Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 01:32
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Marea Evanghelie a lui Ioan - volumul 3 - Jakob Lorber" 
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar


PostPosted: 23.5.2014, 14:39    Post subject: Capitolul 220 - Despre degradarea înțelepciunii egiptene și indiene Reply with quote

Capitolul 220
Despre degradarea înțelepciunii egiptene și indiene

1. În continuare, Murel l-a rugat pe Philopold să îi dea mai multe lămuriri, iar Philopold a spus: “Prietene și frate drag! Tu ai aflat multe și ai ajuns chiar până în India și în țările situate mult dincolo de Gange, până la munții pe care încă nu a călcat picior de muritor, iar înainte de asta ai ajuns în Egipt, până acolo unde Nilul spumegă printre stânci. Templul din stâncă de Ia Jabusimbil nu ți-a rămas necunoscut, și coloanele de la Memnon le-ai auzit într-o dimineață cântând. Ai privit vechile scrieri cuneiforme și ai încercat să descifrezi chiar și scrierile încă și mai vechi.

2. Învățătorii din Karnak ar fi trebuit să-ți explice totul, căci pentru asta îi plătiseși foarte bine. Cu toate acestea, nu au făcut-o, pentru că nu puteau s-o facă. Căci actualii înțelepți și învățați ai Egiptului nu mai sunt câtuși de puțin ceea ce au fost pe vremea faraonilor, fondatorii acestor școli și temple. Lor le pasă de vechea înțelepciune chiar mai puțin decât învățaților și fariseilor din Ierusalim, iar la birmani lucrurile stau chiar mai rău. Ascetismul în care aceștia s-au pierdut este o rușine pentru omenire. Și ce altceva este acest ascetism decât o trufie fără limită, pe de o parte, și tocmai de aceea, o prostie fără limită, pe de altă parte!?

3. Cândva, oamenii au avut înțelepciunea adevărată, așa cum a avut-o și tatăl Noe, dar, cu timpul, când familiile s-au unit într-un popor care avea, desigur, mai multe necesități decât o familie mică, puterile fizice ale oamenilor au fost prea mult solicitate, așa încât ei nu au mai fost în stare să se ocupe numai de adevărul interior.

4. Popoarele i-au ales din rândul lor pe cei mai înțelepți și i-au însărcinat să păstreze vie în mijlocul lor cunoașterea lui Dumnezeu și să vegheze ca înțelepciunea interioară să nu se piardă, ci să rămână la ei și la copiii lor.

5. În același timp, poporul le-a dat acestor păzitori, păstrători și cultivatori ai înțelepciunii dreptul de a elabora legi în spiritul înțelepciunii - al căror garant și executor era întregul popor, de la primul până la ultimul om, iar cei care păcătuiau împotriva acestor legi sfinte trebuiau pedepsiți cu asprime.

6. La început lucrurile au mers foarte bine și rezultatele au fost bune. Dar apoi casta preoților a devenit din ce în ce mai numeroasă și nevoile pentru întreținerea ei trupească au crescut. Urmarea a fost că au apărut legi și prevederi noi, sub misticul titlu «ca de la Dumnezeu». A început să plouă cu pedepse, cu penitențe și cu tot felul de pseudo-minuni amăgitoare, și nici căile de «mântuire» nu au fost uitate. Cel care vroia să fie iertat de pedeapsă după încălcarea unei astfel de porunci «dumnezeiești» trebuia să plătească o taxă de mântuire pe care cu greu și-o putea permite. Săracii erau nevoiți, desigur, să ispășească, și asta pentru a da un exemplu. Ne putem imagina că astăzi lucrurile stau și mai prost acolo!

7. Și iată, prietene, acolo te-ai dus tu să cauți adevărul și înțelepciunea cea mai profundă! Se înțelege că nu le puteai găsi acolo și de aceea ai ajuns să fi un dușman al vieții. Dar ceea ce pricep oarecum mai greu este faptul că nu ți-a dat prin cap să cercetezi Scriptura, ca preot și învățat ce erai, să vezi cât adevăr și câtă înțelepciune ascunde, și dacă nu se putea ajunge la o concepție interioară asupra vieții pornind de la regulile școlii vechilor profeți!

8. Cândva, sigur că nici eu n-am stat mai bine în privința recunoașterii adevărului, iar înțelepciunea mea se cam reducea la filosofia greacă, deși puneam pe o treaptă mai înaltă scrierile sfinte ale evreilor; dar mie îmi lipsea rădăcina principală, de aceea acest pom minuinat nici nu putea să rodească la mine.”
_________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !