Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 19.4.2024, 02:50
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Textele biblice si sensul lor tainic - Dicteu Divin prin Jakob Lorber" 
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator


PostPosted: 16.6.2019, 12:35    Post subject: Capitolul 17 Reply with quote

Capitolul 17
„Nu trebuia, oare, ca Hristos să pătimească acestea și să intre în slava Sa?” (Luca 24, 26)
17 ianuarie 1844, seara

1. „Nu trebuia oare, ca Hristos să pătimească acestea și să intre în slava Sa?”

2. În textul de mai sus se arată cât se poate de evident că slava vieții veșnice nu poate fi obținută prin erudiție și prin studii, ci doar prin fapta iubirii.

3. Aici se va spune poate: „Hristos a fost El însuși oricum viața veșnică și a avut în Sine toată slava acesteia; atunci de ce a trebuit ca El să sufere apoi, pentru a ajunge la această slavă?”, însă Eu spun: Hristos a fost doar un om și a trebuit să-și însușească toată Slava lui Dumnezeu abia prin faptele sale, ca model fundamental original.

4. Iar dacă El nu ar fi făcut astfel, s-ar fi zis cu întreaga creație; pentru că abia în El Tatăl și Fiul au fost din nou Una sau - ceea ce este același lucru - Iubirea divină și Înțelepciunea divină. Pentru că mai înainte, iubirea se dezbrăcase de înțelepciune, deoarece înțelepciunea, în sacralitatea ei, se așezase la o înălțime inaccesibilă, iar pretențiile ei erau așezate deasupra oricărei posibilități de îndeplinire.

5. Însă înțelepciunea a fost pustie fără unirea cea mai profundă cu iubirea Sa; dar cum putea ea să se reunească cu iubirea? Înțelepciunea trebuia să îndeplinească în oamenii lui Iisus chiar condițiile de împăcare stabilite de ea. Aceasta trebuia să se smerească până la cel mai mic punct și abia atunci, și doar astfel, ea a fost pe deplin Una cu iubirea sa, care este „Tatăl”.

6. Astfel, și Hristos, care este însăși înțelepciunea primordială atotputernică și veșnică a Tatălui, a disprețuit toată înțelepciunea lumii; și toți învățații au trebuit să fie o groază pentru el, dacă faptele lor nu erau potrivite cu scrierile din temeiul vieții.

7. El, ca înțelepciunea veșnică a Tatălui, a trebuit să facă lucrările iubirii și să-i învețe pe oameni legea unică a iubirii. El a trebuit la urmă să lase înțelepciunea învățaților preoți să-L ia prizonier și să-L crucifice, și a trebuit în acest fel ca lumina primordială veșnică a Tatălui să îndure cea mai mare umilință și cea mai mare întunecare asupra Sa; de aceea El a strigat: „Tată! De ce M-ai părăsit?”

8. Că El, însăși lumina primordială și veșnică a întregii nemărginiri, a trebuit să îndure o totală eclipsă, o dovedește acea clipă neînțeleasă de vreun om până acum, în care, după ce Hristos s-a stins pe cruce, a avut loc o eclipsă completă, peste întreaga creație infinită și s-a stins nu numai lumina soarelui pământesc, ci și lumina tuturor sorilor din toată nemărginirea, timp de trei ceasuri!

9. Iar acest moment de eclipsă a fost același pe care voi îl știți, când sufletul Lui a coborât în iad pentru a mântui spiritele (1)* ce erau închise în vechea înțelepciune și pentru a le aduce în lumina cea noua, care a început să inunde toată nemărginirea, din reunirea Fiului cu Tatăl.

10. Hristos a trebuit să împlinească vechea lege a înțelepciunii în Sine însuși, până la ultimul piron, pentru a ispăși astfel toate greșelile față de aceasta, în fața Tatălui. Toată înțelepciunea a trebuit să fie crucificată, pentru ca astfel iubirea Tatălui să fie îndreptățită.

11. Acum, acest lucru l-a făcut deci însuși Dumnezeu; atunci, ce doriți voi să faceți? Oare socotiți că prin justificarea înțelepciunii voastre voi veți ajunge la slava vieții veșnice?

12. Dacă Hristos, înțelepciunea divină, a trebuit să facă și să predice cât se poate de însuflețit lucrările iubirii, să-Și crucifice toată înțelepciunea Sa și să treacă peste marea eclipsă, pentru ca astfel să treacă din nou în Slava Tatălui, care era iubirea izolată în Hristos însuși, atunci va trebui ca și oamenii să umble pe această cale și să-L urmeze pe Hristos, dacă vor să ajungă, împreună cu El, la slava iubirii Sale părintești.

13. În biserica originară a lumii, se spunea: „Voi oamenii, numai prin iubirea lui Dumnezeu puteți ajunge la înțelepciunea divină, care altfel este inaccesibilă!” Însă la Hristos, se spune astfel: „Acum Eu sunt înțelepciunea divină, Calea și Viața, și astfel, Poarta către Iubire sau către Tatăl. Cel care vrea să ajungă la Tatăl, trebuie să treacă prin Mine!”

14. Dar cum? Oare prin înțelepciune, pentru că Hristos este Poarta și înțelepciunea divină? O, nu! Pentru că tocmai această înțelepciune El a micșorat-o până la ultimul atom, Ea, ca sfințenie de neatins a lui Dumnezeu, a coborât mai jos decât toate păcatele; acea înțelepciune, care odinioară nu putea să privească vreun spirit îngeresc atotdesăvârșit în lumina sa primordială, a mers acum la păcătoși și i-a hrănit sub acoperișul lor și la urmă a trebuit să lase mercenarii și zbirii să o răstignească pe cruce!

15. Însă din această smerire nesfârșită a înțelepciunii divine însăși, reiese mai mult decât clar că nimeni nu va ajunge la slava vieții veșnice prin înțelepciune exagerată. Pentru nimeni, cărțile și scrierile studiate nu vor deveni trepte către împărăția cerurilor, ci numai adevărata lui smerenie și iubire activă pentru Tatăl.

16. La Hristos, toată înțelepciunea străveche divină a trecut în iubirea pentru Tatăl; astfel, Fiul și Tatăl au devenit Una. Tot așa trebuie să fie și în cazul omului, înainte ca el să se smerească până la ultima picătură, în mintea lui trufașă și în toate dorințele acesteia, care duc la tot felul de necinstiri, da, până când el nu pune totul la picioarele iubirii, și astfel să se purifice - când va fi o scurtă eclipsă a întregii sale înțelepciuni lumești -, până atunci el într-adevăr nu va ajunge la Slava Tatălui.

17. Hristos a trebuit să îndure și să facă toate aceste lucruri pentru a ajunge la Slava Tatălui; așa trebuie să facă orice om, să-l urmeze pe Hristos, dacă vrea să ajungă la Slava Tatălui.

18. Dar Hristos nu studiase la școli înalte pentru a ajunge astfel, ca un înțelept erudit, la Slava Tatălui, ci învățătura Sa a spus: Smerenia și iubirea activă! Iar dacă Hristos a mers înainte, cu această învățătură, cum să ajungeți voi pe altă cale în împărăția lui Dumnezeu?
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Note:
1 (* - Vezi coborârea în Iad a Domnului în „Evanghelia lui Nicodim”, n.r.)
_________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !