Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 01:33
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Momente si aspecte privilegiate - conferinta publica - Gregorian Bivolaru - Herculane - Mai 2003" 
Author Message
1%
Milenar
Milenar


PostPosted: 27.11.2010, 22:19    Post subject: Pod Reply with quote

POD


Podul, analogic vorbind, este o legătură. El stabilește o relație între două maluri, între două stări, între două lumi, între pământ și Cer, între om și Dumnezeu. El unește și reunește, face joncțiunea între Lumea manifestată și nemanifestată, între două stări ale ființei.

Podul, ca și frânghia sau scara, este mijlocul de trecere care, reunind ceea ce era separat, restabilește vechea unitate originară și primară, când lucrurile, în starea lor primară, nu erau încă divizate. Cele două Lumi reprezentate de cele două maluri sunt în sensul cel mai general Cerul și pământul, care erau unite la început dar au fost separate prin faptul însuși al manifestării, al cărui întreg domeniu este atunci asimilat cu un mal sau cu o mare care se întinde între ele. Podul va deveni, prin urmare, asemeni unui ax. El va realiza posibilitatea comunicării între două domenii și de aceea el trebuie să fie considerat ca fiind vertical.

Podul, ca trecere, este o cale. Dar asemeni oricărui drum el conduce către destinație și în același timp formalizează o distanță, fosilizează o ruptură. Dacă podul este realmente „calea” care unește cele două maluri și permite trecerea de pe unul pe celălalt, el poate, cu toate acestea, să fie de alminteri, într-un anumit sens, asemeni unui obstacol plasat între ele, ceea ce face trimitere la caracterul său periculos. Traversarea podului nu este prin urmare lipsită de pericol în măsura în care podul este chiar locul joncțiunii dar de asemenea și obstacolul care trebuie depășit, drumul care separă.

Putem observa că dublul sens simbolic al podului rezultă și din faptul că el poate fi parcurs în cele două direcții opuse; pe acest pod poți să te duci sau poți să te întorci. Odată ce ne-am angrenat în traversare, întoarcerea înapoi este însă interzisă întrucât ceea ce a fost deja parcurs trebuie să fie apoi pierdut din vedere; nu contează decât sensul drumului. Privirea atunci nu trebuie să uite perspectiva ultimă, astfel încât podul, care este un ajutor și un mijloc, să nu se transforme într-un obstacol și într-o piedică.

Podul concretizează posibilitatea întoarcerii. El oferă mijlocul tangibil și efectiv în acest scop. El ne amintește că orice perspectivă de regăsire a originii, de reintegrare a stării primordiale spirituale, de unire a ceea ce era separat, nu este un vis zadarnic, ci – dacă ființa se dovedește capabilă și perseverentă depășind anumite capcane – este un țel întru totul realizabil.
_________________
Totul cu si alaturi de Dumnezeu !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !