Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 21:17
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Marea Evanghelie a lui Ioan - volumul 3 - Jakob Lorber" 
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar


PostPosted: 20.10.2009, 01:38    Post subject: Capitolul 1 - Oracolul din Delphi Reply with quote

Capitolul 1
Oracolul din Delphi


1. Iisus: “Dintotdeauna au existat, la greci și la romani, bărbați care, chiar dacă nu au fost evrei și nu s-au format nici în spiritul profeților, au avut totuși o inspirație divină și au recunoscut-o ca atare.

2. Când Cresus, regele lidienilor, s-a hotărât odinioară să pornească război împotriva perșilor, el ar fi vrut să afle dinainte dacă va câștiga războiul sau nu. Cine i-ar fi putut spune însă acest lucru? Așa că s-a gândit în sinea lui și și-a zis: «Există o mulțime de oracole; unul dintre ele se va dovedi până la urmă în stare să-mi spună adevărul! Dar cine va putea hotărî după aceea care dintre oracole mi-a spus adevărul? O să încerc - și-a zis apoi în sinea lui - mai întâi diferite oracole, și apoi voi vedea în care pot avea încredere!”

3. A luat așadar un miel și o broască țestoasă, le-a tăiat pe amândouă în bucățele mici, le-a băgat apoi pe toate într-o oală de bronz, pe care a acoperit-o cu un capac tot de bronz, și a pus amestecul la foc, ca să fiarbă. Mai înainte însă și-a trimis învățații la Delfi, la Abac, în țara lui Procion, în străvechea Dordona, dar și la Amphiaraus (*1) și la Trophonius (*2), pentru ca, la exact o sută de zile după plecarea lor din Sardis, să întrebe oracolele ce făcea el atunci: căci atunci el tocmai își fierbea mielul și broasca țestoasă în felul descris mai înainte.

4. Majoritatea oracolelor au dat răspunsuri atât de neclare încât nimeni nu s-a puțin dumiri ce vroiau să spună; oracolul din Delphi a răspuns însă, ca de obicei, în hexametrii (*3):

5. «Iată, număr firele de nisip, cunosc întinderile mării, ba îl aud chiar pe mut și îl înțeleg pe cel care tace! Acum însă simțul îmi este pătruns de un miros, ca și cum într-un vas de metal fierbe mielul împreună cu broasca țestoasă. Metal se află sub ele, și pe ele iarăși metal.»

6. După încercarea aceasta, Cresus a întrebat oracolul din Delphi dacă să pornească sau nu împotriva perșilor; a primii însă binecunoscutul răspuns potrivii căruia, dacă va trece Halysul, un mare imperiu va pieri! I-a pus oracolului și o a treia întrebare: dacă domnia sa va fi una lungă sau nu. Iar Pilia i-a răspuns:

7. «Dacă peste un mez va domni vreodată catârul, atunci, lidianule zvelt, să fugi în Hermosul stâncos! Nu șovăi și nici nu te teme de ocara fugii rușinoase!»

8. După interpretarea pe care a dat-o chiar oracolul după capturarea lui Cresus, catârul îl reprezenta pe Cirus, învingătorul său, care fusese zămislit de o nobilă meză, o fiică a lui Aslyages, și de un tată persan, un supus al acesteia.

9. Același Cresus a întrebat odată oracolul și dacă fiul lui, mut din naștere, s-ar putea însănătoși vreodată și a primit următorul răspuns:

10. «Lidianule, tu - un rege atât de mare, dar deloc chibzuit din fire, nu mai tânji să auzi prin palat mult dorita voce a fiului care îți vorbește! Căci ție îți va fi mai bine! Află dar că ziua în care va vorbi va fi una tristă pentru line.»

11. Și ce să vezi! În ziua în care a fost cucerit orașul Sardis, un persan furios s-a repezit la Cresus să-l înjunghie. Și atunci, teama și groaza au dezlegat limba fiului și acesta a vorbit: «Omule, nu-l ucide pe Cresus!» Acestea au fost primele cuvinte ale fiului cel mut, și de atunci înainte el a putut vorbi toată viața.

12. Vedeți așadar, oracolul acesta nu era, după cum am văzut, un templu al înțelepciunii din școala mozaică a profeților! Cine însă s-ar putea îndoi, după puterea exemplelor de mai sus, că avea totuși o oarecare inspirație divină?”


(*1;2) oracole grecești
(*3) măsura versului: șase picioare
_________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !