Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 18:36
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Undele cerebrale și stările de conștiință" 
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator


PostPosted: 15.10.2010, 13:52    Post subject: Undele cerebrale și stările de conștiință Reply with quote

Undele cerebrale și stările de conștiință

Samadhi tancul îi ajută pe oameni să își folosească toate capacitățile mentale

fragmente din cartea SAMADHI TANC de Michael Hutchison


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
La ora actuală, puțini sunt cei care nu știu că activitatea creierului uman creează modele de energie electrică, că semnalele electrice ale creierului pot fi monitorizate prin plasarea electrozilor pe scalp și că un dispozitiv numit electroencefalograf (EEG) poate înregistra undele creierului prin trasarea unor linii pe o foaie de hârtie – așa cum a fost imortalizat în filme și în serialele de televiziune. Linia dreaptă arată moartea creierului. Aceste semnale cerebrale au tendința de a urma anumite tipare, pe care oamenii de știință le-au clasificat în patru tipuri:

Undele beta. Când creierul generează cu precădere unde beta, a căror frecvență este de aproximativ 13-30 Hz, este vorba de ritmul din starea de veghe: creierul se focalizează preponderent asupra lumii din afara sa sau rezolvă probleme concrete, specifice.

Undele alfa. Când undele creierului încetinesc, ajung la un ritm mai coerent, și poate fi văzut pe EEG un model ca o freză cu dinții regulați, de 8-12 Hz. Aceste unde sunt prezente adesea când creierul este alert, dar nefocalizat, și majoritatea oamenilor pot genera unde alfa atunci când au ochii închiși, chiar dacă și numai pentru o secundă sau două. Frecvent, undele alfa sunt asociate cu starea de relaxare și de calm.

Undele teta. Când starea de calm și relaxare alunecă către somnolență, creierul trece la unde mai lente și mai ritmice, cu o frecvență de 4-7 Hz. Oricine poate genera acest gen de unde, cel puțin de două ori pe zi: în acele momente pasagere când trecem de la starea de veghe la somn și când trecem de la somn înapoi la starea de veghe. Starea teta este însoțită de imagini neașteptate, imprevizibile, asemănătoare viselor, dar foarte vii (cunoscute sub numele de imagini hipnagogice). Adesea, aceste imagini surprinzător de reale sunt însoțite de amintiri intense, în special amintiri din copilărie. Undele teta oferă acces la subconștient, la reverie, la vizualizarea benefică, revelații neașteptate, inspirație creatoare. Este o stare misterioasă, derutantă, cu un potențial creator înalt și chiar iluminatoare, dar experimentatorii au întâmpinat dificultăți când au vrut să o studieze, pentru că este foarte greu de menținut, oamenii având tendința de a adormi imediat ce încep să genereze cantități mari de unde teta.

Undele delta. Având o frecvență extrem de scăzută (0,5-4 Hz), undele delta sunt produse în timpul somnului profund fără vise. Prezența lor este cel mai adesea asociată cu procesul complet și amplu al regenerării fizice și al refacerii ori menținerii sănătății.

Elmer și Alice Green, cercetătorii în domeniul biofeed-backului de la Clinica Menninger, au devenit interesați de starea teta (ei studiau undele creierului lui Swami Rama, când acesta le-a zis: „Alfa nu e nimic!”) și au început să antreneze subiecți care să genereze unde teta în mod conștient. Au descoperit că undele teta „sunt asociate cu o stare profund interiorizată și cu o liniștire a corpului, a emoțiilor și a gândurilor, permițând astfel „lucrurilor neauzite sau nevăzute” să ajungă în conștiință sub forma reprezentărilor hipnagogice. Pe măsură ce antrenamentele cu grupele teta evoluau, ei erau surprinși să descopere „din ce în ce mai multe rapoarte ale subiecților, care conduceau la sentimentul de bunăstare psihică”. Mulți dintre subiecți au început să descrie îmbunătățiri spontane în relațiile personale. Multe amintiri vii din copilăria demult uitată răsăreau brusc: „Nu era ca o rememorare mentală, ci mai degrabă ca o experiență, ca o retrăire”. Subiecții raportau o stare de bine fizic și psihic, iar cei doi cercetători au descoperit că persoanele cu cea mai intensă imagistică hipnagogică erau „mai sănătoși psihic, mai echilibrați social, mai puțin rigizi și conformiști, se acceptau pe ei înșiși mai ușor, erau mai creativi” decât aceia care aveau o imagistică hipnagogică redusă sau nu prezentau deloc acest fenomen.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Cei doi Green au fost foarte surprinși de descoperirile lor și au tras concluzia că starea teta îi determină pe oameni „să experimenteze un nou tip de conștiință corporală, legată foarte mult de bunăstarea lor generală”. Din punct de vedere fiziologic, starea teta pare să produc㠄regenerare și vindecare fizică”. În domeniul emoțional, starea teta se manifesta prin îmbunătățirea relațiilor cu alți oameni, printr-o mai mare toleranță, înțelegere, iubire de sine și de ceilalți. În domeniul mental, starea teta determină apariția ideilor noi și eficiente, sau a sintezelor de idei, nu neapărat prin deducție, ci prin intuiție, din surse subconștiente.

În realitate, puțini oameni reușesc să își inducă la voință unde teta. Călugărilor zen le-au luat 20 de ani de antrenament. Dar, așa cum au observat toți aceia care au plutit în samadhi tanc, un corp liniștit, emoții și gânduri liniștite reprezintă o descriere perfectă a stării celui care plutește în tanc. E posibil ca plutirea să faciliteze și să amplifice producerea de unde teta? Cercetarea arată că așa este. În 1956, John Lilly evidenția că starea minții în timpul plutirii în tanc era „hipnagogică”, plină de „reverii și fantezii”, însoțită de reprezentări vizuale intense, multe amintiri din copilărie și evenimente mentale care erau „surprinzătoare pentru ego”– toate acestea fiind caracteristice activității teta.

Cei doi Green și alți cercetători au remarcat că multe descoperiri creatoare au rezultat din fluxul de imagini hipnagogice experimentat într-o stare teta. Chimistul Friedrich Kekule, de exemplu, a descris foarte viu starea sa de „reverie”, în care a văzut dintr-odată o imagine mentală a atomilor formând un lanț și o imagine a șerpilor care-și mușcă cozile; descoperirea pe care a făcut-o după aceea a fost că toate componentele organice apar în inele închise, idee care a fost considerat㠄cea mai strălucitoare predicție făcută vreodată în domeniul chimiei organice”.

Sunt nenumărate povestiri despre astfel de momente de inspirație și creativitate care apar atunci când oamenii aproape că adorm, sau când se uită la cer, sau când hoinăresc singuri. De fapt, toți vorbesc de moleșeală, relaxare fizică, o imagistică vie apărută pe neașteptate, semne ce atestă instalarea stării teta. Tancul nu ne poate transforma în genii pe toți, dar capacitatea sa de a ne induce starea teta arată că poate fi un ajutor neprețuit în creșterea creativității.

Teoria celor două emisfere cerebrale

Creierul uman, scos din învelișul său protector, craniul, arată ca o jumătate de miez de nucă uriașă, brăzdată adânc și despărțită în două părți, printr-un canal central. Aceste două părți ale creierului, cunoscute ca emisfere sau lobi, sunt conectate doar prin fascicule groase de nervi. Observând efectele rănilor la cap, oamenii au înțeles astfel, de mii de ani, că afectarea părții stângi a creierului are efecte diferite asupra mentalului și a capacităților fizice ale persoanei respective  decât afectarea părții drepte. Astfel, în timpul anilor 1960, într-o serie de studii extraordinare, cercetătorii în domeniul creierului, precum Roger Sperry, Michael Gazzaniga, Joseph Bogen și alții, au studiat creierul și capacitățile pacienților supuși unei operații radicale, în urma căreia le-au fost separate total cele două emisfere, prin secționarea corpului calos, banda groasă de fibre nervoase care le conectează. Aceste studii au produs multă uluire, deoarece au demonstrat că, nu numai că fiecare emisferă a cortexului are propriile sale gânduri conștiente și propriile sale memorii, dar și că modalitatea de a gândi și de a opera a celor doua părți este fundamental diferită.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Emisfera stângă. Pe măsură ce cercetările au progresat, au apărut dovezi clare că creierul este „încrucișat cu corpul” – adică emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului, iar emisfera stângă controlează partea dreaptă a corpului și de aceea, la majoritatea oamenilor, emisfera stângă este dominantă. Acest creier stâng se pare că gândește analitic, secvențial, logic, cu o orientare în timp.

Emisfera dreaptă. Creierul drept, pe de altă parte, tinde să proceseze informația într-un mod mult mai non-verbal, simultan, intuitiv, non-liniar, atemporal, imagistic. Aici pare a fi locul acelor flashuri intuitive care au fost denumite fenomenul „Evrika”. Un studiu recent al cercetătorului Justin Sergent de la Universitatea McGill a provocat apariția teoriei funcției emisferice; studiul afirmă că emisfera stângă excelează în detalii, procesând informația la scară mică, cerându-se o rezoluție fină, în timp ce emisfera dreaptă este mai bună pentru recunoașterea tiparelor și procesarea informației la scară mare, precum și procesele de sinteză. Creierul drept este prin natura sa un „ghicitor” bun, absorbind repede informația într-un plan larg, în timp ce emisfera stângă are nevoie de timp pentru a procesa detaliile. Deși această cercetare nouă pune la îndoială anumite ipoteze  legate de paradigma obișnuită dreapta-stânga, ea scoate totuși în evidență diferențele esențiale de funcționare dintre cele două emisfere: într-o anumită măsură, emisfera dreaptă furnizează forma și cadrul, în timp ce emisfera stângă umple acest cadru cu detalii.

Gândurile sinistre, acțiune subversivă a emisferei stângi

Cum progresele în cercetare au continuat, iar oamenii de știință au început să înțeleagă că predominanța uneia sau alteia dintre emisfere poate nu doar să coloreze percepțiile omului asupra realității exterioare, dar chiar poate să determine realitatea respectivă, a devenit clar că cultura noastră a prețuit și a cultivat acele calități asociate cu activitatea emisferei stângi mai mult decât pe acelea asociate cu emisfera dreaptă. Mulți au observat, de exemplu, că până și cuvântul drept are conotații pozitive, dincolo de acelea care indică poziția fizică: adevăratul concept de „dreptate” este acela de corectitudine, integritate, potrivire, nevinovăție, și este opusul conceptului de „stâng”, care are conotații malefice (cuvântul latin pentru „stâng” este sinister, adic㠄sinistru”). Probabil că cea mai uluitoare demonstrație despre cât de complet orientată către partea stângă a creierului este cultura noastră este faptul că medicii chirurgi au îndepărtat întreaga emisferă dreaptă, fără ca pacienții să sesizeze nici cea mai mică modificare în câmpul conștient.

Supremația emisferei stângi este întărită puternic prin sistemul nostru educațional. Atunci când ne naștem, cele două emisfere par să lucreze independent, dar cu forțe egale. În joaca lor, în fanteziile lor, în gândirea lor, copiii arată că posedă o activitate intensă a părții drepte a creierului – ei sunt împrăștiați, intuitivi, vizuali, muzicali și par să nu aibă niciun simț al timpului, răspunzând unor ritmuri interioare imprevizibile. Dar pe durata școlii primare și secundare, aceste calități ale emisferei drepte devin sursa criticilor permanente sau chiar a pedepselor. Fanteziile nu sunt binevenite în clasă, învățătorii și profesorii nu sunt receptivi de obicei la răspunsuri intuitive la întrebări, iar în fiecare sală există un ceas mare pe perete. Elevii care nu-și înfrânează partea dreaptă a creierului sunt catalogați drept visători, leneși, indolenți, distrugători.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Când tinerii ajung la facultate, deja predominanța emisferei stângi este ferm stabilită. Într-un experiment, unor studenți la colegiu le-au fost testate abilitățile mentale intuitive și, când rezultatele studiului au fost comparate cu notele obținute în general de elevi, nu s-au putut face deloc corelații; studiul a concluzionat c㠄gândirea intuitivă nu este deloc corelată cu notele obținute”.

Deși calitățile emisferei stângi sunt răsplătite prin note bune și sunt foarte prețuite de cultura noastră, ele nu sunt suficiente pentru funcționarea completă și pentru a avea o viață cu adevărat satisfăcătoare. De fapt, cei mai înalți gânditori și toate geniile recunoscute au declarat că ideile lor și energiile lor creatoare au țâșnit din fântâna adâncă a înțelepciunii, denumită subconștient. Logica, cuvintele și detaliile sunt importante, dar sunt numai niște instrumente; ele nu sunt realități în sine, ci doar simboluri folositoare sau explicații ale realităților  înconjurătoare. Pentru a fi folosite eficient, ele au nevoie și de abilitățile intuitive și sintetizatoare ale emisferei drepte.
În ultimii ani, mulți au recunoscut pericolele predominanței emisferei stângi și au căutat să intensifice funcționarea emisferei drepte printr-o mulțime de metode. Meditația, YOGA, Zen, substanțele psihedelice care induc stări modificate de conștiință, muzica, dansul, alergarea, visele lucide, vizualizarea, autosugestia și multe alte tehnici au fost folosite pentru a stimula emisfera dreaptă.

Cercetarea undelor cerebrale ale celor două emisfere realizată la cei care plutesc în tanc arată că plutirea stimulează funcționarea emisferei drepte. Thomas Budzynski, care a realizat măsurători EEG la cele două emisfere, supuse unor condiții variabile, a precizat clar într-un discurs ținut la o conferință TRSM la Denver: „În condiții de plutire, facultățile emisferei stângi sunt oarecum suspendate, iar emisfera dreaptă începe să predomine.”

Două jumătăți fac un întreg: integrarea emisferică

În pofida importanței imense, chiar a necesității, de a ne deschide către viziunea de ansamblu, creatoare, unificatoare a emisferei drepte, ar fi o greșeală să credem că gândirea provenită din emisfera dreaptă a creierului este cumva „mai bun㔠sau mai morală decât cea provenită din emisfera stângă. Mulți dintre cei care au perceput corect importanța emisferei non-verbale și care au realizat răul făcut de dominanța emisferei stângi asupra lumii și asupra culturii noastre, au comis apoi greșeala de a face din dominanța emisferei drepte  a creierului un scop nobil. Ei spun: „Ia uitați-vă unde ne-a dus gândirea logică, analitică, verbală. Singura noastră șansă este emisfera dreaptă. Să dăm toată puterea părții drepte a creierului!”, după care plonjează în adâncimile întunecate ale subconștientului.

A le numi adâncimi întunecate nu este doar o figură de stil. Neurologul Marcel Kinsbourne evidențiază că cele două emisfere nu sunt specializate doar pentru procese mentale diferite, ci devine din ce în ce mai clar că fiecare emisferă susține stări emoționale diferite. Neuropsihologii din mai multe țări au descoperit că emisfera stângă are legătură cu sentimentele negative și exprimarea acestora, în timp ce emisfera dreaptă este asociată cu sentimentele pozitive și cu exprimarea lor.” Citând din studiile lui Kinsbourne despre separarea emisferelor, spunem c㠄odată desprinsă emisfera stângă din creierul unei persoane, aceasta este incapabilă de rău”.

Sincronizarea undelor cerebrale, armonia emisferelor explică creșterea productivității, a performanței, a eficienței, a sentimentului general de competență, a încrederii în sine și a integrității experimentate de cel care plutește. Samadhi tancul nu blochează și nici nu inhibă emisfera stângă, ci doar îi schimbă rolul, din dominator în cel de colaborator cu drepturi egale în relație cu cealaltă emisferă, ajutându-i pe oameni să-și folosească toate capacitățile mentale.

(va urma)

Citiți și:
SAMADHI TANC - Bazinul de inducere a unor stări de conștiință cosmică
Ființa umană își poate controla stările psiho-mentale controlându-și undele cerebrale

sursa: yogaesoteric
octombrie 2008
_________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !