Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 13:25
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Drept la replica - Cecilia Tiz vs Yogaesoteric" 
Author Message
Thunder
Practicant
Practicant


PostPosted: 17.4.2010, 19:57    Post subject: Se obișnuiește în Kali Yuga: atacul la maestru Reply with quote

Ca sa nu inchidem asa sec acest topic va reamintesc de un articol scris in 2006.

Se obișnuiește în Kali Yuga: atacul la maestru

de Angela Anghel

Motto: „Pentru lume înțelepciunea este nebunie,
pentru cel înțelept lumea este nebunească”.


„Oamenii vor deveni formali sau ostili față de practicile religioase și față de căile spirituale pe care le vor urî sau se vor teme de ele” (Mahanirvana Tantra)

„Deturnați în masă de sceptici, de necredincioși și de atei, oamenii se vor întreba «Ce autoritate au textele sacre tradiționale?» Normele care leagă pe un discipol de maestrul său nu vor mai avea aproape deloc forță. Se va crede cu infatuare că oricine poate atinge, pe orice cale, starea de iluminare divină și de regenerare spiritual㔠(Vishnu Purana)

„Marea majoritate a oamenilor din Kali Yuga vor fi stăpâniți de cele mai joase instincte. Ei își vor alege de regulă idealuri false. Unii nu vor ezita să îi persecute cu îndârjire pe cei înțelepți și evoluați spiritual. Majoritatea noilor conducători îi vor prigoni cu îndârjire și cruzime pe preoții și deținătorii cunoașterii divine autentice“ (Linga Purana)
 

Așa descriu textele sacre Kali Yuga - epoca decăderii spirituale. Dacă nu ar data de acum câteva mii de ani, am fi spus că un contemporan de-al nostru scrie despre ceea ce se petrece în jurul lui, atât de mare este acuratețea cu care ele descriu epoca în care trăim acum. Pe întreaga planetă școlile spirituale sunt atacate, denigrate sau chiar distruse, în timp ce peste tot răutatea, urâțenia, violența, crimele, drogurile și bolile sunt tot mai prezente. Învățăturile spirituale care și-au păstrat nealterată valabilitatea de-a lungul mileniilor sunt acum luate în derâdere sau prezentate ca fiind neștiințifice, în timp ce ideile care dăunează vieții și fericirii sunt intens propagate și susținute de așa-zisa știință. Maeștrii spirituali, înțelepții sunt calomniați, batjocoriți, prezentați ca niște șarlatani sau infractori, în timp ce manipulatorii, hoții, mincinoșii și criminalii se erijează în conducători și hotărăsc destinele mulțumilor.

Vom prezenta în continuare câteva dintre cazurile cele mai cunoscute la nivel mondial de discreditare a unor conducători de școli spirituale. De fiecare dată avem de-a face cu același scenariu, dovada cea mai clară că în spate se află aceleași forțe.  Este atacat întemeietorul sau conducătorul școlii în speranța că întregul edificiu se va prăbuși. De cele mai multe ori efectul nu este însă cel scontat, deși campaniile de denigrare se întind pe ani de zile. De fiecare dată instrumentele sunt chiar unii discipoli rătăciți care își aduc brusc aminte că în urmă cu mulți ani au fost agresați sau exploatați. Aceștia fie se răzbună pentru că au fost excluși din grupul respectiv din cauza unor comportamente inadecvate, fie sunt șantajați chiar de autorități. De fiecare dată acuzațiile sunt alese astfel încât să atingă subiecte sensibile: sexualitatea, minorii, banii, puterea.  Se urmărește astfel nu doar îndepărtarea celor care ar putea să se înscrie în astfel de școli spirituale, ci mai ales dezbinarea lor prin discreditarea conducătorului în fața discipolilor.  

“Dacă un nebun are cocoașă nimeni nu o observă, dar dacă un înțelept are un furuncul toată lumea vorbește despre el” (proverb rusesc)

Swami Chetanananda este fondatorul Institutului Nityananda din Indiana, SUA. Până în 1986 a studiat în India shivaismul cașmirian, cale pe cale a urmat-o și la întoarcerea în Statele Unite. La școala sa se predau Kundalini Yoga și Trika Yoga, iar el își învață elevii că practica este cel mai important vehicol al realizării și că nu renunțarea la lume reprezintă mijlocul evoluției spirituale, ci orientarea către acțiuni benefice și dezvoltarea discernământului. La Institutul Nityananda sunt traduse texte sacre sanskrite și tibetane, chiar Swami Chetanananda fiind specializat în arheologia Extremului Orient și în artă tibetană, indiană și indoneziană.  

În august 2005 câteva dintre elevele sale l-au acuzat că le-a exploatat financiar și sexual... cu șapte ani în urmă. Una dintre ele, Dana Swift, de profesie barman povestește că în acea perioadă l-a vizitat pe Swami de mai multe ori și acesta i-a făcut avansuri sexuale. În urma acestor acuzații Swami Chetanananda a declarat oficial că într-adevăr, și lui, ca oricărui alt bărbat i se petrece ca din când în când să facă dragoste cu femei pe care le iubește și care îl iubesc. El a mai adăugat că oricine care este deranjat de acest lucru este liber să își caute un alt maestru mai apropiat de viziunea despre lume pe care o are. Într-un răspuns scris dat acestor acuzații el a mai spus că toate acestea au fost puse la cale de un “mic cerc de foști membri care se întâlnesc periodic și planifică cum să împrăștie cât mai multe calomnii despre el. Aceste acuzații sunt atât de mincinoase și de distorsionate încât este pur și simplu imposibil să le răspunzi”. Diane Asay și alți discipoli confirmă că au asistat la scene în care femeile care l-au acuzat se băteau pur și simplu pentru a-i atrage atenția lui Swami Chetananda și a ajunge aproape de el, iar cele care nu au reușit și-au propus să se răzbune pe el. Ca dovadă că și-au “amintit” abia după șapte ani că au fost "agresate".

“Câinii latră, ursul trece” (proverb românesc)

Swami Muktananda (Baba) este unul dintre discopolii lui Bhagawan Nityananda care a părăsit India și a fondat în SUA o școală de Siddha Yoga - SYDA Foundation. În ultimii ani ai vieții lui școala a trecut printr-o perioadă dificilă pentru că unii dintre discipolii săi au început să se bată pe locul de succesor la conducerea ashramului pe care el îl întemeiase. Lupta lor pentru putere a făcut să apară tot felul de zvonuri care au luat o mare amploare mai ales după moartea sa. Se spunea că a făcut milioane de dolari exploatându-și discipolii prin muncă forțată, că în ashramurile sale se aflau arme și se făceau acte de violență și că și-a încălcat jurămintele de castitate întreținând relații sexuale cu elevele tinere.

Pe când trăia, el a răspuns în felul următor acestor zvonuri, citându-l pe poetul Kabir: “Elefantul se deplasează în ritmul său atunci când câinii aleargă după el lătrând” și le-a atras atenția discipolilor că ar trebui să se bazeze pe ceea ce știu din proprie experiență și nu pe ceea ce citesc sau aud. Cei mai apropiați discipoli care locuiau tot timpul lângă camera lui au afirmat că nu au asistat niciodată la ceva care să confirme aceste acuzații.  

“Cel înțelept iartă insultele la fel de ușor cum ingratul uită binele care i s-a făcut” (proverb german)


În 1991 pe când ținea o conferință Sri Swami Satchidananda a fost întrerupt brutal de o voce din sală care striga: “Cum te poți considera un conducător spiritual când abuzezi sexual de femeile din comunitatea pe care o conduci?” Cea care striga astfel era Susan Cohen, o fostă discipolă care îl acuza de fapte petrecute în urmă cu… 20 de ani. Înțeleptul cu barbă albă în vârstă de 76 de ani, așezat liniștit într-o postură de meditație nu a părut deloc perturbat de această intervenție și și-a continuat conferința despre pacea interioară,  în timp ce Susan părăsea sala plină de furie.

“Un înțelept nu spune ceea ce face și nu face ceea ce nu poate fi spus” (proverb chinez)

Acuzațiile calomnioase aduse lui Sri Chinmoy sunt printre cele mai numeroase și mai fanteziste. A fost acuzat de faptul că primește cantități importante de bani, că exercită un control absolut asupra discipolilor, că le interzice să facă tratamente medicale punându-le în pericol sănătatea, etc.  În mod uluitor și sfindând orice urmă de bun simț foste discipole l-au acuzat de abuzuri sexuale afirmând în același timp c㠓are un organ sexual foarte mic și de-abia intră în erecție”! Alte acuzații la fel de uimitoare sunt că mănâncă pe ascuns și mai ales mănâncă cu “multă lăcomie” carne deși susține că este vegetarian și își “oblig㔠discipolii să aibe un regim vegetarian. Sri Chinmoy nu a considerat de cuvință să răspundă acestor calomnii tocmai pentru că sunt atât de mizerabile și le-a cerut discipolilor săi ca nici ei să nu răspundă.

“Dacă 100 de oameni îl numesc pe un înțelept nebun, el rămâne tot înțelept” (proverb albanez)

Satya Sai Baba este unul dintre cei mai cunoscuți maeștri yoghini contemporani. Are milioane de discipoli în întreaga lume, printre ei aflându-se într-o vreme chiar prim-ministrul Indiei. El este foarte bine cunoscut atât pentru înțelepciunea sa cât și pentru vindecările miraculoase și realizarea de materializări ale cenușei sfinte Vibhuti.

Cu toate acestea, foștii adepți și presa l-au acuzat de cele mai ciudate lucruri. A fost acuzat că materializările sale sunt de fapt acte de prestigiditație menite să manipuleze pe cei prezenți. Nu s-a decoperit însă nimic de acest gen. O altă acuzație și mai aberantă este aceea de abuz sexual asupra unor băieți minori. Totul a început în 1976, când un fost adept din America, dornic de faimă a scris o carte – “Avatar of Night”, despre care a uitat însă să specifice că este o totală ficțiune. Discipolii săi cred că la baza acestor invenții ar putea sta faptul că Sai Baba masează atunci când este necesar anumite puncte de pe corp pentru a facilita vindecarea. Astfel de acțiuni terapeutice sunt realizate în fața unui public numeros, și doar o minte bolnavă și dornică să îl discrediteze le-ar putea interpreta ca fiind avansuri sexuale.  

Carole Alderman, care îl ajută pe Sai Baba în ceea ce privește operele de caritate spune: «Am asistat la numeroase miracole, am văzut oameni venind în scaune cu rotile și plecând pe propriile picioare. Am văzut materializându-se tot felul de lucruri, care apăreau de nicăieri, în repetate rânduri. De ce cuvântul meu ar trebui să cântărească mai puțin ca al lor? Acuzațiile acestea nu au fundament, toți cei care îl cunosc știu asta.”

Cu o mare fermitate Sai Baba a răspuns acestor atacuri astfel: “Isus a avut de suportat cele mai teribile probe din cauza invidiei și geloziei celorlalți. În acele vremuri exista doar un singur Iuda, astăzi sunt mii. Anumite persoane vor să mă oprească, dar nu au cum să reușească. Cei care mă urmează fac aceasta pentru că ei cunosc adevărul pe care eu îl reprezint și iubirea care este fundamentul ființei mele.”

Încheiere

Vedem deci cum atacurile de acest gen sunt orientate cu precădere asupra întemeietorilor, conducătorilor sau maeștrilor școlilor spirituale. Acuzațiile aduse de foști discipoli sunt atât de uimitoare și de grosiere încât orice om cu bun simț s-ar întreba cum este posibil să fie atât de ușor și de rapid acceptate de către cei care culeg astfel de mărturii. Din păcate singura concluzie la care se poate ajunge este că aceștia pornesc cu intenția de a aduna tocmai astfel de acuzații și nu de a investiga pentru a afla adevărul. Dincolo de rumoarea de moment, timpul le oferă acestor pseudo-discipoli uitarea și indiferența pe care o merită, în timp ce maeștrii spirituali continuă să fie iubiți și respectați de adevărații căutători ai luminii divine.

1 decembrie 2006
sursa: yogaesoteric
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !