Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 24.4.2024, 12:31
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Marea Evanghelie a lui Ioan - volumul 3 - Jakob Lorber" 
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar


PostPosted: 18.7.2013, 02:29    Post subject: Capitolul 149 - Mai-marele fariseilor, Stahar, vorbește despre convingerile sale religioase Reply with quote

Capitolul 149
Mai-marele fariseilor, Stahar, vorbește despre convingerile sale religioase


1. Cyrenius a respins însă mulțumirile, spunând: “Prietene! Domnului cerului și al pământului I se cuvin toate mulțumirile și toate laudele; tu însă, ca mare inițiat în ale iudaismului și bun cunoscător al scripturilor, îmi vei explica, spre luminarea minții mele, ce sens legi de noțiunea de “înger”! Ce sunt de fapt îngerii lui Dumnezeu și cum îi slujesc ei lui Dumnezeu și cum oamenilor?”

2. Stahar a răspuns: “Mărite stăpâne, iată o întrebare foarte delicată, mai ales c[ încă nu s-a dovedit pe deplin că există cu adevărat îngeri! Scriptura vorbește despre ei în diferite locuri; dar nu spune nicăieri nici măcar într-un singur cuvânt ce și cine sunt de fapt acești îngeri, și cum și în ce mod Îl slujesc ei lui Dumnezeu și oamenilor!

3. După Talmud (*1) ar trebui să se înțeleagă prin îngeri doar forțele care izvorăsc din Ființa divină și care, sub forma unor mănunchiuri de flăcări, se deplasează cu inimaginabila viteză a gândului dinspre eternul și nepătrunsul centru al lui Dumnezeu în toate direcțiile, oarecum ca razele de lumină care izvorăsc din soare. De altfel, explicația aceasta mi se pare cea mai acceptabilă; dacă însă este corectă și corespunde adevărului, este altă întrebare, la care probabil cu greu va putea răspunde vreodată un om muritor.

4. Scriptura mai spune că îngerii au fost văzuți adesea pe pământ, slujindu-i pe oameni, sub chipul unor tineri de o nespusă frumusețe! Trebuie să spun că, pentru cei care au o rațiune puternică, este o încercare cam grea; cel puțin mie și tovarășilor mei nu ni s-a arătat niciodată așa ceva! Posibil ar fi! Dar ar putea la fel de bine să fie o metaforă veche, prin care s-au personificat, pentru a ușura percepția, forțele spirituale active, dându-li-se forma plină, vioaie, puternică a unui prea-frumos tânăr; pentru că o îngeriță nu a fost pomenită niciodată de vreun vers - probabil pentru că inspirații poeți niciodată nu și-au putut imagina marea forță într-o fecioară, oricât de desăvârșită și de fermecătoare ar fi fost, ci numai într-un tânăr împlinit și perfect sănătos.

5. Iată, așadar, mărite stăpâne, că, după rațiunea pură, părerile sunt diferite! Fiecare dintre ele pare să aibă la bază ceva real; dar ce este de fapt adevărat în toate acestea, noi, oamenii, nu putem aprecia. Așa încât credința poporului trebuie întreținută prin simțuri, pentru că oricum nu avem ceva mai bun să le oferim în loc! Iar acesta este răspunsul cel mai bun pe care pot să ți-l dau la întrebarea ta; căci ție nu pot să-ți torn ceea ce i se spune poporului!”

6. Cyrenius: “Așadar, nu prea crezi în posibilitatea apariției, în persoană, a unui înger?”

7. Stahar: “Nu doar nu prea, ci deloc; pentru că eu însumi nu am avut niciodată cinstea sau fericirea de a vedea ceva asemănător nici măcar în vis, darămite în realitate. Și nici tovarășii mei cu care am vorbit deschis despre această chestiune nu mi-au putut spune altceva decât știam deja.

8. Prin asta nu vreau să neg categoric posibilitatea, decât poate în fața mea; dar, cu certitudine, un astfel de spirit îngeresc, fără un mediu natural potrivit, poate fi perceput prin simțurile noastre ca existență cu formă reală într-o măsură mult mai mică decât poate fi percepută raza de lumină atunci când nu găsește un mediu care să o reflecte.

9. Raza de lumină, provenită de la soare, în mod cert parcurge mai întâi aerul înainte de a atinge pământul, unde îi vedem efectul. Dar în aer, care este un mediu mult prea ușor, nu poate deveni un fir de iarbă; în schimb, pe pământ se poate transforma, asemenea unui Proteus, în orice lucru, dacă întâlnește în materie sâmburele spiritual al acestuia.

10. Și, deoarece peste tot în marea natură a tuturor lucrurilor se descoperă o anumită ordine constrângătoare, dar niciodată nu se vede ceva devenind atunci când nu există o bază potrivită, și unde nu există un mediu capabil să producă un anumit efect și, deoarece nici la cercetarea cea mai atentă a fenomenelor naturale nu se descoperă vreun salt, de aceea sunt și împotriva tuturor așa-numitelor minuni și împotriva apariției formal-personale a unui spirit sub indiferent ce nume - fie înger sau diavol, un dumnezeu sau opusul său.

11. Da, un spirit superior se poate manifesta, dar niciodată altfel decât în carne și sânge; toate celelalte sunt fie fantezia unui om plin de imaginație, fie minciună curată!

12. Din păcate tocmai noi, cei care am descoperit adevărul de mult timp, trebuie să răspândim și să întreținem, printr-o ținută și prin gesturi mistice, minciuna și cea mai adâncă superstiție! Trebuie să ne păstrăm o expresie cucernică chiar și atunci când am putea plesni de supărare în fața unei prostii atât de mari! Dar iată că există Moise și există profeții - niște oameni însetați de putere, care au fost nevoiți să impresioneze poporul cu tot felul de fantasmagorii, pentru ca mai apoi acesta să îi încoroneze pentru vecie ca stăpânitorii săi și să le acorde dreptul de a-l domina prin tot ceea ce se numește “rău”!

13. Dar dacă un popor a fost odată impresionat prin diverse minuni, până la prostirea desăvârșită, încearcă să-i aduci acestui popor lumină, lumină adevărată, și se va arunca asupra ta ca un tigru și te va sfâșia!

14. De aceea este întotdeauna mai bine ca un popor foarte îndobitocit să fie lăsat în credința lui străveche, prostească, iar aceasta să fie împrospătată și revigorată prin noi false minuni, decât să se încerce luminarea lui, deoarece un popor bine îndobitocit în general nici nu mai poate fi luminat!

15. A fost o vreme când săream ca un tigru furios sau chiar omoram orice om care, prin credința lui în câte o minune, îmi întărea părerea pe care o aveam despre prostia omenirii; dar, cu timpul, după multe încercări, am ajuns la convingerea că omenirea, odată prostită, nu mai poate fi luminată și mi-am dat seama și că eram nedrept luptând împotriva acelor oameni care, prin minuni artificiale, încercau să întărească credința poporului în superstițiile sale.

16. Cred că m-am deschis destul de mult în fața ta. Sper că vei fi de acord că, în fața poporului, trebuia sa mă arăt altfel! Dar că, pentru mine, am gândit întotdeauna altfel, asta ți-o dovedește convingerea mea interioară, mai bună, pe care nu ți-aș fi putut-o arăta dacă nu aș fi avut-o! Acum nu îmi mai pasă de făcătorii de minuni; de-acum să nu se mai lupte cu noi, din invidie, ci să ne vină în ajutor și ne va fi tuturor foarte bine.

17. Omenirea, a cărei minte nu poate fi luminată, nu trebuie lăsată niciodată să observe că, dincolo de noi, nu e nimic; dimpotrivă, prin minuni artificiale trebuie întărită în convingerea și în credința oarbă că dincolo de noi sunt mistere de nepătruns, pe care le poate înțelege pe de-a-ntregul doar un preot pătruns de spiritul divin și un profet deșteptat de Dumnezeu tocmai în acest scop.

18. Ajunge că doar foarte puțini își dau seama că toate învățăturile privitoare la o ființă divină nu sunt - între noi fie vorba - nimic altceva decât vechi fabule deșarte, care își au rădăcinile în fantezia omenească și atât.”


(*1) carte iudaică de învățătură și legi
_________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !