Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 19.4.2024, 02:58
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Acupunctura" 
Author Message
Light
SuperModerator
SuperModerator


PostPosted: 19.4.2005, 04:31    Post subject: Acupunctura Reply with quote

ACUPUNCTURA

Origini

Acupunctura este una din ramurile medicinii traditionale chineze (MTC) alaturi de fitoterapie (tratamente pe baza de plante), masaj si gimnastica energetica (Qi gong).
Toate aceste metode terapeutice au o baza teoretica comuna: Teoria Yin - Yang, Legea celor 5 Elemente, Teoria punctelor si meridianelor energetice, Legile corespondentei între organele interne si tesuturi, organe de simt etc.
 
O alta abordare
La medicul acupunctor veti auzi vorbindu-se de Frig, Caldura, Foc, Vânt, Flegma Umezeala, Emotii negative etc. Cele mai multe sunt notiuni noi în spatiul cultural românesc, dar în curând ne vom familiariza cu ele.
Nu va impacientati daca veti auzi medicul acupunctor spunând ca aveti o afectare a Ficatului când va supara ochii, sau ca aveti o afectare a Rinichilor daca va supara urechile. E vorba în acest caz de afectari energetice, care nu presupun neaparat o boala organica.
 
Cum se procedeaza

Adresarea la medicul acupunctor presupune 2 etape:
1. Consultul initial , pe baza caruia medicul stabileste diagnosticul si conduita terapeutica. Acest consult are durata variabila, în functie de complexitatea cazului fiecarui pacient. Consultul consta în:
•  dialogul între medic si pacient prin care se urmareste aflarea datelor semnificative cu privire la boala.
•  palparea pulsului pacientului
•  inspectia limbii pacientului
•  palparea unor zone si puncte speciale care pot fi dureroase
2. Tratamentul, care consta în înteparea a diverse puncte cu ace speciale, de grosime mica si lungimi diferite. În functie de necesitati, numarul de ace folosite în cursul unei sedinte variaza între 10 - 20. La fiecare sedinta, medicul reevalueaza starea pacientului prin dialog si prin palparea pulsului si inspectia limbii. Dupa caz, tratamentul poate presupune si aplicarea de ventuze, masaj, electroacupunctura, sau diverse metode de sângerare, printre care si cea a venelor sublinguale.

Durata
În principiu, o sedinta de acupunctura dureaza între 20-30 minute. O cura consta în 10 sedinte efectuate zilnic sau la 2 zile. Durata efectiva a tratamentului se va stabili de la caz la caz. De obicei, bolile recente si usoare, la pacienti tineri, se pot rezolva în mai putin de 10 sedinte. Bolile vechi, mai avansate si la pacienti vârstnici, pot necesita mai mult de 10 sedinte si uneori tratament periodic de întretinere.
   
Ce trateaza
 »  Tulburari ale starii generale: oboseala cronica, astenie.
 »  Boli neuropsihice: insomnii, neurastenii, depresii, iritabilitate, nervozitate.
 »  Boli neurologice: nevralgii (faciale, trigeminale, dentare, intercostale, zona Zoster), vertij, ameteli, rau de miscare, pareze, paralizii, lombosciatice, discopatii.
 »  Boli osteo-musculo-tendinoase: dureri cauzate de deformarea coloanei, artroze, spondiloza, entorse, tendinite, dureri musculare, dureri articulare, torticolis, crampe musculare.
 »  Tulburari circulatorii: arterita, varice, furnicaturi, amorteli, sindrom Reynaud (mâini si picioare reci).
 »  Boli respiratorii: sinuzite, rinosinuzite, astm bronsic, bronsite, rinite alergice.
 »  Boli cardiace: tratament adjuvant al crizelor de angina pectorala, prevenirea infarctului miocardic, tulburari functionale (palpitatii, tahicardii), hipertensiune.
 »  Boli digestive: dispepsii, gastrite, ulcere gastroduodenale, colite, flatulenta, hemoroizi, patologie biliara si hepatica (tratament de întretinere în hepatite cronice, ciroze hepatice, colecistite).
 »  Boli urogenitale: cistite, infectii cronice, impotenta, frigiditate, sterilitate, adenom de prostata, fibromatoza uterina.
 »  Boli endocrine: hipotiroidie, hipertiroidie, noduli mamari, ovare polichistice, dismenoree, tulburari menstruale.
 »  Boli O.R.L.: otite, faringite, laringite.
 »  Boli oftalmologice: infectii, ptoze palpebrale, strabism, miopie etc.
 »  Altele: migrene, alergii, unele forme de eczeme cutanate, tratament adjuvant în terapia obezitatii si împotriva fumatului.

Cum actioneaza
Scopul tratamentului prin acupunctura este echilibrarea functionarii organismului. Se urmareste eliminarea urmarilor factorilor ce produc boala, cresterea rezistentei proprii a organismului la îmbolnavire, refacerea energiei afectate a diferitelor organe etc.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !