Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 00:20
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Yoga pentru începători" 
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator


PostPosted: 15.10.2010, 19:59    Post subject: Swadhisthana Chakra - aspecte psihologice Reply with quote

Swadhisthana Chakra - aspecte psihologice

un articol de Ionela Voicu


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Persoanele influențate predominant de Swadhisthana Chakra sunt puternic impresionabile; ele posedă o imaginație activă și fertilă, precum și aptitudinea de verbalizare a percepțiilor, ceea ce le face excelente în profesiile de îndrumare și vindecare.

Ideea forță corespunzătoare celei de-a doua chakra este: „respectați-vă unii pe alții”. Ea se aplică tuturor interacțiunilor dintre noi și orice formă de viață. Din punct de vedere spiritual, fiecare relație pe care o dezvoltăm, de la cea mai formală la cea mai intimă, are menirea de a ne ajuta să devenim mai conștienți, să evoluăm spiritual.

Energiile specifice celei de a doua chakra simbolizează în plan fizic toate relațiile noastre înțelese ca fiind în esență mesageri spirituali. Prin intermediul acestor interacțiuni descoperim, ca într-o oglindă, propriile noastre calități și defecte și avem astfel șansa de a amplifica în noi ceea ce este bine și a îndrepta ceea ce este rău.

Energia specifică a primei chakra, reprezentată de mentalitatea de grup, se divide în polarități la nivelul celui de-al doilea centru. Apare polarizarea de genul: feminin-masculin, bărbat-femeie. A înțelege cu adevărat ce presupune această polaritate înseamnă a înțelege mesajul transmis de acest al doilea nivel. Existența energiilor duale ne asigură că suntem atrași în anumite relații în ultimă instanță pentru a ne cunoaște tot pe noi înșine.

Contrariile se atrag – aceasta este o lege binecunoscută și tocmai această lege face ca noi să asimilăm de la ființele cu care ne aflăm într-o relație (de orice fel) calități specifice lor, dar complementare nouă.

Provocarea celei de-a doua chakra este aceea de a învăța să interacționăm în mod conștient cu ceilalți, această interacțiune reprezentând pentru noi un mare sprijin în dezvoltarea noastră spirituală.

Depășind pragul alegerilor de grup, ca fiind în legătură cu primul centru de forță, trebuie acum să învățăm să facem alegeri între modele pozitive și negative. Alegerea în sine este un proces de creație. La acest nivel, creativitatea este o formă de evoluție. Energia creatoare trebuie lăsată să se manifeste din plin aici, deoarece ea ne scoate cu ușurință din rutină, închistare, limitare. Una dintre lecțiile pe care trebuie să le învățăm este că alegerea reprezintă un act creator al puterii noastre spirituale, iar responsabilitatea acțiunilor noastre ne aparține în întregime.

Cel de lângă tine te oglindește

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Puterea noastră interioară nu va crește niciodată dacă ne vom lăsa seduși de toate tentațiile legate de bani, modă, erotism necontrolat. Aici, un dezechilibru cunoscut este mimetismul, care este o dovadă că, deși ființa a depășit primul nivel, al desprinderii de grup, nu are încă forța interioară de a-și manifesta plenar individualitatea sau propriile sale însușiri. De acest nivel țin toate manifestările legate de modă, manevrarea banilor, afaceri mondene. Dacă dorim să deținem controlul asupra vieții noastre, trebuie să ne îndreptăm nu spre exterior, ci spre interior.

Suferințele și nemulțumirile cu care ne confruntăm nu apar datorită unor circumstanțe exterioare, sociale nefavorabile, ci datorită propriilor noastre gânduri și atitudini. La acest nivel trebuie să învățăm să descoperim care sunt adevăratele motivații interioare, profunde, care ne determină să acționăm într-un fel sau altul. Aici, călătoria noastră spre desăvârșire presupune integrarea superioară a relațiilor noastre. Trebuie să facem alegeri prin care să urmărim transcenderea dualismului. Atâta timp cât ne focalizăm în a controla alte persoane, noi continuăm să menținem conflicte cu noi înșine. Văzându-ne pe noi și pe ceilalți într-o uniune profundă, aceasta ne va ajuta să ne formăm o cu totul altă idee despre viață.

O altă caracteristică a acestui centru de forță este exprimată în nevoia de a avea o familie. Spre deosebire de primul centru de forță, unde primordială era lupta pentru supraviețuire a individului și a grupului, aici accentul se pune pe perpetuarea speciei. La acest nivel apare dorința sexuală creatoare. Aici sexualitatea este un mod de exprimare, care arată o ușurință de a relaționa cu ființele din jurul nostru. Cu cât atitudinea noastră față de aspectele sexualității este mai lipsită de prejudecăți, mai profundă, mai deschisă, cu atât posibilitatea de a evolua spiritual este mai mare. Controlul energiei sexuale se impune la acest nivel, pentru a putea merge mai departe. Pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă a controla energia sexuală vă oferim în continuare definițiile termenilor de transmutare și sublimare, orgasm și continență sexuală.

„Cel care se concentrează intens și meditează profund asupra lui swadhisthana chakra și asupra energiilor sale ascunse corespondente nu se mai teme deloc de apă. El obține mari puteri psihice, imaginație creatoare genială, cunoaștere intuitivă și se bucură de o stăpânire perfectă a funcției sexuale și a simțurilor. De asemenea, el cunoaște cu ușurință lumile sublime astrale. Pasiunea înlănțuitoare, mânia, atașamentul, orgoliul, gelozia și alte impurități psihice sunt ușor și complet eliminate de el. Ființa în cauză își regenerează corpul fizic, rămâne tânăr și ajunge să cucerească moartea.” - Swami Shivananda

Swadhisthana Chakra: cuvinte cheie

Transmutație - transformare sau schimbare însoțită de o declanșare uriașă de energie, a unui element chimic în altul printr-o nouă grupare a elementelor constitutive în atomi, obținută prin dezintegrarea radioactivă naturală sau prin reacții nucleare posibile în anumite condiții chiar și în sfera biologicului la temperaturi slabe. Transmutațiile biologice la energie slabă reprezintă o realitate uluitoare. În ființa umană, procesele de transmutații atomice la energii slabe se produc în mod continuu, mai mult sau mai puțin intens în cadrul metabolismului, al proceselor sexuale, al stărilor afective, al activității mentale, al experiențelor spirituale.

Sublimare - în lumina experienței milenare a Orientului cu privire la eros și sexualitate, prin controlul conștient al funcțiilor sexuale în ființa umană se declanșează reacții de transmutație biologică care fac să apară gradat o energie lăuntrică biomagnetică uriașă. Procesul ulterior de deplasare interioară și modificare a acestor energii rezultante, din punctul de vedere al frecvenței lor caracteristice, pe măsură ce străbat nivelele ființei umane, provocând la fiecare asemenea nivel efecte specifice pregnant conștientizabile și remanente în timp, este definit în yoga drept sublimare. Fiind un proces care se angrenează ulterior, după fenomenul de transmutație, sublimarea se diferențiază prin faptul că permite redirecționarea în sensul unei veritabile reacumulări a energiilor pulsionale în alte planuri lăuntrice ale microcosmosului ființei umane. Printre toate celelalte efecte, sublimarea pozitivă, benefică, permite ajustarea socială și dezvoltarea echilibrată, accelerată a personalității.

Orgasm  -  provine din grecescul „orgao” care înseamn㠄a fi plin de încântare și pasiune”. Satisfacerea erotică și orgasmul presupun fenomene fiziologice în care componentele sexuale substanțiale, atât ale femeii cât și ale bărbatului intră într-o stare inefabilă de efervescență și alimentează ca un „combustibil” trezirea și amplificarea stărilor resimțite, culminând cu starea maximă care este ORGASMUL. În momentul orgasmului cu descărcare însă fenomenele care se declanșează conex cu orgasmul fac să fie expulzată o cantitate uriașă de fluide și componente substanțiale care vor produce o stare de somnolență, senzație de diminuare și chiar vlăguire, în cazul repetării acestui proces conducând la scăderea lăuntrică a stării plenare care era resimțită la începutul trăirii amoroase. Dar dacă această descărcare fiziologică este controlată și suspendată nedefinit, componentele sexuale vor fi transmutate în energie, și astfel se va produce în universul lăuntric al fiecărei ființe o gamă vastă de fenomene și procese, grație sublimării care se va angrena ulterior (sau chiar în timpul trăirii amoroase plenare).

Continență sexuală - înfrânare, reținere, control deplin conștient al funcției sexuale  atât de către bărbat cât și de către femeie, implicând contactul sexual cu atingerea unui număr nelimitat de orgasme de către cei doi (la unison sau separat), dar care nu se finalizează prin ejaculare la bărbat și nici prin descărcarea explozivă la femeie. Acest mod superior de a trăi actul sexual fără epuizare, permite transmutarea biologică a potențialului sexual, creator, în forme superioare de energie vitală, psihică, mentală, spirituală, datorită unor procese inefabile de sublimare lăuntrică.

un articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 37
_________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !