Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 24.4.2024, 12:25
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Marea Evanghelie a lui Ioan - volumul 3 - Jakob Lorber" 
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar


PostPosted: 29.1.2011, 03:15    Post subject: Capitolul 53 - Principiile de bază ale învățăturii lui Iisus Reply with quote

Capitolul 53
Principiile de bază ale învățăturii lui Iisus

1.Atunci l-am întrebat pe Ribar: “Cum stau acum lucrurile cu judecățile tale, după ce ai văzut ceea ce ai văzut?”

2. Iar Ribar a răspuns: “Mi-am exprimat deja părerea față de Suetal și recunosc acum că Matael cel înțelept are dreptate în toate. Demonstrația a fost făcută și nu mai este nevoie de nici o altă dovadă! Acum nu doar cred într-o minune, ci chiar am văzut minunea cu proprii mei ochi, și de-acum aș dori să-l cunosc și personal pe marele învățător!”

3. Suetal a intervenit atunci și el: “Da, și eu aș dori acest lucru, dacă este cu putință, deși aproape că nu-l mai consider un lucru esențial, căci ceea ce am văzut îmi este suficient pentru toată viața! Mai presus decât Dumnezeu El nu poate fi, dar după cele pe care le-am văzut cu proprii mei ochi, nici mult mai prejos nu este! Și asta îmi ajunge. Poate că, în plus, mi-aș dori să mai aflu câte ceva despre învățăturile Lui.”

4. Atunci am spus din nou Eu: “Dar Matael v-a expus deja principiile de bază ale acestor învățături, căci, în fond, învățătura Mântuitorului se reduce la faptul că trebuie să-L iubești pe Dumnezeu mai presus de orice, iar pe aproapele tău să-l iubești la fel de mult ca pe tine însuți.

5. Iar a-L iubi pe Dumnezeu mai presus de orice înseamnă un singur lucru: înseamnă a-L recunoaște pe Dumnezeu și voința Sa revelată, procedând apoi în consecință din iubire adevărată față de Dumnezeul pe care L-ai recunoscut, și totodată să te porți, respectând voia lui Dumnezeu, față de orice semen al tău așa cum orice om cu judecată se poartă față de sine însuși; firește că aici este vorba de iubirea aceea curată și întru totul dezinteresată, atât față de Dumnezeu, cât și fată de oricare dintre semenii tăi.

6. Așa cum tot ce este bun trebuie iubit pentru că este bun, și prin urmare drept, tot așa și Dumnezeu trebuie iubit pentru simplul motiv că El singur reprezintă suprema bunătate și supremul adevăr!

7. Aproapele însă trebuie iubit în aceeași măsură, fiindcă el este - asemenea ție - făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, și fiindcă poartă - asemenea ție - spiritul lui Dumnezeu într-însul.

8. Iată deci, acesta este de fapt sâmburele învățăturii Sale și învățătura este foarte ușor de respectat, ba chiar cu mult mai ușor decât miile de legi ale Templului, în cele mai multe cazuri dictate de egoismul slujitorilor acestuia.

9. Prin respectarea cât mai riguroasă a învățăturii acesteia noi, spiritul din om, la început extrem de încătușat, devine din ce în ce mai liber, înflorește necontenit, cuprinde până la urmă omul în întregul său și atrage ca atare totul în viața sa, care este de fapt o viață dusă întru Domnul Dumnezeu, o viață menită să dureze veșnic, o viață în cea mai sublimă fericire!

10. Și, prin urmare, orice om care va renaște în felul acesta în spiritul său nu va vedea în veci moartea, nu-i va simți prezența sau gustul, iar desprinderea din învelișul său de carne va fi, pentru acel om cea mai mare fericire.

11. Căci spiritul omului, care formează de-acum un tot unitar cu sufletul său, s-a simțit până atunci asemenea unui om închis în temnița cea mai întunecoasă, prin a cărei ferestruică putea privi afară pentru a vedea pajiștile minunate ale pământului și oamenii liberi care se îndeletnicesc cu tot felul de treburi utile, în timp ce el este nevoit să tânjească după toate acestea în detenție. Cât de fericit va fi însă omul atunci când va sosi paznicul, va deschide ușa celulei sale, îi va scoate cătușele și îi va spune: «Iată, prietene, ai scăpat de orice pedeapsă, du-te de-acum și bucură-te de deplina ta libertate!»

12. Iată deci cum spiritul omului se aseamănă cu viața embrionară a unui pui de pasăre aflat încă în ou: atunci când embrionul s-a dezvoltat în suficientă măsură în găoacea sa rigidă - care este precum o chingă pentru viața sa liberă - datorită căldurii pe care i-a asigurat-o cloșca în timpul clocitului, puiul își va sfărâma găoacea și va răzbi la deplina libertate.

13. La un asemenea nivel însă, omul nu poate ajunge decât prin respectarea riguroasă a învățăturii pe care le-o transmite acum oamenilor Mântuitorul din Nazaret.

14. Pe măsură ce renaște tot mai mult în spiritul său, omul dobândește în același timp și alte calități, la care simplul om al cărnii nici nu poate gândi.

15. În asemenea situații, spiritul devine o forță în sine, asemenea celei divine. Și atunci voința unui astfel de spirit desăvârșit dintr-un om se împlinește și trebuie în mod necesar să se împlinească, deoarece forța vitală a spiritului este singura cu adevărat vie din tot necuprinsul lui Dumnezeu!

16. Căci viața cea adevărată este ea însăși un stăpân și un creator, un păstrător, un legiuitor și un cârmuitor ai oricărei creații, și de aceea totul trebuie să se supună forței veșnic vii a spiritului.

17. Tu ți-ai putut da seama de acest lucru prin încercarea la care l-ai supus pe ucenic, așa că, pentru moment, îmi poți da Mie deplină crezare că lucrurile stau întocmai astfel cum ți le-am expus Eu. La înțelegerea lui «cum», «în ce fel», și «de ce» nu vei ajunge însă decât atunci când îți vei fi dobândit deplina libertate a vieții tale spirituale.

18. Dar iată că Matael ți-a demonstrat destul de limpede la ce grad de înțelegere poate ajunge până și un spirit renăscut doar pe jumătate, astfel că ai în momentul de față dovezile cele mai concludente în propria ta mână, pentru ca, pe deplin încrezător, să-ți poți organiza viața potrivit principiilor respective! Ești mulțumit cu explicația aceasta?”

19. Iar Suetal a răspuns: “Da, prietene, mult mai mulțumit chiar decât de explicațiile înțeleptului Matael! E drept că ceea ce mi-ai spus tu acum reprezintă o înțelepciune la fel de profundă ca și cea auzită din gura lui Matael, ba într-o anumită privință chiar mai profundă; însă lucrurile spuse de Matael au darul să te înspăimânte de-a dreptul, să te îngrozească, fiindcă nu reușești să îți reprezinți începutul și sfârșitul lor. Dar uite că tu ai reușit, cu niște cuvinte atât de simple, să-mi prezinți lucrurile atât de limpede cum mai limpede nici nu se poate; acum știu precis ce am de făcut și unde trebuie să ajung pe calea aceasta, astfel că sunt pe deplin mulțumit și nu mi-au rămas alte întrebări de pus.”
_________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !