Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 16.4.2024, 07:50
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Marea Evanghelie a lui Ioan - volumul 3 - Jakob Lorber" 
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar


PostPosted: 15.7.2013, 12:58    Post subject: Capitolul 122 - Despre natura îngerilor Reply with quote

Capitolul 122
Despre natura îngerilor


1. Atunci a intervenit în discuție Iara: “O, el! El doar dacă primește vreun semn - firește invizibil pentru noi - de la Domnul, altminteri nu mișcă un deget! Doar mie mi-a fost dat ca învățător și protector; dar dacă mă adresez lui cu rugămintea să facă cutare sau cutare lucru pentru mine, nici nu-i trece prin cap să facă ce l-am rugat! Iar dacă vreau să aflu un anumit lucru de la el, nu numai că nu-mi spune nimic, ci dimpotrivă, mă întreabă el pe mine în legătură cu lucrul acela, încercând să afle el de la mine ceea ce eu îl întrebasem pe el. De aceea, nici nu merită să vă bateți gura. E drept că mie mi-e foarte drag, dar mi-ar fi de o mie de ori mai drag dacă ar fi puțin mai săritor! Sigur că este mereu deosebit de prietenos, dar de rugat nu-l poți ruga nimic, căci îți pierzi timpul de pomană.”

2. Iar Matael a spus: “Sunt curios și eu dacă nu ar putea fi determinat cumva să salveze măcar câteva dintre casele oamenilor sărmani de furia focului! Uite, am să-l chem aici ca să vedem dacă draga de Iara are chiar întru totul dreptate!”

3. După care, Matael l-a chemat pe Rafael și i-a spus: “Prietene, uită-te și tu puțin spre oraș! Căci eu am impresia că flăcările mistuie de-acum și câteva dintre colibele oamenilor nevoiași; iar dacă este așa, n-ai putea tu oare împiedica lucrul acesta?”

4. Iar îngerul a răspuns: “Firește că aș putea, însă doar dacă mi se va permite acest lucru; căci voința mea este în întregime cea a Domnului, iar eu nu pot voi decât ceea ce El singur voiește. Dacă Domnul dorește acest lucru, tu nici nu ai apuca să clipești și eu aș și termina cu stingerea incendiului! Dar fără voia Domnului, eu, din propria mea voință, pot face tot atât de puțin cât poți face și tu; mai mult, toate minunile înfăptuite de mine de fapt nu eu le-am înfăptuit, ci voia Domnului le-a înfăptuit prin intermediul meu.

5. Noi, îngerii, nu suntem prin esența noastră nimic altceva decât o emanație a voinței dumnezeiești, sau putem să spunem că suntem voința personificată a Domnului, și nu putem face nimic prin noi înșine. De fapt, nici nu putem fi concepuți ca având o formă de sine stătătoare, în afara voinței dumnezeiești, așa cum tu nu ai putea concepe o imagine reală a soarelui într-o oglindă, dacă înainte de asta nu a căzut o rază de soare pe suprafața oglinzii respective.

6. Pentru a înțelege însă și mai bine esența mea, vreau să-ți amintesc de acea oglindă concavă, pe care a descoperit-o vestitul inventator Arhimede. Oglinzile respective au proprietatea absolut naturală de a capta o mulțime de raze solare căzute pe suprafața lor, concentrându-le într-un singur punct, aflat la o anumită distanță. Iar razele acelea concentrate într-un singur punct au adeseori, atât din punct de vedere al luminozității, cât și din cel al căldurii, o forță de atâtea ori mai mare decât cea a razei solare simple de câte ori este cuprins pătratul diametrului focarului (care nu depășește lățimea a două policare) în diametrul suprafeței oglinzii, care poate atinge adeseori chiar și înălțimea unui om.

7. Un astfel de focar are apoi desigur o putere de cel puțin o mie de ori mai mare, sub raportul luminozității sau al căldurii, decât raza solară în sine, și totuși el nu poate fi conceput fără soarele însuși.

8. Oglinda nu face de fapt altceva decât să concentreze razele solare într-un focar puternic și eficient, însă fără soare ea nu are nici forță și nici efect, și nu are decât proprietatea de a concentra razele solare, atunci când acestea cad pe suprafața ei. Fără soare însă, efectul oglinzii concave este egal cu zero.

9. Și, cum spuneam, tot astfel și noi, îngerii, suntem în felul nostru doar niște oglinzi concave pentru receptarea și concentrarea voinței dumnezeiești, iar acolo unde ne manifestăm puterile, o facem doar prin focarul voinței dumnezeiești concentrate în noi, iar atunci omului i se pare că vede minune după minune, înțelegi ce vreau să spun?”

10. Iar Matael a răspuns: “Firește că înțeleg, chiar foarte bine, doar că nu am știut că Arhimede a fost cel care a descoperit oglinda concavă; căci descoperirea a fost pusă inițial pe seama unui anume Hamerod, iar apoi pe seama cunoscutului Tales, care se spune că a realizat și o mașinărie de scos fulgere!”

11. Iar Rafael i-a răspuns: “Chiar așa și este, însă Arhimede a fost un mare inventator și a înțeles esența foarte utilelor oglinzi concave, a cilindrilor declanșatori de fulgere, dar mai ales a pârghiilor, printr-o fericită utilizare a șurubului fără sfârșit creat de el tocmai în acest scop și foarte exact calculat, după a căror descoperire el a putut exclama: «Dați-mi un punct de sprijin în afara pământului, și vă răstorn întreg pământul!»

12. Din toate acestea rezultă deci că eu, cu de la mine putere, nu pot să dau curs cererii tale, oricât de justificată mi s-ar părea. Dacă Domnul mă va însărcina însă cu treaba aceasta, atunci o voi duce de îndată la bun sfârșit. Adresați-vă așadar cu cererea voastră Domnului!”

13. Dar Iara a spus: “Pe Domnul nu-L putem deranja în momentul de față; căci El ne-a recomandat să ne odihnim sau chiar să ne rugăm, în cazul în care preferăm veghea. Cel mai bine ar fi deci să facem acest lucru, căci ceea ce spune El are întotdeauna un bun temei. Ce ne pasă de fapt nouă dacă întreg orașul de colo piere în flăcări?! Domnul are sigur motivele Sale pentru care a trimis urgia aceasta asupra orașului, iar motivele acelea nu pot fi decât unele profund întemeiate și pătrunse de iubirea și milostivenia dumnezeiască. Și chiar dacă noi am dori acum să schimbăm în vreun fel situația, n-am determina nicidecum o schimbare în bine, ci mai degrabă una în rău; la timpul potrivit, Domnul va lua El singur hotărârea cuvenită și fără noi. Cu Rafael al meu însă lucrurile rămân cum am spus eu, căci fără vrerea Domnului el nu este decât un burduf gol.”
_________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !