Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 18.4.2024, 07:59
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Marea Evanghelie a lui Ioan - volumul 1 - Jakob Lorber" 
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar


PostPosted: 9.2.2010, 23:12    Post subject: Capitolul 55 Reply with quote

Capitolul 55

Sihar. Plimbarea prin pădure și la castelul lui Essau. Negustorul, prieten al adevărului și al poeziei.


1. Am pornit la drum și, după o oră de mers, am ajuns sub umbrarii unei păduri plăcute, ce îi aparținea unui negustor bogat din Sihar, pădure plină de păsări, amenajată cu tot felul de grădinițe, traversată de pârâuri și heleștee pline cu pești. La ieșirea din această pădure întinsă se afla un fel de castel-cetate. Acest castel construit de Essau, care locuise în el până la plecarea lui lacov din Israel, se degradase mult de-a lungul timpului, dar proprietarul său a investit mari sume de bani pentru a-l restaura și venea frecvent acolo, împreună cu toți ai săi. În acea zi, el se găsea acolo. Era un om milos, care mai avea și multe alte bunuri, dar ținea mult la acea proprietate și nu privea cu ochi buni pe cei care intrau în pădurea lui, care îl costa atât de mult pentru a o întreține.

2. Văzând de pe înălțimea zidurilor sale o mulțime de oameni ce traversau parcul în direcția castelului său, el și-a trimis toți valeții și servitorii pentru a ne întreba ce dorim și pentru a ne ruga să ieșim din pădure.

3. Eu le-am răspuns însă servitorilor: "Mergeți și spuneți stăpânului vostru că Stăpânul său și al vostru îi transmite că va veni să ia astăzi prânzul cu el și își va petrece după-amiaza în casa sa, împreună cu toți cei care Îl urmează".

4. Valeții și servitorii s-au întors imediat pentru a transmite răspunsul Meu stăpânului lor. Acesta i-a întrebat dacă știau cine eram Eu, pentru a-i cere un asemenea lucru. Valeții și servitorii i-au răspuns: "Ți-am spus deja, tot ce am aflat a fost că El este Stăpânul tău și al nostru, ce vrei mai mult? Șapte fete tinere în haine regale îl însoțesc, urmate de o mulțime incredibilă. Este probabil un prinț din Roma, așa că este mai bine să-i ieși în întâmpinare și să-L primești la poarta cea mare, cu toate onorurile!"

5. Negustorul a spus: "Aduceți-mi imediat hainele cele mai bune și împodobiți toată casa; un asemenea prinț trebuie să fie primit cu toată măreția".

6. Toată lumea a început atunci să alerge prin castel: bucătarii și bucătăresele dinspre crame către bucătării, cu o grămadă de bucate, grădinarii în grădini pentru a culege cele mai bune fructe!

7. Apoi castelanul, înconjurat de o sută de servitori dintre cei mai distinși, îmbrăcați cu toții în haine de sărbătoare, s-au înclinat de trei ori înaintea Mea, aproape până la pământ, Mi-au urat bun venit, Mie și tuturor celor care Mă însoțeau și Mi-au mulțumit pentru favoarea infinită pe care i-am făcut-o (căci Mă luase drept un prinț al Romei).

8. Eu I-am privit și i-am spus: "Prietene, care este pentru tine cea mai înaltă demnitate pe pământ?"

9. Negustorul cel bogat Mi-a răspuns: "Doamne, iartă-l pe sclavul tău supus, sunt atât de încet la minte că nu înțeleg întrebarea Ta atât de înțeleaptă; te rog mult să-mi pui întrebarea astfel încât să fie pe înțelesul meu". De fapt, el înțelesese perfect întrebarea, dar era o formulă stupidă de politețe, specifică la acea epocă, să te faci că nu înțelegi din prima nici chiar întrebarea cea mai simplă, pentru a sublinia înțelepciunea înaltului personaj care o punea.

10. I-am spus: "Prietene, M-ai înțeles perfect, deși procedezi ca și cum nu M-ai fi înțeles, datorită unui vechi obicei de curtoazie complet desuet! Așadar, lasă deoparte aceste nerozii și răspunde-Mi la întrebare!"

11. Negustorul a spus: "Dacă pot îndrăzni să răspund la întrebarea Ta înțeleaptă și elevată, pe care cred, cu marea Ta îngăduință, că am înțeles-o, iată care este răspunsul meu: Consider că împăratul este, evident, cea mai înaltă personalitate, iar demnitatea sa este cea mai elevată dintre toate cele la care pot aspira oamenii pe acest pământ".

12. Eu i-am spus: "Dar, prietene, de ce contrazici astfel principiul pe care îl ai cel mai aproape de inimă, conform căruia adevărul este pentru tine lucrul cel mai înalt și mai sfânt pe acest pământ? Pentru tine, cel care este credincios principiului adevărului și dreptății îmbracă cea mai înaltă și mai nobilă demnitate care se află pe acest pământ, iată principiul tău. Cum poți lua în considerare sarcina împăratului, care nu este altceva decât funcția supremei violențe, a autorității celei mai neînduplecate, care nu se sprijină nici pe dreptate, nici pe adevăr?"

13. Negustorul a făcut atunci ochii mari și a spus, după un moment de ezitare: "Doamne sfinte, cine Ți-a vorbit Ție despre principiul meu? Nu l-am exprimat niciodată cu voce tare, dar m-am gândit la el de mii și mii de ori. Noi știm însă bine că doar cu adevărul gol-goluț nu se poate ajunge nicăieri, din cauza feluritelor motive politice, așa că dacă vrem să ne scăpăm pielea în lumea asta, trebuie să păstrăm adevărul numai pentru noi!

14. Dar cum, după câte remarc, Tu pari a fi un mare fiu de prinț și un mare prieten al adevărului și dreptății, este mai bine să Te întâlnesc pe acest plan al adevărului mult iubit, pe care, de fapt, marii prinți nu doresc niciodată să-l recunoască; ei preferă să fie flatați și caută numai să fie lingușiți. Drepturile omului nu au nici o valoare; ceea ce vor, ei obțin prin violență, fără scrupule.

15. Dacă săracii se plâng de nedreptate, aceasta merge totdeauna mână în mână cu cei mari, care aleargă în căutarea onorurilor. Este deci mai bine să fii un fin politician și să știi să vorbești cu ei, dacă vrei să eviți închisoarea și galerele, care nu există decât pentru suferința umană!"

16. Eu i-am spus: "Ai vorbit frumos și bine; sunt total de acord cu tine, dar spune-Mi, drept cine Mă iei de fapt?"

17. Negustorul Mi-a răspuns: "Doamne, întrebarea este periculoasă: dacă vorbesc prea mult, se va râde de mine; dacă spun prea puțin mi se va închide gura; așa că mai bine să nu ai nici un răspuns decât să suferi și să putrezești în închisoare pentru că ai vorbit!"

18. Eu am spus: "Dar dacă Eu pot să te asigur că nu ai nici un motiv de teamă, atunci îmi vei putea da cu siguranță un răspuns. Spune-Mi așadar, fără înconjur, drept cine Mă iei?"

19. Negustorul a spus: "Drept un prinț al Romei, dacă chiar trebuie să vorbesc!"

20. În spatele Meu, Jonael a exclamat: "Este prea puțin, trebuie să găsești ceva mai bun decât asta; nu este vorba de un prinț!"

21. Înspăimântat, negustorul a spus: "Atunci, este chiar împăratul însuși?"

22. Jonael: "Mai mult încă, ghicește...!"

23. Negustorul: "Mă las păgubaș, nu este nimeni mai presus de împăratul Romei".

24. Jonael: "Eh! Ba da. Există Cineva încă și mai sus. Gândește-te și strigă în gura mare, pentru că simt că împăratul Romei ocupă foarte puțin loc în inima ta. Spune adevărul! De ce spui ceva contrar cu ceea ce gândești și simți în inima ta? Spune adevărul!"
_________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !