Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 17:49
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Fiziologia energetică a ființei umane: corpuri subtile, centri de forță, canale energetice" 
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator


PostPosted: 15.10.2010, 19:32    Post subject: PANCHA-KOSHA - cele cinci învelișuri ale ființei umane Reply with quote

PANCHA-KOSHA - cele cinci învelișuri ale ființei umane

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
În conformitate cu învățăturile tradiției spirituale orientale, ființa umană este înzestrată cu cinci învelișuri corporale, numite KOSHA-uri, ansamblul lor fiind numit la modul generic PANCHA-KOSHA. Literal, cuvântul sanscrit KOSHA înseamn㠄înveliș” sau „vehicul al conștiinței”. Cele cinci învelișuri ale ființei sunt numite:

1.ANNA-MAYA-KOSHA, învelișul grosier sau altfel spus învelișul fizic,
2.PRANA-MAYA-KOSHA, învelișul bio-energetic sau PRANA-ic,
3.MANO-MAYA-KOSHA, învelișul mental,
4.VIJNANA-MAYA-KOSHA, învelișul cunoașterii superioare,
5.ANANDA-MAYA-KOSHA, învelișul cel mai subtil, care ne permite să experimentăm starea de beatitudine.

Cuvântul sanscrit KOSHA desemnează existența unei realități asemănătoare, analogic vorbind, abajururilor care acoperă lumina unei lămpi. Tradiția spirituală orientală folosește adesea următoarea analogie pentru a sugera cât mai bine realitatea existenței celor cinci învelișuri (KOSHA) ale ființei umane. Fiecare ființă umană este descrisă ca fiind întocmai ca o lampă, înzestrată cu un bec în jurul căruia se află cinci abajururi suprapuse. Fiecare abajur prezintă o culoare și o densitate proprie. Când lumina trece prin fiecare dintre cele cinci abajururi, ea își modifică gradat culoarea și intensitatea ei inițială, astfel încât lumina lămpii este modulată în mod specific de către fiecare abajur. Pe de altă parte, toate cele cinci abajururi ale unei lămpi îi conferă acesteia frumusețea care îi este specifică.

Prin urmare, respectând această analogie, putem afirma că toate ființele umane ascund în realitate pura lumină spirituală unică, ce este modulată în mod tainic de cele cinci învelișuri (KOSHA), dar care rămâne în eternitate tainica lumină divină spirituală a Sinelui Suprem Nemuritor (ATMAN). Calea revelării Sinelui Suprem Nemuritor (ATMAN) este o cale a mișcării progresive a conștiinței individuale către interior, ca și cum ai trece, analogic vorbind, de fiecare abajur, pentru a putea experimenta în final puritatea divină ce se află în lumina ce se află în veșnicie în centrul etern al ființei noastre, Sinele Suprem (ATMAN). În același timp, procesul descoperirii de Sine permite trezirea și dinamizarea armonioasă a celor cinci învelișuri (KOSHA), făcând astel posibil ca starea de puritate spirituală să ne anime gradat individualitatea, la toate nivelele ființei noastre.

Iluzia (MAYA) generează în mod continuu senzația de apartenență. În realitate, toate nivelele, straturile sau învelișurile (KOSHA-urile) realității spirituale esențiale sunt numai aparențe, fiind manifestări ale iluziei cosmice (MAYA), deși ele sunt percepute ca fiind foarte reale atunci când noi interacționăm cu lumea exterioară. Cu toate aceste aparențe, noi suntem în esență conștiință pură, divină și eternă. Acesta este unul din principiile fundamentale ale învățăturii spirituale. Unii consideră în mod greșit iluzia (MAYA) ca fiind o irealitate și ajung astfel la o practică intelectuală sterilă. În realitate, iluzia (MAYA) este expresia forței creatoare universale (SHAKTI). Prin urmare, noi putem experimenta existența celor cinci învelișuri ale ființei (KOSHA) atât din perspectiva transcenderii limitărilor pe care ele le generează asupra conștiinței individuale, cât și din perspectiva manifestării pline de frumusețe și armonie a luminii esențiale, unice a lui DUMNEZEU, prin fiecare dintre ele.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.În permanență, sufletul nostru (JIVATMA) interacționează cu aceste cinci învelișuri (KOSHA) pentru a se manifesta în diferitele planuri ale existenței. În conformitate cu KARMA acumulată, el se „leag㔠de ele și astfel el este prins în ciclul fără sfârșit al nașterii, morții și renașterii (SAMSARA). Pe măsură ce ființele evoluează spiritual, progresând gradat către starea de eliberare spirituală (MOKSHA), ele încep să devină din ce în ce mai conștiente de existența lumilor subtile, prin trezirea unor capacități spirituale speciale, numite SIDDHI-uri, cum ar fi de exemplu clarvederea, simțirea paranormală a stărilor energetice-vibratorii, clar-audiția, etc.

Parcurgând diferitele existențe succesive, ființa renaște din nou și din nou atât în universul fizic, cât și în felurite lumi subtile. Aceste tărâmuri subtile astrale prezintă diferite nivele de vibrație ce corespund diferitelor nivele de conștiință pe care le pot atinge ființele în decursul evoluției lor spirituale. În unele asemenea lumi subtile există ființe ce sunt orientate preponderent către satisfacerea plăcerilor și dorințelor proprii, în timp ce în alte dimensiuni subtile trăiesc ființe care și-au trezit o intensă aspirație spirituală, urmărind constant dezvoltarea lor spirituală și contribuind astfel la beneficiul spiritual al tuturor ființelor din Manifestare.

yogaesoteric
_________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !