Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 18.4.2024, 23:17
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Marea Evanghelie a lui Ioan - volumul 1 - Jakob Lorber" 
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar


PostPosted: 16.2.2010, 05:14    Post subject: Capitolul 90 Reply with quote

Capitolul 90

Vindecarea fiului ofițerului de familie regală. Cornelius își mărturisește venerația față de Iisus. Calendarul în Galileea. (loan IV, 46-53)


(46)... în Capemaum era un slujbaș împărătesc, al cărui fiu era bolnav.
(47) Slujbașul acesta a aflat că Iisus venise din Iudeea în Galileea; s-a dus la El și L-a rugat să vină să tămăduiască pe fiul lui, care era pe moarte.
(48) Iisus i-a zis: "Dacă nu vedeți semne și minuni cu nici un chip nu credeți!"
(49) Slujbașul împărătesc I-a zis: "Doamne, vino până nu moare micuțul meu."
(50) "Du-te" i-a zis Iisus, "fiul tău trăiește". Și omul acela a crezut cuvintele pe care i le spusese Iisus și a pornit la drum.
(51) Când s-a întors, l-au întâmpinat robii lui, și i-au dus vestea că fiul lui trăiește.
(52) El i-a întrebat de ceasul în care a început să-i fie mai bine, Și ei i-au zis: "Ieri, pe la ceasul al șaptelea, l-au lăsat frigurile." (53) Tatăl a recunoscut că tocmai în ceasul acela îi zisese Iisus: Fiul tău trăiește". Și a crezut el și toată casa lui.


1. În timp ce ne pregăteam de plecare, a sosit cu răsuflarea tăiată un bărbat de familie regală, rudă apropiată a comandantului, care se afla de câteva zile la Capernaum. Unicul fiu al acestui prinț, atins brusc de o febră urâtă, era socotit ca și pierdut de către medicul chemat la căpătâiul său. Disperat în marea sa durere, tatăl nu mai știa ce să facă. Comandantul Cornelius, care venise să-l vadă, i-a spus: "Frate, nu-ți pot da decât un singur sfat: de aici și până la Cana nu este nici o oră de mers; celebrul Mântuitor Iisus din Nazaret se află acolo în acest moment, în drumul său de întoarcere spre Iudeea. L-am vâzut când veneam încoace și i-am vorbit. Cu siguranță că El este încă acolo, deoarece mi-a promis că vine să mă vadă. Iar El îndeplinește ceea ce promite, fără nici o excepție. Cum încă nu a sosit, înseamnă că se află în continuare la Cana. Du-te acolo imediat, tu însuți și roagă-L să-l ajute pe fiul tău. Îți garantez că va veni imediat și îl va vindeca".

2. Auzind cuvintele fratelui său Cornelius, prințul a plecat în grabă spre Cana, unde a sosit, cu răsuflarea tăiată, chiar în momentul când porneam la drum. Abia sosit, el s-a aruncat la picioarele Mele, rugându-Mă să merg cu el cât mai repede posibil la Capernaum, unde unicul său fiu, la care ținea mai mult ca la orice pe lume, se afla în ghearele morții, fără ca vreun medic să poată să-l ajute. El Mi-a spus că dacă nu Mă grăbesc să merg cu el, fiul său va muri înainte ca Eu să ajung acolo.

3. Eu i-am răspuns: 'Vezi tu, prietene, vouă vă este greu un singur lucru; dacă nu vedeți semne și minuni, cu nici un chip nu credeți. Eu nu îi ajut decât pe cei care cred fără să fi vâzut semne. Acolo unde găsesc credință necondiționată, acolo vindec Eu cel mai ușor".

4. Atunci, prințul a strigat: "Oh! Doamne, nu-Ți pierde atâta timp cu mine, un biet nenorocit. Vezi bine că eu cred, altfel nu aș fi venit la Tine. Te rog, Doamne, vino sub acoperișul meu și fiul meu va trăi. Dar dacă întârzii, va muri înainte ca Tu să ajungi. Vezi Tu, eu am numeroși servitori care îmi îndeplinesc poruncile și dacă îi spun unuia sau altuia: fă asta sau fă aia, el așa face; dacă nu aveam o credință deplină în Tine, oh, Doamne, aș fi trimis la Tine pe unul dintre ei, dar datorită credinței mele depline, am venit eu însumi, fiindcă mi-a spus inima că dacă Te văd și Te găsesc, fiul meu va fi vindecat. Doamne, recunosc că nu sunt demn să Te primesc sub acoperișul meu, dar spune un singur cuvânt și fiul meu va fi vindecat".

5. Eu am spus: "Prietene, o asemenea credință nu am găsit în tot Israelul, întoarce-te în pace acasă, se va face după credința ta, fiul tău trăiește". Iar prințul a plecat vărsând șiroaie de lacrimi de bucurie și recunoștință, căci el credea, fără să se îndoiască de cuvântul Meu. Am mai rămas la Cana în acea seară si în ziua următoare, spre marea bucurie a gazdei noastre.

6. Prințul era un om de vază foarte bine văzut la Capernaum; la fel ca și comandantul Cornelius, el era o rudă apropiată casei regale și un înalt funcționar trimis de Roma. La apropierea sa de Capernaum i s-au alăturat numeroșii săi servitori, veniți să-l întâmpine pentru a-l anunța cu voce tare: "Stăpâne, fiul tău trăiește, este perfect sănătos!"

7. Omul aproape că a leșinat de fericire și a întrebat la ce oră si-a revenit fiul său. Servitorii i-au răspuns: "Ieri la ora șapte, febra l-a părăsit!"

8. El a început atunci să se gândească și și-a dat seama că era exact ora când Eu îi spusesem: 'Fiul tău trăiește!' A pornit atunci spre casă mai liniștit și când a ajuns, comandantul Cornelius i l-a adus pe fiul său, vesel, perfect sănătos și i-a spus: "Ei bine, frate, ce spui? Te-am trimis la cel mai bun Tămăduitor sau nu?"

9. Prințul i-a răspuns: "Da, frate! Prin sfatul tău, mi-ai redat viața de zece ori; dar este clar că acest Iisus din Nazaret este mai mult decât un simplu tămăduitor care însănătoșește bolnavii cu ajutorul plantelor medicinale. Gândește-te doar, fără să-l fi văzut pe fiul meu, El a spus pur și simplu: 'Fiul tău trăiește' și fiul meu s-a vindecat chiar în acel moment! Asta este ceva foarte neobișnuit; îți spun, nici un om nu este capabil de așa ceva, numai un zeu ar putea să o facă. De acum înainte, eu și toată familia mea vom crede că acest Iisus este, dincolo de orice îndoială, un zeu adevărat, venit pentru salvarea tuturor oamenilor, sub o formă umană, pentru a-i vindeca și pentru a-i învăța pe oameni. Dacă vine aici, va trebui să-i aducem un omagiu divin".

10. Cornelius a spus: "Știu. Eu îl cunosc și nimeni pe lume nu mă va face să-mi schimb părerea. Dar El nu acceptă să i se aducă asemenea omagii".

11. Tatăl fiului vindecat a spus: "Frate, când avem o asemenea dovadă în mână, cred că nu trebuie să renunțăm la intenția noastră".

12. Cornelius a spus: "Sunt perfect de acord cu tine, dar cum îți spuneam, El este împotriva tuturor manifestărilor de recunoștință deschise și exterioare. După câte știu eu, încă din cea mai fragedă tinerețe, El nu accepta decât recunoștința interioară, tăcută, care se manifestă prin iubirea ce vine din inimă. Tot ceea ce este exterior îi apare ca fiind odios și dacă va veni aici, după cum a promis, iar tu îl vei diviniza în mod deschis, nu vei face decât să-L îndepărtezi pentru totdeauna de noi. De aceea, fă tot ce vrei în inima ta, dar evită orice ceremonie exterioară, fiindcă eu îl cunosc de la nașterea Sa în Betleem; știu multe și am văzut multe lucruri neobișnuite".

13. Prințul a spus: "Bine! Ieri, când era ziuă, ți-am urmat sfatul; astăzi, când este noapte, te ascult din nou și-ți voi urma iarăși sfatul".

14. Trebuie să facem aici o observație în legătură cu acest termen de 'ieri', pentru a evita orice confuzie: în special în Galileea, ziua se încheia la apusul soarelui. Ziua următoare începea așadar după apusul soarelui și se spunea "ieri" atunci când se vorbea despre o perioadă cu câteva minute înainte de apusul soarelui. O dată cu apusul soarelui începea o veghe care dura cât trei ore actuale. Vara, o oră era egală cu două ore din ziua de astăzi, în timp ce iarna ora de atunci era egală cu ora de astăzi, pentru că timpul solar trebuia să fie împărțit în douăsprezece ore, fie că zilele erau lungi sau scurte! Astfel, atunci când se spune că prințul a ajuns după o oră de mers de la Capernaum la Cana, aceasta înseamnă aproape două ore după modul nostru actual de a socoti. Această remarcă importantă ne va ajuta să înțelegem că indicațiile orare ale epocii nu corespund cu cele de astăzi.
_________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !