Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 18.4.2024, 23:51
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Marea Evanghelie a lui Ioan - volumul 2 - Jakob Lorber" 
Author Message
Unique
Gazda
Gazda


PostPosted: 7.4.2007, 21:17    Post subject: Capitolele 146-150 Reply with quote

146. Iara arată bucățile ei comemorative.

        După aceste cuvinte, se duc căpitanul și Ebahl la Iara și o roagă, ca ea să binevoiască să le arate lor cele două suveniruri anumite.
        Și cea mai dragă Iara bagă de îndată mîna în buzunarul ei mare al rochiței sale, se apropie de cei doi și spune: „Aici, uită-te încoace, tu dragul meu Iuliu, aici sunt cele două suveniruri înșiși! Crezi tu acum aceasta și vei ieși tu o dată din frica ta veșnică?“
        Spune căpitanul: „Da, tu cea mai dragă și cea mai gingașă Iara a mea, credința mea stă acum mai tare decît acest munte și frica mea supărătoare s-a dus de asemenea pentru totdeauna de la mine cu ajutorul Domnului atotputernic, - de aceasta poți fii tu acum pe deplin asigurată! Dar suvenirurile tale sunt și ele de o valoare pămîntească neestimabilă. Scoica împreună cu conținutul ei compensează valoarea întregului Ierusalim; pentru că ea conține douăzeci și patru de mărgăritare de mărimea unui ou mic de găină, fiecare valorînd o sută de mii de livre de aur! Ce valoare are însă această piatră strălucitoare tare, transparentă și mai frumoasă decît luceafărul, pentru aceasta nu are pămîntul nici o riglă de măsurat! Pe scurt, tu nu ești acum numai duhovnicesc, ci și pămîntesc cea mai bogată fată din lume! Cu adevărat, tu ești acum mai bogată decît toți regii și împărații lumii întregi laolaltă! Cum ți se pare acum aceasta?“
        Spune Iara cît se poate de modestă: „Mie mi se pare, de parcă nu aș avea nimic; și aceste două bucăți comemorative nu au pentru mine o altă valoare decît aceea, pentru care eu le-am luat, adică ca amintire a faptelor miraculoase și de nedescris ale lui Dumnezeu pentru noi, săraci, slabi și păcătoși locuitori ai orașului și a regiunii Ghenizaret.
        Domnul nu va rămîne tot timpul cu trupul în mijlocul nostru, cum El deja mi-a spus foarte clar ieri; dar aceste semne ne va aduce viu aminte în inimile noastre de El și dragostea noastră va prospera și mai mult spre El! - Aceasta este părerea mea.
        Dar Domnul mi-a mai lăsat încă un semn din acea noapte miraculoasă, care pentru mine a fost de fapt cea mai luminată zi! Acest semn va rămîne în preajma mea vizibil și mai tîrziu va deveni invizibil, pînă cînd după un timp, dacă e u mă voi păstra, va fi din nou vizibil.“
        Întreabă tatăl Ebahl: „Deci, unde se află acel semn? Nu ne lași și pe noi să-l vedem?“
        Spune Iara, stînd lîngă îngerul Rafael: „Aici, lîngă mine se află, dacă tu nu ai nimic împotrivă!“
        Spune Ebahl, care îl măsoară pe înger de sus și pînă jos: „Bineînțeles că aceasta este o amintire cu mult mai delicioasă! Dar eu mă tem, că tu te vei îndrăgosti mult prea repede din cap și pînă în tălpi de acest tînăr; și atunci cînd va deveni invizibil, atunci vei deveni din pricina tristeții oarbă și surdă!“
        Spune Iara: „O, nu-ți face griji din această pricină! Cine îl iubește pe Dumnezeu, Domnul, așa cum îl iubesc eu, pentru acela sunt toate frumusețile cerului, așa de parcă nici măcar nu ar exista! Dar mie îmi este foarte drag acest tînăr; căci el este înțelept și cît se poate de puternic, este măreț și iute!“
        Întreabă căpitanul, spunînd: „De unde a venit el? Eu nu-mi pot aduce aminte să-l mai fi văzut vreodată în regiunea Ghenizaretului, și, totuși, este îmbrăcat după datina locului! Eu admir trăsăturile sale pure, fine și cît se poate de moi! În ființa sa se află o adevărată vrajă plină de cea mai înaltă grație! Cît de fine, moi, curate și cît se poate de frumos formate sunt picioarele sale!
        Pantalonul curat, care este lung pînă la genunchi, cămașa strălucitor de albă și cojocul albastru plin de cute care atîrnă lejer peste umerii săi, îi stau așa de bine, că într-adevăr nu poate fi nimic mai delicios și clopul rotund îi împodobește în așa fel capul, că nu se poate descrie aceasta! Într-adevăr, acestui minunat tînăr nu aș putea să-i refuz vreo rugăminte! Acesta mi-ar putea lua o împărăție fără a fi pedepsit, dacă m-ar iubi doar pentru aceasta!
 Nu, cu cît mai mult privesc acest om, cu atît mai frumos și mai atrăgător mi se pare mie! Părinții săi se pot numi fericiți, să aibă un asemenea fiu și tu, draga mea Iara, te poți considera fericită pentru un astfel de cadou! Dacă ar mai exista pe lume încă un astfel de tînăr, într-adevăr, eu aș da pentru el toate comorile și mărfurile de valoare!
         Dar ce vei face tu acum cu minunatul tînăr? Tu ești într-adevăr o fată frumoasă și dragă; dar tînărul te întrece cu mult în frumusețe. Tu împlinești acum treisprezece ani și tînărul va avea șaisprezece. Dacă va deveni bărbatul tău, atunci îmi va fi pe plac aceasta; dar dacă va rămîne doar un camarad de joacă, atunci inima tu ușor de incendiat va deveni foarte confuză! Dar spune-ne tu acum, la ce îl vei folosi tu!“
        Spune Iara: „Voi vorbiți după sensul vostru pentru că nu cunoașteți duhul! Acest tînăr va fi pînă la vîrsta mea de șaisprezece ani protectorul și ghidul meu și mă va învăța toate înțelepciunile cerurilor lui Dumnezeu - și pe voi vă va învăța, dacă veți dori să-l ascultați!“
        Spune căpitanul: „Dar la vîrsta de șaisprezece ani va deveni soțul tău?“
        Spune Iara: „O, dragul meu Iuliu, aceasta a fost iar o întrebare din partea ta, în fața căruia eu nu mă pot apleca! Nu ți-am spus eu deja de la bun început, că acest tînăr mă va părăsi după împlinirea vîrstei mele de șaisprezece ani pentru o vreme, așa cum a decis Domnul, ceea ce pentru mine nu va fi chiar grav! Dar dacă inima mea este o proprietate a lui Dumnezeu, atunci nu poate deveni și proprietatea altcuiva!“
        Spune Ebahl: „Da, da, draga mea fiică, tu ai dreptate! Dar anii tăi nu au sosit încă; dar atunci cînd vor sosi, vei avea o bătălie cruntă cu carnea ta! Bravo ție, dacă vei putea învinge!“
        Spune la aceasta și căpitanul: „Da, da, tatăl are dreptate! Tu ești acum încă un copil și deja arde inima ta de parcă ar fi un cuptor cu cărbuni! Acum are după cererile ei cel mai înalt lucru și nu-i va fi dor de ceva mai minor; dar cînd acel înalt, pentru a te pune la încercare, se va retrage din inima ta, atunci va deveni inima ta înfometată de dragoste! Și dacă nu se va hrăni mult timp cu această mîncare înaltă, atunci va începe să se uite după alte lucruri, pentru a-și potoli foamea!Căci cît de dureroasă este foamea stomacului, este pe lîngă aceasta de o mie de ori mai dureroasă foamea pentru dragoste.
        Să ne uităm la un comandant, care este un tiran fără dragostea în fața supușilor săi! Toți se vor afla într-o stare disperată și acolo unde ei trebuie să meargă într-o bătălie, acolo ei se vor preda dușmanilor, pentru a scăpa prin acest fel de comandantul lor fără pic de dragoste. Dar dacă un comandant înțelept arată că-și iubește supușii așa cum un tată își iubește copiii, atunci poate veni oricare dușman și cu cel mai mare curaj și abnegație se vor bate ei pentru comandantul lor pînă la ultima picătură de sînge și vor distruge dușmanul!
        Da, tu, draga mea Iara, dragostea este un lucru măreț și este tot timpul nevoie de o ghidare înțeleaptă, dacă la sfîrșit ea să nu se devoreze singură!“
        Spune după o vreme Iara îngîndurată: „Da, da, tu spui adevăr; dar la Domnul noi putem crede, că El nu este un comandant tiran peste o inimă care îl iubește peste măsură!?“
        Spune Iuliu: „Acest lucru nu! - Dar - cum îmi amintesc eu, ce a vorbit în această noapte cu tine - El este și rămîne Dumnezeu și spiritul omului se va apropia doar atunci de El, cînd din propriile forțe s-a format și s-a stabilizat, iar în timpul acela de formare nu este ajutat în vreun fel de El! Dar dacă așa stau lucrurile, atunci este Dumnezeu într-o astfel de perioadă un tiran cu ochii legați și cu urechile astupate! Și cînd vei da tu peste această perioadă, vestită de el, atunci, draga mea Iara, vom vorbi despre aceasta în continuare!“
        Spune Iara: „Eu am încredere deplină, că nici atunci El nu mă va părăsi întru totul!“
        Spune căpitanul: „Acest lucru nu-L va face, pentru că tu ești cu mult înaintea noastră; dar în dragostea ta mare pentru El, vei simți o părăsire temporară de parcă ar fi lungă cît pămîntul și foarte grea! - Dar acum să mergem la El; căci pare că dorește să facă ceva!“          
                 
147. Relația credincioasă cu Domnul în inimă.

        Cei trei vin acum la Mine și căpitanul Mă întreabă: „Doamne, ce se va întîmpla acum? Cum mi se pare mie, Tu ai ceva în gînd!?“
         Spun Eu: „Nu vezi tu minunatul început de răsărit de soare!? - Aveți acum grijă cu toții, căci voi veți vedea imediat cel mai frumos răsărit al soarelui! Este într-adevăr doar răsăritul soarelui natural; dar are totuși un înțeles adînc și spiritual, care voi îl veți pricepe în scurtă vreme! Căci atunci se va întîlni un răsărit cu altul!“
        Întreabă Petru: „Doamne, cum putem noi să înțelegem aceasta?“
        Spun Eu: „Oh, cît timp mai trebuie să vă suport! Noi suntem deja de mult timp împreună și tu nu observi încă, că prin Mine a răsărit soarele din ceruri în sufletele voastre și pe zi ce trece acesta se mărește din ce în ce mai mult?!“
        Spune Petru: „Doamne, nu fi din această pricină așa de nestăpînit; Tu știi doar, că noi suntem oameni simpli, care nu au ajuns mai departe decît de scrisul și cititul strict necesar! Dacă noi te-am fi înțeles, atunci ar fi o astfel de întrebare cu altfel de intenții; dar noi nu am înțeles cuvintele Tale și de aceea te-am întrebat.“
        Spun Eu: „Acest lucru este bine și drept, dacă nu știu alții să vorbească cu Mine în inimile lor; dar dacă se știe acest lucru, atunci nu este întrebarea în sine, ci felul neînțelept de a întreba este o greșeală și doar aceasta am dojnit Eu la voi. Vedeți acolo cei doi eseeni și nenumărații farisei, cum casă ochii așa mari, că voi ați putut întreba cu voce tare, cu toate că voi ca fiind învățătorii lor, ar trebui să știți că fiecăruia care întreabă, Eu îi pot așeza răspunsul drept și tăcut în inimă!
        Nu este neștiința sau egoismul vostru de vină, ci doar obiceiurile voastre vechi; dar pe viitor stăpîniți-vă totuși puțin mai mult, ca oamenii să observe, că voi sunteți într-adevăr ucenicii Mei și să nu pierdeți valoarea în fața lumii, care vă este necesară în poziția voastră.
        Dar mergeți acum la ucenicii voștri și învățați-i aceasta, căci altfel vor pune întrebări, despre ce si din ce cauză m-ați întrebat voi cu voce tare!“
        Spune Petru: „Doamne, prin urmare nu mai avem voie să schimbăm un cuvînt cu vocea tare cu Tine?“
        Spun Eu: „O sigur, dar doar la timpul  potrivit și atunci cînd Eu vă voi spune aceasta! - Dar acum mergeți și înfăptuiți ceea ce Eu v-am poruncit!“
        La aceasta merg ucenicii la cei doi eseeni și la acei farisei și le spun aceste cuvinte: „Să nu vă mirați că și noi îl mai întrebăm pe Domnul din cînd în cînd cu voce tare anumite lucruri; căci și noi suntem încă oameni și mai ținem cîteodată la obiceiurile noastre vechi!“
        Și cei doi eseeni spun: „și noi ne-am gîndit așa; căci după învățăturile voastre, l-am întrebat pe Domnul în inimile noastre și într-o clipă noi am avut cel mai luminat răspuns în inimile noastre. Nouă ni s-a părut din această cauză puțin ciudat, că voi ați întrebat cu voce tare. Dar cum am mai spus, noi ne-am gîndit imediat, că acest lucru se întîmplă la voi doar dintr-un obicei vechi și de aceea suntem liniștiți prin cuvintele voastre; căci în această noapte am avut așa visuri ciudate, că noi nu ne putem aminti, să fi avut visuri asemănătoare. Și lucrul cel mai minunat este: că fiecare dintre noi a visat tot același lucru și totul, ce am văzut noi în acel vis ciudat, se adeverește acum în ziua luminată! Nu, așa ceva nu s-a întîmplat vreodată!
        Acum credem și noi cu tărie, că acest nazarinean este mai mult decît un om desăvîrșit. După trup, este un om ca noi, dar în măruntaiele și în inima Sa locuiește belșugul puterii și forței dumnezeiești, care stăpînește întreg universul! - Dar acum să ne întoarcem privirea după cuvintele Sale, spre răsărit, pentru a putea zări miracole!“
        Spune Petru: „Dacă noi vom putea zări un miracol oarecare, noi nu știm; dar cum vestește lumina roșiatică de la orizontul îndepărtat, vom trăi noi de pe acest vîrf cel mai frumos spectacol al creației lui Dumnezeu și din aceasta noi vom putea învăța, cum un răsărit asemănător ni s-a îngăduit inimilor noastre și cum acesta va rămîne pe veci!“
        Spune unul din acei eseeni: „Așa este, dar nu numai un răsărit pentru noi, ci pentru întreg pămîntul, da, chiar pentru tot universul! Căci nouă ni se pare, că cel mai înalt Duh dumnezeiesc a devenit om nu doar pentru acest pămînt și creaturile sale, ci pentru întreg universul!
        Că Duhul dumnezeiesc a ales acest pămînt, este un lucru de neînțeles pentru spiritul nostru, pentru că El - cum noi știm acum - posedă nenumărate miliarde de lumi , pe care El Însuși ar fi putut deveni acolo om; dar El va ști cel mai bine, din ce cauză a ales chiar acest pămînt!
        Mai devreme, cînd am fost încă de părerea, că acest pămînt este singurul pămînt din întreg universul, ar fi fost de înțeles acest fapt; căci prin urmarea lucrurilor naturale nu ar mai fi rămas altă alternativă.
        Acest pămînt a fost singura lume, nemărginit de mare după noțiunile noastre, a cărui ape ajungeau la acele ale firmamentului și noi credeam că soarele, luna și stelele ar fi numai de aceea existente, pentru a lumina cu lumina lor această lume! Dar acum a primit dintr-o dată totul o cu totul altă înfățișare; noi știm acum, ce sunt toate stelele, luna și soarele și știm, cît de mic este pămîntul nostru față de un pămînt solar.
        Acum se pune deci într-adevăr întrebarea și să se spună: ‘Cum a ajuns acest grăunte de nisip, numit pămînt, la această milostivire?’ Cu adevărat, această întrebare va fi odată una încă foarte însemnată și le va fi multora o piedică imensă! De aceea n-ar fi într-adevăr după părerea noastră cu totul de prisos, de a primi și despre acest lucru o iluminare îndeajunsă! - Ce părere aveți voi, am avea voie să-L întrebăm despre acest lucru?“
        Spune Petru: „Incercați asta în inimile voastre! Dacă vine un răspuns, atunci va fi potrivit și bine și dacă nu vine la aceasta nici un răspuns la iveală, atunci este aceasta un semn, că nu suntem încă destul de maturi pentru o asemenea învățătură! - Dar acum, uitați-vă acolo, soarele este deja foarte aproape de răsarit; pentru că norișorii dimineții strălucesc deja foarte tare, că de-abia mai poți să te uiți la ei!“
        Spune eseenul: „Da, într-adevăr! Oh, aceasta este o priveliște nedescris de minunată! Dar nu observați voi, cum acolo peste nori se mișcă ceva? Asta arată aproape așa, de parcă tocmai peste norișori s-ar mișca stele de o strălucire deosebită încoace și încolo! Cum poate fi totuși aceasta?“
        Spune Petru: „Ce este asta de fapt, o va ști într-adevăr numai Domnul singur; dar noi pescarii numim asemenea apariții, care apar tocmai nu arareori, ‘peștișori de dimineață’: Cînd acestea se văd, atunci se poate bine pescui în apă și vine către seară cu siguranță o vreme rea sau cel puțin un vînt puternic de furtună. Cu toate că trebuie să mărturisesc într-adevăr, că eu însumi n-am văzut încă asemenea peștișori într-o asemenea prospețime și însuflețire, așa nu-mi este însă totuși străină această apariție; numai că se lasă poate aici mai bine văzută apariția aceasta din această înălțime decît de jos, din adînc!“
        Spune eseenul: „știți voi ceva, - să mergem mai aproape către Domnul! Eu văd că vorbește cu Ebahl și cu copiii acestuia. Acolo va fi iarăși mult destăinuit; asta trebuie s-o auzim!“

148. Priviri în natură și corespunderea lor duhovnicească.

        La această cerere a eseenilor vin toți mai mult în apropierea Mea și Eu îi chem pe cei doi eseeni și le spun, ca ei să fie acum bine atenți la toate, ce va fi aici de văzut la răsărit, pentru că va fi mult de învățat din aceasta!
        Cei doi eseeni vin acum mai aproape de Mine și spun: „Doamne, Doamne, că din aceasta ar fi nemărginit de mult de învățat, acest lucru pare să fie într-adevăr un adevăr veșnic; dar unde este sufletul nostru în stare de o învățătură așa de înaltă?! Noi vedem bine cu ochi poficioși în adîncurile pline de lumină ale creației Tale de minuni și ne mirăm peste măsură în inima noastră; dar noi suntem mult prea orbi de a aprecia și înțălege numai minunile unei picături mici de rouă, nici vorbă atunci de-abia de acelea, care răsar și apun strălucind în mărimi și depărtari nemăsurabile în fața noastră, pe firmament! Și despre punctele de lumină plutind încoace și încolo peste norișori, am vorbit deja cu ucenicul Petru; dar el nu ne-a putut da despre asta nici o lămurire îndeajunsă. - Dacă ție, o Doamne, ți-ar fi pe plac, atunci ne-ai putea face într-adevăr cunoscute cîteva cuvintele despre acest lucru!“
        Spun Eu: „Aceasta are o însemnătate foarte mică și este o apariție foarte naturală, asemenea unei mări spumegînd moderat. Dacă marea spumegă și tu te afli într-un loc oarecare potrvit, în care cad razele solare refractate, atunci vei vedea acolo un joc de lumină asemănător.
        Aerul care este potrivit pentru respirarea de către oameni și animale, nu ajunge cumva pînă la stele, ci în poziție înaltă cea mai dinafară numai așa de departe peste pămînt, precum ar fi înălțimea împătrită a acestui munte, socotit de la nivelul mării; dincolo o asemenea înălțime este atunci aerul pămîntesc aspru limitat, așa cum apa de aer și are asemenea apei o suprafață foarte strălucitoare și netedă, care se află asemenea mării în valuri continue.
        Dacă, deci, lumina soarelui cade pe acest val de aer menționat, atunci ea strălucește înapoi ca din apa care oglindește; dacă valurile aerului se mișcă tare, atunci aruncă ele lumina preluată din cînd în cînd și în jos pe pămînt și cel mai ușor, dacă aparent soarele se mai află încă sub orizont, unde razele lui cad oarecum din partea de jos pe suprafața mării de aer. Și așa nu sunt aceste lumini plutind vioi încoace și încolo nimic altceva decît reflectări ale soarelui și mișcarea lor provine de la mișcarea valurilor aerului.
        Că ele sunt însă acum vizibile, cînd soarele se află de-abia încă o palmă aparentă sub orizont, mai ales peste norișorii foarte luminoși, își are motivul în faptul, că valurile aerului preiau acum mai mult lumina de la norișorii iluminați acum deja foarte tare de soare și fac cu aceasta oarecum o joacă cochetă. - Vedeți, aceasta este explicația foarte naturală a acestei apariții!
        Dar peste toate acestea are această apariție și o însemnătate duhovnicească și aceasta este pe înțelesul minții voastre următoarea:
        Gîndiți-vă și imaginați-vă astfel soarele duhovnicesc! Lumina care pleacă din el este preluată de suprafața continuu agitată a mării de viață create și aceasta se joacă cu o asemenea lumină și se formează din asta tot felul de imagini deformate, care mai lasă încă să strălucească din sine stralucirea ștearsă, dar distrug pe lîngă aceasta fiecare urmă a formei Dumnezeiești din începuturi; astfel este întregul păgînism și acum și iudaismul o asemenea deformare a tot ce este curat Dumnezeiesc.
        Dacă vedeți însă o suprafață de apă foarte liniștită și soarele strălucește într-însa, atunci el va străluci iarăși din suprafața apei în aceeași majestate și adevăr, precum voi îl vedeți pe cer. Și tot așa este nevoie de o inimă liniștită, liberă de patimi, care poate fi obținută numai printr-o abnegație totală, smerenie, răbdare și dragostea cea mai curată, ca asemănarea lui Dumnezeu să strălucească iarăși tot așa de curat și adevărat în duhul omului ca soarele pămîntesc din cea mai liniștită suprafață de apă.
        Dacă acesta este cazul la un om, atunci s-a dezvoltat în el totul spre adevăr și sufletul lui este atunci în stare să-și îndrepte privirea lui în adîncimile creației lui Dumnezeu și să poată vedea totul în belșugul adevărului celui mai curat. Dar de îndată ce începe în el să agite, atunci sunt distruse imaginile din începuturi și sufletul se află atunci deja într-un mod necesar pe cîmpul înșelăciunii și amăgirii de tot felul și soiul și nu poate ajunge la o privire curată, pînă ce în el n-a intervenit liniștea deplină în Dumnezeu.
        Și aceasta este adevărata liniște a zilei de odihnă în Dumnezeu și sărbătoarea zilei de odihnă a fost de aceea rînduită de Dumnezeu. Omul să se abțină atunci de la orice muncă grea și obositoare, pentru că orice muncă grea obligă sufletul, să-i împrumute cărnii puterile lui și la aceasta este agitat cu aceeași, ceea ce pune suprafața apei lui de viață într-o mișcare puternică, că el nu mai poate de aceea recunoaște clar în sine adevărul curat Dumnezeiesc.
        Adevărata odihnă a zilei de odihnă constă în consecință într-o sărbătoare rezonabilă lipsită de toată munca grea; fără împresurare să nu se pună mîna la aceasta, dar în nevoie este fiecare om obligat să-i ajute fratelui său.
        Mai mult însă, decît să te abții de la toată munca grea, trebuie ca fiecare suflet să dea la o parte orice patimă! Pentru că patimile sunt furtuni ale sufletului; ele agită apa lui de viață și asemănarea lui Dumnezeu va fi atunci astfel ruptă în suflet, precum chipul soarelui este rupt pe valurile mării. Fulgeră într-adevăr imaginea soarelui din valuri, dar în ce deformare! Și dacă furtuna durează mult, atunci urcă acuși aburi grei din marea mișcată și umple aerul ceresc al sufletului cu nori grei; aceștia împiedică atunci lumina soarelui duhovnicesc să ajungă pe deplin la apa vieții a sufletului, - și sufletul devine întunecat, nu mai poate distinge cei adevărat de cei greșit și consideră nălucirea iadului ca fiind o lumină a cerului.
        Un asemenea suflet este atunci însă deja și așa de mult ca pierdut! Ar trebui numai să vină vînturi puternice, asta înseamnă încercări grele de sus, ca prin acestea să fie ruptă înorarea rea a sufletului, ca acesta să se ducă atunci de îndată în adevărata liniște a zilei de odihnă și astfel să aducă la liniște marea lui de viață, - altfel nu mai este nici o salvare pentru el!
        Vedeți, acesta este sensul util duhovnicesc pentru fiecare, pe care ni-l arată acest răsărit de soare frumos în aparițiile sale altfel foarte naturale! Cine îi va acorda atenție pentru sine, acela va rămîne în adevăr și în toată lumina și viața veșnică va fi partea lui; cine va alunga însă această învățătură și nu o va respecta, acela va muri pe veci!“

149. Privirea la răsăritul soarelui și la aparițiile de dimineață.

        (Domnul:) „Acum fiți însă atenți mai departe! Soarele întinde tocmai discul său, mai bine spus suprafața vestică a lui de glob, peste orizont; ce observați acum?“
        Spun eseenii: „Nimic altceva într-adevăr decît suprafața luminoasă, care iasă în afară însemnat de repede din adîncimea luminoasă; joaca peștișorilor de lumină s-a pierdut acum dintr-o dată și norișorii devin mai subțiri și se pierd de asemenea unul după celălalt. Și acum se află deja întregul disc sau glob peste orizont și acum vine de asemenea un aer destul de rece din partea de nord la noi. Asta și este însă totul, ce descoperim noi.“
        Spun Eu: „Intoarceți-vă ochii voștri și în jos la cîmpiile și văile pămîntului și spuneți ce vedeți voi acolo!“
        Cei doi eseeni se uită cu atenție la adîncimele pămîntului și spun apoi: „Noi vedem văile umplute cu cețuri gri și suprafața mării este acoperită cu un abur gri; din văi dispare însă ceața și acoperă pe ici pe colo deja dealurile joase. - Să aibă cumva toate acestea de asemenea vreo oarecare însemnătate duhovnicească?“
        Spun Eu: „Foarte sigur, pe degeaba si fără însuflețiri duhovnicești nu se întîmplă nimic pe pămînt! Noi vrem însă acum să vedem, ce însemnătate are aceasta!
        Soarele corespunde pe deplin cu firea lui Dumnezeu; pămîntul cu ale lui văi, suprafețe, dealuri, munți, rîuri, fluvii, lacuri și suprafețe ale mării corespunde însă pe deplin cu omul din afară.
        Cețurile, care se pun între soare și pămînt, corespund cu grijile felurit goale și cu orizont limitat ale oamenilor, prin care lumina soarelui poate să pătrundă puțin numai pe ici pe colo și cețurile urcă în sus și acoperă chiar munții; dealurile și munții însă corespund cu înțălegerea mai bună a oamenilor de pe acest pămînt. Această înțelegere mai bună este de asemenea tulburată prin grijile cu orizont limitat și neimportante ale oamenilor pe jumătate orbi.
        De aceea vin însă acum vînturi de dimineață și alungă cețurile de pe munți și cîmpii, ca ele să fie distruse și ca munții și cîmpiile să poată fii liber iluminate și încălzite de către soare, ca roadele lor de viață să poată ajunge la maturitate. - Eu sunt de părere, că această corespundere o veți înțelege bine!?“
        Spun cei doi eseeni: „Da Doamne, aceasta este limpede ca soarele de acolo! Oh, ce minunăție în această învățătură mare și foarte sfîntă! Oh, cîte lucruri nu știu totuși oamenii, ce ar trebui să știe totuși așa, precum știu ei, că trăiesc! Doamne, învățătura dată acum nouă despre adevărata odihnă a zilei de odihnă în Tine, să fie treaba noastră s-o introducem la oameni. Aceasta întrece toate cele spuse și învățate de Tine pînă acum; pentru că noi vedem în toate învățăturile premergătoare numai o pregătire pentru mai ușoara luare în considerație a acestei celei mai sfinte învățături! Cu adevărat, pentru aceasta au trebuit să se și deschidă toate cerurile, ca oamenilor să le fie dată iarăși această cea mai sfîntă învățătură a învățăturilor! - Dar acum vine o cu totul altă întrebare și aceasta în privința noastră!
        Cum să-ți mulțimim însă ție, o Doamne, deci într-un mod demn pentru această învățătură curat peste măsură de cerească? Noi simțim în cea mai adîncă temelie a inimii noastre, că noi nu suntem de fapt absolut de loc demni de ea; numai milostivirea și dragostea Ta singură a putut numai să ne-o da! O Doamne, dă-ne totuși o poruncă, cum să Te lăudăm și să Te mărim de aceea!“
        Spun Eu, punînd la amîndoi eseeni mîinile Mele pe umere: „Dragii Mei prieteni, acționați conform acesteia și voi Îmi veți da astfel o bucurie nu mai mică, decît v-am făcut-o Eu acum! Și răsplata voastră nu va fi una neînsemnată, dacă îi veți convinge și pe ceilalți oameni spre acest lucru.“

150. Eseenii sunt însărcinați de Domnul să construiască case și școală.          

        (Domnul:) „Intemeiați apoi o școală și învățați ucenicii să țină sărbătoarea zilei de odihnă și țineți-o voi înșivă în fiecare zi în decursul a cîtorva ore și voi veți începe numaidecît să simțiți în voi binecuvîntarea mare pentru acest lucru!
        Dacă întemeiați însă o școală și construiți pentru aceasta o clădire mare, atunci să fie oamenii acesteia liberi de orice încuiare și de orice lacăt! Deveniți adevărați masoni ale clădirilor voastre și școlile proorocilor va fi înfăptuirea voastră nouă; dar grija voastră principală să fie în acea direcție îndreptată, ca voi să mențineți credincioși toată învățătura Mea, care a fost deja dată și va mai fi încă dată și nu, asemenea fariseilor și bătrînilor să amestecați printre aceasta dogmele voastre! Dogmele voastre prezente trebuie desțelenite din temelie și cuvîntul Meu trebuie pe deplin să ajungă în locul acestora și aceasta în fapta liberă, căci altfel Duhul Meu n-ar putea acționa după proorocirea, care le-a fost dată oamenilor, prin gura proorocilor!“
        Eseenii mulțumesc acum pentru această învățătură și Îmi promit cu toată seriozitatea, că ei vor respecta literalmente toate acestea; numai să doresc Eu să le dau mereu pentru această protecția dreaptă și puterea îndeajunsă, toate acestea curat Dumnezeiești să le pună rodnic pentru toate timpurile în înfăptuiri vindecătoare nu numai pentru sine, ci pentru mulți alți oameni, care vor înseta după aceasta!
        Spun Eu: „Din partea Mea nu va lipsi aceasta niciodată; dar uitați-vă numai la faptul, ca, în viitor, să nu se dezvolte printre voi certuri în privința rangului! Cel mai experimentat dintre voi să fie într-adevăr îndrumătorul și conducătorul lucrului vostru; dar el să nu-și imagineze de aceea niciodată, că este mai mult, decît este acolo unul dintre cei mai nînsemnați dintre voi! Dar cu aceasta să nu fie absolut de loc spus și exprimat, că cei mai slabi să-i refuze de aceea respectul cuvenit. El să fie iubit și respectat și sfatul său să fie de toți urmat așa, de parcă ar fi o lege; vai de acela, care ar ridica mîna împotriva lui! Cu adevărat, acela să fie văzut de Mine cu ochi furioși! Iar dacă alegeți un șef și conducător al lucrului vostru, atunci rugați-vă și examinați, că să nu-i fie acordat postul unui nevrednic; pentru că un conducător prost și neînțelept este unei societăți ceea ce este un păstor prost turmei sale. Dacă vede el lupul venind, atunci o ia el mai întîi la fugă și oile le lasă în seama lupului, sau el însuși devine la sfîrșit un lup și astfel, ucigașul duhovnicesc al mieilor săi, cum sunt acum fariseii și înalții lor preoți. Ei merg în sus Și-n jos în haine de oaie, dar înăuntru sunt ei lupi răpitori! Ei dau de-abia muștelor o hrană; dar ce au dat pentru o muscă, pentru aceasta cer ei o cămilă întreagă!
        De aceea nu deveniți asemenea acelora! Ei locuiesc în încăperi zidite din pietre, care sunt mereu astfel păzite și încuiate bine, ca doară să nu poată veni cineva la ei și nici nu are voie să vină, ca doară să nu descopere cineva înșelăciunile lor; și chiar dacă un curajos ar îndrăzni, să pătrundă într-o asemenea încăpere de templu, atunci ar fi el declarat ca un profanator al sfințeniei și imediat după aceea omorît cu pietre!
        De aceea vă spusesem vouă, ca să construiți clădirile voastre de școală libere și deschise, ca oricine să poată intra și ieși, cum vrea el! Orice secret să dispară din școala voastră! Cine vrea în acest caz, pe acela inițiați-l, în măsura în care poate s-o înțeleagă; pentru că eu nu vă vînd în învățătura Mea nici o pisică în traistă, - Eu vă spun totul deschis și limpede și nu fac cu nimic un secret, în afară de cazul, unde înțelepciunea cere acest lucru pentru binele fiecărui om. De aceea, fiți și voi deschiși față de oricine, la care veți vedea o voință bună! Dar fiți totuși pe lîngă aceasta și înțelepți; pentru că așa de departe nu trebuie să ajungă sinceritatea, ca să arunci porcilor spre mîncare mărgăritarele alese și scumpe!
 Eu Insumi aș mai avea încă foarte multe să vă spun vouă, tuturor; numai că voi n-ați putea încă înțelege și suporta acestea acum. Dar cînd duhul adevărului deplin se va trezi în voi, atunci vă va introduce el însuși în toată înțelepciunea; și acest duh este simetria Dumnezeiască în inimile voastre și voi înșivă îl veți trezi în voi, prin sărbătorirea corectă a zilei de odihnă. - Spuneți, dacă ați înțeles acum toate acestea?!“
        Spun eseenii, cu inima cu totul umilită: „Da, Doamne! Cine să nu înțeleagă cuvintele Tale sfinte? Acestea doară nu sunt cuvinte asemenea acelora ale unui om! Cuvintele Tale sunt doară toate reale, ele sunt pe deplin lumină, căldură și viață! Dacă Tu, o Doamne, vorbești, atunci simțim în noi o devenire reală, așa, că ni se pare astfel aceasta: cu fiecare cuvînt din gura Ta se formează o oarecare creație nemăsurat de mare și nouă, - și noi simțim în noi o devenire nemărginită și nouă!
        Noi înțelegem, însă, totuși sensul pentru noi necesar al cuvintelor Tale cele mai sfinte, cu toate că, la efectul lor definitiv, nu vom ajunge veșnic niciodată; pentru că noi simțim și percepem viu în noi, că cuvintele Tale, aici rostite, nu ne sunt adresate numai nouă, ci întregii nemărginiri veșnice! - O așa că bucură-te, deci, tu pămîntule, care ai fost ales din nenumărate lumi, ca Domnul veșniciei să pășească pe suprafața ta cu picioarele Sale și ca vocea Lui cea mai sfîntă să răsune în aerul tău! - O, Doamne, cît de multe ființe se formează, totuși, din fiecare dintre cuvintele Tale și din fiecare suflare a gurii Tale!? Oh, lasă-Te slăvit, iubit, lăudat și venerat de noi; pentru că ție singur ți se cuvin toate acestea!“
_________________
Dumnezeu este UNIC !
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !