Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 12:07
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "De la iad la rai (Robert Blum) - volumul 1 - Dicteu Divin prin Jakob Lorber" 
Author Message
Fire
Initiator
Initiator


PostPosted: 9.10.2010, 14:16    Post subject: Capitolul 59 - Domnul vorbește despre fraza frecvent invocată, dar prost înțeleasă: „Scopul scuză mijloacele” Reply with quote

Capitolul 59
Domnul vorbește despre fraza frecvent invocată, dar prost înțeleasă: „Scopul scuză mijloacele”

1. Jellinek se întoarce către Mine și Mă întreabă în ce măsură Mi-a plăcut această reprezentație artistică.

2. Îi răspund: „Dragă prietene, trebuie să îți mărturisesc cu sinceritate că în astfel de cazuri, Eu sunt preocupat mai degrabă de scop, decât de mijloace. Se întâmplă de multe ori ca mijloacele să pară ciudate, dar scopul să fie cât se poate de nobil și de bun, din toate punctele de vedere. Aici, în această împărăție a spiritelor, rezultatul optim justifică întotdeauna mijloacele care au condus la obținerea lui. În sine, spectacolul artistic nu contează prea mult, dar dacă este realizat cu o intenție dintre cele mai nobile, atunci merită să fie realizat.

3. Mai întâi de toate doresc însă să vă ofer câteva explicații legate de această afirmație des invocată, pe care au inventat-o iezuiții, astfel încât să deslușim împreună semnificația ei spirituală, care merită să fie înțeleasă și pusă în practică. De aceea, ascultați-Mă! Afirmația sună astfel: «Scopul bun justifică întru totul mijloacele folosite pentru atingerea lui!» - dar vă propun să luăm câteva exemple pentru a vedea în ce măsură este ea adevărată:

4. Să spunem că un fiu care trăiește pe pământ are un tată ce a avut ghinionul să își rupă un picior în timp ce lucra pământul. Rana este gravă și nu poate fi vindecată decât de către un chirurg priceput. Vă întreb însă ce ar face fiul (care își iubește tatăl mai presus de orice) dacă tatăl său și-ar pierde piciorul din cauza furiei unui alt om, care i-l taie cu un topor ascuțit. Cu siguranță, el l-ar prinde pe criminal și l-ar pedepsi pentru tot restul vieții sale. Și totuși, tatăl său nu ar suferi mai mult din cauza acestui act de rea voință decât dacă ar fi nevoit să suporte operația făcută de chirurg pe piciorul său inflamat, fără nici un fel de anestezic. După cum puteți constata, avem de-a face cu o situație aparent similară, la baza căreia stau însă intenții (cauze) diferite. În mod evident, a nu ține cont de aceste cauze sau intenții ar însemna să nu înțelegem nimic din realitatea în care trăim. În sine (fără o cauză nobilă care stă la baza ei), operația de tăiere a piciorului ar fi o oroare fără seamăn, dar dacă la baza ei stă o intenție nobilă, ea devine dintr-o dată o binecuvântare. Astfel, fiul îi va fi de-a pururi recunoscător chirurgului care i-a salvat tatăl de la moarte, conștient că fără această operație, tatăl său ar fi murit din cauza infecției. Dar să luăm un alt exemplu!

5. Ce i-ați face voi cuiva care v-ar scoate un dinte din gură cu ajutorul unui pumn? Cu siguranță, l-ați târî la tribunal și i-ați cere daune substanțiale pentru durerea pe care v-a provocat-o. În schimb, dacă aveți o durere de măsele, cum procedați? Vă duceți de bunăvoie la dentist, ba chiar îl și plătiți pentru a vă scoate măseaua stricată! Nimeni nu v-ar recomanda însă o persoană care scoate dinții sau măselele altor persoane din pură plăcere sau doar pentru a se amuza. Desigur, cu totul alta este situația în cazul unui dentist bun, căci scopul pe care îl urmărește el este întotdeauna nobil, chiar dacă mijloacele folosite se dovedesc de multe ori dureroase. Cred că nu puteți nega acest lucru: în cazul de față, mijloacele folosite sunt justificate de scopul cel nobil! Dar să mai luăm un exemplu!

6. Uciderea unui seamăn este considerată dintotdeauna unul dintre cele mai mari păcate pe care le poate comite un om. Să luăm, de pildă, exemplul unui tată care se plimbă prin pădure însoțit de fiul său. Convins că a dat lovitura, un tâlhar sare asupra tatălui și încearcă să îl sugrume. În toiul luptei, fiul își ia arma de vânătoare și îl ucide pe ticălos. Spuneam mai devreme că uciderea unui alt om reprezintă unul dintre cele mai mari păcate. Îl putem considera însă pe fiul care l-a ucis pe tâlharul care a încercat să-i omoare tatăl un păcătos? Evident, nu! Văd că ați ajuns cu toții la aceeași concluzie de bun simț: uciderea unui alt om reprezintă unul dintre cele mai mari păcate numai dacă este folosită ca un mijloc pentru a atinge un scop malefic. Dacă la baza ei a stat o cauză nobilă, această acțiune poate fi considerată la fel de nobilă și de sacră ca și cauza însăși, mai ales dacă se poate demonstra că acesta era singurul mijloc prin care se putea obține efectul respectiv.

7. La fel ca în cazul acestor trei exemple se petrec lucrurile și în privința tuturor celorlalte acțiuni pe care le săvârșește un om sau un spirit. Dacă, după o examinare atentă, se dovedește că acesta era singurul mijloc eficient de a obține un anumit rezultat nobil, putem spune fără a greși că mijlocul folosit este sfințit și justificat întru totul, datorită rezultatului obținut.

8. În acest context, dragul Meu prieten, va trebui să accepți inclusiv dansul acestor balerine, căci ele au dansat pentru un scop nobil, care a și fost atins de altfel, așa cum îți vei da seama în cel mai scurt timp. Spune-Mi, ce crezi: ar trebui să le alungăm pe aceste dansatoare, sau să le invităm să ciocnească alături de noi o cupă din acest vin minunat?”

9. Jellinek îmi răspunde: „O, dacă așa stau lucrurile, atunci nu pot decât să îți dau dreptate! Veniți, așadar, fete drăgălașe, și petreceți alături de noi!”
_________________
Focul îți dă viață, focul îți întreține viața, dar tot focul te arde când îi stai în cale !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !