Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 08:43
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Homeopatia" 
Author Message
Light
SuperModerator
SuperModerator


PostPosted: 19.4.2005, 04:50    Post subject: Homeopatie clasica Reply with quote

Homeopatie clasica
Dr. Margery Blackie


În ultimul an, în România, au aparut o serie de carti remarcabile de homeopatie, pe care revista noastra le-a semnalat oridecâteori a avut prilejul, respectiv oridecâteori aceste carti au parvenit la redactie. Unele dintre ele au beneficiat de recenzii chiar si dupa ce unul sau altul dintre redactori le-au cumparat de la standuri. Pe aceasta cale lansam apelul catre toti editorii sa ne trimita la redactie orice aparitie din domeniul homeopatiei si redactia se însarcineaza a le semnala cu recenzii. Deocamdata, revista noastra este unul dintre putinele - daca nu singura - media scrisa din tara ,cu adresabilitate directa la cititorii de homeopatie si are ca tel declarat tocmai promovarea homeopatiei. Efortul editarii si publicarii unor carti de homeopatie merita sa fie cunoscut de catre cititorii nostrii, "public tinta" avizat , cunoscator si avid de homeopatie.

În aceasta idee, am primit la redactie, excelenta carte a Dr.Margery Blackie, tradusa din engleza si publicata la Constanta de catre D-na Dr. Sorina Soescu, promotoare devotata si neostoita a homeopatiei. De altfel , este a doua aparitie de acest fel la editura fundatiei crestine de homeopatie SIMILE, prima "Pacientul , nu tratamentul" a aceleasi autoare , a aparut în urma cu 2 ani si s-a bucurat de o excelenta primire în rândul cititorilor.
De remarcat de la bun început calitatea excelenta a traducerii, într-o buna limba româna, ce respecta spiritul cartii si permite o lectura fluenta si îngrijirea redactarii.
Cartea reprezinta extrase din cursurile predate de Marjery Blackie de -a lungul anilor la Facultatea de Homeopatie a Spitalului Regal de Homeopatie din Londra. " Ele au conservat caldura, entuziasmul, întelegerea clinica si pedagogia unei personalitati remarcabile, a carei viata a fost dedicata homeopatiei" ( din prefata semnata de Charles Elliot si Frank Johnson)

Autoarea a beneficiat de învataturile unor mari homeopati , J.H. Clarke, C. Wheeler , J.C. Burnett - care i -a fost unchi - si mai ales Douglas Borland, elev la rându-i al faimosului J. T. Kent. A fost decan al Facultatii de Homeopatie din Londra între anii 1965 si 1979 si medic al M.S. Regina Angliei din 1968.

Cartea are mai multe parti:
O prima parte introductiva despre " Abordul homeopat " în care se face o scurta introducere privind învatatura hahnemaniana, în care se vorbeste despre pacientul ca persoana, se discuta despre potente , acceptandu-se atât potentele foarte joase C 6, în cazurile cronice , cât si cele foarte înalte 10 M în cele acute.
În capitolul " Remediul constitutional " se descriu în crochiu cîteva dintre trasaturile observabile de prim ordin ale unor remedii ca Hepar sulhur, Silicea, Sulphur, Phosphorus , etc, insistându-se asupra modului de comportare a acestor tipuri de pacienti.
În cap. "Prescriptia în situatii acute" se insita asupra marilor posibilitati ale homeopatiei în acest tip de cazuistica, situatii ilustrate cu câteva exemple povestite cu multa putere expresiva. În toate afirmatiile se întrevede o mare experienta si sunt destule afirmatii care par uneori sa contrarieze anumite automatisme mentale si prejudecati vehiculate printre actualii homeopati. " Homeopatul experimentat nu trebuie sa intre în fiecare detaliu pentru a gasi remediul corect. Asa cum medicul ortodox poate identifica un mixedem sau o anemie pernicioasa, la fel si homeopatul va fi in stare sa spuna instantaneu daca pacientul are nevoie de Phosphorus sau de Pulsatilla. " ori " Într-un cabinet aglomerat este foarte important ca medicul sa aiba cunostiinte cît mai complete de materia medica, acestea venind odata cu experienta" sau "S-a spus adesea ca este imposibil sa ai foarte multi pacienti si sa prescri în întregime homeopat. Dupa multi ani de experienta ca medic de medicina generala stiu ca acest lucru este posibil". De altfel, în toata cartea abunda cazurile clinice, povestite cu talent, onestitate si de obicei ca ilustrare a unor asertiuni de multa profunzime clinica , pe un ton ce ne evoca întelepciunea unui clinician ce stie bine ce spune.

În partea a doua, în capitolul " Prescriptia constitutionala" se descriu nu scolastic ci intuitiv si ilustrate clinic , câteva dintre remediile constitutionale , de la Alumina , Arsenicum, calcareile, pîna la Plumbum , Pulsatilla,etc. De mare frumusete si remarcabil conturate sunt descrierile comparative a remediilor marine , sarurilor de Natriu ori comparatiile între Lilium, Natrium muriaticum si Sepia sau dintre Lycopodium, Silicea si Phosphorus. La fiecare dintre remedii se discuta esentialul clinic, întotdeauna din punct de vedere al experientei personale ce a confirmat eficacitatea într-o situatie data, tocmai de aceea având un gir de încredere ce ne aminteste marii clasici ai homeopatiei.

Partea a treia trateaza asa numita " Prescriptie simptomatica" , în sensul ca se ocupa de anumite conditii patologice punctuale ( " Remediile de urgenta, Depresia, Cefaleea, Faringe si faringite etc) dar cîtusi de putin îndepartându- se de la marea arta homeopatica, tabloul remediilor în respectivele situatii subliniaza trasaturile cele mai importante, cele mai particulare pe care se poate baza prescriptia, adeseori si cu indicatii de posologie si cu nelipsitele istorioare de cazuri.
Urmeaza o mica materie medicala esentializata si un repertoriu propriu , ce nu este de folosit exhaustiv cît de adaugat la repertoriul usual, remediile M. Blackie, putînd fi trecute cu grad mare la rubricile respective.
Tonul general al cartii este colocvial si atragator, mai ales prin multele povestioare despre pacienti. Cartea poate fi o carte de capatâi, poate sta pe etajera si citita seara înainte de culcare, nu neaparat cu creionul în mâna. Numai dupa ce se parcurge o buna parte din ea se realizeaza cât de serios si profund este continutul, astfel ca dupa o prima lectura se cere reluata si informatiile esentiale refixate într-un aide memoire de practician.

Gheorghe Jurj
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !