Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 19.4.2024, 02:40
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "EVANGHELIA LUI IACOV - Copilăria și adolescența lui Iisus" 
Author Message
Unique
Gazda
Gazda


PostPosted: 7.10.2007, 07:29    Post subject: Capitolele 94 - 99 Reply with quote

94

Mulțumirea și cererea de a fi primită în casă din partea celei vindecate și lămurirea ei despre
comportamentul timid al Mariei din partea lui Iacov. O prezicere a femeii despre viitorul
Mariei. Modestia Mariei. Intoarcerea acasă a lui Iosif.


Femeia însă a rugat-o pe Maria, dacă ea nu dorește să-i permită, ca să rămână un timp la ea, ca să slujească în casa, în care i s-a întâmplat o așa de mare mântuire.
Maria a spus însă: „Femeie, acest lucru nu depinde de mine, fiindcă eu însumi sunt numai o slujitoare a Domnului;
„rămâi însă un timp, până ce soțul meu se întoarce acasă de la ogor! De la el o să primești tu răspunsul potrivit!“
Femeia a căzut însă la picioarele Mariei și vroia să înceapă s-o divinizeze de-a dreptul pe Maria ca pe o zeiță ; pentru că ea considera vindecarea ochilor ei ca o minune prea mare, pentru că era o femeie născută oarbă.
Maria i-a interzis însă așa ceva cu severitate și s-a dus într-o altă odaie.
Femeia a început însă să plângă din această cauză, fiindcă era de părerea, că ar fi jignit-o astfel pe cea mai mare binefăcătoare a ei.
Iacov însă, care se juca în aceeași cameră cu copilașul, s-a uitat la femeie și i-a spus:
„De ce plângi tu, de parcă ți-ar fi pricinuit cineva vreun rău?“
Femeia a spus însă: „Ah, tu tinerel drag! Eu am jignit-o chiar pe aceea, care mi-a dat lumina ochilor! Cum să nu plâng în această situație?“
Iacov a vorbit însă: „Ah, îngrijește-te de altceva! Femeia tânără, care ți-a dat apa de baie, este mai blândă decât o turturea; de aceea eu nu poate fii niciodată jignită.
„Chiar dacă cineva ar și vrea s-o jignească, atunci acela nu poate însă totuși să înfăptuiască acest lucru!
„Pentru că ea îl binecuvântează pe acela de zece ori pentru o jignire și îl roagă chiar pe însuși cel jignitor iarăși să refacă prietenia cu ea și acest lucru într-o formă, căreia nici cea mai solidă piatră n-ar putea să i se împotrivească!
„Uite, așa de bună este această femeie! De aceea, fii neapărat fără grijă; fiindcă eu te asigur, că ea se roagă chiar acum la Dumnezeu pentru tine!“
Și astfel a și fost: Maria se ruga într-adevăr la Dumnezeu pentru această femeie, ca El să binevoiască să-i ilumineze mintea ei, ca ea să admită atunci, că și ea (Maria anume) este numai o femeie slabă.
Maria nu era într-adevăr numai o femeie obișnuită, ea făcând parte din cea mai înaltă aristocrație (ca fiică de rege); dar bucuria ei consta din aceea, ca ea să fie umilită peste tot și de fiecare.
După o perioadă de timp a venit însă buna și draga Marie iarăși înapoi și a rugat-o în serios pe femeie s-o ierte din această cauză, dacă ea s-ar fi purtat cu aceasta puțin cam prea dur.
Această purtare din partea Mariei a omorât-o aproape pe femeia mulțumitoare din cauza a atâta dragoste pentru Maria.
Și femeia a spus în deplina fericire a dragostei sale:
„O tu suflet luminos al neamului meu, ceea ce mai înainte mi-a arătat inima ta nobilă, acest lucru îți vor face odată popoarele!
„Pentru că dintre toate femeile lumii ești tu sigur prima, care se află cu înalții zeii cu atât mai sigur în legătură, deoarece ei, pe lângă virtutea lor adevărată de zei, sunt chiar și atât de nespus de dragi, minunați și frumoși!“
Maria a spus însă: „Dragă femeie, după moartea mea să facă oamenii cu mine, ce vor ei; dar în timpul vieții mele, să nu se întâmple aceasta!“
Aici a venit Iosif cu cei patru fii iarăși înapoi; și Maria a condus-o de îndată pe femeie la el și i-a povestit totul, ce s-a întâmplat acolo.

95

Primirea celei vindecate prin Iosif. Povestea romantică a femeii.
Cuvintele de alinare ale lui Iosif către săraca orfană.


Atunci când însă femeia a recunoscut numaidecât, că Iosif este soțul Mariei, ea s-a dus la el și i-a înfățișat cererea, ca să aibă voie să rămână în casa lui.
Și Iosif i-a zis femeii: „Dacă ți s-a întâmplat o asemenea milostivire, cum mi-a făcut-o cunoscută femeia mea în prezența ta, și tu vrei de aceea să fii mulțumitoare față de această casă, atunci poți să rămâi tu într-adevăr.
„Pentru că uite, eu am aici o proprietate de teren destul de mare și am mai multe animale domestice și am o casă încăpătoare!
„Și astfel nu va fi lipsă de ocupație, și și spațiul de locuit este îndeajuns aici.
„Femeia mea este și așa mai mult de o constituție slabă în puterea ei trupească; de aceea îmi vei aduce tu mie o slujire bună, dacă tu o ajuți pe femeia mea pe ici pe colo în lucrul casei.
„Să se aibă grijă de toate necesitățile tale; dar în bani nu pot să-ți dau nici o recompensă, pentru că eu însumi nu am bani.
„Dacă tu ești mulțumită cu această cerere, atunci poți tu să rămâi aici după buna voință a ta, dar nu din cauza a vreunei obligații presupuse!“
Aceste cuvinte au făcut-o pe femeie, care era și așa o orfană foarte săracă, din calea afară de fericită, și ea a lăudat casa peste toate măsurile, în care a întâmpinat-o așa de mult bine.
Iosif a întrebat-o însă de locul ei de naștere și de vârsta ei, și de care religie ar aparține ea într-adevăr.
Și femeia a răspuns: „Cel mai demn bărbat de toată cinstea, eu sunt originară din Roma, sunt fiica unui patrician bogat!
„Infățișarea mea bătrânească nu corespunde cu vârsta mea; pentru că eu sunt de-abia de douăzeci de veri o locuitoare a pământului.
„Eu m-am născut oarbă; pe părinții mei i-a sfătuit însă un preot, ca ei să mă ducă la Delfi, căci acolo eu aș căpăta prin mila lui Apolon lumina ochilor.
„Atunci când acest sfat a fost dat părinților mei, am avut eu vârsta de zece ani și șapte luni.
Părinții mei, care erau foarte bogați și mă iubeau foarte tare ca singura lor fiică, au urmat acest sfat.
„Ei au închiriat o corabie, pentru a naviga cu mine către Delfi.
„Noi însă de-abia ne-am aflat trei zile pe mare, că a venit o furtună imensă și a dus corabia pe apă cu cea mai mare viziteză în această regiune.
„ La aproximativ două sute de stânjeni - cum mi-a povestit deseori salvatorul vieții mele - s-a izbit corabia de o stâncă,
„și tot - în afară de mine și un marinar, care m-a salvat - s-a scufundat, și astfel și părinții mei buni.
„Niciodată nu s-a mai ivit o ocazie, care m-ar fi dus înapoi în orașul meu de baștină. și marinarul a murit aici, deja în urmă cu cinci ani, și eu sunt acum o cerșetoare orfană chinuită de mare nevoie și tristețe în acest oraș.
„Deoarece eu totuși am găsit o asemenea milostivire cu siguranță la zei și am căpătat lumina ochilor mei și îi pot vedea acum pe binefăcătorii mei, atunci eu vreau totuși să uit cu plăcere marea mea stare jalnică!“
Această povestire a femeii aparente i-a făcut pe toți să plângă; și Iosif a spus: „O tu săracă orfană, fii mângăiată; pentru că aici îi vei regăsi pe părinții tăi multiplu!“

96

Intrebarea femeii referitoare la câștigarea părințiilor ei multiplu.
Explicarea lui Iosif. Iluzia femeii, Iosif ar fi Zeus. Replica lui Iosif.


Pretinsa femeie nu l-a înțeles pe deplin pe Iosif, ce a dorit el să spună cu câștigarea părințiilor ei multimplu; de aceea l-a întrebat ea:
„O tu bărbat drag și foarte bun, în a cărui casă m-a întâmpinat o milostivire așa de nesfârșit de minunat de mare, ce vrei tu să spui într-adevăr cu faptul, că mi se va petrece aici după cuvintele tale o găsire din nou multiplă a părințiilor mei pierduți?“
Iosif i-a spus însă: „Intr-adevăr, tu să fii în casa mea ținută asemenea cu copiii mei întreaga ta viață!“
„Să înveți să-L recunoști pe singurul și veșnic adevăratul Dumnezeu, care este aici Același, care te-a făcut pe tine și ți-a dat acum iarăși lumina ochilor tăi!
„Da, să-L recunoști real pe Dumnezeul și Domnul tău și să fii învățată de El Insuși!
„Astfel, vei întâlni tu și aici foarte acuși un roman de rang înalt în această casă a mea, care îți va pune în ordine treburile tale în Roma!
„Și acest roman este Cireniu, un frate al lui August.
„El ți-a cunoscut cu siguranță părinții și se va folosi după sugestia mea cu siguranță și pentru treaba părințiilor tăi pentru tine în Roma. și aceștia vor fi totuși părinții tăi într-un mod multiplu, duhovnicesc și trupesc?!
„Pentru că dacă ar trăi într-un oarecare fel părinții tăi trupești, spune, ar putea aceștia să facă mai mult pentru tine?
„Ți-ar fi dat ei într-adevăr iarăși lumina ochilor tăi, și ar fi fost ei într-adevăr în stare să ți-l arate pe unicul, veșnicul și adevăratul Dumnezeu?!
„Părinții tăi trupești te-ar fi îngrijit probabil pe o durată de timp, aici însă vei fi tu îngrijită pentru veșnicie, dacă tu vrei numai să primești această purtare de grijă!
„Spune, ce este atunci într-adevăr mai mult? Părinții tăi trupești, pe care i-a înghițit marea, sau cei de acum, cărora trebuie să le asculte marea în numele Dumnezeului unic?“
Aici a fost pretinsa femeie pe deplin tăcută de atâta respect profund și dragoste pentru Iosif.
Pentru că ea era de păreree că, deoarece ea și așa a auzit deja pe ici pe colo foarte încet vorbindu-se, de parcă ar locui Zeus pe undeva în această împrejurime a orașului Ostrazine, ar fi ea în prezența trupească a aceluiași.
Iosif însă a recunoscut foarte acuși iluzia femeii și a vorbit către ea:
„O fată, o fiică! Să nu cumva să crezi despre mine mai mult decât sunt eu; cel mai puțin însă să crezi despre mine ceva, ce nu este nimic!
„Eu sunt un om asemenea ție; aceasta să-ți fie îndeajuns deocamdată! Cu timpul însă se va ilumina și așa mai mult în jurul tău; de aceea, bine pentru acum!
„Aduceți însă acum gustarea de prânz; după aceasta vrem noi să învățăm a cunoaște mai multe lucruri! Deci, să se întâmple!“

97

Cuvintele lui Iosif referitoare la cei trei preoți care postesc.
Smerenia noii tovarășe a casei și adopția ei de către Iosif.
Binecuvântarea și bucuria copilașului Iisus.


Fii lui Iosif s-au dus de îndată afară și au adus gustarea de prânz înăuntru.
Iosif a spus însă: „Ce se întâmplă cu cei trei? Vor ține ei cu noi masa de prânz, sau vor mânca ei cumva mai bine pentru astăzi în odaia lor?
„Mergeți afară și interesați-vă de aceasta, și să le fie lor, cum vor ei cel mai bine să fie!“
Și fii s-au dus și i-au întrebat pe cei trei; aceștia însă n-au spus nimic, ci le-au arătat fiilor, că ei nu vor vorbi nimic și nu vor mânca nimic înainte de asfințitul soarelui, nici mâncare și nici băutură.
De aceasta l-au înștiințat fiii pe Iosif, și Iosif a fost cu acest lucru mulțumit și a spus:
„Dacă cei trei au ridicat această treabă la rangul unui lucru de conștiință, atunci noi am păcătui față de ei, dacă noi n-am vrea să-i lăsăm în devotamentul jurământului lor!
„Să ne așezăm de aceea acum la masă în numele Domnului și să mâncăm cu mulțumire ce ne-a dat Dumnezeu!“
Pretinsa femeie a spus însă : „O domn al acestei case! Tu ești prea bun, și eu nu am nici o valoare, de aceea eu nu sunt într-adevăr demnă, să mănânc la masa ta! Pe coridorul casei vreau eu să mănânc cu mulțumire, ceea ce îmi va da bunătatea ta.
„La aceasta nu sunt într-adevăr potrivite nici hainele mele chiar foarte zdrențuite și nici trupul meu nespălat pentru masa a unui astfel de domn, cum ești tu unul!“
Iosif le-a spus însă fiilor: „Mergeți și aduceți patru găleți mari cu apă; puneți-le în odaia lăturalnică a Mariei!
Tu, femeie, mergi însă, și spal-o pe aceasta, și piaptăn-o, și îmbrac-o cu cele mai bune haine ale tale!
„Și atunci când aceasta este înzestrată astfel sărbătoresc și splendid, atunci condu-o încoace, ca ea să țină cu noi fără frică masa de prânz!“
Intr-o jumătate de oră a fost îndeplinită voia lui Iosif, și cu totul spălată stătea acum acolo, în locul femeii, o fată foarte drăgăstoasă, timidă și foarte mulțumitoare, în a cărui făță se puteau vedea doar urmele tristeții de dinainte.
Ea era după trăsăturile ei de o mare frumusețe, și în ochii ei se afla smerenie adâncă, dar și dragoste adâncă.
Iosif avea acum o bucurie mare din cauza acestui copil și a spus: „O Doamne, eu îți mulțumesc, că Tu m-ai ales spre faptul, de a salva săraca aceasta! În numele tău cel mai sfânt vreau eu s-o primesc ca pe o fiică deplină a mea!“
Și întorcându-se spre fii a spus el: „Uitați-vă la sora voastră săracă, și salutați-o ca frați ai ei!“
Cu multă bucurie au făcut aceasta fiii lui Iosif, și la sfârșit a vorbit și copilașul:
„Deci, așa cum a fost ea acceptată de voi, așa să fie ea acceptată și de mine; aceasta este o faptă bună și îmi face mare bucurie!“
Dar când însă fata a auzit copilașul vorbind astfel, atunci ea s-a minunat și a spus: „O minune, ce este aceasta, că acest copilaș vorbește așa ca un Dumnezeu?“

98

Scena drăgăstoasă între fată și copilaș.
Pericolele secretului sfânt.
Fericirea și bucuria peste măsură de mare a fetei.


Fata s-a dus de îndată la copilaș și a spus:
„O ce copil minune ieșit din comun ești Tu totuși!
„Da, Tu ești același copilaș strălucitor, despre care eu am visat așa de minunat, că mama l-a spălat și după aceea aceeași apă de înbăiere mi-a redat lumina ochilor mei.
„Da, da, Tu copilaș Dumnezeiesc! Tu mi-ai dat lumina ochilor! Tu ești mântuitorul meu; Tu ești adevăratul Apolon de la Delfi!
„Da, Tu ești în inima mea deja acum mai mult decât totți zeii Romei, Greciei și Egiptului!
„Ce fel de Duh înalt, dumnezeiesc trebuie să-și aibă sălașul în Tine, care ți-a dezlegat deja așa de devreme limba Ta, și care se face cunoscut deja acum așa de aducător de mântuire și înfăptuind așa de măreț!
„Pace vouă oameni ai pământului, care trăiți împreună cu mine în mare întuneric și tristețe!
„Aici este soarele cerului, care vă va da vouă orbilor, precum și mie, văzul iarăși!
„O Roma, tu măreață biruitoare a pământului, uite, aici, în fața mea, îmi zâmbește eroul, care te va preschimba într-o grămadă de dărâmătură!
„Steagul Lui El îl va înfinge peste zidurile tale, și tu vei merge în mormânt! Așa cum este vânturată de furtună o pleavă slobodă, așa vei fi tu împrăștiată!“
Copilașul însă i-a întins fetei mâna și a cerut la ea.
Și fata l-a luat cu mare bucurie la sine și la răsfățat și l-a alintat.
Copilașul se juca însă cu buclele de păr bogate ale fetei și i-a spus la aceasta foarte încet:
„Crezi tu, draga Mea soră, într-adevăr cuvintele, pe care le-ai rostit mai înainte în fața Mea, atunci când Eu încă Mă aflam pe brațele fratelui Meu?“
Și fata a vorbit tocmai și ea foarte încet către copilaș:
„Da, Tu mântuitorul meu, Tu lumina mea, Tu primul meu soare al dimineții, - acum cred eu aceasta cu atât mai tare, deoarece Tu m-ai întrebat despre acestea!“
Și copilașul a spus la acestea: „Bine să-ți fie ție, că tu crezi în inima ta astfel, precum ai vorbit!
„Dar acest lucru îți spun Eu: Nu ține deocamdată nimic mai secret decât tocmai această mărturie de credință a ta!
„Pentru că niciodată n-a ascuțit dușmanul a toată viață urechea lui așa de tare decât exact în acest timp!
„De aceea, taci despre Mine, și să nu cumva să Mă trădezi, dacă îți este important, să nu fii omorâtă veșnic de acest dușman!“
Fata a făgăduit însă acest lucru sus și tare și a fost în timpul, când îl adora pe copilaș, așa de foarte desăvârșit de frumoasă și tinerească, că din această cauză au începtut toți să se minuneze foarte tare, și fata de-abia că nu se putea ajuta de loc de atâta fericire, da așa de fericită era ea, că a început să jubileze și să devină familiară.

99

Informarea din partea lui Cireniu și a lui Pilla. Relatarea lui Iosif despre fată.
Interesul lui Cireniu pentru fiica adoptivă a lui Iosif.


Atunci când fata se afla încă în cea mai mare fericire a ei, a venit exact Cireniu iarăși în compania lui Maroniu Pilla la Iosif, cum el a promis în seara de dinainte.
Iosif și Maria l-au primit cu mare bucurie inimoasă, și Cireniu a spus:
„O tu prieten și frate al meu ales, ce ați trăt voi așadar totuși, din care cauză sunteți voi așa de fericiți spre marea bucurie a mea?“
Iosif însă, l-a făcut pe Cireniu de îndată atent asupra fetei și a spus:
„Uite, acolo cu copilașul pe braț și scufundată într-o fericire adâncă, vezi tu motivul bucuriei noastre!“
Cireniu s-a uitat mai îndeaproape la fată și i-a spus după aceea lui Iosif:
„Ai primit-o tu așadar ca să fie o îngrijitoare de copil? De unde a venit în sfârșit această fată frumoasă evreică?“
Și Iosif i-a răspuns lui Cireniu care ardea de curiozitate:
„O prieten înalt, uite, o minune a adus-o sub acest adăpost! Ea a venit oarbă la mine, arătând ca o bătrână și foarte sărăcăcioasă femeie cerșetoare.
„Prin puterea miraculoasă a copilașului a primit ea însă lumina ochilor, și s-a arătat atunci, că ea este o fată tânără de abia de douăzeci de veri, și este o orfană, din care cauză eu am și primit-o așadar să fie fiica mea, și acesta este motivul așa de fapt al bucuriei noastre!“
Și Cireniu, privind la fată cu o bine dispunere tot mai mare, în timp ce fata de atâta fericire încă nu l-a observat pe Cireniu, chiar dacă el era prezent în cea mai plină strălucire a lui, i-a spus lui Iosif:
„O prietene, o frate, cât de mult regret eu acum, că sunt un patrician roman de rang înalt!
Intr-adevăr, eu aș da totul pentru aceasta, dacă aș fi un evreu și aș putea acum să cer această evreică minunată de la tine ca să fie femeia mea!
„Pentru că tu știi, că eu sunt celibatar și fără copii. O ce mult poate să-mi însemne o asemenea femeie binecuvântată de tine!“
Și Iosif a zâmbit către Cireniu și l-a întrebat: „Ce ai face tu în sfârșit, dacă această fată nu ar fi o evreică, ci o romană de rang înalt, asemenea ție?
„Dacă ar fi ea singura fiică a unui patrician, a cărei părinți au găsit moartea în valurile marii într-o călătorie înspre Delfi?“
Aici s-a uitat Cireniu foarte mirat la Iosif și a spus după un timp de tăcere:
„O distins prieten și frate! Ce spui tu aici? Eu te rog, explică-te mai clar; pentru că treaba pare să mă privească îndeaproape!“
Iosif a spus însă: „Prietenul meu înalt! Uite, totul își are timpul său potrivit, de aceea ai și tu puțină răbdare aici; fiindcă fata însăși îți va face totul cunoscut!
„Tu însă relatează-mi momentan, cum stau lucrurile cu morții dezgopați din molozul templului!“
_________________
Dumnezeu este UNIC !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !