Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 18.4.2024, 19:43
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Homeopatia" 
Author Message
Light
SuperModerator
SuperModerator


PostPosted: 19.4.2005, 04:43    Post subject: Homeopatia Reply with quote

Ce este homeopatia?

Homeopatia este un sistem terapeutic diferit de cel al alopatiei, care trateaza persoana în întregul ei, cu ajutorul remediilor homeopatice. Ea are propriile principii de tratament si o practica ce dureaza de 200 de ani. Poate fi aplicata in orice perioada a vietii, pentru afectiuni acute sau cronice. Nu este o psihoterapie, nu este o " medicina naturista", nu este placebo, nu este medicina energetica ci o alta perspectiva asupra vindecarii, cu temeiuri în reactivitatea organismului la informatiile ce parvin prin remediul homeopatic.
 
Care sunt principiile homeopatiei?

Principiile homeopatiei au fost pentru prima data enuntate de medicul german Samuel Hahnemann, în anul 1796 (nascut în 1755 la Meissen, mort în 1843 la Paris). El a observat ca simptomele provocate de autoadministrarea de scoarta din arborele de Quinchona (din care se prepara chinina) în stare de sanatate sunt similare cu cele pe care acest medicament le poate vindeca la oameni bolnavi.

Primul principiu al homeopatiei este cel al similaritatii : similia similibus curantur, "similarul poate vindeca ceea ce este similar ", respectiv o substanta ce poate provoca un anumit complex de simptome în administrarea la un subiect sanatos si sensibil, poate vindeca simptome similare la un om bolnav.

Al doilea principiu este acela al dozei infinitezimale : remediile se administreaza în cantitati infime dar sunt substante progresiv potentate prin prepararea specifica.

Al treilea principiu este cel al individualizarii. Ceea ce are importanta pentru ca remediul sa fie eficace este luarea în consideratie a totalitatii simptomelor unui bolnav si nu numai a celor de boala. În homeopatie bolnavul este la fel de important ca si boala.
 
Ce boli pot fi tratate prin homeopatie?

În principiu, homeopatia poate trata bolnavii în orice boala, cu anumite limite (cazuri chirurgicale, boli incurabile). Nu vindeca întotdeauna, pentru ca nu întotdeauna este posibila vindecarea, dar, în cele mai multe din cazuri poate aduce ameliorare.
Este de folos, ca medicatie de urgenta în accidente, traumatisme, insolatie.
Este eficace în bolile acute, de la simple raceli, la infectii urinare, respiratorii, otite, tulburari digestive.
În bolile cronice, mai ales în cele în care exista perturbari ale sistemului imunitar (infectii recurente, bronsite, astm bronsic, artrite ) sau în cele psihosomatice : colon irirtabil, rectocolite, ulcer gastroduodenal, migrene etc.

În plus este de mare ajutor în stari fiziologice particulare ce pot antrena tulburari diverse : dentitia la copii, tulburarile de menopauza sau asociate ciclu menstrual, stari de stress ocupational etc.

Un factor esential în tratamentul homeopatic este calitatea profesionala si experienta homeopatului. Unele boli pot fi tratate de un homeopat experimentat dar nu de cei începatori. De multe ori problema "eficacitatii homeopatiei" este direct proportionala cu cea a "eficacitatii homeopatului".
 
Ce sunt remediile homeopatice?

Remediu homeopatic poate fi orice substanta de origine minerala, vegetala sau animala care a fost procesata comform principiilor de preparare homeopatica, respectiv diluare si potentare progresiva ce sunt descrise în Pharmacopeea Homeopatica.
 
Cum actioneaza remediile?

Este o întrebare a carei raspuns complet va aduce probabil un premiu Nobel. Exista multe teorii în aceasta privinta dar nici una destul de solida pentru a fi unanim acceptata.

Cert este ca, dupa administrare, remediul provoaca o reactie din partea organismului în directia vindecarii. Este ca si cum în organism s-ar declansa un program analog celui de cu programele de reparare ori devirusare din calculator. Remediile pot declansa mecanisme antiinflamatorii daca inflamatia este problema, pot declansa antidurere daca aceasta este problema sau mecanisme antidepresive, daca este cazul, sau toate acestea împreuna.
 
Cum arata remediile homeopatice?

Remediile homeopatice se pot prezenta sub mai multe forme farmaceutice: ca solutii (alcoolice, de obicei, alcoolul este însa doar mediu de stabilizare pentru dilutie), granule sau globule de diferite dimensiuni (globulele sunt mici "bilute" de lactoza ce au remediul impregnat la suprafata) ca tablete, sau chiar si ca fiole.
 
Cum se iau remediile homeopatice?

De obicei administrarea se face perlingual (se pun pe limba ) în cazul globulelor.  In cazul solutiilor se pot dilua în putina apa (o lingurita).  Numarul de granule ce se iau la o doza depinde de marimea lor : de la 3 granule mari (cele cît boabele de mustar), la 10-15 globule mici (cât boabele de mac).
Ritmul de administrare este cel prescris de medic. El poate fi des în afectiuni acute (la 2-4-6 ore) sau mai rar (o data pe saptamâna sau mai rar)
Este preferabil ca dupa administrarea remediilor sa nu se consume o jumatate de ora nimic, în special menta, cafea, substante aromatice, tutun.
 
Ce trebuie sa stie homeopatul dumneavoastra?

Consultul homeopatic poate fi destul de curios la primele întâlniri. Homeopatul va poate pune întrebari despre lucruri ce par sa nu aiba directa legatura cu afectiunea pentru care ati venit (preferintele alimentare, cum va simtiti la mare sau munte, cum rezolvati o problema la lucru, ce visati s.a.m.d.) Toate aceste intrebari au sens si sunt puse pentru a contura o imagine generala despre persoana pacientului. Faptul ca acesta sufera de ulcer duodenal are importanta, dar de abia de aici încolo începe consultul homeopatic propriu-zis. De aceea au importanta agravarile, ameliorarile, localizarea durerilor, senzatiile pe care le resimtiti (de arsura, întepatura, sfâsiere, etc) de asemeni, sau mai ales, mici simptome particulare, curioase, pe care nu ati dorit sa le spuneti dar nu au fost luate niciodata în seama de alti medici.  
Unii dintre pacientii mei vin la consultatie cu o lista de simptome ce îi deranjeaza si cred ca este un punct de plecare foarte bun.


Se pot lua remedii homeopatice sub tratament alopatic?

Uneori da, alteori nu. Medicul dumneavoastra este cel care decide, de aceea este bine sa îi prezentati o lista cu toate medicamentele, dar si cu vitaminele ori alte produse (suplimente alimentare, etc) pe care le luati. În principiu, în bolile acute, se poate face numai tratament homeopatic, dar în functie de gravitate, medicul hotaraste daca si cum se vor asocia alte terapii (de exemplu, o buna asociere se poate face cu acupunctura).
În bolile cronice, cum sunt cele diabetul zaharat sau cele cardiace nu este recomandat sa se suprime medicatia alopata cu rol preventiv. In alte cazuri, cum este de exemplu tratamentul cu neuroleptice sau medicamente hormonale se poate face un protocol de scadere progresiva a acestor medicatii, dupa cum este cazul.
In legatura cu tratamentul homeopatic, este preferabil sa nu cereti opinia unui medic alopat pentru ca, de obicei acesta va raspunde ceva de genul " prostii, apa de ploaie", iar raspunsul va fi probabil cu atât mai vehement cu cât respectivul medic este mai ignorant în homeopatie. Despre tratamentul homeopatic nu va pot informa decît cei care sunt competenti în aceasta disciplina.
 
La ce va puteti astepta dupa ce luati remediile?

Fiind vorba de o terapie care functioneaza punând in miscare fortele vindecatoare ale organismului, raspunsul la remediu este individual, el tine seama nu doar de cît de potrivit este remediul ci si de factori personali.
Exista mai multe reactii posibile.
a) O ameliorare stabila si imediata a simptomelor - cazul cel mai fericit
b) O ameliorare initiala urmata de reaparitia simptomelor - anuntati homeopatul, posibil sa fie nevoie de schimbari de doza sau ritm
c) O agravare initiala urmata de o remisiune stabila - este semn ca organismul a recunoscut remediul si agravarea este normala, mai ales în afectiunile vechi. Este asa numita "agravare homeopatica" ce apare în boli vechi si, în special în cele îndelung tratate alopatic
d) Aparitia unor simptome din trecut, fara legatura cu boala . Este normal, remediul face o " scanare a organismului" si releva zonele mai sensibile. De obicei aceste simptome dispar de la sine si sunt semn de activitate în profunzime. Unul dintre cei mai mari homeopati din secolul trecut, Costantin Hering, a aratat ca una una dintre legile vindecarii prin homeopatie este " dinspre prezent spre trecut, dinspre profunzime în suprafata, de sus în jos".
e) Nu se întâmpla nimic. Rabdare : un remediu poate începe sa actioneze si la saptamâni dupa ce a fost administrat. Daca nu se întâmpla nimic pe nici unul dintre planurile persoanei dumneavoastra, trebuie un reconsult. Se poate ca intentia initiala a terapeutului sa fi fost o pregatire pentru o terapie mai de profunzime.  
De multe ori modificarile pot avea loc initial în alt domeniu decât cel acuzelor dvs. De exemplu, eczema poate ramâne neschimbata dar vi se raresc crizele migrenoase ori se amelioreaza scaunul. Aceste modificari sunt semn de activitate a remediului, trebuie sa le spuneti terapeutului si sa continuati tratamentul. Vindecarea prin homeopatie este un proces în care este implicata toata persoana si momentul vindecarii unei afectiuni poate veni doar dupa ce alte afectiuni au fost vindecate.


Exista efecte adverse sau contraindicatii?

În principiu, nu. Dozele fiind foarte foarte mici nu pot apare efecte adverse, de intoxicatie.În schimb pot apare reactii de sensibilitate extrema la un remediu ce semnifica o reactivitate mare la acel remediu. Adresati-va medicului homeopat daca astfel de reactii apar. Totusi se recomanda precautie în sarcina sau daca pacientul este sub terapii alopatice supresive(antibiotice, cortizonice, anticonceptionale, citostatice, interferon etc)
 
Ce este principiul individualizarii?

Este principiul comform caruia fiecarei persoane, la un moment dat i se potriveste un anumit remediu într-o anumita potenta ce îi poate restabili echilibrul si care o poate vindeca. Spre deosebire de principiul alopatic, bazat pe generalitatea unui diagnostic si tratament de boala, în care individul nu conteaza defel (de ex: un ulcer duodenal se vindeca cu antiacide si inhibitori de H2, iar mai nou cu mediamente anti Helicobacter Pilori) în homeopatie conteaza faptul ca ulcerul este al unui individ agitat sau nu, slab sau gras, sau ca durerile se agraveaza la dulce ori doar la bere. Homeopatia ia în seama individul ce are ulcer si un bun homeopat trebuie sa desluseasca întreaga persoana ce a facut acel ulcer ca sa o poata vindeca. Unele tipuri de persoane sunt predispuse la ulcer mai mult decît altele, aceste tipuri sunt descifrabile prin mijloace homeopatice. În esenta, acest principiu este ilustrat de clasicul adagio " pacientul este mai important decât boala".
 
Pot sa ma tratez singur cu remedii homeopatice?

Numai dupa ce ati urmat un curs pentru nonhomeopati sau ati fost instruit de medicul dvs. În situatii de urgenta (traumatisme, socuri, gripa) este bine sa cunoasteti cîteva remedii de prima necesitate DAR numai pîna la consultul unui specialist. In principiu, administrarea unui remediu este o treaba serioasa si trebuie tratata ca atare atât de pacienti cât si de medici. Fiind un domeniu în care e vorba de sanatatea oamenilor, aici, mai mult decît în altele " bunele intentii " ce paveaza drumul... sunt nepermise. De altfel, unul dintre motivele pentru care imaginea homeopatiei s-a degradat este faptul ca homeopatia a fost prea mult practicata de nemedici, lipsiti de competenta în medicina, în primul rînd si nu arareori si în homeopatie. Dupa ce medicul dvs homeopat a stabilit anumite remedii pe care le puteti lua in caz de ..., puteti, în doar acele situatii, sa le luati.
 
Trebuie sa cred in homeopatie pentru a incepe tratamentul?

NU.
Am o experienta de câteva mii de pacientii copii (de la sugari în sus) sau de batrâni de la tara care au venit doar sa-si afle leac si habar nu au de homeopatie.
Efectul remediului nu este conditionat sau nu de credinta, în schimb obstructiile intelectuale sau emotionale pot influenta buna desfasurare a vindecarii. Singura calitate ce se cere unui bun pacient de homeopatie este o oarecare obiectivitate în ce priveste persoana sa. Aceasta include si o atitudine pozitiva, de relatare exacta a simptomelor si o relatare corecta a simptomelor.
 
Cât de repede actioneaza remediile homeopatice?

În cazurile acute, remediile bine alese pot actiona extrem de rapid, mai rapid decât orice medicatie alopata. Uneori, în decurs de ore sau zile se pot obtine rezultate uimitoare. În cazurile cronice este nevoie de timp, rabdare, multa stiinta din partea homeopatului si un efort de a descrie cît mai exact simptomele din partea pacientului.
 
Imi pot trata prin homeopatie copiii?

Categoric.
Tratamentul homeopatic este în general extrem de eficace la copii. As spune chiar, ÎN PRIMUL RÂND COPIII ar trebui tratati homeopatic. Actualmente in alopatie se face nu doar uz ci mai ales abuz de antibiotice si medicatie puternica, chiar pentru afectiuni minore. Sunt copii care la 2 ani au înscrise în carnetul de sanatate 10-20 de antibiotice diferite, care în timp, duc la depresii imunitare, la scaderea rezistentei organismului. Un bun homeopat, cu gesturi terapeutice simple si lipsite de suferinta (injectii, perfuzii, spitalizari, etc) poate restabili echilibrul copilului si sa-i consolideze sistemul imunitar.
 
Dr. Gheorghe Jurj
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !