Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 22.1.2021, 03:04
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Marea Evanghelie a lui Ioan - volumul 3 - Jakob Lorber" 
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar


PostPosted: 29.1.2011, 04:08    Post subject: Capitolul 56 - Ce cred Suetal și Ribar despre Iisus Reply with quote

Capitolul 56
Ce cred Suetal și Ribar despre Iisus

1. Atunci Suetal i s-a adresat lui Ribar, trăgându-l de colțul hainei și spunându-i: “Măi, Ribar, uite, este aici vorba despre o problemă deosebit de însemnată, în special pentru noi, evreii. Poate că ne poți da și tu o lămurire pe măsură, cu atât mai mult cu cât, după știrea mea, ești mai bine familiarizat cu problemele Sfintei Scripturi decât oricare alt evreu laic. Uite, ne sunt cunoscute toate marile profeții, începând, să zicem, cu Adam, și mergând până aproape, în timpurile noastre. Pe baza tuturor acestor profeții, care fără îndoială că nu au apărut din senin, noi așteptăm un anume Mesia, care urmează să scape poporul evreu, ca vechi popor al lui Dumnezeu, de toate relele trupești și spirituale, oricare ar fi acestea. Ei bine, operele vestitului Mântuitor le-am văzut cu proprii noștri ochi, ba am și auzit cu urechile noastre de la diferiți martori oculari chiar mai multe despre toate câte le face și le-a făcut el de curând. Și chiar mă întreb acum dacă Dumnezeu însuși, descinzând din cerul Său pe pământuri, ar putea înfăptui lucruri mai deosebite și mai minunate decât a înfăptuit Mântuitorul din Nazaret. Iar răspunsul la întrebarea aceasta nu poate fi decât «nu».

2. Cu vreo trei săptămâni înainte ne-a fost arătată ca fiind ceva extraordinar casa construită din temelii, aparținând se pare tot unui vindecător - pe numele său Iacov, mi se pare, sau poate altfel - pe care Nazarineanul a ridicat-o în doar câteva clipe dintr-un morman de ruine, numai și numai prin propria lui voință.

3. Ba ni s-a mai povestit și despre un neguțător din apropiere de Sihar, a cărui casă ar fi fost în același fel mărită și foarte bine dotată.

4. Ne sunt bine cunoscute și povestirile despre vindecările miraculoase de la Ghenizaret. Cu toții l-am văzut pe fratele tămăduit al tovarășului nostru de pe dealurile Ghenizaretului și am stat de vorbă cu el. Și iată că, nu mai departe de ieri, am fost - cum s-ar zice - aproape martori ai vindecării miraculoase a celor cinci bărbați cuprinși de furii, care au călătorit împreună cu noi. Iar înțelepciunea de neexplicat dobândită de Matael, care împreună cu tovarășii săi stă acum de vorbă cu căpitanul Iulius și cu alți romani de rang înalt, este și ea pentru noi mai mult decât o chezășie în privința aceasta!

5. Și, la toate acestea, se mai adaugă și cele două minuni, făcute - să vezi și să nu crezi - de către un ucenic al învățătorului. Apare astfel întrebarea: nu ne îndreptățesc oare toate acestea la presupunerea că marele Mântuitor din Nazaret ar fi chiar propovăduitul Mesia? Tu ce părere ai?”

6. Iar Ribar a răspuns: “Da, da, s-ar putea să ai dreptate! Știi, mi-a trecut și mie ideea aceasta prin minte și chiar m-a preocupat în taină, așa cum pe o femeie însărcinată o preocupă pruncul din pântecele ei. Vezi tu însă, sunt aici două probleme spinoase, una legată de Templu, iar alta legată chiar de romani, cărora un Mesia al evreilor, așa cum a fost el prevestit, nu le-ar conveni fără îndoială deloc. Iar Templul contează pe venirea unui Mesia, potrivit calculelor sale bazate pe Cabala, din mo-tive bine întemeiate, abia peste vreo alte câteva milenii. Iar acum, când o duce atât de bine, Templul chiar n-ar avea deloc nevoie de un Mesia. La rândul lor, romanii ar prefera cu siguranță ca el să fie de partea lor și nu de cea a evreilor!

7. De aceea, eu am în cazul acesta următoarea părere: nu avem decât să credem în sinea noastră ceea ce dorim cu privire la cel prevestit, dar este de preferat să nu ne exprimăm părerea aceasta în gura mare până în momentul în care lucrurile nu se vor limpezi. Căci, în momentul de față, am putea avea necazuri, cu concepția aceasta a noastră, atât din partea unora, cât și din partea celorlalți. În rest însă, tu, cu părerea ta și cu argumentele tale, nu te afli - cred eu - nicidecum pe un drum greșit, ci, potrivit părerii și credinței mele celei mai tainice, te afli chiar pe drumul cel bun. Însă, dragii mei prieteni, spre binele nostru, este de preferat ca lucrul acesta să rămână pentru moment strict între noi!

8. Dar ia privește tu, frate Suetal, cu toată atenția la tânărul nostru ucenic, cel făcător de minuni! Oare ce gânduri i-or mai umbla prin minte? Căci, în primul rând, nu pare deloc a voi să se întoarcă printre tovarășii săi, iar în al doilea, ne privește într-una cu un surâs oarecum ștrengăresc pe chip, de parcă noi am fi niște adevărați tâmpiți. Ce-o fi oare în mintea lui? Ia uite, acum chiar s-a întors cu spatele și-și râde pur și simplu în pumni! Dacă băiatul n-ar avea puteri atât de supraomenești, mai că l-aș trage la răspundere. Însă cu un asemenea om nu te poți pune. Căci pentru unul ca el ar fi o simplă joacă să-l transforme pe unul ca noi - să zicem - într-un măgar indolent, și cum am arăta după aceea?”

9. Atunci Rafael s-a întors cu fața, râzând și mai tare, și făcând să apară - cu încuviințarea Mea - un măgar voinic, în carne și oase, chiar lângă Ribar, a spus: “Uite, chiar aidoma măgarului adevărat de lângă tine!”

10. Ribar a privit în jurul său, s-a înspăimântat foarte tare și, după câteva momente de uluire totală, a spus: “Aoleu, aoleu, de unde a apărut dintr-odată aici măgarul acesta bine hrănit?”

11. Iar Rafael a răspuns: “Exact de acolo de unde a venit și peștele cel mare! Însă acum te întreb eu pe tine: pentru care motiv vă temeți voi atât de tare? V-am făcut eu vouă vreun rău?”

12. Ribar: “Dragul nostru prieten tânăr și atât de frumos la chip! Vezi, tu ești mult prea atotputernic pentru noi și, pe lângă asta, mai ai și o înfățișare cam ciudată. De aceea, ne impui un deosebit respect și simțim și o oarecare stinghereală în preajma ta! Odată ce te afli însă aici și nu pare că vrei să te întorci la tovarășii tăi, apropie-te dar și povestește-ne măcar cum arată marele învățător divin din Nazaret. Căci inexplicabilele minuni înfăptuite de tine nu ne-au mulțumit nicidecum sufletele. Iar dacă știi să vorbești la fel de bine cum îți înfăptuiești minunile pur dumnezeiești, lucru de care nu ne îndoim nici o clipă, atunci deschide gura ta cea atât de frumoasă și glăsuiește, descrie-ne măcar aspectul său exterior!”

13. Iar Rafael a răspuns: “De mi-ar fi îngăduit, v-aș face cu plăcere pe voie. Dar oricât de nemărginite ar fi puterile mele, cu care am fost înzestrat de eternul învățător a tot ceea ce există, nu-mi este îngăduit să dau în vileag anumite lucruri înainte de a le fi venit timpul.

14. V-a supărat adineaori, și în special pe tine, Ribar, faptul că nu mi-am putut stăpâni râsul. Vă asigur că în spatele zâmbetului meu nu s-a ascuns nicidecum vreo ștrengărie tinerească. Dar se petrece adeseori ca, atunci când se află printre oameni, și în special în mijlocul acelora care mai bâjbâie încă într-un fel de semiobscuritate, până și un spirit întru totul luminat, cum sunt eu, să nu-și poată stăpâni uneori râsul. Mie, de pildă, îmi vine întotdeauna să râd atunci când văd niște oameni, mai ales dintre cei care se consideră înțelepți și cu mare putere de înțelegere, cum stau grămadă în mijlocul unei păduri și, din cauza copacilor, nu văd pădurea ca atare. Ei bine, prieteni, când văd un asemenea lucru, aceasta mă face să râd și nimic nu mă mai poate opri!”

15. Atunci Ribar a întrebat, făcând ochii mari: “Și crezi că ne aflăm și noi în situația de a fi într-o pădure și de a nu vedea pădurea din cauza copacilor?”

16. Iar Rafael a spus: “Din punct de vedere material nu, dar spiritual însă da, și tocmai asta m-a făcut să râd atât de tare.” Dar, spuneți-mi, de ce vă temeți voi de fapt atât de mult de întâlnirea cu marele învățător din Nazaret?”

17. De data aceasta Suetal a fost cel care a răspuns: “Uite, iubite ucenic atât de înțelept al marelui învățător, noi am mărturisit deja față de prietenul acesta de aici, care te-a chemat pe tine încoace, și i-am spus deschis din ce motive am prefera să evităm întâlnirea directă cu învățătorul și cred că ar fi bine ca lucrurile să se petreacă potrivit dorinței noastre!

18. Chiar și tu ești mult deasupra noastră, bieți păcătoși ce suntem, și totul este stingheritor de misterios în tovărășia ta. Căci la înțelepciunea și cunoștințele tale noi nu am putea nicicum ajunge și de aceea ne simțim de-a dreptul stânjeniți în prezența ta. Dar ce reprezintă un ucenic față de Maestrul său? Iar din moment ce tu, care ești doar un ucenic al marelui învățător, reușești să înfăptuiești miracole nemaiauzite, ce să mai vorbim atunci de posibilitățile învățătorului însuși?! Iată însă că noi ne simțim speriați până și de prezența ta. Gândește-te deci cât de înspăimântați ne-am putea simți în preajma marelui Maestru?! Așa ceva n-am putea suporta! De aceea, suntem pentru moment hotărâți să nu facem cunoștință cu marele învățător.

19. De folosit nu ne poate folosi decât învățătura sa, și principiile acesteia le-am aflat deja de la prietenul nostru de aici. Și cu asta ne declarăm pentru moment mulțumiți. Iar dacă, prin respectarea întocmai a învățăturilor acestora divin de curate, vom deveni vreodată mai buni decât suntem astăzi, atunci vom considera drept cea mai sublimă fericire să-l cunoaștem pe marele învățător în persoană. Iar măgarul acesta, pe care l-ai adus în chip miraculos în mijlocul nostru, fă bine și dăruiește-l în numele nostru gazdei noastre, căci tot nu avem nimic cu care să o răsplătim pentru cele ce ne-a oferit!”

20. Iar Rafael a spus: “Atunci dăruiți-i chiar voi animalul acesta sănătos de povară, precum și peștele, căci doar pentru voi au fost create ambele vietăți!”
_________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !