Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 13:58
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Yoga pentru începători" 
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator


PostPosted: 15.10.2010, 17:59    Post subject: Ghid pentru anul zero de curs Reply with quote

Ghid pentru anul zero de curs

un articol de Robert Leontescu


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Primii pași în yoga seamănă cu primii pași pe Lună. Devin din ce în ce mai siguri atunci când descoperi că cineva a înfipt steagul înaintea ta. Dar nu poți porni în marea expediție a cunoașterii, până nu-ți faci ordine în bagajele cu care ai venit de-acasă: întrebări, obstacole, clișee.

De ce? Cum? Ce? Când?

„De ce am nevoie de yoga? Ce o să obțin în urma acestei practici?“

Să zicem că ai plecat în căutarea fericirii. Știi doar că locuiește pe strada Speranței, într-un cartier necunoscut. Ai două variante: o cauți singur, oricât ar dura asta și fără să fii sigur că o s-o găsești prea curând sau rogi un taximetrist să te ducă direct la adresa mult dorită. Avantaj: taximetristul n-o ia pe ocolite și nici nu cere bacșiș. Ce alegi?

„Sunt creștin, pot să practic yoga fără să renunț la religia mea?“

Becul electric a fost inventat de Thomas Edison și astăzi toată planeta îl folosește: creștini, musulmani, budiști, hinduși etc. Yoga, chiar dacă a fost inventată de indieni, aduce și ea o lumină în viața celui care o practică. Nimic nu ne împiedică să ne bucurăm cu toții de ea.

„Cum o să mai merg cu colegii la o bere?“

Exact cum făceai și înainte. Numai că de data asta tu o să fii centrul atenției, în timp ce le vorbești despre efectele extraordinare pe care le-ai obținut practicând yoga. E posibil să le spui niște lucruri atât de interesante, încât să-i lași cu gura căscată și să uite cu toții de bere.

„Ce garanție am că ceea ce voi învăța la cursul de yoga este autentic?“

N-ai de unde să știi până nu realizezi tehnicile specifice yoga un timp suficient de lung, sub îndrumarea unui ghid competent.

„De ce să am încredere în instructorul de yoga? Are el vreo diplomă? Cine i-a dat-o?“

Se spune că pe maestru îl face exercițiul. Diploma unui instructor se constituie din experiența teoretică și practică pe care acesta o are în domeniu. Iar dacă tot ce spune se probează cu fapte și se bazează pe tratatele tradiționale yoga, nu văd de ce nu l-ai crede.

„O să fiu nevoit să renunț la stilul meu de viață?“

Dacă ai fi mulțumit cu stilul tău de viață, nu ai mai căuta nimic. Ți-ar fi suficient atât cât ai. Dar din moment ce s-a născut un interes pentru misteriosul univers al sistemului yoga, e clar că aspiri la ceva mai mult. Îți trebuie doar un strop de curaj și o lume fascinantă își va deschide porțile pentru tine.

„Cât timp trebuie să practic yoga?“

Atât cât vrei tu să rezervi zilnic exercițiilor specifice. Nici mai mult, nici mai puțin. Depinde ce îți dorești. Proporțional cu scopul propus este și efortul depus. Cine are un pian Steinway și se mulțumește să cânte game nu trebuie să exerseze prea mult, dar cine vrea să atingă măiestria și să interpreteze un concert de Mozart… Oricum, pentru cei care aprofundează învățătura acestui sistem, yoga devine un mod de viață.

„Yoga mă poate ajuta să slăbesc?“

Da, dar te poate ajuta să te și împlinești fizic, dacă este necesar. Ideal este să ai un corp armonios și plin de vitalitate.

„Prin yoga o să capăt puteri paranormale?“

Ai vrea să știi dinainte numărul câștigător la extragerea Loto de duminică seară. Sau când lumea înoată în jurul geamandurii, tu să mergi pe apă, depășindu-i relaxat pe cei care fac schi nautic. Dar chiar dacă ai putea levita în zone unde nici pelerina lui Superman nu a fost zărită, puterile paranormale n-au legătură cu practica spirituală autentică. Sunt doar flori pe marginea căii spirituale.

Se povestește că Buddha a ajuns odată pe malul unui râu. Aici a întâlnit un yoghin care i-a mărturisit că a exersat 20 de ani pentru a reuși să meargă pe apă.

Ca să-și întărească spusele, yoghinul i-a făcut pe loc o demonstrație: într-o jumătate de oră a traversat râul și după o altă jumătate de oră era din nou lângă Buddha. Satisfăcut și-a ridicat întrebător ochii spre maestru. Acesta s-a apropiat în tăcere de barcagiu și i-a întins un bănuț de argint. Pentru suma primită, barcagiul l-a dus pe malul celălalt și l-a adus înapoi într-un sfert de oră. Ajungând din nou lângă yoghin, Buddha a zis: „Ai pierdut 20 de ani din viață pentru a traversa râul dus-întors într-o oră. Mie nu mi-a trebuit pentru asta decât un sfert de oră. Dacă în toți anii aceștia ai fi căutat să te desăvârșești, cu siguranță ai fi atins eliberarea supremㅔ.

E evident... Toată lumea știe... Sunt convins că...

„...Yoga autentică înveți doar în India“

Iată o dezvăluire senzațională: yoga se poate practica în India și în oricare altă țară de pe glob. Poți realiza tehnici yoghine oriunde te-ai afla: acasă, la serviciu, la bunici, la munte sau la mare, în avion, pe Turnul Eiffel, în piramide, pe un aisberg sau în sala unde se ține cursul de yoga. Contează cât de perseverent ești cu practica spirituală, nu locul unde o desfășori.

„...Yoga, doar cu un maestru indian“

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Dorința de a face yoga cu un maestru indian e firească. Pe vremuri practicam artele marțiale și n-o să-ți vină să crezi, dar singurul maestru care mă putea antrena pe mine era Bruce Lee. Doar el. Și din câte îmi aduc aminte, nu gândeam doar eu așa. Bruce Lee a plecat demult dintre noi și uite că au mai fost campioni de arte marțiale și după dispariția sa fizică.
În ceea ce te privește nu-ți face griji. Cineva acolo Sus a prevăzut totul cu mult timp înainte: biletele de tren o să se scumpească, zborurile aeriene o să fie cam nesigure, iar ca să faci pe jos o călătorie până în India, ar trebui să-ți iei un concediu de vreo doi ani. Așa că ce s-a gândit El? Oriunde în lume există căutători spirituali, să se nască și maeștri autentici.

„...Yoga te izolează de societate“

Societatea, ca orice sistem creat de om, are părți bune, dar și părți mai… nebune. Practicantul yoga care trăiește în comunitate trebuie doar să discearnă care sunt aspectele pozitive ale sistemului și să opteze întotdeauna pentru acestea. Suntem bombardați cu reclame pentru țigări, alcool și tot felul de produse răcoritoare? Nu suntem obligați să consumăm așa ceva. Televiziunile au cam luat-o razna, cu programe de calitate îndoielnică? Nu înseamnă că trebuie să te refugiezi într-o peșteră pentru a evita un film de groază din programul de seară. Nu! Ia telecomanda… dacă o poți smulge de la ceilalți membri ai familiei. Dacă nu, ai libertatea să te retragi într-o altă cameră. Se lasă noaptea, orașul și-a domolit trepidațiile de peste zi. Este un moment bun pentru o ședință yoga; este un moment ideal pentru a te întâlni cu tine însuți.

„...Nu e pentru omul contemporan“

Unii spun că yoga se potrivea mai bine acum multe secole, când omul nu trebuia să meargă zilnic la serviciu, nu naviga pe Internet ore întregi, nu privea războiul în direct la televizor, nu erau blocaje de trafic, iar dacă cineva dorea să trimită un SMS, folosea un porumbel călător. La o privire mai atentă, lucrurile sunt exact pe dos: omul contemporan are nevoie de tehnicile yoga mai mult ca niciodată. Poluarea atinge cote din ce în ce mai alarmante; durata medie de viață a populației a scăzut; stresul, boala omului modern, face ravagii în metropolele occidentale; conflictele armate s-au înmulțit; din cauza tehnologiei folosite în sens negativ riscăm un cataclism nuclear; SIDA seceră milioane de vieți și lista poate continua. Chiar nimeni nu are nevoie de yoga?

„...O să port ghirlande de flori în jurul gâtului“

Unii dintre cei care doresc să urmeze un curs de yoga se tem că, odată înscriși, vor fi obligați să îmbrace roba portocalie, să poarte ghirlande de flori în jurul gâtului și să intoneze cât e ziulica de lungă: „Hari Krishna, Hari Krishna”. Adevărul este altul. Cursul de yoga integrală propus de MISA demarează cu tehnici specifice sistemului Hatha yoga, adică posturi corporale. Mai mult ca sigur că roba și ghirlandele or să te împiedice să faci asanele (posturile corporale) corect, ca să nu mai vorbim de Shirshasana – postura statului în cap – poziție în care îți va fi foarte dificil să cânți cu mâinile împreunate. Crede-mă pe cuvânt…

„...Yoga este o sectă“

Căutând cuvântul sectă în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, găsim următoarea definiție: „comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă”. Cum este o veritabilă știință ezoterică a trupului și a minții, yoga nu „s-a desprins” niciodată de vreo biserică de care nici n-a fost lipită. Ba mai mult decât atât, originea ei se pierde în negura vremurilor, cu mult timp înainte ca bisericile să-și facă apariția.

„...E bună numai pentru cei care au chemare“

Atâta timp cât ai un corp, respiri, mănânci, dormi, gândești și îți dorești să fii fericit, yoga te poate ajuta enorm. Depinde ce vrei tu de la acest sistem; unii vor sănătate, alții vor să-și amplifice capacitățile fizice, psihice și mentale. Sunt persoane care se îndreaptă către ezoterism pentru că doresc să se cunoască mai bine, să comunice mai bine cu ceilalți, sunt atrase de fenomenologia paranormală sau își doresc desăvârșirea spirituală. Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi caută ceva spre care se simte chemat.

„...Risc să-mi pierd libertatea“

Uneori conceptul de libertate este foarte fragil. O singură vorbă răutăcioasă din partea cuiva și libertatea de a fi voios s-a dus. Dacă un străin îți privește cu insistență iubita mai mult de 3 secunde, libertatea de a fi relaxat s-a dus și ea. Iar dacă iubita ta răspunde necunoscutului cu o privire galeșă, s-a terminat și cu iubirea. La fel un ghiont primit în aglomerație, o zgârietură pe portiera mașinii, un meci de fotbal ratat de echipa preferată, chitanța la întreținere… sunt 1001 de motive pentru ca zilnic să ne autoprivăm de libertatea de a fi fericiți. Așa că nu trebuie să fim îngrijorați că putem pierde ceva ce nici nu prea avem. Dimpotrivă, prin yoga este posibil să ne câștigăm adevărata libertate.

Aș vrea, m-ar interesa, mi-ar plăcea, DAR...

„N-am mobilitate...“

Chiar dacă articulațiile tale sunt mai rigide deocamdată, nu te îngrijora. Sistemul Hatha yoga îți pune la dispoziție 8.400.000 de posturi corporale (asane). Ce înseamnă asta? Oricât de puțin reușești să te apleci în față sau în spate, lateral stânga sau dreapta, sigur poți realiza cel puțin una dintre posturile în care simți curgerea energiilor pozitive prin corp. Asta pentru început, deoarece, cu timpul, practica yoga te face să devii din ce în ce mai flexibil.

„Nu pot să renunț la carne - sunt un om activ și am nevoie de energie...“

Ai auzit de celebra formulă a lui Einstein E = mc2? „E” definește energia, „m” masa, dar „c” nu înseamn㠄carne”. Ceea ce demonstrează că putem să ne descurcăm foarte bine și fără ea, întrucât nu reprezintă singura sursă de energie din alimentație. Soia, de pildă, are un conținut proteic mai bogat. În plus, dacă ești curios să cercetezi meniul zilnic al unui culturist, o să remarci uimit că preparatele din carne nu predomină, iar el e totuși capabil de antrenamente solicitante. Așadar, cât de dinamic ești tu? Lucrezi pe post de ventilator în deșertul Sahara?

„Nu pot să mă las de fumat...“

Fă tot posibilul să renunți la fumat. Roagă-te la Dumnezeu să te ajute, solicită sprijinul tuturor prietenilor, rudelor, colegilor de serviciu. Citește presa de specialitate și pune în practică sfaturile utile pe care ți le oferă. Consultă un specialist în domeniu sau mergi la o clinică de dezintoxicare, urmează unul dintre programele speciale. Scrie televiziunilor să-ți mediatizeze cazul, cere să fii legat de calorifer atunci când apar perioadele de criză. Dacă nici una dintre metode, dar absolut nici una nu dă rezultat, atunci e clar: nu vrei să renunți la fumat!

„Sunt prea tânăr/ Sunt prea în vârstă...“

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Niciodată nu ești prea tânăr ca să înveți ceva despre tine, niciodată nu ești suficient de în vârstă ca să le știi pe toate. Oricând e loc pentru o transformare pozitivă în viața ta.

„Nu sunt pregătit încă...“

În cazul acesta, chiar că nu e nici o problemă. Pentru că asta este menirea sistemului yoga: să se pună la dispoziția oamenilor nepregătiți și să-i pregătească pentru ca în orice moment să treacă examenele vieții cu brio - fără fițuici și fără pile. E clar că ți-a sosit timpul. Nu sta pe gânduri.

„N-am timp, sunt un om ocupat...“

Și noi suntem foarte ocupați, așa că fii liniștit. Cineva te înțelege cu adevărat. De fapt, întreaga planetă se confruntă cu criza de timp. Din fericire există o formă de practică spirituală care vine cu o soluție. I-am putea spune yoga pentru cei foarte, foarte, foarte ocupați. În cazul acesta nu este necesar să rezervi pentru exerciții o perioadă specială a zilei. Tot ce trebuie să adaugi în agenda ta de lucru este atenția. Să fii total prezent, total conștient de ceea ce faci și gândești, de felul cum gândești, de ceea ce simți și de modul în care reacționezi. O să elimini astfel timpii morți, activitățile inutile și uite-așa, încetul cu încetul, o să faci rost de… timp. Fiind atent mereu, îți va crește randamentul în toate domeniile de activitate. Și cine știe, poate că într-o zi vei fi capabil să observi și intervalul dintre două gânduri, spațiul cuantic în care țâșnește iluminarea… Până atunci ți-ar prinde bine să știi că atenția este un fel de mușchi al conștiinței. Trebuie antrenată. Iar yoga este printre cele mai rapide tipuri de antrenament.        

Un articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 51
_________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !