Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 15:15
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Momente si aspecte privilegiate - conferinta publica - Gregorian Bivolaru - Herculane - Mai 2003" 
Author Message
1%
Milenar
Milenar


PostPosted: 27.11.2010, 22:26    Post subject: Analogie Reply with quote

ANALOGIE


Sensul propriu al acestui cuvânt este precizat uneori luându-se ca bază simbolică faimoasa Pecete a lui Solomon formată prin suprapunerea a două triunghiuri opuse, unul cu vârful în sus, celălalt cu vârful în jos; în felul acesta rezultă steaua cu 6 colțuri.

Așa după cum imaginea unui obiect este inversată într-o oglindă în raport cu obiectul însuși, la fel, ceea ce este primar în Ordinea Principială este mai mic în Ordinea Manifestării; cel puțin în aparență. În același mod punctul geometric este nul pe plan cantitativ, el neocupând aproape nici un spațiu, cu toate că el este Principiul Dumnezeiesc prin care este generat spațiul în întregimea sa. De asemeni în matematică 1 sau unitatea este cel mai mic din seria vertiginoasă a numerelor, dar el este în realitate cel mai mare, deoarece le conține virtual pe toate, producând ansamblul prin propria sa repetare infinită.

Analogia dintre Macrocosmos și Microcosmos (Microcosmosul fiind însă și universul nostru lăuntric, pe care fiecare ființă umană îl are) are ea însăși la bază aceleași principii care tocmai au fost enunțate. Cea mai mică parte a Universului fiind, la nivelul său, o modalitate particulară a Unității originare, Sursă primară și fondatoare. Acesta este motivul pentru care modalitatea corporală a individualității umane poate fi folosită ca analogie pentru simbolizarea întregului Univers sau, altfel spus, al Macrocosmosului.

Ceea ce trebuie să reținem din această Lege este că analogia este întotdeauna „inversată”, acesta fiind de altfel semnul oricărei analogii veritabile, semn care poate fi decelat cu ușurință în Parabolele evanghelice unde ea apare prin noțiuni gen: cel mai mic, cel dintâi și cel din urmă, etc., ca și în Comentariile orientale asupra vieții înțelepților.

De asemeni, plecând de la studiul ciclurilor solstițiale, este necesară să fie făcută o distincție între Ordinea celestă, căreia îi aparține mersul Soarelui, și Ordinea terestră, căreia îi aparțin succesiunea anotimpurilor. Conform Legii Generale a Analogiei aceste două Ordini trebuie, în însăși corelarea lor, să fie inversate una față de cealaltă, astfel încât ceea ce este cel mai sus, urmând prima Ordine, devine cel mai jos, urmând-o pe a doua și reciproc. Astfel, conform rostirii ermetice care se află înscrisă pe „Tabla de Smarald” și care îi aparține lui Hermes Trismegistos „Ceea ce este sus (în Ordinea celestă) este precum ceea ce este jos (în Ordine terestră)”.
_________________
Totul cu si alaturi de Dumnezeu !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !