, înțelept, dacă noi vorbim despre lucruri, peste care i-a pus Domnul pe fiii Israelului.
  „De aceea sunt eu de părere, ca noi femeile să lăsăm lucrurile dumnezeiești în seama lui Dumnezeu și acelora, care au fost aleși de El și noi să nu cercetăm acestea.
  „Dacă noi îl iubim pe Dumnezeu deasupra tuturor și urmăm poruncile Sale sfinte, atunci trăim noi exact după pozițile noastre; ce este peste acest lucru, este treaba bărbăților, care sunt convocați și aleși de Domnul.
   „Eu cred, drag mătușă, că acest lucru este drept; de aceea să nu mai bârfim faptele din templu, - căci așa nu devine situația nici mai bună, nici mai rea! Dacă însă îi va fi pe plac Domnului, atunci va pedepsi El cum se cuvine templul și îl va schimba la timpul potrivit.“
  Elizabeta a recunoscut în aceste cuvinte că Maria este umilă și modestă și a spus către ea:
  „Da, tu, fecioară, plină de binecuvântarea Domnului! Cu această morală trebuie doar să ai cea mai înaltă milă în fața lui Dumnezeu!
  „Căci așa, cum vorbești tu, poate vorbi doar cea mai înaltă nevinovăție; și cine trăiește după aceasta, acela trăiește cu siguranță drept în fața lui Dumnezeu și a lumii!“
  Maria răspunde: „Viața dreaptă nu este a noastră, ci a Domnului și este o milostivire!
  „Cine crede de la sine că trăiește drept, acela nu trăiește cu siguranță deloc drept în fața lui Dumnezeu; cine însă își recunoaște tot timpul vina în fața lui Dumnezeu, acela este, care trăiește drept în fața lui Dumnezeu!
  „Eu însă nu știu, cum trăiesc eu, - viața mea este o pură milă a Domnului; de aceea nu pot face nimic altceva, decât să-l iubesc, să-l laud și să-l slăvesc tot timpul din toate puterile mele! Dacă viața ta este ca și a mea, atunci fă așa ca mine și Domnul va avea mai multă bucurie, decât dacă noi am vorbi împreună despre situația din templu!“
  Elizabeta a recunoscut imediat, că din Maria sufla chiar un duh dumnezeiesc și în cele din urmă s-a abținut la întrebările despre templu și s-a conformat în voința Lui, slăvindu-L și lăudându-L pe Dumnezeu. -
  Așa a petrecut Maria încă trei luni întregi la Elizabeta și a ajutat-o ca o fecioară la toate treburile casei.
  Intre timp și-a terminat și Iosif al nostru construcția și se afla cu fiii săi iar acasă și cultiva pământul său mic, care era bineânțeles închiriat.
  Intr-o seară însă i-a spus (Iosif) fiului cel mai mare:Iov du-te și pregătește pentru mâine dimineață animalul meu de cărat, căci eu trebuie să merg ca s-o aduc înapoi pe Maria!
  Fata este deja de aproape trei luni absentă din casa mea și eu nu știu, ce se întâmplă acolo cu ea.
  „Cu toate că este la femeia preotului suprem care a muțit, nu se poate știi, dacă acea casă este curată de toate ispitele, care a atras-o și pe Eva!
 „De aceea vreau să merg mâine și să iau fata , ca nu cumva să vorbească cu timpul de mine fiii Israelului, ci doar Domnul să mă pedepsească pentru lenevia mea, că mi-am făcut griji pentru această fată.“
  Și Iov a mers și a făcut totul după cuvintele tatălui său; dar Iov de abia și-a terminat lucrul, că deja stătea Maria în fața casei și îl saluta pe Iosif și l-a rugat pentru primirea ei înapoi în acea casă.
  Iosif, foarte uimit de apariția Mariei, o întreabă de îndată: „Ești tu oare, tu, necredincioasă casei mele?“
  Și Maria a vorbit: „Da, eu sunt, - dar nu necredincioasă casei tale; căci eu de mult aș fi venit iar înapoi, dar nu am avut curajul să călătoresc singură peste munții aceia împăduriți, - și tu nu ai trimis nici un mesager după mine! Deci, a trebuit să rămân așa de mult timp acolo!
  „Dar trei diaconi au vizitat-o pe femeia lui Zaharia și când ei s-au întors înapoi la Ierusalim, m-au luat și pe mine cu ei, m-au adus până la granița pământului tău, au binecuvântat casa ta și pe mine și și-au continuat drumul și eu am venit repede la tine, dragul meu tată Iosif!“
  Cu toate că Iosif ar fi vrut s-o certe pe Maria pentru șederea ei îndelungată, nu l-a putut lăsa inima să facă acest lucru; căci în primul rând i-a mișcat inima, vocea nobilă a Mariei și în al doile rând se privea pe sine ca vinovatul, deoarece nu i-a trimis Mariei un mesager pentru a o aduce înapoi.
  De aceea i-a spus fetei să vină la el, pentru a o binecuvânta și fata a sărit la el pentru a-l alinta, exact așa cum copiii nevinovați își alintă părinții sau binefăcătorii lor.
  Iosif a fost foarte mișcat de aceasta și a fost plin de bucurie și a început să vorbească: „Iată, eu sunt un bărbat sărac și sunt deja bătrân; dar dragostea ta copilărească mă face să uit sărăcia și anii mei! Domnul mi te-a dat spre marea bucurie; de aceea vreau să mă duc fericit ca să-ți aduc ție, copilașul meu, o bucată de pâine bună!“
  La aceste cuvinte au început să-i curgă omului bătrân lacrimi din ochii săi. Dar Maria i-a șters repede obrajii umezi și i-a mulțumit lui Dumnezeu, că a fericit-o cu un astfel de bun tată adoptiv. -
  În acel timp însă, a auzit Iosif deodată, de parcă s-ar cânta în fața casei sale psalmi.


7

Profețiile și bănuielile lui Iosif. Consolarea Mariei. Binecuvântata cină.
Sarcina Mariei devine vizibilă.


  Iosif însă a fost plin de bănuieli înalte și a vorbit spre Maria: „Copil al Domnului! Multă bucurie mi s-a dat casei mele prin tine, sufletul meu este plin de bănuieli înalte!
  „Dar eu mai știu că aceia, care îi sunt dragi Domnului, sunt tot timpul căutați de durere; de aceea vrem noi să-l rugăm veșnic, ca El să fie tot timpul cu noi milostiv și mișcător!
  „Este chiar posibil, că Domnul dorește prin mine și prin tine să reânoiască vechiul și uzatul chivot al legii!
  „Dacă este adevărat aceasta, atunci vai de tine și de mine; noi vom avea de trecut peste lucruri grele! - Dar acum, să nu mai vorbim!
  „Ce va urma, va veni cu siguranță și noi nu putem să împiedicăm acest fapt, dar dacă va veni, atunci ne va cuprinde cu o mână atotputernică și noi vom tremura în fața voinței Aceluia, care a înființat pământul!“
  Maria nu a înțeles nimic din toate acestea și a început să-l consoleze pe Iosif, care părea foarte amărât, cu următoarele cuvinte:
  „Drag tată Iosif! Nu fi îngândurat de voința Domnului; căci noi știm, că El vrea doar ce este bun pentru copiii Săi, tot timpul! Dacă Domnul este cu noi, așa cum a fost El cu Avraam, Isaac și cu Iacov și cu toți aceia care Il iubesc, ce rău și ce suferință ne poate paște pe noi? !“
  Iosif însă a fost mulțumit cu această consolare și i-a mulțumit Domnului în inimă din toate puterile, că El i-a dat-o pe Maria, care este un înger de consolare și a spus la aceasta:
  „Copii, este deja foarte târziu; de aceea să cântăm cântecul de laudă, să mâncăm cina noastră binecuvântată și să mergem după aceea la odihnă!“
  Aceasta s-a întâmplat așa și Maria a mers repede ca să aducă pâinea și Iosif a împărțit-o; dar a fost un adevărat miracol, că pâinea a avut de această dată un gust foarte bun.
  Iosif însă a spus: „Toată lauda Domnului! Ce binecuvântează El, este tot timpul bun și foarte gustos!“
  Și Maria a spus cu dragoste spre Iosif: „Iată, dragă tată, tu să nu te sperii de cercetarea Domnului; căci și ele sunt binecuvântarile lui îmbucurătoare!“
  Și Iosif a vorbit: „Da, da, tu curată fiică a Domnului, tu ai dreptate! Eu vreau să port cu răbdare toate poverile Domnului; căci prea grea nu îmi va fi povara și nici jugul Său, - căci El este un tată plin de milă și dragoste chiar și în pedepsele Sale! Și așa să se întâmple pe veci voința Sa!“
  După aceasta s-a dus la odihnă familia credincioasă și a lucrat acasă în zilele următoare. -
  Dar cum trecea timpul se vedea de la zi la zi mai mult sarcina Mariei; și pentru că ea a observat aceasta, a încercat cât se poate de bine să ascundă sarcina în fața ochilor lui Iosif și a fiilor săi.
  Dar după un timp de două luni nu a mai ajutat-o tăinuirea și Iosif a început să nutrească bănuieli și s-a înțeles în secret cu un prieten de-al său din Nazaret despre starea ciudată a Mariei
.

8

Examinarea doctorului. Iosif o interoghează pe Maria. Explicația Mariei.


  Prietenul lui Iosif însă era un specialist; căci el era un doctor, care cunoștea plantele și deseori a asistat la nașteri foarte complicate.
  Acesta a mers cu Iosif și s-a uitat în secret la Maria; după ce a examinat-o, a vorbit el cu Iosif:
  „Asculta-mă, frate din Avraam, Isaac și Iacov! Peste casa ta s-a năpustit o mare nenorocire; căci iată, fata este avansată în sarcină!
  „Tu ești de vină! Iată, este deja a șasea lună de când tu ai lipsit din construcția casei tale! Spune, cine ar fi putut avea grijă de fata ta? !“
  Iosif a răspuns: „Iată, Maria de abia că a fost în această vreme trei săptămâni acasă și aceasta doar la început când a venit în casa mea; după aceea a petrecut trei luni la mătușa ei Elizabeta!
  „Acum au trecut deja două luni, de când se află sub observația mea permanentă și eu nu am văzut niciodată pe cineva, care vine deschis sau în secret la ea!
  „Și în lipsa mea a fost ea și așa în cele mai bune mâini; fiul meu, care a condus-o la Elizabeta, mi-a jurat sincer din timp, că el, nu îi va atinge nici măcar rochia, doar dacă s-ar fi ivit un caz de urgență pe tot drumul.
  „Și așa știu eu cu mare siguranță, că Maria ar trebui să fie pe deplin curată în casa mea; dar dacă așa stau lucrurile și cu casa Zaharia, aceasta este o cu totul alta întrebare!
  „Să se fi întâmplat aceasta în templu cu un slujitor a acestuia? De aceasta să mă fereasca Dumnezeu, dacă voi avea această părere; căci Domnul de mult ar fi pedepsit una ca asta prin veșnica înțelepciune a preotului suprem!
  „Eu însă știu acum ce voi face, pentru a pune adevărul pe calea cea dreaptă! - Tu, prietene poți să te duci în pace și eu voi supune casa mea unei probe amarnice!“
  Prietenul lui Iosif nu a mai stat și a plecat de îndată din casa lui Iosif; Iosif însă s-a adresat imediat Mariei și a vorbit către ea:
  „Copilule, cu ce frunte să mă uit acum spre Dumnezeu? Ce să spun eu acum despre tine?
  „Nu te-am primit eu din templu ca o fecioară curată și nu te-am ocrotit eu prin rugăciunile mele zinice și prin credincioșii, care sunt în casa mea? !
  „Eu te implor de aceea, ca tu să-mi  spui, cine este acela care a îndrăznit, să mă înșele pe mine și care a adus rușinea asupra ta, un fiu al lui David și pe tine, care ai răsărit și tu tot din aceeași casă!
  Cine ți-a adus rușinea și te-a ademenit pe tine, tu fecioară a Domnului? ! Cine a îndrăznit să-ți învârtă mințile, - și cine a putut face din tine o a doua Eva? !
  „Aici, la mine în casă , se repetă într-adevăr vechea poveste a lui Adam, căci evident, pe tine te-a sedus la fel ca pe Eva un șarpe!
   „Răspunde-mi la întrebare! Dar du-te și gândește-te; ție nu îți va reuși să mă înșeli! ” - La aceasta s-a aruncat Iosif de supărare pe un sac de cenușă și a început să plângă.
  Maria a început să tremure de spaimă, a început și ea să plângă și să suspine și nu a putut să vorbească de mare teamă și de tristețe.
  Iosif s-a ridicat iar de pe sac și a început să vorbească cu Maria cu o voce mai controlată:
  „Maria, copil al lui Dumnezeu, care chiar El te-a pus sub ocrotirea Sa, de ce mi-ai făcut tu mie una ca asta? - De ce ți-ai înjosit chiar așa de tare sufletul și de ce ai uitat de Dumnezeul tău? !
  „Cum ai putut să faci una ca asta, care ai fost crescută în sfințenie și mâncarea ta ai primit-o din mâna îngerilor și tu ai avut minunați slujitori ai Domnului care veșnic au fost camarazii tăi de joacă? ! - Oh, vorbește, nu tăcea în fața mea!“
  Aici a început Maria să vorbească: „Tată Iosif, tu bărbat drept și dur! Eu îți spun: Cât de adevărat este că trăiește un Dumnezeu, atât de adevărat este că eu sunt nevinovată și curată și până la această oră nu știu nimic de vreun bărbat!“
 Iosif însă a întrebat: „Prin urmare, de unde este aceasta, ce porți tu sub inima ta?“
  Maria a răspuns: „Iată, eu sunt încă un copil și nu înțeleg prea multe din secretele lui Dumnezeu! Asculta-mă și eu îți voi spune tot ce mi-i s-a întâmplat! - Și aceasta este atât de adevărat, tot așa cum trăiește peste noi un Dumnezeu drept!“


9

Povestirea Mariei despre întâmplările sfinte și secrete.
Supărarea, grija și hotărârea lui Iosif, pentru a o îndepărta pe Maria.
Semnul Domnului în visul lui Iosif. Șederea Mariei în casa lui Iosif.


  Și Maria i-a povestit totul lui Iosif, ce i s-a întâmplat, atunci când încă lucra la purpurul acela și și-a terminat povestirea cu asigurarea:
  „De aceea îți spun eu, tată, mai încă o dată: Atât de adevărat cât trăiește Dumnezeu, Domnul cerului și al pământului, atât de adevărat este că eu sunt curată și nu știu nimic de vreun bărbat și nu cunosc secretele lui Dumnezeu, care eu trebuie să le port spre chinul meu acum sub inima mea!“
  Aici a tăcut Iosif în fața Mariei speriat imens de tare; căci cuvintele Mariei au intrat adânc în sufletul său supărat și tremurător i-au fost confirmate bănuilelile secrete.
  Dar, de aceea a început să se gândească în coace și în colo, ce va putea el să facă și a vorbit astfel în inima sa:
  (Iosif): „Dacă eu ascund pe lume păcatul ei evident, pentru că eu îl recunosc ca nu fiind unul, atunci eu voi fi etichetat ca fiind un trișor față de poruncile Domnului și cu siguranță nu voi putea scăpa de pedeapsă!
  „Dar dacă o trădez în fața fiilor Israelului și o reclam ca fiind o adevărată păcătoasă, contra convingerii mele interioare, deoarece aceasta, ce ea poartă sub inimă, este doar de la un înger, -după spusele ei, -
  „așa voi fi eu atunci vinovat în fața Domnului, pentru că am trădat sânge nevinovat spre judecata morții!
  „Deci, ce aș putea eu să fac cu ea? - Să o părăsesc în secret, adică s-o ascund în secret în munți, aproape de granița grecilor? Sau să aștept ziua Domnului, ca El Insuși să-mi  spună ce să fac eu?
  „Dar dacă cineva vine mâine sau poimâine din Ierusalim și-o recunoaște pe Maria, ce se întâmpla atunci? Da, cel mai bun lucru ar fi dacă eu aș îndepărta-o în secret, fără ca cineva să știe acest lucru în afară de copiii mei!
  „Nevinovăția ei cu siguranță o va dezvălui Domnul cu timpul și atunci totul va fi salvat și câștigat; și așa să se întâmple în numele Domnului!“
  Imediat a înștiințat-o Iosif în secret pe Maria de aceasta și ea s-a conformat, pregătindu-se după bunăvoința a lui Iosif  și s-a dus, deoarece era deja târziu, să se odihnească.
  Iosif însă a picat și el într-un somn adânc, din cauza gândurilor sale variate și iată, un înger al Domnului i-a apărut în vis și a vorbit spre el:
  „Iosif, să nu îți fie teamă din cauza Mariei, cea mai curată fecioară a Domnului! Căci ceea ce poartă ea sub inimă a fost conceput de duhul sfânt a lui Dumnezeu și tu să-i dai numele de ‘Iisus’ atunci când se va naște!“
  Aici s-a trezit și Iosif  din somn și l-a lăudat pe Dumnezeu, Domnul, care i-a dovedit o astfel de milă.
  Dar pentru că deja s-a făcut dimineață, a apărut deja Maria, gata de călătoria stabilită, în fața lui Iosif și i-a spus, că a venit deja vremea de plecare.
  Iosif  însă a cuprins fata în brațe, a strâns-o la pieptul său și a vorbit către ea: „Maria, tu preacurată, tu ramâi la mine; căci astăzi mi-a dat Domnul o mare dovadă despre tine, căci ceea ce se va naște din tine, trebuie să se numeasc㠑Iisus’!“
  Aici a observat Maria imediat că Domnul a vorbit cu Iosif, pentru că ea a auzit același nume, care i l-a spus și îngerul, cu toate că ea nu i-a spus nimic lui Iosif despre acest fapt!
  Și Iosif a păzit fata după aceea și nu a lăsat-o să lucreze nimic, ce i-ar fi putut pune în pericol sarcina.


10

Numărarea romană a populației. Lipsa lui Iosif  de la sfătuirea poporului din Ierusalim.
Anna trădătorul.


  Dar după două luni după aceste întâmplări, s-a ținut o mare sfătuire în Ierusalim, despre faptul; că s-a auzit de la unii romani care trăiesc în Ierusalim, că împăratul va ordona să se numere și să fie descris tot poporul iudeu.
  O astfel de știre a fost înspăimântătoare la iudei, cărora le era interzis, să numere oameni.
  De aceea a chemat preotul suprem pentru scopul unei mari adunări, toți cei mai în vârstă și toți meșterii care trebuiau să vină, exact așa cum era și Iosif unul dintre aceștia.
  Iosif însă a făcut o mică călătorie în munți pentru a aduna lemne pentru construcții și a rămas mai multe zile departe de casă.
  Mesagerul care venea din Ierusalim, i-a adus lui Iosif în timpul absenței sale o invitație pentru marea adunare și pentru că nu l-a întâlnit pe Iosif, i-a spus fiului său cel mai în vârstă, că acesta, imediat ce va apărea Iosif acasă, să-l înștiințeze iute de aceasta!
  Iosif însă a venit deja în ziua următoare dimineața înapoi acasă. Fiul Iov l-a înștiințat de îndată, ce a sosit de la Ierusalim.
  Iosif însă a spus: „Am urcat cinci zile prin munți și de aceea sunt eu foarte obosit, iar picioarele mele nu m-ar mai duce, dacă eu nu m-aș odihni înainte câteva zile; de aceea sunt eu obligat acum să nu ascult chemarea Ierusalimului.
   „De altfel nu are nici măcar o valoare această adunare; căci mărețul împărat al Romei care și-a întins mâna peste multe țări, nu va ține cont de consfătuirea noastră și el va face ceea ce va dori el! De aceea rămân eu acasă!“
  Dar după trei zile a venit din Ierusalim un anumit Anna, care era un mare înțelept, la Iosif și a vorbit către el:
  „Iosif, tu bărbat înțelept și meșter din neamul lui David! Eu trebuie să te întreb de ce nu ai venit la adunarea cea mare! ?“
  Iosif s-a întors spre Anna și a vorbit: „Iată, eu am fost cinci zile în munți și nu am știut că sunt chemat!
  Când am ajuns însă acasă și am primit vestea prin fiul meu Iov, am fost deja prea obosit și slăbit, ca să-mi  mai fi fost posibil, să-mi pun picioarele în mișcare spre Ierusalim! Pe lângă aceasta, am văzut deja de la prima vedere că această adunare va ajuta puțin sau chiar deloc.“
  În timp ce Iosif a vorbit acestea, s-a uitat Anna împrejur și a observat din păcate fecioara însărcinată.
  De aceea l-a părăsit pe Iosif ca un mut și a mers cât a putut de repede spre Ierusalim.
  Ajuns fără vlagă acolo, a mers de îndată la preotul suprem și a spus către el:
  (Anna): „Ascultă-mă și nu mă întreba, de ce nu a venit fiul lui David la adunare; căci eu am descoperit în casa sa păcate extraordinare!
  „Iată, lui Iosif, care Dumnezeu și tu i-ați dat dovada și tu i-ai încredințat fecioara, el a greșit nespus de tare în fața lui Dumnezeu și în fața ta!“
  Preotul suprem însă, îngrozit de știrea lui Anna, a întrebat foarte scurt: „Cum, cum vine aceasta? Grăiește doar adevăr deplin, sau tu azi vei muri!“
  Și Anna a vorbit: „Iată, pe fecioara Maria, care după dovada lui Dumnezeu a luat-o sub tutela lui din templul Domnului, a adus acum cea mai mare rușine peste ea; căci sarcina ei foarte înaintată este o dovadă vie a acestui fapt!“
  Preotul suprem însă a vorbit: „Nu, Iosif nu a putut face aceasta! - Poate oare și Dumnezeu să dea o dovadă falsă? !“
  Anna însă spune: „Trimite-i pe cei mai credincioși slujitori la Iosif și tu te vei convinge, că fecioara este într-adevăr însărcinată; dar dacă ea nu este, atunci vreau eu să fiu omorât cu pietre!“


11

Chibzuiala preotului suprem despre starea Mariei. Reținerea și audierea Mariei și a lui Iosif.
Plângerea și sfădirea lui Iosif cu Dumnezeu. Sentința de moarte asupra lui Iosif și Maria
și dezvinovățirea lor printr-o decizie a lui Dumnezeu.
Maria femeia lui Iosif.


  Preotul suprem s-a gândit un timp și a vorbit astfel în sine: „Ce să fac eu? Anna este plin de gelozie din cauza alegerii fecioarei și niciodată să nu asculți și să nu acționezi după sfatul unui om gelos.
  „Dar dacă într-adevăr așa stau lucrurile cu Maria și eu aș trata acest lucru cu indiferență, ce vor spune atunci fiii Israelului și ce socoteală vor cere ei de la mine?
  „Totuși vreau eu să trimit în secret slujitorii la Iosif, care dacă vor confirma lucrul rău, vor aduce fecioara împreună cu Iosif de îndată la mine!“
  Deci așa a fost gândit și așa a fost hotărât; preotul suprem a chemat în secret slujitori devotați și i-a înștiințat, ce s-a întâmplat în casa lui Iosif și imediat i-a trimis la casa lui Iosif cu hotarârea cum să actioneze ei, în caz că se adeverește acest lucru.
  Și slujitorii au mers repede la Iosif și ei au găsit totul exact așa cum le-a fost descris de preotul suprem.
  Și cel mai bătrân dintre ei a spus către Iosif: „Iată, de aceea am fost noi trimiși din templu, ca să vedem în ce stare este fecioara, deoarece au ajuns zvonuri urâte despre ea la urechile preotului suprem!
  „Noi, însă, am găsit aici totul confirmat; de aceea nu te lăsa obligat, urmează-ne împreună cu Maria în templu, unde vei auzi sentința dreaptă din gura preotului suprem!“
  Și Iosif i-a urmat fără vreo împotrivire împreună cu Maria pe slujitori, până în fața judecătoriei din templu.
  Când au ajuns ei acolo, a întrebat preotul suprem uimit pe Maria, cu un ton foarte serios:
  „Maria! De ce ne-ai făcut una ca aceasta și cum ai putut să-ți înjosești așa de tare sufletul?
  „Ai uitat de Domnul, Dumnezeul tău, tu care ai fost crescută în sfințenie și ai primit hrana ta zilnică din mâna îngerilor,
  „și tot timpul ai auzit cântecele lor de laudă și ai fost binedispusă, te-ai jucat și ai dansat în fața lui Dumnezeu! - Vorbește, de ce ai făcut tu una ca asta?“
  Maria  însă a început să plânga cu amărăciune și a început să vorbească plângând și suspinând foarte tare: „Atât de adevărat cât trăiește un Dumnezeu, Domnul Israelului, atât de adevărat este că eu sunt pură și niciodată nu am cunoscut vreun bărbat! - Întreabă-l pe Iosif, care a fost ales de Domnul!“
  Și preotul suprem s-a adresat lui Iosif și l-a întrebat: „Iosife, eu îți poruncesc în numele Dumnezeului viu și veșnic: spune-mi imediat, cum s-a întâmplat acest lucru? Ai făcut tu una ca asta?“
  Și Iosif  a vorbit: „Eu îți spun la totul ce îmi este mie și ce îți este ție sfânt, atât de adevărat cât trăiește Domnul, Dumnezeul meu, atât de adevărat este că eu sunt curat în fața acestei fecioare, cât și în fața ta și în fața Domnului!“
  Și căpetenia preoților a replicat: „Nu da o mărturie mincinoasă, ci spune adevărul în fața lui Dumnezeu! Iar eu îți spun: Tu ți-ai însușit pe nedrept căsătoria ta, nu ai dat mărturie templului și nu ai plecat mai înainte capul tău sub mâna veșnicului atotputernic, ca El să-ți fi binecuvântat sămânța ta! De aceea spune adevărul!“
  Iosif a fost însă mut la o asemenea cuvântarea a căpeteniei preoților și nu vroia să dea nici o replică; pentru că prea amar și nedrept a fost el învinovățit de căpetenia preoților.
  Dar pentru că Iosif a stat acolo cu o tăcere adâncă în fața căpeteniei preoților și nu vroia să vorbească, atunci a deschis acuși marele preot gura sa și a spus:
  „Dă-ne nouă iarăși fecioara înapoi, așa cum tu ai primit-o de la templul Domnului, atunci când ea a fost așa de curată ca răsăritul soarelui în cea mai înviorătoare dimineață!“
  Topit în lacrimi a stat Iosif în fața acestuia și a spus după o tulburare imensă:
  „Doamne, Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov, ce am făcut eu în sfârșit așa de rău în fața Ta, eu moșneag sărac, ca tu mă bați acum așa de tare? !
  „Ia-mă de pe lume; pentru că prea dureros este, ca eu, ca un om tot timpul drept în fața Ta și a lumii, să îndur o asemenea rușine!
  „Pe tatăl meu David l-ai pedepsit, pentru că a păcătuit împotriva lui Urie.
  „Eu însă n-am păcătuit încă niciodată în fața unui om și nu mi-am însușit nici un lucru al altui  om, nici în ceea ce privește un animal și am respectat tot timpul legea până în cel mai mic amănunt; o Doamne, de ce mă bați Tu în sfârșit?
  „O arată-mi un păcat de-al meu în fața Ta și eu doară vreau cu plăcere să îndur pedeapsa cu foc! Dar dacă eu am păcătuit în fața Ta, atunci să fie blestemată ziua și ora în care eu m-am născut!“
  Marele preot a simțit însă amărăciune în suflet din cauza acestei cuvântări a lui Iosif și a vorbit în mare emoție a cugetului său:
  „Intr-adevăr, deci, deoarece tu negi în fața lui Dumnezeu vina ta gălăgioasă, de aceea vreau eu să va las să beți voi amândoi apa de blestem a lui Dumnezeu, Domnului și vor fi atunci evidente păcatele voastre în ochii voștri și în ochii a tot poporul!“
  Și numaidecât a luat marele preot apă cu blestem  și l-a pus pe Iosif să bea și l-a trimis atunci după lege într-un munte anumit pentru așa ceva, care se afla acolo aproape de Ierusalim.
  Și tot așa a dat el și fecioarei să bea o asemenea apă și a trimis-o atunci de asemenea într-un munte.
  După trei zile au venit însă amândoi nevătămați înapoi și tot poporul s-a minunat, că în ceea ce-i privește pe ei nu a fost vădit nici un păcat.
  Marele preot le-a spus însă atunci și el peste toate măsurile de mirat: „Dacă Dumnezeu Domnul n-a vrut să facă vădit păcatul vostru, atunci nici eu nu vreau să va judec, ci va declar nevinovați și liberi!
  „Dar pentru că fecioara este deja însărcinată, de aceea să fie ea nevasta ta ca ispășire, din care cauză ea a devenit însărcinată mie încă de neânțeles și să nu mai primească mai departe nici un alt bărbat, chiar dacă ea ar deveni o văduvă tânără! Deci așa să fie! - Și acum mergeți iarăși în pace!“
  Iosif însă a luat-o atunci pe Maria și a mers cu ea în patria sa și a fost plin de bucurie și l-a slăvit și l-a lăudat pe Dumnezeul său. Și bucuria lui a fost cu atât mai mare, fiindcă Maria a devenit așadar nevasta lui legitimă.


12

Porunca lui August referitoare la evaluarea și numărarea tuturor locuitorilor țării
Noi suferințe și alinări


  Și Iosif a petrecut așadar foarte bine dispus cu Maria, care a fost atunci nevasta lui, încă două luni în casa lui și a lucrat pentru întreținerea Mariei.
  Atunci când însă timpul s-a stors și pentru Maria a ajuns aproape vremea de a naște prunc, chiar atunci s-a întâmplat o nouă lovitură, care l-a pus pe Iosif în mare mâhnire.
  Anume împăratul roman August a lăsat să se facă cunoscut în toată țara un ordin, conform căruia toate popoarele împărăției sale să fie înscrise și numărate și clasificate din cauza impozitării și recrutării.
  Și Nazarinienii n-au fost scutiți de această poruncă și Iosif era silit, să se ducă și el la Betleem, cetatea lui David, în care se afla comisia de înscriere romană.
  Atunci când însă el a auzit această poruncă, din cauza căruia el deja oricum a fost chemat la o întrunire în Ierusalim, a vorbit el atunci în sine:
  (Iosif:) Dumnezeul și Domnul meu, aceasta este o lovitură puternică pentru mine chiar în acest timp, în care Maria este așa de aproape de a naște!
  „Ce să fac eu acum? - Eu trebuie să-i las desigur pe fii mei să se înscrie, pentru că aceștia sunt pentru împărat din păcate buni de arme; dar ce să fac eu, pentru numele Tău, o Doamne, cu Maria?
  „Acasă, n-o pot lăsa; pentru că ce ar face ea, atunci când ar începe să o împresoare timpul ei?
  „Dacă însă eu o iau cu mine, cine îmi garantează, dacă vremea ei n-o apucă deja pe timpul drumului și eu nu voi știi atunci, ce trebuie să se facă atunci cu ea?
  „Și dacă eu o și aduc încă cu mare greutate în fața oamenilor de dregătorie ai Romei, cum s-o înscriu atunci acolo?
  „Cumva ca soția mea, - despre care lucru totuși nu știe nimeni nimic până acum în afară de mine și de marele preot? !
  „Cu adevărat, de acest lucru mi-e aproape rușine în fața fiilor lui Izrael; pentru că ei știu, că eu sunt un moșneag bătrân de peste șaptezeci de ani! Ce vor spune ei, dacă eu îl voi înscrie pe acest copil de-abia de cinsprezece ani - în starea de înaltă însărcinare încă pe deasupra - ca soția mea legtimă? !
  „Sau s-o inscriu ca fiind o fiică de a mea? - Dar fiii lui Izrael știu însă, de unde vine Maria și că ea nu este fiica mea!
  „Dacă eu o înscriu ca fecioară a Domnului mie dată în grijire, ce mi-ar spune atunci unii, care încă nu știu, că eu m-am apărat în templu, dacă ar vedea-o pe Maria foarte însărcinată?
  „Da, eu știu, ce voi vrea să fac acum iarăși: ziua Domnului vreau să o aștept! În acea zi, va face Domnul, Dumnezeul meu, ce va vrea El și va și fi acel lucru cea mai bună soluție! Și astfel să se întâmple așadar!“


13

Cuvintele alintătoare ale vechiului prieten a lui Iosif. Poruncile de călătorie ale lui Iosif către cei 5 fii ai săi. Mărturia alintătoare de sus. Plecarea veselă la drum.


  În aceeași zi însă, a venit un vechi și bătrân prieten din Nazaret la Iosif și i-a spus:
  „Frate, uite, astfel conduce Domnul poporul său peste tot felul de deșerturi și pământuri aride! Aceia însă, care urmează voitori, unde El îi conduce, aceia ajung la țelul bun!
  „Noi am tânjenit în Egipt și am plâns sub lanțurile Babilonului și Domnul ne-a făcut totuși liberi!
  „Acum au trimis romanii vulturul lor peste noi; aceasta este voi Domnului! De aceea noi vrem să și facem, ce dorește El; pentru că El știe cu siguranță, de ce voiește El lucrul să fie astfel!“
  Iosif, însă, a înțeles desigur, ce i-a spus prietenul și atunci când prietenul l-a binecuvântat și l-a părăsit iarăși a vorbit Iosif către fiii săi:
  „Ascultați-mă! Domnul vrea ca să fie nevoie ca noi toți să mergem la Betleem; deci, vrem noi așadar să și acceptăm voi Lui și să facem, ce vrea El!
  „Tu, Iov, încalecă măgarul pentru Maria și ia șeaua cu spătarul; și tu, Iosua, pune boul în frâu și înhamă-l la căruța, în care vrem să ducem cu noi alimente!
  Voi atunci, Samuel, Simeon și Iacov, încărcați însă căruța cu fructe care nu se strică mult timp, cu pâine, miere și brânză și luați din acestea așa de multe, ca să ne ajungă pentru paisprezece zile; pentru că noi nu știm, când ne va veni rândul nostru și când vom fi liberi și ce se poate întâmpla cu Maria pe drum! De aceea puneți în căruță și pânze de în curate și scutece!“
  Fiii s-au dus și au făcut totul, cum le-a poruncit Iosif.
  Dupe ce ei au făcut totul după voia lui iosif, au venit înapoi și au spus aceasta lui Iosif.
  Și Iosif a îngenunchiat cu toată casa lui, s-a rugat și și-au pus cu toți ai săi nadejdea în mâinile Domnului.
  Atunci când însă el a ajuns la sfârșit cu asemenea rugăciuni, slăviri și laude, a auzit el o voce ca în afară casei, care a spus astfel:
  „Iosife, tu fiu credincios al lui David, care a fost un om după inima lui Dumnezeu!
  „Atunci când David s-a dus la luptă împotriva uriașului, a fost cu el mâna îngerului, pe care i l-a pus Domnul de partea lui și uite, tatăl tău a fost un învingător măreț!
  „Cu tine însă este Insuși Acela, care a fost veșnic, care în timpurile lui Noe a lăsat să ploaie patruzeci de zile și patruzeci de nopți și a lăsat să se înnece toată creatura împotrivitoare Lui, „care i l-a dat lui Avraam pe Isaac, care a condus poporul tău din Egipt și a vorbit înspăimântător cu Moise pe muntele Sinai!
  „Uite, Acela este acum întrupat în casa ta și va merge cu tine și la Betleem; de aceea, fii fără teamă, pentru că El nu va lăsa să se întâmple, ca ție să-ți fie îndoit un păr!“
  Atunci însă când Iosif a auzit asemenea cuvinte, a fost el bucuros, i-a mulțumit Domnului pentru această milostivire și i-a pus atunci pe toți de îndată să se pregătească de călătorie.
  El a luat-o pe Maria și a pus-o pe animalul de cărat așa de moale și de confortabil cum a fost posibil și a luat atunci frâul în mâna lui și a condus măgarul.
  Fiii însă s-au pus pe căruța încărcată și au mers cu aceeași după tropăitul măgărușului.
  După un timp însă, a dat Iosif frâul la cel mai mare fiu al său; el însă a mers alături de Maria, deoarece aceasta slăbea câteodată și nu era în stare să se țină de una singură în șa.


14

Capricii aparente ale Mariei în timpul călătoriei. Inceputul durerilor facerii.
Adăpostirea Mariei într-o peșteră apropiată.

(23 August 1843)


  Astfel a ajuns societatea noastră evlavioasă la șase ore apropiere înainte de Betleem și a făcut acolo o pauză în aer liber.
  Iosif însă se uita la Maria și găsi, că ea trebuie că era plină de dureri; de aceea a cugeta el foarte încurcat în sineși:
  „Ce poate fi aceasta? Chipul Mariei este plin de dureri și ochii ei sunt plini de lacrimi! Poate că o împresoară vremea ei?“
  De aceea se uită Iosif încă o dată mai exact la Maria; și uite, atunci o găsi el râzând spre marea lui uimire!
  De aceea a și întrebat-o el numaidecât: „Maria, spune-mi, ce se întâmplă probabil în înăuntrul tău? Pentru că eu îți văd chipul acuși plin de dureri, iar acuși iarăși râzând și strălucind de mare fericire!“
  Maria însă spuse la acestea lui Iosif: „Uite, eu am acum două popoare în fața mea! Primul plânge și atunci trebuia să plâng și eu silită de împrejurări împreună cu el.
  „Celălalt însă pășea râzând în fața mea și eu am fost plină de bucurie și veselie și trebuia să râd și eu și să intru în bucuria lui! - Aceasta este tot ce a sustras chipului meu, durere și bucurie.“
  După ce Iosif a auzit acestea, a fost el iarăși liniștit, pentru că știa, că Maria avea deseori vedenii; de aceea el a și lăsat în sfârșit să se porneasca iarăși călătoria mai departe și s-a dus în sus spre Betleem. -
  Atunci când însă ei au ajuns în apropierea Betleemului, acolo i-a spus Maria deodată lui Iosif:
  „Asculta-mă, Iosif! Ceea ce este în mine, începe să mă împresoare foarte tare; lasă de aceea să ne oprim în loc!“
  Iosif s-a speriat pe deplin din cauza acestui strigat dintr-o odată al Mariei; pentru că el vedea acum, că a venit de ceea ce el s-a temut tocmai cel mai mult.
  El a făcut de aceea să se și oprească căruța dintr-o dată. Maria însă spuse iarăși numaidecât lui Iosif :
  „Dă-mă jos de pe măgăruș; pentru că ceea ce este în mine, mă împresoară imens și vrea să iasă din mine! Și eu nu mai sunt în stare să mă împotrivesc împresurării!“
  Iosif a spus însă: „Dar pentru numele Domnului! Tu doară vezi că aici nu este niciunde o casă de adăpost; deci, unde să te pun pe tine?“
  Maria spuse însă: „Uite, acolo, înspre înăuntrul muntelui, este o peșteră; vor fi de-abia o sută de pași până acolo! Acolo duceți-mă; să merg mai departe, îmi este imposibil!“
  Și Iosif și-a mânat numaidecât căruța în acea direcție și a găsit spre cel mai mare noroc al lui în această peșteră, deoarece le servea păstorilor ca staul de nevoie, ceva fân și paie, din care el imediat a lăsat să se facă un așternut de nevoie pentru Maria.
_________________
Dumnezeu este UNIC !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !