Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 00:42
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Tara" 
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator


PostPosted: 24.7.2010, 18:01    Post subject: Semnificația numelui. Sunetul primordial Reply with quote

Semnificația numelui. Sunetul primordial


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Din punct de vedere etimologic, cuvântul Tara înseamn㠓salvatoarea” sau “eliberatoarea” și el provine de la rădăcina sanscrit㠓tri”, care se referă la a trece (peste ceva), cum ar fi: a trece un râu, o mare, un munte sau a depăși orice altă situație dificilă. De aceea, într-o abordare exoterică, putem spune că marea zeiță Tara este invocată întotdeauna atunci când ne confruntăm cu situații periculoase, uneori chiar la limită sau atunci când trebuie să ne decidem în favoarea unei posibilități din mai multe pe care le avem la dispoziție (de pildă, atunci când ne aflăm la o răscruce de drumuri și nu suntem siguri de direcția în care trebuie să mergem mai departe, sau atunci când trebuie să ne decidem asupra unei destinații din mai multe opțiuni etc.). Pe de altă parte, din punct de vedere ezoteric (cu alte cuvinte, din punct de vedere inițiatic, ocult) Tara reprezintă cunoașterea care salvează. Așadar, semnificația profundă a zeiței în aspectul ei de Salvatoare este aceea că ea dăruiește discipolilor merituoși înțelepciunea divină fără limite, care îi eliberează pe aceștia din lanțurile suferinței samsara-ice (adică din lanțul încarnărilor succesive în Manifestare).

Un alt înțeles al cuvântului Tara mai este și acela de “stea”, în sensul că această Mare Putere Cosmică este precum o stea a aspirației noastre frenetice către Dumnezeu. Prin urmare, ea este atât cea care ne inspiră cât și ghidul nostru pe complicata cale a desăvârșirii spirituale.

Sunetul primordial

Ca putere desăvârșită a sunetului subtil (shabda shakti), Tara corespunde lui Kali care reprezintă puterea timpului și a transformării. Între cuvânt (logos) și timp (transformare) există o strânsă interdependență. Într-adevăr, putem înțelege în mod intuitiv că logosul este precum o conștiință a timpului, iar timpul nu este altceva decât un gen de “mișcare” a Cuvântului. La modul esențial vorbind, Logosul Divin (care este o nesfârșită și extatică vibrație creatoare) nu reprezintă altceva decât fundamentul apariției și manifestării diferențiate a energiei subtile a timpului.

Un alt aspect important în ceea ce privește acțiunea Marii Puteri Cosmice Tara la nivelul microcosmosului ființei umane este acela că zeița reprezintă și forța purificatoare a suflurilor prana-ice subtile care animă orice ființă umană vie. Ca și suflul subtil universal nediferențiat (prana), sunetul subtil (shabda) se manifestă în eterul (akasha) omniprezent.

Desigur, în această ipostază eterul nu reprezintă noțiunea din fizică ce se referă doar la un simplu mediu de propagare (cum este, de pildă, eterul cosmic), ci el este cu mult mai mult decât atât, deoarece are o natură subtilă luminoasă și el este chiar spațiul nesfârșit al conștiinței, din care apar și în care mai apoi se resorb toate lucrurile, ființele și fenomenele din Manifestare. În ceea ce privește suflurile prana-ice, putem spune că respirația oricărei ființe umane reprezint㠓sunetul primordial al vieții”, deoarece ea este precum un cântec inefabil și continuu ce susține elementul vital în ființa respectivă.

Tradiția spirituală a Indiei a identificat încă din vremuri imemoriale acest sunet subtil al respirației omului ca fiind celebra mantra SO-HAM, care este emisă spontan, continuu și într-un mod subtil (adică fără a fi explicită la nivelul vorbirii discursive, așa cum apare ea în redarea aproximativă de mai sus). Atât mintea, cât și prana, prin formele lor particulare de expresie, care sunt, respectiv, cuvântul și vibrația energetică, își au sursa în sunetul subtil macrocosmic (shabda), care în esență este redat prin intermediul mantra-elor. Vom putea înțelege acum mult mai bine semnificația extraordinar de importantă a folosirii mantra-elor în sadhana (practica spirituală) zilnică, deoarece ele (mantra-ele) purifică, energizează și elevează în cel mai înalt grad mintea și întreaga ființă a aspirantului, conferindu-i în final eliberarea spirituală. În acest proces de evoluție și desăvârșire a diferitelor sale aspecte psiho-mentale, aspirantul care este ferm și perseverent în antrenamentul său spiritual, o invocă plin de iubire și devoțiune pe Tara, cea care îl îndrumă cu o mare compasiune și în final îi oferă grația eliberatoare a transcendenței divine.

Așa după cum se știe, sunetul (în forma lui grosieră sau subtilă) este practic o manifestare complexă a prana-ei subtile, adică a forței subtile și universale a vieții. Din această perspectivă, putem afirma că respirația constituie de fapt primul sunet al vieții, care impulsionează, susține și hrănește ulterior toate activitățile și modalitățile de manifestare ale individului. Astfel, relația profundă care se stabilește între sunet, cuvânt, prana și minte este o rezultantă directă a acțiunii lui Tara în Manifestare.

Această acțiune deosebit de complexă o regăsim de asemenea în cunoașterea care provine din semnificațiile diferite ale cuvintelor, ale sunetului. Știm că sunetele diferite, atunci când se combină, reprezint㠓vehiculul” prin care se manifestă ideile și gândurile noastre. De asemenea, știm că sunetul divin primordial (la care tradiția spiritualității hinduse se referă ca fiind pranava) reprezintă substratul sau fundamentul care face posibilă apariția și manifestarea tuturor acestor sunete, precum și a înțelesurilor și semnificațiilor implicate în combinațiile lor. Însă nenumăratele semnificații care există au scopul doar de a ne reintegra pe noi înșine ca picături divine individuale, în oceanul infinit al Conștiinței Supreme, care este Dumnezeu Tatăl.
_________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !