Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 23.9.2019, 14:36
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Yoga pentru începători" 
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator


PostPosted: 15.10.2010, 18:09    Post subject: De ce Hatha Yoga? Reply with quote

De ce Hatha Yoga?

de Robert Leontescu

Vrei să-ți potolești setea direct de la sursele universale de energie?
Folosește-ți propriul corp și propria minte. Ai la dispoziție 8.400.000 de asane.


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Ding dong, ding dong! se aude dinspre  intrarea apartamentului, în cea mai curată limbă a soneriilor. Cin’ să fie, cin’ să fie? Poștașuuuul! Ți-a adus o scrisoare. Vrei s-o citești imediat, dar un gând jucăuș îți trece prin minte: „Ce-ar fi să ghicesc expeditorul?“

A șezi plicul pe masă cu fața în sus și iei loc pe aproape în poziția Gânditorul de la Hamangia. Nici un chip cunoscut nu-ți luminează cerul minții. Brusc, sprâncenele tale ating curba maximă devenind astfel podoabă capilară. „O fi venit factura la telefon?”, te săgetează un gând până în portofel. „N-are cum. Abia a fost, iar tu ești cu plata la zi“, îți șoptește grijulie conștiința. Inspiri adânc de câteva ori, pentru a te relaxa. Răsfoiești din nou și din nou, filă după filă, agenda mentală personală. Cu majoritatea prietenilor comunici la telefon, prin SMS-uri, prin e-mail, așa că cin’ să fie? Problema devine din ce în ce mai apăsătoare. Te ridici. Începi să măsori camera cu pași mari și apăsați. Degeaba. Nu vrea si pace. Dar tu nu te dai bătut cu una, cu două. Ci cu trei. Te îndrepți hotărât spre masă, întorci plicul cu fața în jos și citești cu sufletul la gură numele expeditorului: Yoga Magazin. Înăuntru? Doar patru cuvinte: De ce Hatha Yoga?

Chiar așa, de ce? Pentru că oricum corpul nostru execută zilnic o „coregrafie“ perfect mulată pe stările și gândurile pe care le avem. Mergem aplecați când ne apasă greutățile vieții, dar ne umflăm  pieptul ca niște cocoși când triumfăm asupra obstacolelor. Căscăm și ne întindem atunci când ne e somn. Ținem brațele încrucișate la piept când protestăm, dar le ridicăm deasupra capului în semn de victorie. Până și o banală scrisoare poate stârni în noi o serie întreagă de reacții.

Vrem - nu vrem, trupul adoptă în fiecare moment o poziție strâns legată de trăirile noastre. Și în secunda în care citești articolul de față ești așezat într-un fel anume, care determină un anume fel de a fi. Chiar dacă ai dori să te sustragi acțiunii complexului corp-minte, n-ar fi posibil; nu ai face decât să alegi o altă variantă pe care acesta ți-o oferă. Nu ai unde să fugi; nu ai unde să te ascunzi. Atâta timp cât trăiești total identificat cu aceste două învelișuri (corp-minte), ești definit de matricea numită OM. Dar să nu înțelegi că e ceva rău în asta. Nu! Nimic nu este greșit. Totul este exact așa cum trebuie să fie. Ce rezultă de aici este imensa responsabilitate a faptului că ceea ce faci și gândești clipă de clipă ești TU.

Corpul e în sărbătoare

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Înțelepții trecutului cunoșteau foarte precis legătura dintre învelișul fizic și mental al omului și profundele sale implicații în viața acestuia. Ei s-au exprimat destul de laconic: atitudinea generează aptitudinea. Ce înseamnă asta? Corpul ne influențează mintea. Dar este valabil și invers. Mintea ne influențează corpul. Ele relaționează intim și reciproc totodată. Aparent, cele două sunt separate, dar în realitate acționează ca o unitate organică. Și asta nu e tot.

Yoghinii au mai descoperit existența unui „triunghi de aur“, minte-corp-respirație, care guvernează toată gama de trăiri umane. Fiecare dintre cele trei le influențează pe celelalte două. Așadar o respirație profundă și calmă liniștește mintea și relaxează corpul. Sau de exemplu râsul; respirația este sacadată, corpul execută niște contracții specifice, iar mintea este aproape complet deconectată. Bazându-se pe relația interdependentă în cadrul triadei mai sus amintite, sistemul Hatha Yoga propune un complex de posturi corporale (asane) și de exerciții pentru controlul respirației (pranayama), care au darul de a restabili și menține în ființa umană echilibrul dintre energiile polar opuse, yin și yang. Însuși numele acestui sistem spiritual sugerează armonia dintre cele două principii fundamentale: Ha (masculin, „+“, solar, emisiv, yang) și Tha (feminin, „-“, lunar, receptiv, yin).

Așadar, există o relație spontană și reciprocă între corp-minte, iar respirația joacă un rol determinant în cadrul ei. Prin Hatha Yoga, putem modifica valoarea aleatoare a acestor „parametri”, alegând numai atitudinile și aptitudinile care ne conduc spre pozitivitate, frumusețe, iubire, armonie, universalitate. Chiar și așa  fiind, pentru foarte mulți oameni domeniul fascinant al Hatha-ei Yoga rămâne totuși undeva destul de departe, parțial înțeles sau intuit și în unele cazuri de-a dreptul inaccesibil. „Bine, bine“ spun unii, „dacă o să stau nemișcat în pozițiile acelea cu ochii închiși, o să devin mai bun? Păi și la televizor stau nemișcat și nu se petrece nimic; ba chiar sunt momente când mă simt mai obosit și mai deprimat după ce îl închid. Așa că ce-mi trebuie mie asane și meditații?“ Chiar așa, de ce Hatha Yoga?

În primul rând, în timp ce practici yoga nu stai, ci șezi într-o poziție specifică. E complet diferit. Într-adevăr, realizarea posturilor corporale (asane) și a meditațiilor presupune o imobilitate a corpului fizic; dar aceasta este o pasivitate aparentă, care are legătură doar cu trupul. Înăuntrul nostru totul este pregătit de sărbătoare: energiile dansează, mintea capătă străluciri extatice, iar respirația devine un izvor de vitalitate. Un întreg univers nebănuit se trezește la viață. În  sfârșit, partea nevăzută a iceberg-ului iese la suprafață.

Acesta este mersul firesc al lucrurilor. Dacă vrei să simți ceva subtil în interiorul tău trebuie să lași deoparte tot ce te perturbă din exterior. Altfel nu se poate. Și noi facem asta în mod natural. De exemplu, când vrem să ne aducem aminte un lucru care s-a petrecut cu mult timp în urmă; primul pas - încetăm orice activitate; apoi, cu ochii într-un ușor strabism convergent privim în gol; respirația tinde spre zero. Numai în vidul mental care se creează poate apărea ceva. În acele momente, la orice intervenție din partea cuiva reacționăm foarte hotărâți: „Lasă-mă puțin, te rog“.

De ce nu acordăm atunci atenția noastră nimănui? Pentru că firul invizibil care ne leagă de trecut se poate rupe. El este atât de fin, de greu perceptibil, încât și scârțâitul parchetului îl poate tăia. La fel, cei care se concentrează intens, artiștii care se lasă inspirați, cu toții se „rup de realitate“ pentru a putea percepe vocea invizibilului. De aceea este necesară imobilitatea fizică în practica Yoga. Este nevoie de multă liniște pentru a pătrunde în propria ființă, pentru a asculta ritmurile universale.

Energiile dansează

[img=fight]http://www.yogaesoteric.net/uploads/images/03_yoga/yoga_pentru_incepatori/3556/hatha3.jpg[/img]Vorbim de condițiile necesare realizării asanelor și a meditațiilor. „Dar ce simt yoghinii când sunt așezați în posturile acelea neobișnuite“ se miră majoritatea oamenilor. E și normal să se întrebe; îi văd cum rămân nemișcați minute întregi, cu ochii închiși, total absorbiți, dar cu zâmbetul pe buze. „Ce se petrece oare? Ce fac ei acolo? Și de ce neapărat poziții spectaculoase?“ Totul e atât de exotic, de fascinant, dar nu te ajută să înțelegi de ce preferă ei ședințele yoga altor activități cotidiene. Mister total… Ce caută sau mai degrabă ce-au găsit yoghinii de sunt dispuși să investească atâta timp în practica lor? Chiar așa, de ce Hatha Yoga?

De când genialul Einstein a reușit să demonstreze faimoasa formulă E=mc2, savanții au început să ia în calcul un adevăr tulburător: în Univers totul este energie. Totul e plin de viață, vibrează. Materia? Este energie condensată. Este „apa” care „a înghețat”. Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Pe plan științific informația a fost luată pentru prima dată în serios și folosită ca atare, chiar dacă înțelepciunea milenară yoga afirma același lucru cu mult timp înainte de Christos.

Pentru majoritatea oamenilor însă descoperirea a rămas o simplă curiozitate; o știre insignifiantă în noianul de probleme cotidiene. Dar adevărul rămâne adevăr: totul este energie. Yoghinii au cunoscut dintotdeauna această lege de bază a Universului și de aceea toată practica yoga se bazează pe acest principiu. Orice trăire pe care o poate avea un om, de la cea mai obișnuită până la cea mai elevată, este susținută în ultimă instanță de o formă de energie.

Deosebit de interesant este faptul că fiecare dintre aceste stări este percepută în același loc în corpul fizic, ori de câte ori o retrăim. Iubirea vine în ospeție întotdeauna pe adresa inimii, starea de excitație își are sediul în dreptul organelor genitale, inspirația creatoare se ivește întotdeauna de sus, ș.a.m.d.

De ce prezența în corp a unei anumite energii este localizată mereu identic? Înțelepții yoghini au avut nenumărate revelații în ceea ce privește anatomia subtilă a omului. Ei au identificat prezența a 7 vortexuri energetice, centri de forță (chakre) situați în plan subtil de-a lungul coloanei vertebrale, care au corespondenți în Macrocosmos (energiile infinite din Univers). Pe lângă acestea, anatomia subtilă a omului prezintă o întreagă rețea de canale energetice foarte fine (nadi), binecunoscute și în acupunctură. Ori de câte ori trăim pregnant o stare, înseamnă că unul dintre aceste puncte-focar a început să vibreze, să pulseze. Energia se adună în acel loc.

Cheia este rezonanța

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Cel mai adesea, această energizare a chakrelor se produce fără o dorință conștientă din partea noastră și durează atâta timp cât întreprindem o activitate care o potențează. De exemplu, dacă ne manifestăm afecțiunea față de un prieten, centrul energetic din dreptul  inimii (Anahata chakra) va începe să vibreze. În momentul în care acțiunea noastră se oprește, și dinamizarea chakre-i încetează. Aptitudinea de a iubi este direct condiționată de atitudinea noastră de a fi afectivi.

Și acest mecanism se aplică la orice fel de stare, la oricare centru energetic dintre cei șapte. Vrem să dinamizăm centrul mental de comandă Ajna chakra, care se află situat în plan subtil în mijlocul frunții, deasupra sprâncenelor? Trebuie doar să realizăm acțiuni specifice: concentrarea intensă, memorarea unor texte, atenția susținută, asane speciale etc. Yoghinul cunoaște foarte exact coordonatele fiecărui vortex energetic și efectele pe care dinamizarea acestora le generează; de aceea  acționează direct asupra lor, prin intermediul tehnicilor specifice din Hatha Yoga. În felul acesta, practicantul poate deprinde un control deplin al tuturor stărilor și trăirilor sale, care sunt hrănite și direct legate de centrii de forță. Bazându-se pe energia formei, el își folosește corpul precum o antenă. Își poziționează trupul astfel încât să poată capta din Macrocosmos doar energiile benefice pe care le dorește. Fiecare postură corporală executată dinamizează un anume centru energetic.

Cum este posibil așa ceva? Simplu! Există un principiu care stă la baza practicii și înțelegerii sistemului Hatha yoga: fenomenul de rezonanță. Se spune că două sisteme intră în rezonanță sau rezonează, atunci când au aceeași frecvență de vibrație. Putem sesiza foarte ușor acest proces atunci când dorim să ascultăm muzică la radio. Răsucim potențiometrul până reușim să prindem frecvența postului de radio care emite. Când audiția capătă acuratețe, este limpede că aparatul nostru a intrat în rezonanță cu postul de radio care emite.

Oricât de clar și logic este exemplu de mai sus, rămâne totuși un fapt oarecum exterior nouă. Există însă momente în viață când trăim din plin fenomenul de rezonanță, chiar dacă nu știm nimic despre asta. De fapt, în fiecare clipă rezonăm cu ceva, cu cineva. Dar când iubim simțim asta cel mai intens. Cine a fost binecuvântat măcar o dată de grația nesfârșită a iubirii, știe despre ce este vorba; există o comuniune atât de profundă între îndrăgostiți, încât nici distanțele mari nu-i împiedică să simtă că sunt unul. Fiecare dintre ei știe clipă de clipă ce face, simte și gândește celălalt, pentru că ei se află într-un autentic proces de rezonanță. Inimile lor bat la unison. În sufletele lor răsună aceeași muzică celestă.

Yoghinul autentic trăiește și o poveste de dragoste cu… Universul; el este îndrăgostit de viață. Folosește propriul corp și propria minte pentru a-și potoli setea de fericire direct de la izvoarele tainice din Macrocosmos. Fiecare ședință de asane este o baie de lumină. Fiecare meditație este un sărut al eternității. Fiecare centru energetic al său (chakra) bate în același ritm cu inima lui Dumnezeu. Fiecare postură corporală (asana) însoțită de o atenție susținută, îl ajută să reintre în marele joc al energiilor infinite din Univers. Respiră conștient pentru a se putea bucura cât mai mult de forța Vieții (prana) care îi picură vitalitate în fiecare celulă a corpului. La fiecare inspirație soarbe nectarul subtil și purificator al aerului.

De ce Hatha Yoga? Răspunsurile pot fi cuprinse în biblioteci întregi. Dar răspunsul complet îl găsești practicând tu însuți Yoga. Pentru a ajunge la el îți trebuie curajul de a te întreba sincer: de ce Hatha Yoga?                

Un articol preluat din Revista Yoga Magazin nr. 52

sursa: yogaesoteric
_________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !