Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 24.4.2024, 14:42
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Pamantul - Dicteu Divin prin Jakob Lorber" 
Author Message
Fire
Initiator
Initiator


PostPosted: 5.4.2010, 14:50    Post subject: Capitolul 41 - Substanță și materie, energie și material Reply with quote

Capitolul 41
Substanță și materie, energie și material


1. Dacă, după moarte, trupul fizic ar trebui să se dizolve în țărână, problema trupului și a sufletului nu ar putea fi rezolvată. În lumea Naturii, chiar și țărâna cea mai fină este tot materie, și ea nu se va putea uni niciodată cu sufletul și cu spiritul atâta vreme cât va rămâne în această stare grosieră. De aceea, țărâna în care „se întoarce trupul” ar trebui înlocuită cu un alt termen, mai potrivit, de „atom specific al sufletului”, căci există o mare diferență între materie și substanță astrală sau psihică. Nu se poate spune despre atomii sufletului că sunt materiali, ci mai degrabă substanțiali.

2. Să luăm spre exemplu un magnet: partea sa vizibilă este materie, dar forța care atrage și respinge nu poate fi văzută de ochii fizici. Ființa umană are însă și alte simțuri, care sunt mai apropiate de suflet decât văzul fizic, acesta nefiind decât un simț exterior. Simțul auzului este ceva mai apropiat de percepțiile sufletului, dar cele mai apropiate, aproape unite cu sufletul, sunt simțul mirosului și cel al atingerii.

3. Dacă luăm doi magneți și îi apropiem unul de celălalt, aceștia încep să se respingă reciproc. Este limpede că ei conțin o energie particulară, deși invizibilă.

4. Același lucru este valabil și în cazul unei scântei electrice. Deși aceasta este vizibilă în lumea materială, ea nu reprezintă materie, ci o substanță sufletească sau o energie, care sălășluiește în materie. Dacă este stimulată, ea se manifestă pentru câteva clipe sunt forma unei energii penetrante.

5. Să analizăm acum praful de pușcă. Un fir din acest praf este liniștit și nu pare să se deosebească de restul firelor de nisip materiale. În interiorul său se ascunde însă o mare energie. Dacă aceasta este stimulată de un impuls similar, ea se manifestă pentru un scurt interval de timp sub forma unui fulger, fiind eliberată.

6. Una din substanțele similare acestei energii este focul, care este un excitant. Apa conține și ea o energie (*7) care poate fi stimulată printr-o anumită cantitate de căldură. Dacă cineva încearcă să pună zăgaz acestei energii, ea poate arunca în aer chiar și cel mai puternic cazan, devenind astfel liberă. În aproape orice formă de materie există energie. Nu trebuie decât să știi cum poate fi stimulată ea, dacă dorești să o vezi manifestându-se.

7. Naturaliștii au descoperit diferite energii fundamentale în toate tipurile de materie. Dacă acești savanți ar fi mers un singur pas mai departe, ei ar fi recunoscut că această energie vitală omniprezentă și atotputernică este însăși sursa din care s-au născut ei, făcând astfel un pas uriaș înainte pe drumul cunoașterii. Nu ar mai fi necesar atunci să cântărească și să disece învelișurile moarte, ci ar putea trece imediat la studiul stării fundamentale a întregii existențe.

8. La ora actuală ei nu fac altceva decât să scormonească printre „carapace moarte”, încercând să demonstreze că energia vitală este alcătuită din elementele acestora. Ce fel de logică te poate conduce să crezi că energia, care are atâtea manifestări, este moartă? Vă puteți imagina o prostie mai mare decât să pui la îndoială faptul că orice efect vizibil trebuie să aibă o cauză vie? Căci dintr-o anumită perspectiva, se poate spune că moartea înseamnă chiar mai puțin decât nimicul.

9. Un lucru poate fi considerat „mort” numai atâta vreme cât nu manifestă nici o activitate. Sufletul și spiritul unui om pot muri dacă ca urmare a folosirii greșite a libertății lor, ele sunt întemnițate din nou în închisoarea din care au provenit și în care nu li se permite să execute nici un fel de activitate.

10. Energiile care lucrează însă în interiorul și asupra materiei nu pot fi considerate sub nici o formă moarte; dimpotrivă, ele sunt vii și inteligente, căci nici un efect nu ar putea fi obținut fără o cauză inteligentă. La fel stau lucrurile și cu energia. De vreme ce aceasta poate fi recunoscută după efectele pe care le produce, inteligența ei trebuie căutată în ordinea pe care o respectă ea. De pildă, creșterea unei plante nu are loc întâmplător, ci conform planului pus la cale de un principiu intern care poate fi recunoscut cu ușurință. La fel se petrec lucrurile în cazul descompunerii, sau al altor fenomene naturale: cauza lor trebuie să fie un anumit tip de energie, care are la bază un anumit tip de inteligență.

11. Concluzia este următoarea: ori de câte ori sunt detectate anumite efecte, la baza lor trebuie să stea un număr egal de cauze, și implicit de forțe. Și cum aceste efecte respectă întotdeauna o anumită ordine și un anumit plan, este evident că la baza acestor forțe trebuie să stea anumite inteligențe. Altfel spus, în univers există tot atâtea inteligențe câte energii.

12. Sper că am lămurit în această demonstrație că materia este alcătuită din suflete, și deci din inteligențe, care sunt ținute captive de anumite energii (și inteligențe corespondente) superioare, conform ordinii și necesității divine. Când termenul de captivitate expiră, inteligențele individuale se trezesc din nou la natura lor, de substanțe primare ale ființei create de Mine, Creatorul, la începutul tuturor timpurilor. Această reunificare reprezintă în parte munca inteligenței înseși, iar în parte munca spiritelor superioare, despre care am mai vorbit.

_(*) 7 Este vorba de forța aburului.
_________________
Focul îți dă viață, focul îți întreține viața, dar tot focul te arde când îi stai în cale !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !