Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 1.7.2022, 17:35
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Yoga pentru începători" 
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator


PostPosted: 15.10.2010, 19:54    Post subject: Muladhara Chakra- aspecte psihologice Reply with quote

Muladhara Chakra- aspecte psihologice

de Elena Godeanu


La nivelul primei chakra învățăm că aparținem unei comunități, că suntem într-o strânsă legătură cu aceasta. Acest aspect se traduce prin sentimente precum: stabilitate, siguranță, supraviețuire, conservare. Atunci când ne naștem, viața noastră depinde de grupul de apartenență, de familie. A fi parte integrantă din grup este, la acest nivel, o necesitate esențială a noastră, pentru că nevoile fundamentale de supraviețuire (hrană, adăpost, îmbrăcăminte) sunt oferite de către grup. Aici, există o anumită dificultate de a interpreta într-un mod simbolic sau de a percepe adevărata semnificație a evenimentelor vieții noastre.

Grupul te învață supraviețuirea

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.În general, ființa umană nu se manifestă de la început ca o ființă conștientă, cu voință proprie. Acest simț al identității se dezvoltă mai târziu, în etape, de la copilărie până la maturitate. Viața începe prin apartenența la conștiința unui anumit grup de la care asimilăm un sistem de valori, transmis din generație în generație, dar de la care preluăm, de asemenea, și prejudecățile, temerile și slăbiciunile. Interacțiunea cu un grup ne învață să împărtășim experiențele noastre cu ceilalți.

Acest ghid al comportamentului se află la baza procesului educațional al copiilor în primii lor ani de viață, conducând la apariția sentimentului de apartenență. Grupul de apartenență ne oferă primele lecții de viață. El ne prezintă lumea ca fiind sigură sau periculoasă, bogată sau săracă, educată sau neștiutoare, un loc din care să iei sau un loc în care să dăruiești. Și tot grupul este cel care ne oferă primele informații cu privire la realitatea însăși. Moștenim de la grupul nostru atitudinea sa față de alte grupuri etnice, rasiale și religioase, precum și un sistem de credințe care sunt o îmbinare de adevăr și ficțiune. Multe dintre aceste credințe au o valoare autentică, dar altele țin mai mult de separarea unui grup de altul, de violarea adevărului fundamental al acestui nivel: “Toate sunt Una”.

Procesul dezvoltării spirituale ne provoacă să reținem din influențele de grup doar pe cele pozitive, benefice și să renunțăm la cele opuse. Forța noastră spirituală crește atunci când devenim capabili să vedem dincolo de contradicțiile inerente învățăturilor de grup și să atingem un nivel mai profund al adevărului. De fiecare dată când facem un pas către conștiința simbolică, aducem o influență pozitivă sistemelor noastre energetice și biologice. Și de asemenea și sistemelor globale.

“ - ...  într-o zi, Pescăruș Jonathan Livingston, vei înțelege că orice nesăbuință e fără rost. Viața este necunoscutul și incognoscibilul; noi am fost aduși pe lume ca să mâncăm și să supraviețuim cât mai mult.
Un pescăruș nu are dreptul să replice în fața consiliului, dar vocea lui Jonathan se auzi:  - Nesăbuință? Fraților! – strigă el.  – Oare un pescăruș care descoperă și urmează un sens în viață, un țel mai înalt este nesăbuit? Mii de ani ne-am zbătut să obținem pește; acum, rațiunea vieții noastre e alta – să ne desăvârșim, să explorăm, să fim liberi!”    
(din “Pescărușul Johnatan Livingston”, de Richard Bach)

Ai forța alegerii

Fiecare dintre credințele de grup direcționează o anumită cantitate a energiei noastre într-un act de creație și are astfel o consecință directă asupra noastră. Când împărtășim o convingere cu alte grupuri, participăm la evenimentele fizice și energetice create de aceste grupuri. Aceasta este expresia simbolică și creatoare a adevărului sacru al acestui nivel: “Toate sunt Una”. Partea negativă este că individualitățile implicate într-un grup negativ de acțiune rareori acceptă responsabilitatea și rolul lor personal în acțiune. Legile nescrise ale grupului susțin că liderii acceptă responsabilitatea, nu cei care îl urmează.

Dată fiind această putere a credințelor, fie bune, fie rele, este dificil să fim mereu în armonie cu grupul. Suntem învățați să facem acele alegeri care au asentimentul grupului, să-i adoptăm manierele sale sociale, atitudinile. Simbolic, această adaptare reflectă unirea voinței individuale cu voința de grup. Este un sentiment puternic de a aparține unei familii sau unui grup în care există o deplină armonie la nivel fizic, emoțional și spiritual. O asemenea unire ne conferă putere – atâta vreme cât continuăm să facem alegeri consonante cu ale grupului.

În același timp noi avem în interior o profundă dorință de a explora propriile noastre abilități creatoare, de a ne dezvolta forța noastră individuală. Această dorință se află în spatele tuturor demersurilor noastre pentru a deveni “conștienți”. Călătoria umană universală spre desăvârșire presupune să devenim conștienți de puterea noastră și să aflăm modul de a folosi această putere. A deveni conștient de responsabilitatea ce se ascunde în puterea alegerii reprezintă esența acestei călătorii.

Privind din acest punct de vedere, evaluarea credințelor noastre personale și separarea acelora care nu ne mai susțin în dezvoltarea noastră spirituală este o provocare extremă, adeseori dureroasă. Transformarea este natura vieții; transformarea exterioară și interioară se menține constant. Transformarea interioară presupune renunțarea la unele credințe și întărirea altora. Primele convingeri pe care trebuie să le analizăm sunt cele de grup – ele s-au format la început și sunt fundamentale; creșterea noastră spirituală urmează structura sistemului nostru energetic.

Evaluarea convingerilor noastre este o necesitate spirituală și biologică. Momentele de criză ale vieții noastre subliniază că avem nevoie să ne eliberăm de acele credințe care nu ne mai susțin în dezvoltarea noastră spirituală. Aceste puncte în care noi trebuie să alegem între a evolua și a stagna sunt cele mai mari încercări ale noastre. Fiecare nouă răscruce înseamnă a intra într-un nou ciclu al schimbării, iar schimbarea înseamnă inevitabil părăsirea a ceea ce este familiar, cunoscut și îndreptarea către o nouă etapă a vieții.

Majoritatea oamenilor rămân blocați între două lumi; una de care au nevoie să se elibereze și alta în care le este teamă să pășească. Noi vrem să devenim mai conștienți, dar în același timp ne este teamă de aceasta pentru că presupune să devenim responsabili pentru noi înșine – în ceea ce privește sănătatea, cariera, atitudinile și gândurile noastre. O dată ce acceptăm aceasta, chiar doar într-unul dintre aceste domenii – nu vom mai putea evita niciodată consecințele alegerilor noastre personale.

Dincolo de legea junglei

[img=lrft]http://yes.dreamhosters.com/files/img/yogaes/articles/yoga/chakre/muladharapsiho2.jpg[/img]Predominanța energetică dizarmonioasă la acest nivel este semnul unei excesive preocupări de a nu fi răniți de ceilalți. Respectivei ființe îi este mai mereu teamă să nu fie cumva atacată sau, dimpotrivă, are o puternică tendință de a-i ataca pe ceilalți, în același mod, în funcție de polaritatea pe care se manifestă echilibrul. Teama implicată aici este cel mai adesea o teamă intensă, irațională, de tipul aceleia asociată rolurilor de vânător și vânat.

Societățile primitive, preocupate mai ales de vânătoare și în care pe primul loc se impune nevoia esențială de supraviețuire în mediul lor natural, în care domnește “legea junglei” sau altfel spus a supraviețuirii celui mai apt, reflectă predominanța energizării unilaterale a lui Muladhara Chakra. De asemenea, această energizare este reflectată de toate situațiile sociale în care legea și ordinea sunt temporar suspendate sau distruse ori, dimpotrivă, sunt aplicate într-un mod excesiv și rigid.

Evoluția spirituală ne provoacă să reținem din influențele de grup doar pe cele pozitive, benefice și să renunțăm la cele opuse.

“Cei mai mulți pescăruși nu caută să învețe decât elementele de bază ale zborului – cum să ajungă de pe mal până la apă și înapoi. Pentru cei mai mulți pescăruși nu zborul contează, ci hrana. Dar pentru acest pescăruș, zborul era totul, nu hrana. Mai mult decât orice pe lume, pescărușului Jonathan Livingston îi plăcea să zboare. (...) – De ce, Jon, de ce? – îl întrebă mama lui. – De ce-ți vine atât de greu să fii ca toți ceilalți din stol, Jon? De ce nu lași pelicanii sau albatroșii să zboare așa de jos? De ce nu mănânci? Fiule, ai ajuns numai pene și os! – Nu-mi pasă că am ajuns numai pene și os, mami. Vreau să știu ce pot realiza în văzduh și ce nu. Atâta tot. Vreau să știu.”    
(din “Iluzii”, de Richard Bach)

Un articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 36
_________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !