Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 1.5.2024, 04:24
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Nici vorbă de moarte - Benjamin Klein


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
calator
Colaborator
Colaborator

calator is offline

Joined: 21 Jun 2005
Member: #39
Posts: 94
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Nici vorbă de moarte - Benjamin Klein
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 23.12.2007, 10:06 View PostDownload Post

NICI VORBĂ DE MOARTE


BENJAMIN KLEIN


. . . nici vorbă de moarte


Ați murit deja vreodată? Ce întrebare prostească, cine este acela care moare cu drag și încă de bună voie?

La orice alt subiect v-ar amuza un asemenea început ieșit din comun. Dar la subiectul moarte? Nu, acesta întrece cu adevărat orice masură! La o chestiune atât de serioasă!

„Doamne, dă-le pacea eternă și lumina eternă să le strălucească, Doamne, lasă-i să se odihnească în pace. ” Da, aceasta sună într-adevăr mai cinstit. Haine de culoare închisă, ochi plângând, fețe posomorâte, bătaie de clopot, cor bisericesc, vă vine în minte instantaneu și vremea potrivită? Cer înorat bineânțeles, rece și ploios, o vreme cu adevărat mizerabilă!

Sau ați prefera să muriți când cerul strălucește într-un albastru primăveratic? Lângă păsări ciripind și o sumedenie de copii gălăgioși? Ce gând! În timp ce moartea este cel mai rău lucru, care s-ar putea întâmpla cuiva!

Mort! Sfârșit! Pentru totdeauna! Fără soare mai departe, fără bucurie, fără viață! Poate cu mila lui Dumnezeu încă eternitatea! Dar ce este aceasta în comparație cu viața de aici! Mai bine vrabia din mâna decât porumbelul de pe acoperiș - în caz că există acest porumbel cu adevărat. Este de înțeles, că ne împotrivim cu mâini și cu picioare împotriva acesteia! Sau nu?

„Doamne, dă-i ei pacea eternă! “
Deci, dacă i se întâmplă aceasta bunicii cu cei 87 de ani ai ei, ea și-a trăit viața, probabil a trebuit să sufere mult în ultimii ani, aceasta este mai degrabă o eliberare, dar mama tânără cu cei trei copii mici, sau fetița de doi anișori, ea nici măcar nu a început să trăiască! O, tu destin orb, tu lume nedreaptă! O, Doamne, dacă exiști, lasă-l să moară pe bătrânul nostru bunic, dar nu pe bărbatul meu, eu doar n-am pe nimeni în afară de el! Și copiii și toate acestea. Să fie, oare, drept aceasta?

Câți oameni s-au dezamagit deja, nefiind în stare, după moartea unui apropiat să ducă mai departe o viață normală. Și zilnic mor câteva sute de mii de oameni. Da - dar aceasta este departe de mine, nu este nevoie să fie tocmai aici, nu tocmai eu!

Nu există o întâmplare, care trebuie să suporte atâtea acuzații ca moartea! Dacă moartea găsește încă în viața religioasă - aproape într-un mod rușinos - din când în când o menționare, cel puțin în cântece vechi și inscripționări pe jumătate șterse, atunci existența morții se neagă pur și simplu în viața publică. Nu se vorbește despre aceasta. Noi nici nu vrem să auzim ceva despre ea și vă rog, să nici nu trebuiască să ne gândim la acest subiect. Aceasta ne înfricoșează numai. Unele lucruri se pot pune sub tăcere. Mai bine nici să nu ne atingem de acest subiect. Ea oricum vine destul de devreme și cu totul de la sine!

În așa de mulți oameni este frica față de moarte atât de adânc înradacinată, că ei nu mai sunt în stare, să trăiască liberi și fără griji! Și dacă ei de obicei nu sunt conștienți, moartea și-a făcut intrarea exact prin aceasta în viața lor. Nu numai că ea le < omoară > orice bucurie, ea le face imposibil, să-și recunoască vocația lor straveche, să se deschidă și să progreseze în dezvoltarea lor. Și aceasta se întâmplă numai din acea cauză, că nu putem începe nimic cu credința noastră, fiindcă nimeni nu ne spune, ce suntem noi cu adevărat, de unde venim noi cu adevărat și unde ne ducem, ce înseamnă viața aceasta cu adevărat! Fiindcă noi putem să liniștim probabil cugetul nostru cu exprimari ca < viața veșnică > , < pace veșnică > , < sfințenie veșnică > , dar nu putem liniști niciodată inima noastră. Și fiindcă un crez, care ia de la noi orice responsabilitate pentru viața noastră de acum, care nici măcar nu menționează abaterile grave împotriva vieții și pentru care cele zece porunci (în realitate sunt ele doar interdicții) sunt numai pârghie de măsurat pentru viața de apoi, fiindcă o asemenea credință este în stare să liniștească tot mai puțini oameni și în mod paradoxal exact pe aceia nu, care cred în acestea! Eu nu vorbesc aici despre < pedeapsa aruncării în iad pentru eternitate > .

Eu îmi continui cartea < . . . nici vorbă de iad > și voi aminti aici de ea numai sporadic. Pentru acela, pentru care iadul mai este încă subiect de discuție, pe acela îl rog să citească mai întâi această carte, fiindcă este imposibil, să găsești adevărul cu frica iadului în spinare.

Ca întotdeauna dăm greș la problema noastră de bază: Noi ne credem prea importanți! Este o alianță ciudată și nesfântă între ateism și creștinism, care scoate în evidență această viață spre o întâmplare unică și absolută. Unii pe de-o parte din egoism și căutare de putere - dacă după această viață totul se sfârșește, atunci este de înțeles, că proprietatea și desfătarea intră în prim plan, că egoismul și căutarea puterii sunt ridicate spre scopuri proprii și că eu sunt centrul universului.

Și ceilalți?
Tot așa din egoism și căutare de putere. De ce? Foarte simplu: Dacă această viață este decisivă pentru eternitate, dacă n-am nici o șansă să  preschimb în bine o greșeală, o viața dată greș, atunci sunt dispus mult mai repede, să mi se ia zăbala din mână ( și banii din buzunar) și să las pe alții să gândească pentru mine, dacă eu îmi însușesc cu aceasta promisiunea unei < vieți veșnice > . Oare, cred eu în aceasta cu adevărat? Eu nu știu! Dar nici altfel nu se poate trăi. Pentru aceasta este frica prea mare! Dacă totuși ar fi aceasta așa? Deci țin aceste câteva < porunci > , nu sunt multe într-adevăr, ceva pomană și așa, aceasta aduce siguranța. În evul mediu trebuia să plătești încă pentru toate, dezlegări simple, dezlegări multiple, dezlegări generale (cele mai scumpe). Dar cu acestea puteai să fi într-adevăr sigur, cu acestea nu putea să meargă nimic strâmb. Încă și acum mai există comunități mari creștine, unde se pot cumpara < slujbe bisericești > , pentru sine sau pentru < suflete sărace > , unde cu un efort mic se poate elibera suflete sărace din gheena - și se poate proteja persoana propie de aceasta. Câteva rugăciuni și rituri religioase, numite < dezlegări > , într-o anume zi și într-o anumită ordine sunt suficiente! Unii nu o fac așa de ieftin, dar ceva pomană și o viață < ordonată > sunt îndeajuns oricând pentru rai. Deci, de ce să ne facem gânduri proprii, să ne expunem unor dubii, care nu sunt necesare - cine știe, dacă dubiile sunt absolut permise - și atunci pentru gânduri eretice să îți riști totul și să îți pui în joc pacea sufletească? Nu mulțumesc!

Și dracu râde de noi! El trebuie doar, la atâta prostie! Multora le-a pricinuit deja această concluzie eronată consecințe grave! Există numai un singur adevăr! Chiar dacă acesta trimite spre pământ multe raze- ca soarele- și noi suntem liberi, în cuprinderea uneia sau alteia, dar noi nu putem crea raze, aceasta nu funcționează, ele nu dau lumină! Și dacă credeți în aceste raze și dacă credeți în acestea foarte mult, când este cazul să le folosiți, rămâneți în întuneric!

Dogmele credinței adevărate și adânci, secretele mari, misterele celor care știau, ele au fost acoperite de cei care voiau binele, dar fiind în același timp neștiutori, acoperite cu lucruri neimportante și neadevărate, dar acoperite și de oameni egoiști, obsedați de putere, care folosesc cu îndemânare spațiul de joc oferit de fiecare religie, pentru a-l exploata pentru propriile lor interese. Bineânțeles că încă mai puteți să găsiți totul, de care aveți nevoie pentru < viață > ! Doar nu este mult. Este pur și simplu:
Dragoste
Ceea ce faceți dincolo de aceasta, nu interesează! Dar tot așa de puțin interesează, ceea ce faceți, când vă lipsește dragostea! Iisus nu cunoaște o alta poruncă! Toate celelalte sunt porunci omenești! Dragoste și nimic altceva! Și dacă faceți aceasta cu adevărat, atunci nimeni nu vă poate face rău, atunci nu mai trebuie să vă faceți griji nici pentru moarte! Fiindcă este întru totul indiferent, cum v-il imaginați pe Dumnezeu sau cerul sau viața de după moarte sau orice altceva, Dumnezeu vă va da la timpul potrivit recunoașterea adevărată, va preschimba dragostea dumneavoastră într-a Lui.

Iarăși și iarăși există acești oameni binecuvântați, care trăiesc într-o credință naivă așa de copilarească, că nu se neliniștesc prin nimic, ce i-ar întâmpină și nimic altceva nu strălucește de la ei decât dragoste și speranță. În consecință nu este deloc important a ști ceva despre moarte și viață veșnică și această carte este întru totul inutilă?      

Da! Pentru asemenea oameni da! Eu nu pot să mă compar cu ei, ei îmi sunt superiori, ei trăiesc deja aici în ceruri! Ei au de altfel un semn distinct, care îi caracterizează: smerenia lor! Nu, pentru aceștia nu este scrisă cartea aceasta!

Și nici pentru aceia, care cred numai în această viață, pentru care nu există altceva, nici înainte și nici după și nici pe lângă! Sunt multe semne, multe dovezi, dar dintr-un motiv oarecare Dumnezeu a făcut în așa fel, încât noi să le putem ignora. Și aceasta este bine așa. Ar fi ușor pentru Dumnezeu, să se arate nouă, irevocabil, de necontrazis. El ar putea să se pună în față noastră și noi n-am mai fi în stare să deschidem gura, minunându-ne! De ce El nu face aceasta? Întrebați-l!

Da, întrebați-l pe El!

El nu vorbește cu dumneavoastră? Ba da! Cu siguranță! Numai că dumneavoastră nu-l auziți! Da și exact acesta ar fi motivul, pentru care Dumnezeu nu ne pune în fața ochilor o dovădă incontestabilă: Noi am înceta să mai întrebăm, am înceta să mai ascultăm sau nici măcar n-am mai începe. Noi am fi în cel mai bun caz un vas gol, pe care El l-ar putea umple, probabil undeva găurit! Iarăși și iarăși ne întâmpină aceste imagini în cântece și în rugăciuni: < umple-mă > , < fă din mine un vas al iubirii tale > . Nu, Dumnezeu nu vrea vase, nici intacte nici găurite. Necesară este numai o mișcare a mâini - și un număr dorit de < vase > perfecte ar sta în fața Lui. Nu era deloc necesar, ca să trimită legiuni întregi de îngeri pe pământ și nici pomeneală să-l dea pe unicul Său fiu spre moartea pământească. Când încetăm noi în sfârșit, să ne privim pe noi înșine ca fiind niște marionete dependente de El din cauza înțelegerii într-un mod greșit a smereniei și a fricii față de Dumnezeu! Îmi pare rău, dar cine crede că Dumnezeu dă voie să fie un pic mai multă suferință, decât este necesar, < suferința fiind implicată > , acela judecă că Dumnezeu este ori fără dragoste - cine iubește cu adevărat, caută să înlăture orice suferință a celuilalt - sau acela crede, că Dumnezeu face greșeli și este în cel mai bun caz un stăpân mediocru - un stăpân cu adevărat perfect și atotputernic nu face greșeli, cel puțin nu de acelea cu o asemenea gravitate! Noi trebuie să începem să luminăm relația noastră cu Dumnezeu cu gânduri limpezi și raționale. Supunere, amalgam de sentimente și frică - da înainte de toate frica, care caracterizează așa de tare imaginea noastră despre Dumnezeu - ele nu ne sunt de folos! Aceasta nu are nimic de a face cu lipsa de cinste față de Dumnezeu! Dimpotrivă! Frica este mai mică, dar în consecință cinstea este mai mare. Sau unde puteți să descoperiți cinstea la un Dumnezeu, care domnește cu bâta? Unde este cinstea la un Dumnezeu, care lasă creaturile Lui în suferințe, care nu sunt necesare? Unde este cinstea la un Dumnezeu, care nici măcar nu se ține de propriile Lui porunci?

< Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți > , aceasta este valabil și pentru Dumnezeu, ca toate poruncile Lui mai întâi pentru Dumnezeu și dumneavoastră puteți fi foarte sigur, că El își ține poruncile Lui mai sfinte decât Dumneavoastră și că El vă iubește tot așa, precum El se iubește pe sine.

Sunt multe lucruri, pe care noi nu le putem cuprinde cu mintea noastră omenească. Dar tot ce privește viața noastră pământească, ce privește sensul vieții și relația noastră cu Dumnezeu, pe toate acestea le poate cuprinde mintea noastră! Doar Dumnezeu nu ne duce conștient în eroare! Acel Dumnezeu, despre care Iisus spune, că El este mai bun decât un tata, care doar nu-i dă fiului lui < șarpe sau scorpie, dacă el cere pește >

Doar Dumnezeu nu ne-a dat minte, pentru a ne duce în eroare! Cum dar! Dumnezeu vrea să ne mântuiasca? De la suferința creată de noi înșine! El vrea bucuria noastră, fericirea noastră, dragostea noastră! Iisus iubește, ajută, vindecă, alintă, iartă - și toate acestea în numele Tatălui său. Dar, ce vreți mai mult? Pilda Lui despre < fiul risipitor > este o învațătură a dragostei Sale! Și acest Tata să ne ducă în eroare, să ne lase pe din afară, să ne blesteme? De-a dreptul comic! Numai dacă mintea noastră este orbita de mândrie, de egoism, de sete de putere- sau de frica, de-abia atunci El ne va duce departe de Dumnezeu. Ascultarea oarbă, care este cerut de  așa de multe comunități religioase, era cu totul străină Lui Iisus și niciodată nu a cerut-o de la ucenicii săi, mai mult El le-a axplicat întotdeauna totul până la cel mai mic detaliu. Și niciodată El n-a cerut ceva < prostesc > de la ei, ceva, ce ei nu puteau cuprinde cu mintea lor, dimpotrivă, de aceea El s-a împotrivit destul de des evreilor și a dus legile lor rituale spre absurd!

Acesta este cel mai important lucru în toată relația noastră cu Dumnezeu! Vă rog să vă fie aceasta foarte limpede: Dumnezeu nu face nimic cu Dumneavoastră, dar nimic, ce n-ați face cu copilul Dumneavoastră, dar El face nemăsurat mai mult bine pentru Dumneavoastră, decât ați putea face vreodată copilului Dumneavoastră! Vă rog măsurați cu aceasta, ceea ce privește relația Dumneavoastră cu Dumnezeu, chiar și subiectul a muri și totul se înfățișează cu o față cu totul diferită!

Inainte de a vă întreba, dacă va-ți gândit deja, cine sunteți de fapt, încă un mic excurs pentru toți, care îl văd pe om ca fiind doar o dispozițiea naturii, o dezvoltare următoare din reptilie și maimuță, o victimă a schimbărilor întâmplătoare a substanței genetice (mutație genetică), cum ne învață imaginea darvinistică - ateistă despre lume , care se pare că a fost preluată de creștinism fără critică! Este pur și simplu prostie, prostie nemărginită, născută din împreunarea orbirii și mândriei, în timp ce orbirea este deja o fica a mândriei. Eu nu vreau să vorbesc de absurditatea științifică a teoriei lui Darvin. Despre aceasta există multe cărți, în afară de dubiile, pe care Darvin însuși le-a pronunțat. Eu aș vrea să aduc alte gânduri în discuție: chiar astăzi, când știința lucrează intensiv la așa numitele sisteme neutrale, deci la mașini inteligente, capabile să învețe și înscrie cu aceasta succese nemaipomenite, devine vizibil, că o mașină poate da întotdeauna maxim numai atâta < inteligență > , cât a fost pusă în ea de < creatorul > ei. Dacă ea este construită într-un mod optim, ea va putea valorifica cu timpul întregul ei potențial! Însă nici o mașină nu poate de la sine să aducă la suprafață mai multă inteligență, dacât i-a fost pusă în leagăn. Acest principiu este de altfel cunoscut fiecărui om de știință. Așa este în fizică un domeniu, care se ocupă cu știința < dezordinii > , așa numita știință a haosului și cu cât mai adânc intră în natură acești oameni de știință, cu atât mai mult se lovesc de strucuri, care dau ordine în acest haos, cu atât mai mult ei găsesc reguli după care lucrează acest haos. Eu nu vreau să vă plictisesc cu formule și reguli complicate, care au rezultat din aceasta, numai atât trebuie să știți, că totul, ce se formează adică structuri ordonate din acest haos aparent, s-au aflat deja dintotdeauna în acest haos! Și anume în toate domeniile! În nașterea universului - ca în știința atomică - ca în întreaga natură! Totul ce se formează în natură respectiv prin natură, se afla deja în ea de dinainte! Și dacă se formează un om inteligent și capabil să gândească, atunci el a fost pus în ea deja dintotdeauna! Oare, cine l-a pus acolo? În orice caz nu se poate trage concluzia unui ateism din această idee. Cine vrea să spună că nu este Dumnezeu în ciuda acestui fapt, acela nu poate să nu recunoască faptul, că inteligența are un statut asemănător cu cel dumnezeiesc, inteligența, care este vizibilă în natură respectiv care se afla în spatele naturii sau, mai bine spus, natura fiind un tot. Fiindcă dacă natura poate să aducă un om la suprafață, atunci trebuie să fie inteligența ei mai mare decât a noastră, foarte simplu! Și cine cheamă în ajutor știința naturală, când el se leapadă că ar fi Dumnezeu, aceluia trebuie să-i spun, că aceasta a fost dovedită de însuși acea știința naturală. Numai  cercetatorii știintelor naturale au aceiași problema ca noi creștinii: nici ei nu pot să-l cuprindă pe Dumnezeu, El pur și simplu nu intra în eprubete, exact așa cum El nu vrea nicicum să se subordoneze legilor noastre religioase și nu se poate băga în nici un < pupitru > de-al nostru și nu va încăpea niciodată și El nici  nu vrea să încapă! Dar El încape undeva: în inima noastră!

Vă amintiți de biblie? Numai puține locuri sunt, în care Iisus citează un pasaj din vechiul testament. Unul din acelea se pare că îi este foarte important, nu pentru a se apăra - de fapt Iisus nu s-a apărat niciodată. Nu, El voia să ne spună cine suntem: < Dumnezei sunteți! >

Da! N-ați știut aceasta? Atunci n-ați citit niciodată biblia cum trebuie! Chiar la început stă deja scris! De mai multe ori! În formulările Sale de neânvins și de neântrecut în claritate și prin < selecția naturală > de nedăunat, cel mult a trece sub tăcere:

„Atunci a vorbit Dumnezeu: Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră! Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut! “

Creați o dată pe cineva după chipul Dumneavoastră! Ați susține despre o maimuța, că ea ar fi creată după chipul Dumneavoastră, numai fiindcă ea merge pe două picioare și are cap și brațe? Sau despre un robot, fiindcă el poate să meargă și vă servește mâncarea? Sau despre un manechin, fiindcă el seamănă așa de mult cu Dumneavoastră? Nu, a crea pe cineva după chipul și asemănarea mea, acela trebuie nu numai să arate ca un om, el ar trebui să și trăiască, ar trebui să și poata gândi de unul singur, cel puțin un pic. El ar trebui chiar de aceea nu numai să aibă nasul nostru, ci și să semene în totalitate cu noi! Probabil nimeni nu poate să mă contrazică aici, sigur nici scriitorul cărții < Facerea > din biblie!

Să scriu eu acum mai departe? Aveți curajul să citiți mai departe? Și Iisus a fost omorât numai pentru faptul, că El s-a numit fiu al lui Dumnezeu, omorât de oameni, care astăzi ca și atunci nu-și puteau închipui, să pașească vreodată în față lui Dumnezeum, nici gând să fie numai puțin asemănător cu El și nici gând să. . . ! Inimaginabil! O relație ca câinii cu stăpânul lor, da, aceasta ar fi imaginabil! Numai că - este, oare, un câine creat după asemănarea noastră? Acum, biblia susține aceasta în orice caz despre noi - ca după chipul și asemănarea lui Dumnezeu! Da și exact așa este! Nici mai mult și nici mai puțin! Asemănarea lui Dumnezeu, un adevărat copil al lui Dumnezeu! La milioane de oameni le este acest cuvânt fiecare zi pe buze, fără ca ei să fie conștienți de adevăratul sens al acestui cuvânt! Copilul meu, acesta nu numai că arată ca mine, ci duce în sine și aceleași posibilități, același potențial. Dar el este așa amenajat, că nu se poate desfășura de la sine așa veritabil. El are nevoie de cineva, care îl ajută,  care îl ia de mână, care îi arată limite pline de dragoste dar, în același timp, limite clare, care este întotdeauna prezent, la care el poate veni întotdeauna și dacă a făcut cea mai mare prostie, față de care nu trebuie să-i fie frica niciodată și cu care poate să-și și împartă bucuria lui. Mai simplu spus, cineva, care îi dă o educație optimă. Și exact aceasta este comparabilă și cu noi, ca copii al lui Dumnezeu  - și aceasta în sensul cel mai strict al cuvântului. Că sufletele noastre sunt dumnezeiești, pentru aceast lucru nu mai trebuie să aduc aici vreo dovada, acesta este punctul de vedere al tururor religiilor. Dumnezeiesc, aceasta poate numai să însemne, o parte din El, o bucaăa de substanță dumnezeiască. Ceva ce, noi numim animalic este compus din părți de animale și o gustare din plante este compusă chiar de aceea din produse a împărăției plantelor. E limpede! Până aici sunt gata să-mi  urmeze gândul cei mai mulți! Dar numai până aici!

< Născut, nu făcut. . . > , se spune în crezul marilor biserici. Nimeni pe lumea aceasta nu este în stare să explice aceasta propoziție. Intenția este limpede: Trebuie să se facă o diferență între noi și Iisus. Iisus a fost < născut, nu făcut > de Tatăl, noi, în schimb, am fost probabil făcuți și nu născuți! Cu aceasta idee ar fi dovedit, că Iisus este Dumnezeu adevărat și noi suntem < numai > dumnezeiești!

Ca nimeni să nu mă înțeleagă greșit: Iisus este Dumnezeu! Problema este aceea, că nimeni nu știe, cum Dumnezeu < naște >  și nimeni nu știe, cum El < face > . Și așa nu folosesc aceste două cuvinte, să descrie întâmplări în sensul strict al cuvântului, ci să arate conținuturi de credință. Conținuturi de credință, care au de-a face foarte mult cu frica divină și frica de Dumnezeu. O credință, care lasă asemenea cuvinte să se formeze, trebuie să se lase întrebată, prin ce s-au format continuturile de credința ale ei: din relația vie cu Dumnezeu (mistică) sau din reflectări raționale, destul de des pe bază de frică (dogmatică)! Cineva, care trăiește în frică de Dumnezeu, acela nu poate niciodată să trăiască într-o relație vie și iubitoare cu Dumnezeu! Frica exclude dragostea! Dumneavoastră nu puteți să-l iubiți pe soțul Dumneavoastră, dacă trăiți încontinu cu frica, doar să faceți totul cum trebuie, doar să nu ziceți ceva greșit, să nu lăsați să se ardă mâncarea, niciunde să nu treceți cu vederea un grăunte de praf, fiindcă știți, că el este un domn aspru, care vă unge de regulă pe pită cu unt toate greșelile Dumneavoastră - ce-i drept pentru a vă ierta atunci cu multă toleranța, în caz că ele nu sunt așa de grave, dar care și este dispus să vă arunce afară fără ezitare, dacă nu corespundeți cu scopurile lui! Frica omoară cu timpul și cea mai puternică dragoste și comportarea noastră față de Dumnezeu este foarte asemănătoare cu acest exemplu. Nimic nu se poate simți în relația adâncă a doua persoane care se iubesc sau în relația unui copil cu tatăl sau iubitor! Copilul meu, acesta este o parte din mine. Numai că - eu nu sunt împărțibil! Dacă eu am zămislit sau am născut un copil, atunci copilul meu există în întregime - și eu mai sunt încă în întregime! Da aceasta este viața. Toată natura este zidită într-un asemenea fel. Niciodată nu trebuie să < moară > ceva, pentru a aduce la suprafață viața nouă. Viața este întotdeauna întreagă! Viața se poate da mai departe și rămâne întreagă în ciuda acestui fapt! Viața nu este niciodată împarțibilă! Fiecare parte poartă întotdeauna totul în sine, cât de mică ar fi ea!

Acesta este tot secretul creației lui Dumnezeu!

Dumnezeu s-a < împărțit < în nenumărate < scântei dumnezeiești > . Dar Dumnezeu rămâne întreg cu toate acestea și fiecare dintre aceste scântei dumnezeiești poartă totul în sine! Totul! Deci Dumnezeu în întregimea sa! Fiecare om! Pentru omenirea de la începuturi acest lucru era bineânțeles. Așa că această idee este sâmburele  celei mai vechi cunoscute învățături de înțelepciune, care se referă la legendarul < om pe jumătate zeu > Hermes Trismegitos. Și în principiu bisericile și comunitațile religioase nu spun nimic altceva, numai că ele se opresc la jumatatea drumului, fiindcă le este teamă de propriul lor curaj, fiindcă se sperie de consecințe: Dumnezeu trăiește în fiecare om - în întregime! El este în fiecare hostie -în întregime. Dacă ea se împarte, El este în fiecare parte - în întregime. El este peste tot în același timp - în întregime. Și aceasta nu poate însemna decât un singur lucru: nu Dumnezeu este în noi, ci noi suntem în Dumnezeu! Aceast lucru este marea diferență! Pe Dumnezeu nu-l poate cuprinde nimeni, în afară de Dumnezeu însuși! Un vas, care trebuie să cuprindă ceva, trebuie să fie întotdeauna mai mare și mai stabil decât conținutul sau. Galeata este mai mare decât nisipul și mai stabilă decât apa. Puteți să-mi  dați un exemplu, unde lucrurile stau invers? Înfășurarea să fie mai mică și mai slabă decât conținutul? Cel mult plasa din supermarket - și afară pică atunci toate conservele pe jos. Ceea ce este în partea materială așa, este în cea spirituală oricum așa. Eu nu l-aș putea cuprinde pe Dumnezeu, dacă eu n-aș fi dumnezeiesc! Dar, de fapt nu poate fi altfel, eu nu pot să fiu de fapt altfel. Eu voi repeta din cauza importanței, ceea ce am adus deja la cunoștință în cărticică < . . . nici vorbă de iad > :

Oare, din ce ne-a creat Dumnezeu? În biblie stă scris: „Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în față lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie. ” Trupul nostru, căruia îi dăm adesea atât de multă importanță, el este țărână!  Ceea ce ne face plini de viața, ce trăiește în trupurile noastre, aceasta este suflarea de viață al lui Dumnezeu! Și acest lucru este și după înțelegerea teologica puterea de viață a lui! Și ea nu este pe degeaba! Nici pentru Dumnezeu! Cu această parte a puterii de viață al lui, El a intrat în noi. El este viața noastră! În afară de aceasta idee Dumnezeu este nemărginit după înțelegerea tuturor comunităților creștine! Cum poate fi El nemărginit, dacă eu nu sunt o parte din El? Dumneavoastră puteți să o întoarceți pe toate părțile, nu se poate altfel: Ori este Dumnezeu o ființă și noi o alta, atunci El poate să domnească peste noi după buna vrerea Lui. El este mai mare, mai puternic, El poate dicta regulile și poate să facă și să lase ce vrea El. Dar atunci El nu este nici nemărginit și nici atotputernic! Fiindcă este ceva lângă El (omul) și era ceva înaintea lui (ce l-a făcut pe El și materialul, din care El l-a făcut atunci pe om). Și fiindcă El a fost făcut, atunci nici El nu este etern!

Sau Dumnezeu este nemărginit și etern și atotputernic, atunci El poate să ne fi făcut numai prin El, fiindcă în afară de El nu există altceva! Și atunci El este în fiecare dintre noi în întregime, fiindcă El nu este împărțibil! Și numai atunci El este etern, între care și omul, doarece cuvântul etern nu are sfârșit după definiție, dar nu are nici început! Totul ce are un început, are și un sfârșit! Și dacă omului i se promite o viață eternă, atunci omul nu poate avea un început - nici nu are, așa cum Pavel a recunoscut deja în a două epistolă către Timotei.

În mod interesant ne dă aici ajutor exact știința naturală atât de ateistă. În ultimii ani s-a arătat adică această propoziție de credință ermetică mai înainte menționată, ca fiind modelul de bază al naturii. Ceea ce universul este în mare, aceasta sunt atomii în miniatură. Și între timp s-au găsit sute de alte părți ale atomului mai mici, care la rândul lor formează < sisteme solare > distincte în interiorul atomilor! Omul este un < univers > imens, compus din nenumărați atomi. Părțile tari ale atomului corespund aproximativ aceleiași relații de marime ca soarele cu planetele. Mai este cunoscut, că fiecare celulă poartă în ea informația întregului organism și se poate transforma teoretic în oricare altă celulă a organismului. Aceste celule sunt conduse de un sistem comunicativ compus din cvantumuri de lumină ultrafine, nu de mult descoperite de fizicianul Popp. Fiecare celulă poartă totul în sine, ceea ce cu puțini ani înainte era de negândit! Intre timp este sigur, că aceste informații pleacă de la părți ale celulelor și când vom fi dezvoltat aparate de măsură mai fine, vom putea constata, că așa stau lucrurile și pentru părțile atomului.

Intre timp și-a luat în taină rămas bun și < crema > astronomilor de la < explozia de la începuturi > . Alte structuri - elipsoide - și structuri asemănătoare cu acestea - sunt în discuție, fiindcă tot mai multe observații sunt în contradictoriu cu până acum presupusa expansiune continuă a universului. Ceea ce astronomii vor putea probabil vedea odată, când vor începe să se uite dincolo de marginea blidului - este unul din multele glume de scară ale istoriei, că < oamenii noștri de știința > sunt de părere că, cu observările lor lungi de câțiva ani, poate de decenii, pot să judece un univers, care, după proprile lor spuse, ar avea o vechime de sute de miliarde de ani, dar în realitate el este deja < dintotdeauna > , de-abia atunci când vor recunoaște acest lucru, vor putea constata, că universul oscilează ca fiecare atom, numai că oscilează extrem de mult mai încet tocmai din cauza marimii lui. Și dacă un observator s-ar pune în orice punct al unui atom, atunci uneori pare că < totul > se răspândește, exact când toate părțile ale atomului oscileaze în afară și uneori, de parcă < totul > se strânge laolaltă. Exact așa stau lucrurile și cu universul. Încă un ultim lucru, după care voi încheia acest discurs uscat. Toate (! ) părțile de materie pot fi transformate în oscilații, în energie curată și invers. Cel mai cunoscut ar fi exemplul razelor de lumină (oscilații), care sunt identice cu fotonii (părți de materie). Și precum s-a întâmplat atâtor < necredincioși > în privință morții, așa s-a întâmplat și fizicienilor cu fotonii, care în experimentele lor se transformau dintr-o dată în nimic, până ce ei au recunoscut, că acei fotoni se transformă numai în unde de lumină! Toată materia, inclusiv omul, nu este altceva decât < oscilație înghețată > . Și aceasta nu este nebunie a minții, nici < ezoterica > și nici  < New Age > , aceasta este fizica curată!

Așa o prostie! Acum ați cumpărat o carte despre moarte și vă regăsiți în mijlocul atomilor  și energiei și oscilației și universului. Când vine de fapt subiectul moarte la rând? Foarte simplu - deloc!

Nu se moare! Da! Nu este moarte - decât schimbare, exact așa ca în fizica! În toată știința naturală nu este cunoscută nici măcar o singură schimbare, unde se pierde ceva, întotdeauna  se poate numai schimba în altceva. Și ca în fizica - înainte ca aceste conținuturi să fie cunoscute - așa stăm aici și astăzi și privim cu insistență la moarte, fiindcă nu putem vedea scimbarea ce se petrece în spatele feței sale! Nu o putem vedea? Sau nu vrem s-o vedem? Acum sunt mulți, care o pot vedea și de asemenea sunt mulți, care s-au aflat deja în < pragul morții > (ce cuvânt dobitocesc! În realitate ar trebui să se cheme aceasta < în pragul vieții > ) și au putut privi dincolo și au putut ține minte aceste impresii în conștientul lor! Acesta este lucrul decisiv! Noi toți privim dincolo! Adesea și adesea, noapte de noapte! Dar noi nu putem lua cu noi aceste impresii în conștientul nostru în stare trează. Doar ca < vise > ne rămân numai unele părți în amintire. Dacă privim la vise fără reproșuri, trebuie să recunoaștem silit, că suntem o ființă < compusă > din trup și suflet. Interpretarea de dinainte < materialistă > a viselor vedea în vise doar < rascolirea subconștientului > , ca o prelucrare de după, a ceea ce am trăit și am înregistrat deja în mintea noastră, a ceea ce ne-a preocupat în < subconștientul > nostru, cum se spune așa frumos! O încercare destul de stângace de a trece cu vederea partea spirituală, în timp ce se știa deja de atunci, ca această idee nu corespunde cu adevărul. Nu numai cercetărea de astăzi a viselor a dus această interpretare spre absurd, ci și nenumărați oameni au trăit ei înșiși și retrăiesc din nou faptul, că visează lucruri cu care ei n-au intrat niciodată în contact! În timp de război nenumărate femei și-au văzut soții sau fiii căzând în bătălie, răniți sau scăpând ca prin urechile acului, așa cum le-a fost într-adevăr relatat mai târziu. Mulți visează întâmplări, care se întâmplă într-adevăr puțin timp mai târziu. Mulți inventatori spun, că și-au visat invențiile și într-un mod intresant, adesea mai mulți în același timp în locuri cu totul diferite, fără a se fi întâlnit vreodată! De curând există un arbore al cercetării viselor, < visarea conștientă > , unde în < vis > se văd și se trăiesc lucruri, care se întâmplă într-adevăr în altă parte. Și parapsihologia a adus nenumărate dovezi pentru toate formele de telepatie, începând de la < simpla > citire a gândurilor  până la abilitatea acelei persoane să fie < prezente > în locuri foarte îndepărtate și să descrie cu exactitate obiecte  ca și întâmplări, care sunt sau s-au întâmplat în acele locuri. Bineânțeles că este exact în acest domeniu multă credință naivă, multă sarlatanerie. Aceasta stă în natura lucrului. Dar astăzi veți găsi cu greu un domeniu, în care nu se face sarlatanerie. Astăzi mai mult ca oricând este cerută o abilitate clară de diferențiere. Și așa multe din examinări se și dovedesc atunci ca fiind lămurite și de nezdruncinat. Numai că - trupul nu posedă asemenea abilități medicale, nu există o altă explicație, poate să fie numai un corp invizibil, care este conectat cu trupul nostru material, vizibil. Acest corp invizibil se poate mișcă în spațiu mai mult sau mai puțin liber. Cei < necredincioși > să se țină de dovezile științifice ale parapsihologiei, cei credincioși trebuie numai să citească în biblie, de exemplu la Pavel în epistola a doua către corinteni: „Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu știu; fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe - a fost răpit unul ca acesta până în al treilea cer. ” Și în următoarea propoziție el repetă acest pasaj încă o dat㠄Și-l știu pe un astfel de om - fie în trup, fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe - Că a fost răpit în rai. ” Este una din experiențele, pe care o puteți face și singuri în meditație, că există pe lângă trup și un suflet, care - cel puțin cu ceva exercițiu - se poate mișcă liber. Și de altfel sunt destule exemple. Preotul Pio este un exemplu solid pentru bilocație, el a fost văzut în repetate rânduri în mai multe locuri în același timp, dar și multe relatări despre < sfinți > și creștini < simpli > , care au fost răpiți în cer în timpul vieții lor și au avut voie să vadă lucruri, pe care trupul nostru nu poate să le vadă, nici cu ochi de băț. În hinduism și budism, doua religii mai cu seamă mistice și meditațive, sunt mult mai mulți oameni, care pot folosi conștient corpul lor spiritual.

Indiferent dacă sunteți < credincios > sau < necredincios > , mulțimea dovezilor este atât de copleșitoare, încât nu există nici o posibilitate, să negați existența unui corp spiritual! Dumneavoastră puteți cel mult să închideți ochii în față acestui fapt și după obiceiul struțului, să băgați capul în pământ: Nu mă interesează, nu vreau să știu, lăsați-mă în pace! Atunci credeți în continuare reclamelor de la televizor, credeți fiecare zi constincios ziarului Dumneavoastră și aveți încredere, că vă puteți salva în timp cu bodybuilding, romane de dragoste și filme science- fiction. Și apoi?

Apoi veți sta nedumeriți, ca așa de mulți înaintea Dumneavoastră, care nici ei nu voiau să știe nimic, care, ca Dumneavoastră, voiau să trăiască în liniște. Fiindcă un lucru este limpede, moartea, aceasta este sfârșitul trupului vizibil! Să supraviețuiască poate numai aceea, ce cei mai mulți dintre noi nu pot vedea!

Sigur sunt multe cărți exact pe această temă, care se caracterizează prin multă încercare de convingere și puțin conținut de adevăr. Dar aceasta este astfel și la multe alte subiecte și abilitatea de a putea despărți tărâța de grâu, nu este importantă în acest domeniu! Este baza absolută pentru o viață îndeplinită (o introducere în aceasta vă da cartea noastră de meditație: < Iisus Hristos este mijlocul nostru > ). Mulți creștini fac oricum greșeala, că, de atâta frică, doar să nu facă nimic greșit, nu citesc nimic altceva, ce nu poartă ștampia comunității lor! Și dacă totuși o fac, atunci vai de cartea aceea, care conține numai o propoziție, ce nu le este pe plac! Indată totul este rău, diavolesc, esoteric și < New Age > , cuvântul nou la modă al incviziției renăscute!
 
Iisus spune: „Cercetați totul și luați ce-i bun! ” O propoziție cu totul necunoscută? Aroape toate comunitațile creștine culeg propoziții din biblie, care sunt pe placul lor și le prelucrează spre o învațătură doctrinală și câteodată este necesar un adevărat spirit științific, pentru a găsi între rânduri acea poruncă a lui Iisus, pe care el o cunoaște:

Dragoste!

Acesta este și motivul, pentru care există în tabăra creștină așa de multe, adesea cu totul diferite direcții de credință. Deja în timpul prigoanelor creștine sub domnia lui Nero, cu destul de puțin timp după Hristos, circula gluma macabră, că nu este nevoie de a-i pune pe creștini la circ în față animalelor sălbatice, ar trebui doar să se aducă taberele diferite împreună în arenă și ei s-ar rupe unul pe celălalt!

Dragoste?

„Cercetați totul și luați ce-i bun! “

Când citiți ceva, atunci vă lăsați condus de simțul Dumneavoastră! Luați cartea în mâna, închideți ochii și întrebați-vă pe Dumneavoastră însuși este această carte absolut potrivită pentru mine. Nu este nici pe departe totul greșit, ce nu putem înțelege acum!

„Multe am încă a vă spune, dar acum nu le puteți înțelege! ” Cât de des îl facem încă pe Iisus un mincinos? < Totul la vremea potrivită > , sună propoziția aceasta în învățăturile orientale și poate veți înțelege multe mâine, ce astăzi vi se pare străin, ba chiar greșit!

Incontestabil există multe cărți și învățături, care își au originea în cel întunecat, cu scopul de a ne trage spre el, adesea invizibil la prima vedere, adevărați lupi în piei de oi! Totuși oscilațiile lor se pot simți și se poate învața simțirea originii lor. Și nu fiecare propoziție, pe care nu o înțelegem, este rea din această cauză și nici fiecare carte, care conține gânduri, pe care (acum) nu le putem primi. Nu veți găsi în lume nimic perfect! Și nici o carte perfectă și nici o învațătură perfectă, fiindcă influența răului este aici mult prea mare! O carte foarte bună, o învațătură foarte bună va conține probabil 80 la sută adevăr, una bună poate 50! 100 de procente veți căuta în zadar! Aceasta nici nu este necesar, fiindcă de două ori 50 este de asemenea 100! Rugați-l pe Dumnezeu să vă dea duhul diferențierii  și învățați să ascultați de vocea interioară și vă veți găsi drumul! Și va fi un drum frumos!

Noi avem trei posibilități:

Noi ne putem pune de partea răului! Aceasta nu înseamnă numai război, teroare, schingiuire, crimă, aceasta înseamnă în primul rând, să gândești și să vorbești de rău pe alții! Să vezi peste tot răul, să judeci, să judeci pe altul înainte de a-l cunoaște, să înșeli pe alții în afacerile cu ei, să-i ruinezi. Multe afaceri se fac astăzi așa, multe familii, mulți < apropiați > se tratează astfel!

Noi ne putem mișca într-o sfera < neutră > , să nu-i facem nimănui rău - dar nici bine, să ne gândim la noi, să trăim bine, să agonisim bani, putere, proprietate și < să-l lăsăm pe Dumnezeu să fie un om bun > .

Dar noi putem de asemenea să încercăm, să trăim bine și fericiți, să vedem în toate, ceea ce este frumos, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru fiecare pom, fiecare fluture, fiecare rază de lumină și să dăm mai departe această bucurie, să o împărtășim aproapelui nostru!

Atenție!

Să dea bucuria mai departe, aceasta poate numai acela, care și-a creat mai întâi bucurie pentru sine! „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți“, aceasta este singură (! ) poruncă, pe care ne-a dat-o Iisus nouă! Și ea conține totul! Totul! Sunt numai două lucruri: Ca pe tine însuți și aproapele tău!

Ca pe tine însuți, aceasta înseamnă: iubește-te pe tine mai întâi! Recunoaște-te, ca fiind o creație minunată, plină de valoare și în toate celelalte la fel de valoroasă ca și Tatăl! Toate celelalte sunt blasfemii față de Dumnezeu! Da, blasfemii! Fiindcă credeți despre Dumnezeu, că El a făcut din Dumneavoastră ceva neprețios!
Pentru aceasta ar fi doar trei motive posibile:

Din pură nedreptate, din neputință sau din neatenție! Care dintre acestea vreți să-i reproșati lui Dumnezeu? Așadar, ridicati-vă, totuși odată din praful Dumneavoastră adunat artificial! Nu este aceea smerenie, să vă priviți pe sine în față lui Dumnezeu ca fiind ultimul gunoi, doar nu are nimic de-a face cu smerenie, dacă îmi plec genunchii, considerându-mă pe mine un grăunte de praf mic și înfricoșat! Tot așa de puțin este acel lucru smerenie, dacă un șoarece îi spune unui elefant, te rog, să nu calci pe mine, eu doar admit faptul că tu ești mai mare decât mine! Smerenie este, dacă pot să pașesc în față lui Dumnezeu și să spun, fiind în deplina conștientă a maririi mele, în deplina conștientă a provenienței mele dumnezeiești și asemănarii mele și în deplina conștientă a voinței mele libere, pe care ce-i drept am primit-o de la Dumnezeu, dar cu care aș putea să mă împotrivesc și să-l resping de-a pururi pe Dumnezeu, dacă în deplina conștientă a acestei puteri pot păși în față lui Dumnezeu și pot să spun: „Uite, toate acestea ți le pun la picioare! Toată puterea, pe care mi-ai dat-o mie, ți-o dau înapoi din propria inițiativă! Și voința mea proprie înlocuiește-o te rog cu voința ta! “

Adevărata smerenie este precedată întotdeauna de mărire! Bisericile au înțeles nemaipomenit de bine, să-l facă pe om mic, să-l degradeze până la nivelul < prafului > ! Numai aceasta le-a oferit această putere neâmprejmuită, pe care au exercitat-o nestingheriti secole de-a rândul și care se risipește astăzi ca o casa făcută din cărți, fiindcă ele au construit pe nisipul puterii, în loc să construiască pe stânca adevărului!

Iubește-te pe tine! Aceasta înseamnă în primul rând, recunoaște-ți mărirea, tu chip cu asemănarea lui Dumnezeu! Recunoaște-ți adevăratele tale valori! Iisus ne numește frați și surori! Și El spune aceasta cu seriozitate! Este și o jignire față de Iisus, dacă ne consideram nimeni în drum, fiindcă frații și surorile sunt de regulă asemănatori! Așadar, recunoaște-ți odată mărirea ta adevărată! Și atunci, iubește-te pe tine însuți!

Bucură-te, că ești și fă-ți binele! Permite-ți ore frumoase și savurează-le, permite-ți liniște și pace, permite-ți lucruri frumoase! Crează-ți fericire!

Creștinismul occidental a ridicat suferința la rang de principiu! Suferința este pusă pe aceeași treaptă cu a fi plăcut lui Dumnezeu! Una din greșelile mari și capitale!

„Ia-ți crucea ta și urmează mie! “, iarăși unul din cuvintele lui Iisus greșit interpretate! El doar nu spune: Crează-ți o cruce! El spune: „Ia-ți crucea ta! ” Aceea, pe care tu o ai deja! Aceasta este îndeajuns! Nu-ți crea însă mai multă suferință! De ce dar! Doar eu vreau, ca tu să fii fericit, fiindc㠄povara mea este ușoară“! „Eu am venit să binevestesc săracilor mesajul aducător de fericire și celor în temniță, libertatea! ” Tristețea și suferința nu sunt, însă, mesaje aducătoare de fericire și Iisus a vrut să ne elibereze de toate, de care noi suntem prinși în egoismul nostru, de patimile de tot felul și tocmai de  boală și suferință.      

„Du-te și să nu mai păcătuiești! ” Și pentru Iisus este motivul suferinței și a bolii păcatul, lepădarea de Dumnezeu și greșelile, care apar în mod obligatoriu din această cauză! Și exact din aceasta vrea să ne elibereze Iisus! El nu ne-a adus suferința, El ne-a arătat calea, care ne elibereaza din suferința noastră creată de noi înșine! Povara, pe care am luat-o noi în spate, povara egoismului, a consumului, a lipsei de dragoste, a stresului, a obligației de a avea proprietate, a hobbiurilor, această povară este grea și mulți se sfărâmă sub ea. Iisus are pentru noi o povară mai ușoară. Tocmai de aceea ea nu este o cruce grea de dus, aceea ce El ne-o aduce nouă, ci una, care este mult mai ușoară de dus decât acelea făcute de noi înșine! Nu Iisus este acela, care ne aduce crucea, ci acela, care vrea să ne elibereze de crucea noastră adesea atât de apăsătoare.

„Atâta timp cât sunt în lume, sunt lumina lumii! ” Intunericul ne sperie, ne deprimează, lumina face totul mai ușor, mai frumos, mai îmbucurător! Iisus vrea numai un singur lucru, ca să devenim fericiți și să-l lăsăm pe El și pe alții să ia parte la bucuria noastră! Dar fericirea adevărată, aceasta este satisfacție interioară, ea nu depinde de aparența exterioară! Fericire adevărată, aceasta este satisfacția deplină cu condițiile de viață, în care mă aflu momentan, ceea ce conține desigur și căutarea după posibilități de îmbunătățire - într-un context pentru mine < corect > , rezonabil și posibil de privit în ansamblu. Cei mai mulți oameni bogați nu sunt fericiți, chiar dacă noi îi invidiem adesea! În afară de acestea, invidia este unul din cele mai distrugătoare sentimente! Ea are semnul de egalitate cu ura! Dacă ați putea vedea oscilațiile invidiei, vi s-ar face totul negru în față ochilor - în sensul cel mai strict al cuvântului. Ei sunt nori întunecati, pe care prin invidie îi eliberăm din inimile noastre și noi nu trebuie să ne mirăm, că ei întunecă într-adevăr lumea!

Dumnezeu a dat fiecăruia < talentele > lui proprii și dorește, ca noi să le dezvoltăm și să fim mulțumiți cu aceasta! Aceasta este fericirea! A fi nesatisfăcut și a pizmui talentele celuilalt - și dacă le-am putea ajunge, n-ar însemna, totuși fericire! Dar talentele noastre se lasă nemaipomenit de bine comercializate și se pot transforma în pace, savoare adevărată și fericire. Cine își caută mântuirea în suferință, cine își arată fața aproape tipică a < creștinilor > în vazul tuturor, cine nu poate râde, cine își face seriozitatea și severitatea ca conținut al vieții lui, cine caută în fiecare zi noi suferințe și boli și vrea să îndeplinească  astfel o viață plăcută lui Dumnezeu, renunțând la tot ce e frumos  și înainte de toate, cerând această abținere și de la alții, acela nu l-a înțeles pe Iisus. El și-a făcut inima atât de dură, încât Dumnezeu nu-și mai găsește un loc acolo. El este < încuiat > , lui Dumnezeu îi rămâne ușa închisă! Pentru acela ar fi bine să-și aducă aminte odată cuvintele lui Iisus: „Dacă postești, nu-ți smoli fața! ” Da, fariseii au arătat destul de des cu degetele spre Iisus, acest „mâncător și băutor“, care n-a ținut postul și n-a ținut atât de multe porunci ale lor! Și Iisus era fericit, făcând astfel. Și cu această fericire a puterii interioare, El a entuziasmat mulțimea!

Sfântul indian, Ghandi, a fost întrebat odată de misionarii creștini: „Ce putem face pentru a-i aduce pe indieni la creștinism“ și el răspunse: „Dumneavoastră cunoașteți secretul trandafirului, deci răspândiți miros domnii mei! ” Da! Răspândiți miros! Iisus o spune asemănător: „Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile! ” Și noi o facem! Ca lumea! Cu săbii și fețe smolite! Mesajul dătător de viață? Uneori s-ar putea crede, că noi ne-am pierdut mințile.

Vă veți întreba din nou, ce au toate acestea de-a face cu moartea! Deci, eu pot doar să întăresc gândul, că nu se moare! Ceea ce se desparte de noi, este trupul vizibil și fizic! El ne-a însoțit în această viață, ne-a dat posibilitatea, să trăim aici pe pământ și să parcurgem o mare parte a drumului nostru, să facem experiențe, pe care fără el nu le-am fi putut face! Trupul nostru sufletesc rămâne! El nu poate muri! Astăzi nu este un subiect - nici din punct de vedere științific, că acest trup sufletesc trebuie să existe. Cine încă nu crede, acela să citească cărțile despre parapsihologie, a științei care se ocupa cu moartea sau cărțile religiilor orientale! El va găsi dovezi peste dovezi!

Ceea ce privește partea a doua, că acest trup trebuie să trăiască mai departe, pentru aceasta ne putem adresa iarăși fizicii! Energie și oscilație (un trup sufletesc este oscilație) și nu se lasă distruse! Acest lucru nu merge! În mod curat fizic nu se poate! Dispariția nu este, nu este posibilă, numai transformarea în ceva! Exact aceasta este a muri! Cine este în stare să se desprindă conștient de trupul său, poate să trăiască acest fenomen deja în vremea vieții lui (și numărul acestora nu este nici pe daparte mic)! Pentru toți ceilalți aceasta va fi o experiență nouă, care decurge mult mai puțin dramatic, decât cum este aparența adesea pentru cei din jur! Bătălie în pragul morții, aceasta este împotrivirea trupului fizic, la care < conștientul > trupului sufletesc este deja în dezlegare! Și atunci? Atunci totul merge mai departe! Tot așa ca înainte - numai fără mască! Fără mașini aducătoare de prestigiu, fără haine scumpe, fără make up, fără parfum, cine miroase, acela miroase! Foarte simplu! Hainele aparțin de noi înșine, ele sunt o parte din noi înșine, dacă vrem mai bune, trebuie să ne îndreptam! Foarte simplu! Știți, de ce, Iisus a vorbit atât de des de judecată? „Nu Eu judec, cine nu crede în mine, a și fost judecat. ” Nu va veni nimeni să judece, nu așa, precum noi înțelegem < a judeca > . A judeca înseamnă în primul rând: a face potrivit! Și Dumnezeu și-a făcut creația < potrivită > , dreaptă! Pe pământ multe lucruri nu decurg așa, cum ar trebui să decurgă, privit superficial cu ochii noștri slabi la vedere. Dar, în primul rând nu se găsește în întregul univers o planetă, unde voința liberă a oamenilor se poate manifesta atât de liber și în al doilea rând este pământul, respectiv viața pe pământ numai un fragment minuscul din întreaga nostră viață! Chiar dacă multe pe pământ se și < judecă > deja, fără să ne dăm noi seama, după aceea totul va fi făcut în orice caz < corect > . Cum? Foarte simplu! Luați ca exemplu un om de afaceri plin de < succes > , unul din acel sortiment, care < trece peste cadavre > , care îi exploatează pe angajații săi fără nici un resentiment, care, cu ajutorul unor intrigi pricepute îi aruncă de pe piață pe ceilalți concurenți, care îi ruineaza pe partenerii lui de afaceri fără să trebuiască să clipească odată din ochi. Luați-i bogăția lui, mașina lui, influența și îmbrăcămintea lui elegantă. Trimiteți-l într-o țară, a carei vegetație corespunde caracterului lui: frig, nemilos, fără viață și dragoste și care este locuită de oameni asemenea lui! Vă puteți imagina, ce se întâmplă acolo?

Sau luați ca exemplu pe unul, pentru care nu are valoare un alt om, un criminal cu sânge rece, unul care îi schingiuește pe alții și savurează chinul altora. Vă puteți imagina peisajul, în care vor trăi asemenea oameni < dincolo > ? Vă puteți imagina, cum stau lucrurile, dacă toți acești oameni trebuie să trăiască împreună? Dacă nu pot să scape unii de alții? Dacă chinurile, pe care și le fac unii altora, nu duc la moartea eliberatoare, ci înmulțesc numai ura? Da, acesta este iadul! Nu în inchipuire, nu într-un mod subânțeles, nu, ci adevărat și real!

Vă puteți imagina, că eu aș dori cu drag să preiau rolul lui Iisus ca < Alungător al vânzătorilor din templu > , dacă iarăși spune unul, că Dumnezeu a făcut iadul și cine este acolo înăuntru, acela rămâne înăuntru! Dacă cineva nu poate să facă ceva, atunci Dumnezeu a făcut iadul! Lucrurile stau cu totul invers! Cât de mult trebuie să sufere Dumnezeu din cauza acestei răutăți, care este atât de străină ființei Lui și care El a făcut-o vie, dându-ne nouă o voință liberă! Și exact aceasta mă face atât de sigur, că El îi va aduce pe toți, absolut pe toți iarăși la El, chiar dacă sunt necesare măsuri de timp, cărora noi nici măcar nu le cunoaștem numele.

Nu este, oare, imaginabil, că îngerii lui Dumnezeu sunt peste tot, cu adevărat peste tot, că ei merg chiar și în acel iad, pentru a fi imediat prezenți la cel mai mic resentiment al acestor oameni, la cea mai mică scânteie a căinței și a iertării, la cel mai mic motiv de speranță, pentru a le arăta calea acestor oameni, care poate să-i elibereze de acest iad, făcut de ei înșiși

Eu nu cunosc planul lui Dumnezeu! Dar eu știu un lucru sigur: trebuie să fie vorba de o treaba inimaginabil de mare. Noi nu suntem făcuți, pentru a-i îndulci lui Dumnezeu eternitatea, cântând Lui pe un nor Aleluia. Eu arăt iarăși spre cartea mea „. . . nici vorbă de iad“, în care acest subiect este mai amplu discutat. Numai un tiran acceptă atâta suferință pentru trecerea timpului lui, dar un Dumnezeu iubitor, în nici un caz! Pentru a ajunge la țelul Lui înalt, Dumnezeu ne-a înzestrat cu o voință liberă, bine știind, că mulți se vor pune împotriva Lui. El a luat în calcul aceasta. El poate aștepta. El are timp. Dar El nu poate accepta, ca o parte să nu se mai  reântoarcă la El. El va face tot posibilul, pentru a ne aduce pe noi toți înapoi la El. Noi suntem o parte din El! Ceea ce trăiește în noi, este duhul Lui, duhul Lui sfânt, cum îl numește biblia! Dumnezeu va fi întotdeauna în < întregime > , El de fapt cuprinde totul și pe aceea, care i  se împotrivesc, acesta este de fapt paradoxul! Și eu sunt, totuși sigur, că El este de-abia atunci desăvârșit, când și ultimul se va unifica iarăși cu voința Lui! Iisus doar ne-o spune El însuși: „Când voi fi înălțat pe cruce, îi voi trage pe toți la mine! ” Pe toți! Nu pe toți creștinii sau pe toți drepții sau altceva de genul acesta, nu, pur și simplu pe toți! Și eu sunt sigur, că El o va face! Se vorbește de evanghelizare, de credința în biblie și nu știu despre ce altceva, noi cunoaștem pe de rost toate poveștile despre iad ale tuturor sfinților și a nesfinților, dar cele mai simple și lămurite propoziții ale lui Iisus, pe acelea noi nu le cunoaștem - sau nu credem în ele, fiindcă nu se potrivesc în conceptul nostru! Este cu siguranță o cruce cu un asemenea Dumnezeu, care nicicum nu vrea să facă, ceea ce îi prescriem noi!

O retrospectivă a istoriei aduce multă contribuție la înțelegerea acestei situații. Fiecare cultură dezvoltată era legată de o viață religioasă intensă. Ori dețineau puterea preoții sau regii preoți, ca de exemplu la egipteni, ori ei formau un pol opus față de regii lumești, un pol opus cu același drepturi și cu același prestigiu, ca de exemplu la celți. Și întotdeauna era însoțită decaderea unei culturi cu decadența religiozității și întotdeauna era cauza aceeași: corupție, egoism, obsesie de putere! Ori domnii lumești acaparau și religia, ori conducătorii religioși voiau să cuprindă și puterea pământească. Se formează culte ale personalității ca la împărații romani, cărora nu le mai era de ajuns, ca prin ei să se cinsteasca zeii, ci voiau să fie ei înșiși zei! Da și mândria a fost pedepsită întotdeauna, chiar dacă nu întotdeauna imediat. Aproape nevătămate au trecut peste milenii religia hindusă și budistă, fiindcă ele au o cu totul alta relație față de zeii lor, fiind așa numite < religii mântuitoare de sine > ! Prin nenumărate vieți pământești repetate trebuie omul să se mântuiasca singur, fără ajutorul zeiilor. Aceasta merge numai așa, dacă el încearcă să facă numai binele. Așa depind și împrejurările vieții lui următoare întru totul de viața lui de astăzi. Virtutea acelora, care sunt gata să sară în ajutor, smerenie și dragoste asigură o viață în împrejurări confortabile, duritate, asuprire și egoism îl aruncă departe înapoi și împrejurările lui de viață vor fi de asemenea rele. Nu într-o viață de-apoi nebuloasă, nu, foarte concret, în următoarea viață de aici! Și speranța, că acela poate să intre în cer cu ajutorul lui Dumnezeu prin spovedanie, pomelnice, dezlegări și prin rostirea a Tatăl nostru de două ori și jumătate pe lună, nici acea speranță nu este!

Creștinismul a supraviețuit în primul rând datorită a doi factori: În mare unui joc de intrigi fără asemănare, care a pus puterile lumești una împotriva celeilalte cu scopul de a trage foloase din aceasta, dar creștinismul a și dat mâna cu ele, s-a pus temporar în locul lor și printr-un amestec de asuprire, frică și solidaritate și-a asigurat sprijinul maselor. Aceste instrumente n-au mai dat randament în < libertatea > unei revoluții franceze și a timpului de elucidare care a urmat, chiar dacă dogmatica în retragerea ei a mai dat încă multe rezultate. Doar frica de iad și speranța către cerul promis, pe lângă tradiție mai aduc încă la biserică un număr impresionant de oameni.

A doua coloană a dus deja din totdeauna o existență în umbră. Priviți cu neâncredere și dacă era necesar combătuți cu brutalitate au fost misticii întotdeauna ghimpele în carnea bisericii oficiale mult prea grase. Dar chiar acest arbore mistic este garantul pentru menținerea creștinismului și va rămâne întotdeauna! Fiindcă mistica a descoperit semnul distinct al învățăturii lui Hristos, care nu este cunoscut de nici o alta religie și care face creștinismul adevărat atât de valoros: Dragostea necondiționată! O dragoste a creatorului față de creația Lui, care este unică!  Punctul de vedere al tuturor misticilor este limpede și simplu:

Dumnezeu este dragoste! Dragoste! Dragoste!
Back to top See my Info
calator
Colaborator
Colaborator

calator is offline

Joined: 21 Jun 2005
Member: #39
Posts: 94
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Nici vorbă de moarte - Benjamin Klein (2)
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 23.12.2007, 10:09 View PostDownload Post

Chiar misticii sunt aceia, care se pot adânci cel mai adânc în ființa lui Dumnezeu, care pot simți bătălia lui pentru sufletele < pierdute > , suferința lui din cauza răutății oamenilor și care au < voie > să simtă aceasta suferință pe pielea lor și care pot spune ca dintr-un cuget în ciuda acestui fapt: Dumnezeu este dragoste, pace, fericire! În tot timpul istoriei au existat acești oameni, începând de la cele mai întunecate vremuri ale cruciadelor, ale incvizitiei, ale macelului africanilor și sudamericanilor, până la multele războaie religioase, întotdeauna au existat acești oameni, care știau: Dumnezeu este dragoste - nimic altceva. Ei n-au întrebat, ei n-au avut nevoie de răspunsuri și ei nici nu trebuiau să se apere de duritatea lui Dumnezeu oficial proclamată, ei știau în interiorul lor, Dumnezeu este dragoste și aici teama nu-și are locul! Ei știau, că El este drept și că El face totul cum trebuie, totul! De la sine! Nu este nevoie, că eu să cunosc detaliile! Atunci nici nu este frica de a muri. Fiecare, care a luat în sine această dragoste a lui Iisus, știe, că el poate să se bazeze întru totul pe Hristos și că Iisus face întotdeauna numai ce e mai bun pentru el. Cine se poate lasă așa de necondiționat în voia lui Dumnezeu, acela trăiește atâta îndrumare, atâta dragoste, atâtea minuni, acela nu trebuie să întrebe, cum se desfășoară lucrurile mai departe după moarte, el știe, că va fi mai frumos! Eu vă pot doar sfătui, să trăiți această aventură. Incepe astfel, spunând într-o dimineață:

„Doamne Dumnezeule, fii milostiv, ca să simt în mine întotdeauna voința Ta și puterea, să fac întotdeauna voința Ta! “

Și atunci mergeți mai departe și îi transmiteți îngerului Dumneavoastră păzitor tot, ce faceți! Întrebați după sfatul lui la toate deciziile, pe care le luați! Vă veți mira, cât de repede veți putea simți răspunsurile și cât de exacte sunt ele (citește cartea noastră de meditații: Iisus Hristos este mijlocul nostru)! Dacă veți experimenta aceasta conducere plină de dragoste și dacă priviți atunci la toată bucuria, la toată fericirea, care reiasă din aceasta, atunci nici Dumneavoastră nu veți mai avea nevoie de un răspuns pentru viața de după moarte, indiferent cum ea ar arăta, va fi frumos!

Nu mai există în lume nici un Dumnezeu, care dezvoltă o asemenea < dragoste de maimuță > spre creaturile Sale, care vestește atât de consecvent pacea, lipsa de violență necondiționată și atotcuprinzatoarea dragoste față de aproapele, precum este Iisus! Și cine citește noul testament atent și fără păreri preconcepute, va observa în ciuda tuturor falsificărilor, care trebuiau să întărească puterea și frica deja în anii timpurii, că poveștile despre iad și toată vorba spre frica de Dumnezeu se izbesc și se pierd ca stropii de ploaie pe geam! Prin propoziții separate sau prin citate rupte din context trebuie să-l înțeleg greșit pe Iisus! Așa precum sfântul Hieronimus, care a folosit cuvântul < falsificatori hulitori > în contextul scripturilor timpurii ale bibliei, așa îl lasă Dumnezeu pe profetul Ieremia să vesteasca deja în vechiul testament: „Voi vă credeți înțelepți și credeți, că sunteți în posesia adevăratului cuvânt dumnezeiesc. Da! Pana falsificatoare a acelora, care au transcris, au schimbat adevărul în minciună. “

O falsificare rea în mod special a fost introdusă în geneză în zilele noastre din cauza presiunilor dinspre aripa feministă, unde stă scris: „Și Dumnezeu l-a făcut pe om, l-a făcut pe el bărbat și femeie! ” Desigur! Pe el! Bărbatul și femeia sunt un trup, ei sunt o creație: „Și vor fi amândoi un trup! “Ezotericii atât de disprețuiți știu aceasta deja de mult! Dar astăzi multora nu le mai convine aceasta! Și acum se numește asta < pe ei > ! I-a făcut pe ei bărbat și femeie! Sunt bineânțeles și argumente bune pentru susținerea ideii! Și dacă nu încetați imediat cu critica Dumneavoastră, atunci idea va fi ridicată la rangul unei dogme! Punct!


Ar rămâne < numai > întrebarea: Ce este de fapt omul, de unde venim, încotro ne ducem, cine suntem noi.
Cele mai vechi religii au fost deja de aceeași părere: omul trăiește pentru totdeauna. El a venit de la Dumnezeu și se reântoarce la El. Oamenii de atuncea nu aveau nevoie nici de fizica și nici de parapsihologie, ei încă mai puteau < vedea > și se puteau mișca între lumile distincte! Cărțile vechi dau o mărturie adevărată despre aceasta, mai ales atuncea, când nu le citești cuvânt cu cuvânt, ci simțindu-le < spiritul > , mesajul lor între și în spatele pasajelor. Și primul om mistic creștin, Ioan, arata această înțelepciune la începutul Evangheliei sale. O diferență este de remarcat doar la nivelul dumnezeirii pe care îl atribuie omului fiecare religie în parte. Intre acestea se află așa numitele religii panteiste, unde Dumnezeu se regăsește de-abia în întregimea tuturor ființelor și a toată viața, dar sunt și unele religii, care propovăduiesc despărțirea în întregime dintre Dumnezeu și om. Egiptenii de exemplu fac parte din acestea; pentru ei a fost făcut omul doar pentru a le construi temple zeiilor și pentru a le aduce jertfe. Tot așa și la greci, unde numai foarte puțini eroi au reușit să se urce pe tron slăviți ca jumătate de Zei. Totuși grecii au avut pe lângă iad deja ceva asemănător cu un amestec din focul gheenei și paradis. Cunoștiințele lor de limbă limitate ale unor traducatori le datorăm învațătura noastră despre iad, în timp ce unii nici n-au menționat focul gheenei. Precum multe culte timpurii, așa luau și egiptenii bogățiile și adesea toți slujitorii lor cu ei în mormânt, așa de materialistic își închipuiau ei lumea de apoi. La greci s-a dezvoltat deja credința în reâncarnare, adică în o nouă viață pe pământ. Nici strămoșilor noștri nu le era necunoscută reâncarnarea, dar nu tuturor le era cunoscută, ci ea era întotdeauna ca o cunoaștere secretă a druizilor și a altora din anturajul lor. Domeniile reâncarnării sunt religiile orientale budismul, hinduismul, sintoismul și altele. Acolo nu există o lume de apoi propriu zisă, ci aceasta este numai un stadiu de mijloc între această viață și următoarea viață pământească, unde sunt menționate cifre de până la un milion de vieți pământești, în decursul cărora se purifică sufletul în așa măsură și prin meditație se ascute abilitatea de a decide și conștientiza în așa fel, încât la sfârșit se unifica sufletul cu Dumnezeu în < nirvana > , dar concomitent își pierde identitatea! Dintre religiile de astăzi doar creștinismul și islamul provenit de la Mahomed se împotrivesc ideii de reâncarnare, în timp ce ele susțin că, aceasta singură viață de aici este decisivă pentru eternitate. Oricum există încă în credința catolică și în altele ideea de foc al gheenei, care, totuși mai lasă multora un drum deschis spre ceruri, în schimb alții trebuie să renunțe la aceasta, precum este menționat mai sus. La sfârșitul vieții se face socoteala. Cum se procedeaza, mi-a explicat recent un preot al unui cult puternic conservativ:

În ziua judecății se va face socoteala cu toți oamenii. Inaintea lor stă Iisus pe de-o parte și pe cealaltă satana și atunci se va judeca: acesta la mine, acela la tine! El fiind în fanatismul lui, eu nici măcar nu l-am putut convinge, că pur și simplu nu este posibil ca Dumnezeu să stea lângă diavolul. Cum ar putea el, oare, să sufere aceasta! Tot așa de bine ați putea pune un bloc de gheață lângă soare! Dar aceasta a fost învațătura bisericii timp de secole și ea există, cel puțin într-ascuns și astăzi, chiar dacă sunt de-o vreme încoace mulți preoți, care și-au însușit adevărata dragoste al lui Dumnezeu. Iisus spune: „Ii veți cunoaște după roadele lor! “

Și la creștini este greu, să găsești roade comestibile și ele provin de regulă de la aceea, pentru care iadul nu este subiect de discuție, care au avut deja dintotdeauna încredere în Dumnezeu, că El este destul de mare, ca să-l salveze pe fiecare om și lasă cu drag amănuntele în seama Lui. Maica Tereza de exemplu, a cărui viață a constat în ajutor și dragoste, care nu vrea să întoarcă pe alții la credința creștină, după spusele ei și care a înmormântat mohamedani și hinduși după tradițiile credinței lor, < fiindcă Dumnezeu este peste tot > ! Sau misionarii, care în primul rând ajută la ameliorarea sărăciei, suferinței și greutății și care pot numai să dea din cap negând imaginația noastră despre un Dumnezeu, care judecă și pedepsește! Acestea sunt roadele după gustul lui Dumnezeu, în contrariu fiind multele milioane de oameni, care și-au pierdut viața în cruciade și în războaie religioase, care în < focurile sfinte > ale incvizitiei au fost binecuvântați cu semnul crucii înainte de moarte, sau obuzele, care au fost trimise cu binecuvântarea germana dincolo și care au zburat înapoi cu cea franceza, sau incașii, care i-au fost puși la picioarele Lui cu gâturile tăiate < în numele lui Dumnezeu > ca dovadă vie - sau mai bine spus moartă - a preschimbării în fapte a < buneivestiri > ? Noi creștinii ar trebui să fim foarte atenți, când dezaprobam alte religii sau dacă începem împotriva < ezotericilor > și a < gândirii moderne > o nouă incviziție! Dacă Iisus ar veni astăzi în lume, ar veni El, oare, ca creștin? Dacă da, în care din sutele de comunități creștine? Se povestește, că Iisus n-a fost ispitit numai de trei ori de diavolul, ci de patru ori. A patra ispită a constat în aceea, că diavolul i-a adus Lui în față ochilor starea creștinătății în secolul al douăzecelea, întrebându-l: < și pentru aceasta ești Tu gata să mori? > N-ar trebui să ne povesteasca Iisus mai întâi pilda Lui despre paiul din ochiul celuilalt și bârna din ochiul propriu? Nu este posibil ca El să se fi referit la aceasta, când a spus: „Dacă ochiul tău te smintește, scoate-l și aruncă-l de la tine! ” Iisus nu s-a referit cu siguranță la ispită cărnii, precum vor să ne învețe fanaticii creștini purificați! Purificare era pentru Iisus întotdeauna purificarea inimii! Și la aceasta putem ajunge în primul rând prin a recunoaște bârna din propriul ochi și prin faptul că nu ne deranjează paiul din ochiul celuilalt! Iisus ne roagă, ca să recunoaștem propriile noastre greșeli și se le îndepărtăm de la noi. Pe ceilalți, Iisus nu s-a revoltat prea tare. Fi ai diavolului i-a numit în schimb pe farisei, care aveau încontinu de contrariat ceva, de judecat și de osândit!

„Nu judecați, ca să nu fiți judecați! ” Când vom lua în sfârșit în serios cuvintele Lui, când vom înceta în sfârșit să ne ținem cu îndârjire de puținele afirmații ale lui Iisus, care ar putea fi înțelese greșit ca fiind dure, mai ales atunci, când sunt rupte din context? Ce cuvânt nemaipomenit de frumos al lui Iisus este acesta: „Nu judecați, ca să nu fiți judecați! ” Totul depinde de Dumneavoastră! Lăsați o dată pe ceilalți în pace, faceți ordine în casa voastră, măturați în față propriei uși! Și Iisus spune încă ceva: „Cu măsura, cu care măsurați, vi se va măsura! ” Și ce facem noi? Judecăm, judecăm cu păreri preconcepute, condamnăm și osândim! Controlati-vă odată gândurile! Cât de des sunteți la alții? Nu în dragoste, nu pentru a-i aduce la lumina lui Dumnezeu cu dragoste, nu, noi avem întotdeauna ceva de contrariat și de judecat!

Uneori am sentimentul, că este mult mai ușor, de a convinge un < necredincios > de viața eterna, decât un < credincios > de dragostea lui Dumnezeu! „Nu judecați. . . “, acesta este răspunsul lui Iisus la întrebările noastre despre moarte, la acelea despre ziua de apoi aici pe pământ și la frica noastră de a fi judecați. „Nu judecați. . . “, foarte simplu! Dragostea lui Dumnezeu ne va duce, totuși! Dar ea vă poate duce numai atât de departe, cât vă lăsați dus de ea! Dumnezeu nu silește pe nimeni! Așa precum vă duce apa, până când în orgoliul Dumneavoastră îi săpați apa celuilalt și de asemenea sunteți tras în jos de curent! Cine va permis să judecați, să osândiți, chiar numai  una din creaturile mele să o judecați sau chiar numai să vă gândiți în aceasta direcție? < Voi fii ai sarpelui. . . > ! Puneți-vă odată în situația lui Dumnezeu! Și pe această vacă proastă de vecină a făcut-o Dumnezeu și pe idiotul acela, care tocmai mi-a luat prioritatea, tot așa și pe Maier, cel fără de Dumnezeu, care oricum nu merge niciodată la biserică - i  se întâmpla tocmai bine, că soția lui se desparte de el. Și pe acest om intransparent, om de < gândire nouă > , despre care oricum nu știu, ce crede el de fapt. Da, în a judeca suntem noi creștinii campioni mondiali, dar Iisus vrea în afară de porunca Lui de iubire numai un singur lucru de la noi: „Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile. . . “! Învățați! Nu să omorâți, să blestemați, să bateți! Învățați și restul lăsați în seama lui Dumnezeu! Pietrele, care ni se pun în drum, când venim < dincoacea > , acestea sunt împotrivirile noastre împotriva dragostei! „Nu judecați! ” Iisus nu vrea să ne alinte! El vrea să ne deschidă ochii pentru adevăr. Când îl vom recunoaște, nu mai trebuie nimeni să ne alinte, adevărul exclude orice frică! Ce facem noi însă? Din atâta frică de Dumnezeul nostru înfricoșător pe care l-am făcut singuri noi nu avem curajul să murim! Noi am desenat un Dumnezeu, care se aseamană cu inima noastră împietrită. În loc să încercăm să ne asemănăm lui Dumnezeu, am încercat să-l facem pe Dumnezeu asemenea nouă! Însă de aceasta avem de ce să ne temem! Și din cauza a atâta frică, ca nu cumva să facem ceva greșit, ne purtăm exact așa ca acel om sărac din pilda, care și-a îngropat talantul, fiindcă el știa: „. . . că tu ești un domn sever! ” Bineânțeles că Dumnezeu este sever! Adevărata dragoste n-are nimic de-a face cu drăgălășenii și educația autoritară nu este o invenție al lui Dumnezeu! Dragostea lui Dumnezeu vrea - și ne va - educa la, ceea ce Dumnezeu a amenajat în noi de la < începutul vremurilor > ! Nimeni n-a fost înnascut în acest țel! Noi avem un drum de mers, trebuie să învățăm și să ne dezvoltăm! Să ascundem talente în pământ este unul dintre < păcatele de moarte > pe acest drum- tot așa ca invidia și a judeca! A face greșeli nu este numai permis, ci dimpotriva este și necesar: < din greșeli se deșteaptă omul > , nu este numai o înțelepciune omenească. Și Dumnezeu ne permite greșeli, atât de multe câte noi vrem. El o pune în mâinile noastre în sensul cel mai strict al cuvântului: „Cu măsura, cu care măsurați pe alții, vi se va măsura și vouă! ” Așadar, să-i lăsăm, totuși și pe ceilalati să-și facă și ei greșelile lor, cu atât mai mult cu cât le îngăduim lor, cu atât mai mult și Dumnezeu va trece cu vederea greșelile noastre! Mai frumos doar nici nu se mai poate! Însă ce facem noi? În vederea noastră îngustă facem această viață decisivă pentru eternitate și nu ne mai îngăduim greșeli nouă înșine! Noi ținem porunci,  nu ne uitam nici în stânga și nici în dreapta, nu avem nici un gând eretic, nu ne lăsăm convinși de nimeni și nimic. Ca și la gluma aceea militareasca: < cine lucrează mult, face multe greșeli, cine lucrează puțin, face puține greșeli, cine nu lucrează deloc, nu face nici o greșeala și cine nu face greșeli, acela va fi promovat! > Nu cumva să facem greșeli! Acel singur talent pe care ni l-a dat Dumnezeu, să-l îngropam adânc, pentru ca nimeni să nu-l poata fura! Cam cât de prost îl consideram pe Dumnezeu de fapt? Dacă Iisus vrea, ca noi să ne arătăm talentele, ca noi să le punem în slujba Lui, atunci El  știe, că noi trebuie să facem greșeli siliți de împrejurări și așa El ne dă timp pentru a recompensa pierderile. Nu numai în viața aceasta, ci de-alungul întregii eternități! Eu am dovedit pe larg în cartea mea „. . . nici vorba de iad“, că există bineânțeles un iad (=voința liberă de a fi despărțit de Dumnezeu din încapatânăre și inițiativă proprie), dar nimeni nu trebuie să rămână acolo pentru totdeauna! La cea mai mică îndreptare, la cea mai mică voință spre bine, se interdeschide deja ușa! Ce se petrece apoi, cum arată calea încontinuare, aceasta este pentru mine întru totul nesemnificativ, Dumnezeu va avea întotdeauna mai multe posibilități la îndemână, decât noi ne-am putea închipui vreodată, mulțumită lui Dumnezeu! Cu siguranță nu se va desfășura eternitatea într-un spațiu lipsit de aer! Dumnezeu doar n-a făcut stelele și lumile nenumărate, pentru că ele să ne înfrumusețeze cerul noaptea! Dumnezeu nu face nimic lipsit de sens, chiar dacă la El sunt lucruri frumoase cu prisosință, o scurgere a dragostei și fericirii Lui, pe care nici nu putem să ne-o imaginăm. Toate stelele și lumile pe care El le-a făcut, sunt pline de viață! Oare, câte lumi spirituale există, câte lucruri, pe care noi nu le putem vedea astăzi. Noi trebuie să încercăm o dată, să ne facem o imagine a dimensiunii creației lui Dumnezeu. 5 miliarde de oameni trăiesc astăzi pe pământ - neânchipuit de mulți? Deci, numai sistemul nostru stelar, calea lacteei, conține peste 100 de miliarde de stele. Astăzi sunt cunoscute mai multe sute de miliarde de asemenea sisteme stelare și aceasta este numai o mică parte a universului! Vă puteți imagina aceasta? Și noi credem, că suntem aproape Dumnezeu, numai pentru că am inventat aspiratorul, mașina și computerul! Omul nu este, însă, singura creație a lui Dumnezeu, el este doar o parte a acesteia. Și totul se îndreapta spre un țel, pe care eu nu-l pot formula, eu știu numai, că va fi ceva foarte măreț și eu mă bucur de aceasta. Eu cred, că toate sistemele, care s-au împolmolit, se înșală în privință eternității, respectiv - și aceasta este foarte important - își însușesc o parte din adevăr! Dar tocmai numai o parte!

Și dacă mulți vor arunca cu pietre în mine: Eu și așa n-am înțeles niciodată, de ce bisericile susțin atât de vehement, că la sfârșitul acestei vieți se va lua decizia, ce se întâmplă cu sufletul pentru totdeauna și că bisericile se împotrivesc oricarei forme de < lungire a vieții > , fiind vorba ori de reâncarnare, ori de trăirea mai departe a unei vieți < normale dincolo > ! Acest punct de vedere nu se justifica cu nimic și este în contraridictie cu orice minte omenească lucidă, face ca Dumnezeu să fie neconvingător și n-are nici un sens, decât unul: Garantul pentru puterea lor s-ar zgudui, fiindcă dintr-o dată n-ar mai fi frica! Dar acolo de unde dispare frica, acolo se poate largi dragostea, așa de simplu ar fi aceasta!

Eu nu îmi fac gânduri mari despre detalii, acelea nu sunt importante pentru mine! Eu știu, că întreaga eternitate stă la dispoziția dezvoltarii mele, eu știu, că < viața eternă > înseamnă creștere continuă, eu știu, că nu există blestem pentru totdeauna, că fiecare va primi întotdeauna posibilitatea, să se reântoarcă la Dumnezeu. Aceasta este îndeajuns pentru mine. Eu nu trebuie să știu, unde se petrece viața aceasta în detaliu. Acolo, unde Dumnezeu crede de cuviință, voi fi gata pentru aceasta viața!

Cearta, dacă este reâncarnare sau nu, cât de des, după cât timp și mai știu eu ce altceva, aceasta este o cearta despre barba împăratului. În realitate nu este vorba de reâncarnare! În realitate totul se învârte în jurul blestemului a sufletului pentru totdeauna și bisericile se tem de pierderea puterii în totalitate - dacă acest dig va fi spart o dată. Cine vrea să se țină de aceasta idee - pe acela nu-l pot împiedica. Dar acela își va face în sine mai departe Dumnezeul sau și va trebui să întoarcă pe dos sensurile din biblie până ce nu se mai poate recunoaște esența ei, Iisus - împreună cu scrierile noului testament  - nu redau un asemenea Dumnezeu!

De ce să nu existe reâncarnarea? Eternitatea va fi peste tot și peste tot vor exista posibilități, pentru a învăța și a ajunge mai departe. De ce nu de mai multe ori pe pământ? Că sunt și în acest domeniu multe lucruri, care sunt exagerate, puțin credibile sau pur și simplu greșite? Dacă aș respinge totul, unde ceva nu este adevărat sau unde se face abuz, atunci n-ar mai fi nimic, ce aș putea accepta!

„Acela dintre voi, care este fără de păcat, să arunce primul cu piatră! ” Singurul, care și-ar fi putu permite acea piatră, El nu a aruncat-o și niciodată nu o va face! Și noi? Iisus ar vrea cu multă plăcere să îndrepte energia noastră spre altceva: „Cercetați totul și luați ce-i bun! ” Se pare, că suntem atât de obișnuiți în aruncarea pietrei, că nici nu mai ajungem să cercetam. Dar de ce nu? Iisus doar nu spune, respingeți tot, ca să fiți în siguranță! Nu! „Cercetați totul. . . “! În toate este ceva bun! Numai că, pentru aceasta este nevoie de înzestrarea cu calitatea diferențierii. Oare, se primește aceasta prin a arunca pietre? Dacă nu, atunci putem să încercăm odată și cu meditație, să ne cufundăm în liniște într-o problemă sau o întrebare și să-l rugăm pe Dumnezeu, să ne dea răspunsul potrivit! Funcționează! Cu siguranță mai bine decât a arunca pietre!

Fapt este, că în timpul lui Iisus credința în reâncarnare era larg răspândită. Însă, ori voia Iisus să prevină asemenea mărturisiri, cum înfloresc astăzi în multe locuri (eu însumi cunosc 3 oameni, care cred, că au fost faraonul egiptean Tut- ench- Amun), ori aceasta era atât de bineânțeles, ca să nu trebuiască să se vorbească despre ea, ori - nu este necesar să ne adâncim mai mult, fiindcă ea este o posibilitate ce-i drept, dar tocmai una dintre multele posibilități! Biblia conține, totuși mărturii clare despre reâncarnare, de exemplu când este întrebat, dacă El este Elia renăscut, sau atunci când îl întreabă ucenicii Lui în legatură cu orbul din naștere, cine a păcătuit, el sau părinții lui! „Multe mai am a vă spune, dar acum nu le puteți înțelege! ” Se pare, că încă nu înțelegem! Și nici nu se poate ignora pur și simplu, că sunt mulți oameni, care pot vedea și simți lucruri și poartă în ei amintiri, de care mulți nu știu! Să clasificăm totul, ca fiind o nebunie a minții sau chiar diavolesc, tot ce nu poartă ștampia bisericii, este destul de simplu. Dar să analizăm serios, este mult mai greu!

Dar nu aceasta este important! Nici reâncarnarea, nici altceva! Important este: Noi trăim! Veșnic! Și viața constă în aceea, ca să ne dezvoltăm tot mai mult spre Dumnezeu! Unde facem noi aceasta, ar trebui să fie de fapt cu totul nesemnificativ, dacă din nou aici pe pământ, sau pe alte planete, pe alte lumi, lumi spirituale. . . , cum aș putea eu să cuprind  sau să descriu tot, ce a făcut Dumnezeu în nemărginită Sa mărire. Eu pot să spun tot mereu, mie îmi este îndeajuns să știu: Eu trăiesc, veșnic, Dumnezeu mă iubește, veșnic și indiferent ce s-ar întâmpla, indiferent ce aș face, indiferent câte greșeli aș face, cât de îngust sau orbit aș fi la minte, eu niciodată nu pot să-l fac, ca El să nu mă mai iubeasca! Și eu știu, că ce face El, este potrivit, este bun, este cel mai optim lucru pentru mine, El ține întotdeauna locuința potrivită pentru mine. Bineânțeles!

„În casa Tatălui meu multe lăcașe sunt! “

Iisus doar nu a vrut să spună, că El ține pentru fiecare o camera liberă acesta doar este lucru bineânțeles! În afară de acest lucru are cuvântul, pe care Iisus îl folosește aici, semnificația: < multe diferite > ! El îi va da fiecăruia un < lăcaș >, care este < potrivit > pentru el.  El este < judecătorul > ! Să-l lăsăm o dată s-o facă < potrivit > . Nouă nu ne va reuși niciodată mulțumită lui Dumnezeu, să-i impunem reguli lui Dumnezeu! Eu sunt sigur, că pământul este ceva deosebit, că cunoașterea lui Dumnezeu nu se primește niciunde atât de ușor ca aici, atât de paradox ar suna, fiindcă pământul este totuși cea mai îndepărtată creație de El. Poate exact din cauza aceasta! Eu cred, că pe pământ este posibil, să facem un pas foarte, foarte mare și Iisus, care s-a legat prin viața Lui atât de mult de pământ, va putea face foarte multe pentru noi! Termenul < milostivire > este una din cele mai mari mistere ale creștinismului și nu se contrazice cu dreptatea în nici un fel. Fiindcă Iisus a plătit pentru aceia, care se încred în El. Iisus, care este un mare profet chiar și pentru religiile orientale, este stapânitorul universului nostru și este văzut astfel și de multe < secte > și fracțiuni pe care astăzi mulți le numesc < New Age > (epoca nouă). Că ele fac multe greșeli? Să facă! Acesta este dreptul lor! O lume în schimbare face întotdeauna greșeli și înainte ca pendula, când îi este dat drumul, se penduleaza pe < normal > , ea se mișcă obligatoriu mai întâi spre partea opusă! Că mișună acolo multe neadevăruri, ba chiar lucruri diavolești? Să enumăr odată faptele diabolice ale creștinismului?

Ezoterica înseamnă de fapt interiorul, sâmburele unui lucru și îi caracterizează - în fiecare religie - pe aceia, care se ostenesc pentru adevăratul fel de a fi. Pe cine îl mai surprinde faptul că misticii, fiind ezorerici creștini n-au fost niciodată pe placul < autorităților bisericești > . Este aici de mirare, că în timpurile, în care era mai multă libertate, mulți oameni, care nu se mai puteau indentifica cu imaginea dumnezeiască spălăcită a creștinilor, își căutau mântuirea în afară bisericilor? Nici Iisus nu se putea indentifica cu imaginea răstalmăcită a fariseilor. El a rămas iudeu ce-i drept, dar citiți o dată în biblie, ce au spus și au gândit fariseii despre acest Iisus de < epocă nouă > !

Poate că noi, creștinii, n-am propovăduit corect evanghelia lui Iisus? Poate că, totuși nu a fost o < bunăvestire > ? Poate că < ezotericii > au privit numai la roadele creștinatății și n-au vrut să-și strice stomacul cu ele? Poate că ei , < ezotericii > , n-au găsit la creștini dragostea pe care au căutat-o? Poate că ar trebui să ne gândim, dacă, totuși n-am putea fi noi devina, că mulți își caută mântuirea în secte dubioase și grupări și din cauza lipsei lor de experiență ei cad în împrejurări, care nu mai pot fi acceptate! Judecăm, condamnăm, mustrăm, blestemăm - dar altceva nu ne mai vine în minte? Poate că stă în mâinile noastre, să < răspândim miros > odată? Încă o vorbă de-a lui Ghandi ne-a fost de altfel redată: „Eu aș dori cu multă plăcere să devin creștin, dar numai dacă n-ar fi creștinii! “

Când vom înceta să judecăm și să avem dreptate cu orice preț, atunci vom putea probabil să privim cu ochii dragostei  multe lucruri altfel! Și chiar acum, încă în timpul corecturii manuscriptului citesc raportul despre încheierea sinodului african a Vaticanului! Și eu de-abia pot să cred:

Cultul strămoșilor și rugăciunea tradițională împotriva duhurilor rele se accepta de către Roma! O revoluție! Dar ce urmează este și mai frumos: „Religiile tradiționale” sunt numite „parteneri vrednici și importanți“, a căror adepți „merită respectul“. Nu mai este voie ca ei să fie „condamnați, ca fiind fetisistici” sau să fie „blestemați, ca fiind slujbe idolești și păgâne“! Aceasta este într-adevăr o revoluție și un pas imens în direcția dragoste și pace. Cine cunoaște cultul african al strămoșilor, acela știe, cât de greu a fost acest pas înainte și cât de importantă va fi semnificația lui în viitor! Este înfricoșător numai faptul că iarăși vor fi mulți, care îl vor dori la dracu pe Papa și aceasta în sensul cel mai strict al cuvântului. Asemenea ca reprezentantul unei mișcări evanghelice destul de importante, care l-a numit pe Papa anticrist (fiu al diavolului) deja cu ani în urma, fiindcă el a chemat în Assisi toate religiile împreună pentru rugăciunea de pace și s-a și rugat împreună cu ele. Este, așa a spus mai departe acest profesor de teologie, un < păcat mare > dacă creștinii se roagă împreună cu alte religii! Se poate simți ura, care se află la asemenea oameni ca spuma la gură. Oamenii sunt aceia, care întunecă lumea, care fac pacea imposibilă, care calcă în picioare dragostea și care tocmai atunci sunt atât de periculoși, când trag de partea lor mulți oameni prin discursurile lor. Fiindcă înzestrarea de a entuaziasma oamenii nu este numai a lui Dumnezeu, cu ea a început deja diavolul lucrul său distrugător. Îmi este întotdeauna deosebit de greu, să nu judec asemenea oameni, să nu-i condamn în gândurile mele. Este posibil numai atunci, când nu-i izolăm, ci atunci când îi vedem ca fiind o parte a întregului plan de creație.

O pendulă, căreia i se dă drumul o dată, trece peste linia zero, pentru ca apoi să se avânte imediat în cealaltă parte și de multe ori ea revine înapoi la starea ei inițială, dar întotdeauna numai pentru a se mișcă iarăși spre cealaltă parte. Un observator, care stă exact în mijloc, nu poate să înțeleagă. De fiecare dată, tocmai când el vrea să strige ura, se mișcă pendula iarăși spre extremă. Un observator, care se afla în afară, un observator, care privește în toată întregimea timpului, acela vede mișcările complet normale, el vede și cum mișcările în afară devin tot mai mici și el va putea odată să trăiască și oprirea pendulei. Mișcările în extremă, ele trebuie să fie, ele aparțin de viața noastră și eu sunt sigur, că nouă ni se dă voie să parcurgem o școală neprețuită  în acest câmp al extremei și că, cine ajunge aici la mijlocul auriu, la dragoste, are în spate o înșcolare, care îi dă voie să aspire la lucruri mari. Și poate putem învața, să nu condamnăm extremele, ci să le clasificăm, ca fiind ceea ce ele sunt, adică indicatoare, care ne semnalizează întreaga sferă și care ne arată mijlocul prin lupta cu ele.

De altfel: africanii < necivilizați > cu < cultele lor păgâne > n-au frica de a muri! Mulți sărbătoresc moartea unui membru a tribului ca o petrecere de bucurie, nu ca un praznic al morții, ci ca ceea ce ea este cu adevărat: o petrecere a vieții, o petrecere a intrării în cealaltă lume! Există într-adevăr și duhuri rele și mai știu eu ce altceva, dar un iad, precum îl înțelegem noi nu apare acolo! Și noi < oamenii domni > civilizați și învățați, noi suntem campioni mondiali în a ne fi frică! Cu totul de neânvins! Și aceasta cu < Dumnezeul nostru drag > ! Poate că putem învăța de la africani ceva! Cel puțin a-i accepta este deja nemaipomenit! Și eu o spun iarăși: și dacă fundamentaliștii creștini clasifică Roma ca fiind un fief al < New Age > , nu face nimic! Un asemenea pas este prețuit în aur, fiindcă el ajută la trăirea împreună a popoarelor și a culturilor, el este materia, din care constă pacea! Și toți acei < farisei > , care poarta supărare Romei din aceasta cauză, să-și readucă în memorie cuvintele lui Iisus: „Vai vouă cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că voi curățiți partea din afară a paharului și a blidului, iar înăuntru sunt pline de rapire și de lăcomie. ” Și atunci când un învățător de lege i-a spus: „Învățatorule, acestea zicând, ne mustri și pe noi“, El i-a răspuns: „Vai și vouă învățătorilor de lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu atingeți sarcinile nici cel puțin cu un deget. Voi ați luat cheia cunoștiinței. Dar voi înșivă n-ați intrat și pe aceea, care au vrut să intre, i-ați oprit. ” Să ducem, deci, sarcinile noastre și să-i lăsăm pe ceilalți să și le ducă pe ale lor, sau mai bine zis, noi să-i ajutăm, ca ei să-și ducă sărcinile lor mai ușor. Ținând cont de faptul, că Iisus s-a rugat chiar și pentru dușmanii Lui! Și noi?

Un mare pas, recunoașterea religiozității africane! Dar încă mulți asemenea pași mai trebuie să urmeze. Nu numai în afară, ci și înăuntru trebuie să înceteze excluderea și condamnarea, să se rupă bariere și ziduri și duritate și dogme trebuie înlocuite cu dragoste și înțelegere - chiar dacă câte un < apărător al adevărului > se împotrivește cu mâinile și cu picioarele. Să avem răbdare. Ceea ce astăzi pare imposibil, mâine este lucru obișnuit, așa a fost deja dintotdeauna!

Însă să ne gândim la faptul, cum trăim noi, fiindcă astfel vom și muri și duritatea din viața noastră face adesea și moartea să fie dură!

Sunt atât de mulți, care pașesc pe drumul dragostei! De ce să nu mergem împreună? Chiar dacă punctul de vedere asupra unor lucruri este diferit, nu putem să mergem atunci, totuși ca prieteni împreună? Chiar dacă cineva are partial o altă închipuire despre Dumnezeu - trebuie, oare, ca prietenii să aibă același păreri întotdeauna și în toate privințele? Dacă, de exemplu, cineva nu-l vede pe Iisus ca fiind identic cu Dumnezeu, este atât de rău lucrul acesta? În cele din urma Iisus nu s-a numit pe sine niciodată Dumnezeu, întotdeauna numai ca fiu a lui Dumnezeu și în tot ce El făcea și spunea, îl punea pe Dumnezeu înainte, mărturisind că < a auzit de la Tatăl > ! În orice caz Iisus se află atât de sus peste noi, că discutia noastră este asemenea cu o ceartă a două furnici despre  vârful bisericii care este rortund sau pătrat! Cearta dacă Iisus este Dumnezeu sau < numai > fiu a lui Dumnezeu, a ajutat zeci de mii de oameni la numai 300 de ani după moartea lui Iisus să părăsească mai repede aceasta < vale a plângerii > , cum este numit pământul în cântecele creștine. Că am făcut în primul rând aceasta planetă o < vale a plângerii >  și că creștinii își au și ei contributia lor la aceasta, nu stă scris acolo. La fiecare pas ne întâmpină această suferință în creștinism! Iisus, omul suferinței! Cel puțin în creștinismul occidental, majoritatea picturilor care îl au ca temă pe Iisus, îl arată pe acesta ca fiind o grămăduță suferinda, înfrântă și muncită. Noi ne lăsăm prea ușor mințiți! Este frica noastră într-adevăr așa de mare, că nu suntem în stare să ne gândim mai profund la Dumnezeu? Noi nu știm prea multe despre Iisus din timpul de dinaintea începerii propovăduirii Lui. Însă trebuie să fi fost numai vremuri fericite. Mama Lui, fiind una din cele mai înalte ființe, care au trăit vreodată pe pământul nostru, i-a fost o mamă nemaipomenit de bună. Și Iosif nu i-a fost cu siguranță un tata rău. Noi trebuie să plecăm, fără dubii, de la supoziția, că Iisus a trăit o copilarie și adolescență fericită. Fiind stăpânul universului nostru, Iisus stă oricum prea sus, pentru că El să alunece ca om în împrejurări ale nemulțumirii. Și în timpul vieții Lui publice, se pare că i-a mers destul de bine lui Iisus. Cum ar fi putut El altfel să aducă masele la entuziasm? Nu prin minunile Lui, ele nici n-au fost făcute pentru legitimitatea Sa, precum însuși Iisus a spus-o, totuși un spirit ca Iisus nici n-ar fi putut face altcumva, decât să alunge atâta suferință, cât îi este Lui posibil. Acest lucru este adesea înțeles greșit și dumnezeirea este atârnată de dovada minunilor! Iisus n-a vrut niciodată să se dovedească și cine nu-l simte în inima lui, aceluia nici nu-i face pe plac prin minuni! Nu, nu minunile au fost acelea, ci aura din jurul Lui, care a entuziasmat masele și l-au dovedit pe El. Va-ți lasă entuziasmați de un om de treizeci de ani, rupt și suferind, de < un om cu dureri > ? Niciodată! Iisus trebuie să asculte chiar reproșurile fariseiilor, că El ar fi < un mâncător și un băutor > și că ar cutreiera ținutul împreună cu păcătoși și desfrânate.

Iisus tocmai vrea să ne elibereze de suferință! Intregul Lui mesaj se axează pe faptul de a ne face fericiți, nu dincolo, ci deja aici, < cerul este deja aici > !

Și atunci El a suferit timp de două zile, a suferit din greu, tot așa de greu ca alte multe mii de oameni pe care romanii i-au răstignit pe cruce și precum multe milioane astăzi, care trebuie să îndure chinuri neimaginabile! Marea izbândă a lui Iisus n-a fost moartea Lui, ci viața Lui! Eu nu știu dacă noi putem măsura, ce înseamnă dacă domnul lumii își părăsește mărirea Lui și se leagă de pământ și de noi oamenii. Luați o dată acest gând și meditați în liniște asupra lui. Este o renunțare, cum noi probabil de-abia o putem înțelege. Iisus a plătit pentru noi un preț nespus de mare și prin legătura Lui cu noi, El încă îl mai plătește și astăzi și împreună cu El mulți alții, precum maica Maria, pentru a numi numai una, care lasă deoparte mărirea, pentru a coborâ în sferele noastre și îi poate trage pe toți, care se prind de mâna lor, departe, departe în sus, în lumina! Da, Iisus a plătit pentru noi! Cu sângele Lui! Cu viața Lui! Și eu sunt sigur, că coborârea Lui pe care a făcut-o de bună voie de la viața Lui împărătească spre sferele noastre întunecate și pe care încă o mai face, coborârea aceasta este garantul pentru înălțarea noastră! Dar ce înseamnă pentru El, pentru lumina Lui, pentru puritatea sufletului Lui, să coboare în întunericul nostru și în lumea noastră îngustă, nici măcar nu îndraznesc să-mi  închipui aceasta! Eu știu numai un lucru: Fiecare dintre noi, care este înălțat în sus prin mâna Lui, îi va sta cu drag la dispoziție, pentru a ajuta ca duhuri slujitoare, ca îngeri păzitori și conducători la înălțarea tuturor fraților și surorilor, care încă rătăcesc. Dacă din nou aici pe pământ, pe alte planete, în alte lumi și eu știu ce alte posibilități mai sunt, fiecare va fi acolo, unde este potrivit pentru el!


Da și acum ce este omul?
Nici o religie, nici creștină nici orientală, nici veche nici noua, nu poate da un răspuns concludent la această întrebare! Multe nici măcar nu încearcă! Se pare că această întrebare ne depășește. Și chiar că aceasta ar fi una din cele mai adânci secrete ale creației lui Dumnezeu. Răspunsul cel mai des întâlnit, că omul ar fi servitorul lui Dumnezeu, poate chiar făcut pentru înviorarea Lui, tămâierea de sine, pierderea timpului, se elimină. Dumnezeu n-are nevoie nici de temple, nici de jertfe pentru arderea de tot și nici de alte jertfe. Deja în vechiul testament se poate simți în multe pasaje < mânia sfânăa > , care îl cuprinde pe Dumnezeu din cauza nesupunerii noastre: „Dragoste vreau, nu jertfe tăiate, cunoaștere de Dumnezeu în loc de jertfe aduse ardere tot! ” Cine poate să spună că Dumnezeu are atât de puțină siguranță de sine, că trebuie să se lase mângâiat de noi? Pentru cântarea de aliluia i-ar fi fost îngerii îndeajuns, nu este necesar ca să accepte atâta suferință în decurs de ani nenumărați. Să cânți aliluia nu necesită neapărat o voință liberă.

S-ar putea să fi fost pământul o greșeala? Ar fi vrut Dumnezeu de fapt o alta creație? Este creația numai rezultatul plictisirii Lui? A vrut El să facă numai îngeri, pentru a putea sta de vorba cu ei? Pentru a avea pe cineva, care preschimbă în realitate planurile Sale? Pentru a fi iubit? Pentru a avea pe cineva, în care El să se poata recunoaște, în care El poate oglindi iubirea Lui?

Jakob Lorber îi spune lui Dumnezeu în scrierile sale, că dacă el a făcut vreodată o greșeală, atunci aceea este, că la înzestrat pe lucifer cu o putere așa de mare! Să nu fi fost la început în planul lui Dumnezeu ca lucifer să aibă o voință liberă, fără care el doar n-ar fi putut să cadă niciodată în disgrația lui Dumnezeu? Și fără care nici oamenii nu s-ar fi putut împotrivi niciodată lui Dumnezeu?

Probabil! Și totuși eu nu vreau să cred că Dumnezeu a făcut o greșeală, eu vreau pur și simplu să cred, că El a știut, ce face, că El și-a făcut conștient creația, așa cum este ea acum! Că El a dat o voință liberă atât lui lucifer cât și nouă și prin aceasta a putut prevedea consecințele deja de la început și le-a acceptat în mod conștient!

Dar dacă un Dumnezeu iubitor acceptă în mod conștient suferința noastră, poate există doar un singur motiv: trebuie să fie nemărginit de important pentru El și scopul trebuie să fie nemaipomenit, chiar dacă astăzi nici măcar nu sunt în stare să îmi închipui acest scop! Mie îmi place acest gând și aș vrea să-l continui puțin mai departe! Lucifer a fost primul! Nu degeaba se numește lucifer: purtator de lumina, care a dus în afară lumina lui Dumnezeu, care i-a fost Lui înger de creație. El a vrut să fie ca Dumnezeu. De ce a vrut să fie el ca Dumnezeu? Cine a pus în el acest gând? Cum s-a născut în el invidia?

Dumnezeu l-a făcut pe el! Chiar dacă mulți nu vor să audă aceasta: Dumnezeu l-a făcut pe el! Așa cum este el! Cu posibilitatea de a dezvolta mândrie, invidie, ură, cu posibilitatea de a face răul! Gândiți-vă o dată la acest gând, luați-l cu Dumneavoastră în meditație! Dumnezeu l-a făcut pe lucifer (și pe noi), el este creația Lui și dacă vreți, aceasta este vina Lui! Dacă un inginer construiește o mașină, el este responsabil pentru ea, chiar daca, ea nu funcționează, așa cum el a vrut de fapt! Și dacă lucifer își întoarce față spre rău, atunci Dumnezeu a trebuit să pună mai de dinainte aceasta posibilitate în el! Inainte de lucifer n-a fost nimic, decât numai Dumnezeu! Dar atunci de unde vine răul? De la Dumnezeu?

Religiile răsăritene răspund cu da! Lor le este străin Dumnezeul nostru creștin și iubitor. Pentru ei conține Dumnezeu deja tot binele și răul și El ne este numai în așa măsură avantajos, dacă binele este la El pe primul plan. Este cu siguranță o explicație cu sens! Numai că inima mea se împotrivește acesteia! Eu pot să-l simt pe Dumnezeu numai ca fiind dragoste, dragoste  nemărginită, curată, pentru mine neimaginabilă și necuprinzatoare dragoste și nu apare niciodată nici măcar o umbră sau o urmă a răului!

Și dacă ar fi acum așa, că Dumnezeu este într-adevăr numai dragoste curată și desavârșită, dar noi, creația Lui, putem să ne întindem pe toată suprafața de la bine la rău, până la sfârșitul cel mai dinafară al tuturor posibilităților, până la lepădarea totală de El, spre contrariul total a lui Dumnezeu. Să putem spune o dată: Da Tată, noi am văzut toate posibilitățile, multe lucruri am trăit și am încercat noi înșine, am pătruns până în cele mai adânci adâncuri ale universului, până în cea mai întunecată noapte! Noi am trăit ură și invidie, dispreț, egoism și trufie. Noi am încercat să trăim în sisteme, care funcționează prin frică și asuprire, prin pedeapsă, schingiuire și fără deptul de spune ceva, dar am încercat să trăim și în sisteme, care lucrează prin libertate, suveranitate și egalitate. Am suferit câteodată mai multă și câteodată mai puțină durere, dar încontinu ne-a însoțit un lucru: Durerea și dorul și o foame pentru viață, o viață îndeplinită și adevărată. Și acum, după ce am văzut totul, știm, că există numai o singură posibilitate, să liniștim acest dor: Viața întru Tine și întru dragostea Ta și niciodată nu mai vrem să părăsim aceasta dragoste!

N-ar putea să fie, oare, astfel, ca toate acestea să facă parte din planul de creație a lui Dumnezeu și că Lui, atunci când toți < fiii pierduți > se vor întoarce la El, îi vor sta la dispozițieun număr mare de ființe pe care se poate baza întru totul și care sunt încercate de mii de ori. Un mare număr de ființe, despre care El poate într-adevăr să spună: < Dumnezei sunteți > , < ați devenit ca noi > .

Ce are de gând să facă Dumnezeu? Care sunt planurile Lui? Nu-i sunt îndeajuns îngerii, care îndeplinesc întotdeauna dorința Lui? Are El într-adevăr nevoie de cineva, care să stea în față Lui și care să aibă același drepturi ca și El?

O dovadă pentru aceasta ar fi faptul, că El ne-a înzestrat cu o voință liberă! În mod interesant este și biblia de aceeași părere. Atunci când în povestirea paradisului omul a mâncat din pomul < cunoașterii binelui și a răului > , a spus Dumnezeu, care doar l-a făcut pe om după < chipul și asemănarea lui Dumnezeu > : „Iată Adam s-a făcut ca unul dintre Noi, cunoscând binele și răul. ” Această < cunoaștere > a binelui și a răului, aceasta este voința liberă! Numai dacă sunt în stare, să fac o diferență între bine și rău, atunci am și posibilitatea, să fac răul și de-abia atunci pot vorbi de o voință liberă. Inainte de a mânca primul om din < pomul cunoștiinței > , el trăia în paradis asemenea îngerilor. Fără această < cunoaștere a binelui și a răului > ar fi trăit omul veșnic în bucuriile paradisului, pentru fericirea lui și a lui Dumnezeu, dar tocmai fără o voință liberă.

„Fiindcă Dumnezeu l-a făcut pe om pentru veșnicie și după chipul și asemănarea Lui l-a făcut. Dar prin invidia diavolului a venit moartea în lume și pe aceasta trebuie s-o guste toți, care fac parte din ea. ” < Cartea înțelepciunii > se referă la moartea trupească. < Invidia diavolului > ne-a adus viața pământească, trupul nostru material, materia ca < soba de foc > , în care se poate iarăși curăța sufletul nostru. Chiar și un diavol poate cel mult să facă necurata creația lui Dumnezeu, niciodată să o distruga! Eternitatea omului rămâne! De ce a plantat Dumnezeu < pomul cunoștiinței > și l-a dus pe om în ispită într-un mod conștient? Respectiv i-a dat voie lui lucifer să-l traga pe om de partea lui, prin aceea că l-a fericit cu rodul din < pomul cunoașterii > , deci cu voință liberă? La < căderea îngerului > ar fi tras lucifer împreună cu el o șeptime din ingerii cerului. Avem noi oamenii ceva de-a face cu căderea îngerului? Noi suntem aceea , care am căzut împreună cu el? Părerea lui Moise din geneză este aceasta:

„Fiii lui Dumnezeu, vazând că fiicele oamenilor sunt frumoase și -au ales dintre ele soții, care pe cine a voit“ și mai departe „. . . de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor și acestea începuseră a le naște fii. ” Nu este, oare, viața noastră aici o parte a drumului de întoarcere la Dumnezeu? Nu sunt, oare, toate acestea o parte a planului de creație a lui Dumnezeu? În cartea profetică a lui Isus Sirah se pot găsi gânduri asemănătoare: „Lumina lui dar și întunericul lui le împărtășește oamenilor! ” Dumnezeu nu posedă întuneric! El poate numai să ne fi lăsat foarte conștient alegerea pentru El (lumina) sau împotriva Lui (întunericul) și mai departe: „Cu înțelepciune i-a invățat să cunoască binele și răul! “

Deci nici o vorbă despre mere furate? Atunci a fost aceasta, voința lui Dumnezeu, o parte a planului de creație al Sau? Eu cred că da!

Cum se poate imagina mai bine o reânalțare, altfel decât printr-o viață, ca a noastră, o viață, care parcurge atâta timp drumuri întunecate pe pământ sau altundeva, până când dragostea lui Dumnezeu se arată iarăși în noi și se consolidează în așa măsură, ca Dumnezeu să poata fi sigur, că vom rămâne veșnic la El din propria noastră voință? < Inălțarea > se va face după niște legi foarte simple. Starea noastră spirituală, < maturizarea > noastră, aceasta este oscilația noastră (reguli de bază la acest subiect găsiți în cartea noastră de meditație)! Deja aici pe pământ o pot simți mulți oameni și pot să-și facă o < imagine > despre cum ar fi să fie un alt om. Dincolo, unde oscilația noastră nu este acoperită de nimic, de nici un trup material, de nici o îmbrăcăminte, de nimic, acolo este oscilația noastră, nivelul nostru de maturitate în dragoste vizibil pentru toată lumea! Noi pășim mai bine spus < goi > prin împrejurime. Gânduri, care sunt deja acum simțibile și < vizibile > pentru mulți, nu pot fi de nimeni ascunse! Și toți se < judecă > automatic pe ei înșiși! Ei ajung în sfera < potrivită > ! Nu se poate altcumva! Nimeni nu poate trece fraudulos în < cer > , în care el nu-și are locul! Acela s-ar simți ca cineva, care și-a turnat pe costum o sticla de chetsup în mijlocul unei societăți alese! Atunci rămâne numai o dorință: să caute depărtarea așa de repede pe cât posibil și fără să atraga atenția asupra lui. De altfel totul devine mai luminos cu cât mai mult vă apropiați de adevărata lumină! Este logic! Dar pentru aceasta aveți nevoie și de ochii corespunzători. Apropiați-vă de soare cu ochii Dumneavoastră și veți orbi - așa de simplu este aceasta! Da, este într-adevăr simplu. Dumnezeu este mult mai simplu, decât noi ne-am gândi! Totul este logic, bineânțeles și funcționează!

Omul ar putea fi o creație ieșită de la Dumnezeu, pentru a face anumite experiențe. Poate experiența, că numai dragostea cuprinde toată fericirea în sine, ca o părăsire a iubirii înseamnă numai durere! Poate experiența, că este posibil să găsești drumul înapoi la dragoste prin durere! Jakob Lober este de părere că, de când Iisus a devenit om, trebuie ca fiecare înger să devina o dată om, precum  Iisus, înainte ca el să preia o sarcină mai înaltă în contextul planului de creație a lui Dumnezeu. De ce nu? O viață pământească cu multele piedici ale sale este cu siguranță o școală nemaipomenită!

Dar poate să fie și așa, că o viață pământească zidește legături, care sunt importante pentru lumea spirituală și care pentru un înger sunt baza, pentru a ne putea ajuta pe noi aici într-o oarecare formă și pentru a putea lua parte la marele război spiritual!

Credeți că Dumnezeu a creat vreodată ceva mort? El, Dumnezeul < plin de viață > ? Dar, oare, cum? Când nu este nimic în afară de El? De unde să ia El, oare, materialul pentru lucrul acel mort? Nu! Toate sunt substanța Lui și sunt pline de viață! Fiecare soare, fiecare planetă, fiecare piatră de aici de pe pământ trăiesc! Este aceasta atât de incredibil? Eu nu știu, ce fel de conștiență are o piatră, ce fel de experiențe trăiește ea, care rămâne timp de milenii pe același loc. Sfântul Francisc a fost unul dintre aceea, care au putut simți acest fel de conștiență și au fost în stare să ia legătura cu ea. El nu numai că se punea pe același nivel cu plante și cu animale, ci vorbea și de < fratele soare > și de < sora lună >  și el nu era un poet!

Noi trebuie să începem, să ne uitam dincolo de marginea farfuriei noastre și să privim cu ochii deschiși și mai ales cu inimile deschise la creația lui Dumnezeu. Noi trebuie să mergem acolo, unde este liniște și să preluăm în noi întreaga natură prin meditație. Omului mistic i se deschide atunci o lume de o frumusețe și fericire nedescrisă. Precum  ceața, așa dispar lucruri aparent contrarii și harmonia împreună cu pacea își găsesc acolo locul, unde judecata și prejudecata dispar. În acel moment, când încetăm a mai judeca, apare pacea acolo!

„Mulți oameni cred, că își pun într-o nouă ordine doar prejudecățile lor“, s-a plâns deja filozoful William James în urmă cu peste o sută de ani.

„Propovăduiți evanghelia la toate popoarele“, ne-a spus Iisus să facem și : „Nu judecați! ” Dacă ne-am fi ținut de aceasta, adică să propovăduim evanghelia lui Iisus, fără să judecăm, fără să condamnăm, atunci lumea s-ar fi îndreptat spre Dumnezeu  deja de mult  și fiecare ne-ar fi putut recunoaște după roadele noastre. Dacă vreți să vedeți în acest context una din marile sfinte, atunci priviți la maica Tereza. Ea reușește să-i facă pe oameni să moară la ea fericiți și mulțumiți, oameni, care au trăit întrega lor viața în greutăți și lipsuri.

Din ce cauză ne este frică?

O dată din cauza nesigurantei și în al doilea rând din cauza nedreptății, care ar veni de la Dumnezeu! Noi am fost la biserică, ne-am rugat, ne-am spovedit, ne-am căit, ne-am jertfit, am postit. Însă, va fi aceasta deajuns? Se întinde mila lui Dumnezeu într-adevăr așa departe? Este ca la o călătorie într-o țară necunoscută și îndepărtată. Multe relatări au ajuns la urechile noastre, bune, mai puțin bune. Și atunci să stea acolo la pândă și un balaur! Da, asta este!

Mergeți, totuși și aruncați afară balaurul încă în vremea vieții Dumneavoastră! Nu se poate de la o zi la alta! Trebuie să intrați și să trăiți în dragostea lui Dumnezeu! Lepădați prejudecățile și numai judecați pe aproapele Dumneavoastră. Citiți, ascultați și simțiți cu inima! Incercați să aflați ce gânduri are Dumnezeu! Cum ați proceda Dumneavoastră? Dumnezeu procedeaza cu de o mie de ori mai multă dragoste! Ați crea pe cineva, fără a-l întreba și după aceea să-l condamnați la iad pentru totdeauna? Dumnezeu încă de o mie de ori mai puțin! Ați lasă să se decidă destinul cuiva într-o perioadă de timp atât de scurtă, cum este viața aceasta, dacă v-ar sta la dispoziție veșnicia? Dumnezeu încă de o mie de ori mai puțin! Eliberați-vă de fricile și de imaginile înfricoșătoare, cu care ați fost convinși, uitați de dogme și lăsați libere gândurile Dumneavoastră!

Cu puțin timp înainte am avut, în contextul unui discurs, o discuție cu un preot catolic! El susținea cu tărie dogma, că pedeapsa cu iadul este veșnică: Cine este înăuntru rămâne înăuntru! Însă atunci când, în timpul discuției, el își schimba puțin imaginea lui despre Dumnezeu, spuse el înțelegător: Părerile noastre se pot întâlni în faptul că există într-adevăr un iad după înțelesul catolic, dar nimeni nu este acolo înăuntru!

Da și așa se pot vedea lucrurile! Bineânțeles, ce nu are voie să fie, nu poate fi , așa precum spusele unui teolog englez: „Totul, ce este adevărat, este în contradicție cu gândirea omenească sănătoasă! ” Da, pământul este, totuși plat și soarele se învârte în jurul lui și pe acest eretic Galilei l-am prins!

Unora le este critica la adresa bisericii poate prea accentuată, altora le este prea blânda, eu însumi aș prefera mai bine să nu critic. Critica are întotdeauna o oscilație negativă. Dar nu știu cum l-aș putea dovedi altfel pe Dumnezeul < meu > și închipuirile mele despre viață și moarte, fără să arat greșelile din părerile, care sunt în contradicție cu cele ale mele. De altfel trebuie să arat și neconcordanțele în alcătuirea acestor < conținuturi de credință > , până la considerarea fructelor pe care le-au adus la iveală și care slujesc lui Dumnezeu drept măsură de măsurat. Iisus nu acceptă nici dogme nici reguli și nici credință oarbă: „După faptele lor îi veți cunoaște! ” Dacă nu m-aș preocupa mai amănunțit cu aceasta temă, atunci ar trebui să scriu: Așa stau lucrurile, punct! Aceasta ar fi prea simplu pentru mine! Eu îmi doresc ca Dumneavoastră să puteți înțelege mersul gândurilor mele, fiindcă mai important decât țelul este drumul spre el, mai ales atunci, când țelul, precum adeseori, a fost iarăși pierdut din privirea ochilor. Numai cine cunoaște drumul, va găsi iarăși ținta.

Că îmi iubesc biserica cu toate acestea, nu este o contradicție, fiindcă bisericile nu sunt nici papă nici patriarhi, nici episcopi nici preoți, nici dogme nici scrisori pastorale nici oarecare congregații sau gremii. Biserica, acestea sunt pentru mine toți aceea, a căror fructe sunt comestibile pentru Iisus. Toate legile bisericești, reguli și învățături ating numai domeniile marginale. În centru este Hristos și numai El. Unde dreptatea pentru sine și lipsa de dragoste au devenit lege, acolo îl veți căuta degeaba. Il găsiți în Dumneavoastră și în vecinul Dumneavoastră, în fiecare pom, în fiecare floare, dacă deschideți ochii, îl veți găsi peste tot - și îl găsiți în misterele sfinte. Conținutul lor, prețul lor noi nu-l putem explica, dar putem să le preluăm în noi înșine și să simțim lumina și puterea și dragostea. „Cercetați totul și luați ce este bun! ” Eu nu mai vreau să renunț la aceasta. Să ne ferim de a vărsa copilul împreună cu apa. Și biserica se poate schimba numai din interior - și ea face aceasta deja astăzi în multe locuri! Peste tot este binele și cu puțin exercițiu putem să trecem cu vederea și cu auzul peste toate celelalte, acestea sunt nesemnificative. Aceasta este valabil pentru toate celelalte lucruri, nu numai pentru religie și biserică. În primul rând pentru familie, pentru locul de munca, pentru împrejurimea proprie, „. . . nici vorba de pace” ar trebui să se numească această temă. Această pace stă în mâinile noastre - nicăieri altundeva! Și ea vine prin noi - sau niciodată!

Eu știu, că unii ar vrea să lovească mai bine cu pietre în mine, însă eu nu încetez a spune: Dumnezeu este dragoste! Și Pavel se înșală, când spune: „Prin credință sunteți vii! ” Și însuși Pavel știe aceasta, fiindcă în cântecul înalt al dragostei el își retrage această afirmație: numai dragostea contează! Numai prin dragoste suntem salvați! Și prin nimic altceva! În afară de aceasta înseamnă < credința > la Pavel cu totul altceva, decât ceea ce noi înțelegem prin credință în limbajul nostru uzual. Pavel se referă la credința trăită, credința ca urmaș a lui Hristos. Și credința trăită nu este nimic altceva, decât dragoste trăită, pace trăită. Iisus spune: „Eu sunt calea. . . . “. Iisus este dragoste și fiecare, care merge pe drumul dragostei, merge pe drumul lui Iisus! Sunt mulți, care pe această cale a dragostei ajung foarte sus și primesc în < ceruri > cununi înalte, fiindc㠄în casa Tatălui Meu multe lăcașuri sunt! ” Vă puteți imagina, cât de frumos este acest lucru? Marii întemeietori de religie și învățătorii înțelepciunii a acestei lumi împreună cu ucenicii lor, grupurile de creștini, conduși de învățătorii lor și de sfinți și mulți, mulți alții își spun întâmplările unii altora, învață unul de la altul și învață împreună! Și peste tot domnește pacea! Trebuie să domnească pacea, fiindcă există atâtea trepte, ca și nivele de maturitate, fiindcă nici un ațâțător de neliniște nu poate să pătrunda în sfere mai înalte, fiindcă nimeni nu mai poate să poarte o mască! Va fi o înălțare, care pretinde eternitatea pentru sine și mai ales are dreptul s-o pretindă.
Back to top See my Info
calator
Colaborator
Colaborator

calator is offline

Joined: 21 Jun 2005
Member: #39
Posts: 94
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Nici vorbă de moarte - Benjamin Klein (3)
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 23.12.2007, 10:12 View PostDownload Post

„. . . și nimeni nu vine la Tatăl, decât prin Mine! ” Este limpede, că ultimul pas, pasul de la cel mai înalt nivel spre Tatăl poate să se facă numai prin intermediul lui Iisus, El fiind stăpânul universului nostru. Insă fiecare îl va găsi la timpul potrivit. „Toate la vremea lor“, spun cei în temă din răsărit! Nu te poți înțelege cu Dumnezeu, având parul în mână! Cine încă mai crede, că cerul este populat numai de creștini, sau chiar numai de creștini de un singur fel, acela nu este în toate facultățile mintale! Acela n-a citit niciodată biblia și nu l-a înțeles niciodată pe Iisus! „. . . când voi fi înălțat pe cruce, îi voi trage pe toți la mine! ” Pe toți, spune Iisus! Cât de des încă îl facem mincinos! Iisus a trăit pentru toți oamenii și a murit pentru toți oamenii, El îi va mântui pe toți oamenii și îi va aduce pe toți la Tatăl! Și Dumneavoastră ați face același lucru, dacă ați fi în locul Lui, nu-i așa? Noi toți suntem copiii Lui! Dar acela născut în capătul Indiei, el nu are voie să intre în cer, fiindcă nu a știut nimic despre Hristos? Da, aproape că am ajuns iarăși așa de departe cu gândirea noastră ca și în primele veacuri, când un bebeluș a făcut deja păcat, dacă el lua parte la ritualuri păgâne pe brațul mamei sale! În acest caz se pune întrebarea: Cum ne poate suporta Dumnezeu  de fapt pe noi, creștinii? La un asemenea Dumnezeu aș muri probabil și eu de frică, dacă este vorba de a muri. Celțiilor, de exemplu, nu le era frică. Nici în războaiele lor, nici la jertfele lor omenești! Acela care era adus jertfă era ales cu un an înainte și era pentru el o onoare mare, să i se dea voie să moara pentru popor! Sângele lui, așa credeau ei, trebuia să reânoiasca pământul și să dea viață nouă tribului sau! Și nici nu era o problemă! Zeița era miluitoare, viața mergea oricum mai departe și puțin timp mai târziu toți se adunau iarăși < dincolo >  și cândva se întâlneau iarăși aici pe pământ și puteau relua vechile relații! Și astăzi zâmbim când e vorba de acești < păgâni > ! Aceasta dacă mai putem să zâmbim cu fețele noastre înfricoșate!

Bisericile noastre sunt atât de tare legate de trup, că nu este de mirare, că materialismul a intrat în creștinism, precum în nici o alta religie! Îmi este oricum un mister, de ce întregul creștinism se leagă atât de strâns de învierea lui Iisus! Numai pentru că trupul Lui nu a mai fost acolo după aceea? Și dacă s-ar fi aflat acolo? Totuși și atunci ar fi înviat Hristos din morți! Cum altcumva? Niciodată n-a existat o religie, care a învățat, că totul se sfârșește după această viață! Și Hristos s-ar fi putut arăta ucenicilor Săi tot așa, cum El se mai arată încă și astăzi unor oameni miluiți sau tot așa cum se arată maica Maria și alții din când în când! Oricum n-a mai fost trupul Său omenesc, cu care El s-a arătat ucenicilor Săi. El doar a putut să intre prin uși încuiate și s-a putut face nevăzut, prin urmare trebuie ca El să-și fi transformat complet trupul Său! Rănile Lui au lăsat urme pentru totdeauna și în trupul Lui sufletesc, întrucât ele sunt răni sufletești! < Cultura pentru corpul nostru > aduce la iveală cele mai curioase înfloriri. Așa trebuie, după voința unor religii creștine, ca să-și caute săracii înviați oasele lor din toate părțile, fiindcă atunci probabil se vor acoperi acelea cu carne și un braț pierdut va fi înlocuit cu dărnicie! Foarte rău li se întâmplă acelora, care au ars în foc! Arderea până la cenușa a aceluia care s-a dus din viața aceasta este ce-i drept interzisă (foarte bine, dar din alte motive), dar ce face săracul om, care a murit într-un incendiu? El are voie să-și strânga cenușa la ziua judecății, sau nu? Oare, de aceea au fost pe timpul inchiziției luate deciziile spre arderea la rug, pentru a bate în cuie și ușa din spate a cerului? Observati, cât de macabre sunt astfel de învățături, dacă le cercetăm de la puțină depărtare și le luminăm cu o rază a iubirii lui Dumnezeu?

„Praf ești tu și în praf te întorci înapoi. ” Mai mult se pare că nu ne vine în minte la moarte. În tibetul budist și în alte religii estice se citesc unui proaspat decedat din așa numita < carte de morți > . Oamenii știu, că în timpul morții se instalează schimbarea corpului material cu cel spiritual. Ei știu și faptul, că cel < decedat > încă îi mai poate auzi. Și aici sunt nenumărate dovezi, oameni, care au fost în < moarte clinică > și după aceasta s-au reântors la viață, au putut să-și amintească fiecare cuvânt. Pacienții s-au uitat la propria operație și pot după aceea să povesteasca în amănunt totul. Ei nu numai că au auzit totul, ci și au văzut totul! Cu toate că au fost în anestezie profundă, fără dureri și fără nici un semn a mișcării trupului. Și despre aceasta există unele cărți interesante de la doctori care au fost necredincioși! Și așa, îi este arătată calea în religia estica celui decedat, pe care trebuie să-l meargă, ei află, ce îi așteaptă, unde se pot adresa, cum trebuie să se comporte! Este o fază instabilă, timpul trecerii și noi vom găsi drumul cu atât mai bine, cu cât mai mult ne ocupăm de aceasta! Fără frică, se înțelege! Dacă începeți o călătorie, vă pregătiți de aceasta și cu cât mai bine sunteți pregătit, cu atât mai bine funcționează totul. Foarte mult depinde de noi. Lumea spirituală are altă structură decât lumea noastră materialistă, ochii spirituali văd altfel! Puteți să stați în față lui Iisus - dacă nu credeți în El, nu îl recunoașteți! Și dacă nu credeți, că este o viață după moarte, atunci va va fi la început foarte greu, că nici nu veți crede, că ați murit - așa de incredibil cum sună! Dar este într-adevăr așa! Puteți să auziți totul și să vedeți totul aici! Ciudat este doar faptul, că ceilalți nu mai vorbesc și nu vă mai văd! Nu râdeți despre aceasta, că conștiința unuia, care nu bagă în seama viața de după moarte, se ridică forțat la ceea ce își imaginează: După părerea să nu mai există nimic! Cu aceasta îi este și conștiința foarte tulburată, că va necesita mult timp, pentru a se < descurca > dincolo. (Sunt multe cărți care se ocupa în special cu tema aceasta. Dacă îmi scrieți, vă trimit cu drag o listă de cărți, care sunt recomandate! )

Eu am vorbit la început de oameni iertați, care prin credința lor naivă de copil nu ies din calmul lor pentru nimic! Mulți dintre ei mulțumesc aceastei relații lor adânci cu mama lui Iisus și eu vă promit, că ea vă va aștepta personal și va fi o mamă pentru dumneavoastră, cum se poate dori o mamă.

< Cerul > va fi mult mai personal, decât ne putem imagina noi! Eu mă bucur deja de astăzi la îngerul meu păzitor, el este cel mai bun prieten și lui trebuie să-i mulțumesc nespus de multe. Eu știu, că mă va aștepta și eu mă bucur deja, lui, care îmi este așa de aproape, să am voie să-i cad în brațe. Dar cum astăzi ne poate ajuta numai atunci eficient, când credem în el, dacă suntem dispuși, să-l simțim, așa îl vom recunoaște dincolo, doar dacă l-am cunoscut și aici! Așa cum ne conectăm aici conștiința, așa ne vom regăsi dincolo!

Unul ce este pe moarte și să-l conduci dincolo este unul dintre cele mai frumoase și sfânte mistere și noi ar trebui să ne luăm într-adevăr timp pentru aceasta! Fiecare poate simți, că este ceva între aceste două lumi, ceva sfânt, ceva de nedescris! Este o stare foarte stabilă și liniștea și siguranța, o sfera de rugăciune și a pacii poate să ușureze cu mult trecerea!

Una dintre cele mai mari crime, care se poate face unui om, a descoperit de curând medicina noastră: transplant de organe! Organele trebuie să fie scoase(! ) în viață, pentru că altfel sunt fără nici o valoare. În cel mai bun caz după < moartea clinică > , la încetarea valurilor de creier, în clipele cele mai sfinte ale vieții, în care începe o separare de corpul material spre cel spiritual. . Exact în acea clipa se mențin funcțiunile corpului în viață și corpul se măcelărește pe dinăuntru ca și o vacă și se împăiază pentru funerarii! Căci pentru a menține fațada, ni se pare singurul lucru  care este sfânt! Nu mai puțin rău este acest transplant pentru mulți primitori - dacă supraviețuiesc! De obicei nu se menționează, sunt multe relatări de la medici grijulii , care vorbesc pentru sine! Și aceasta numai, că în ziua de astăzi nu mai putem muri! Mai bine suportăm ani întregi de viață, o viață care se învârte numai după o temă în care frica este singurul factor cuprinzător! Și câți dintre noi nu mai au voie să moară < normal > , ci își suflă viață într-un labirint de mașinării? Friica noastră de moarte aduce cele mai extraordinare roade! Cât de fericit este acela, care este în interior deacord, să moară, chiar dacă nu a ajuns vârsta de 97 de ani! Cel, care știe când i-a venit vremea! În timpurile stravechi simțea fiecare, când i-a venit vremea. Își luau rămas bun de la cei dragi și se retrăgeau în pustietate, pentru a trece conștient dincolo! Eu v-aș dori cu drag să aveți această conștiență, aceasta mărire înterioară, această pace interioară, acest zâmbet interior, care nu cunoaște frica și care este conștientă de mărirea sa și de siguranța sa și de radacina adâncă în creația lui Dumnezeu.


Să lăsăm liniștit proveniența noastră în întuneric, atâta timp cât un lucru este sigur: Noi suntem dumnezeiești! Dar poate că mai este încă ceva important, pentru mine cel puțin a fost o recunoaștere extrem de decisivă:

Un < păcat moștenit > nu există! Și nici nu poate exista niciodată la un Dumnezeu iubitor! Nici Dumneavoastră n-ați face-o! Așa că nu poate fi nici pentru Iisus un păcat moștenit! Iisus n-a vorbit niciodată despre așa ceva! Aceste închipuiri își au începutul deja din timpul de dinaintea vechiului testament:

Răzbunare sângeroasă, blestem și punerea în sclavagie a unor generații întregi din cauza vinei a unui singur om sunt legi și moduri de a trăi pe care noi astăzi nici nu le mai putem înțelege, gândindu-ne la ele. Dimpotrivă legea din vechiul testament < ochi pentru ochi, dinte pentru dinte > se arată deja ca fiind un progres enorm în comparație cu acea gândire și Iisus a arătat și a spus destul de des, părerea Lui despre vechiul testament cu multele sute de legi ale sale. Incontinu l-au învinovățit fariseii, că El a încălcat iarăși oarecare legi și de fiecare dată le-a răspuns Iisus cu ceea ce noi numim < minte omenească sănătoasă > ! „Pentru ce ucenicii Tăi calcă datina bătrânilor? Căci nu-și spălă mâinile când manânca pâine? ” „Ascultați și înțelegeți: Nu ceea ce intră în gura spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea spurcă pe om. ” Și când Iisus spune: „Nici o iotă nu va trece din lege. . . “, El nu se referă la legea iudeilor, El se referă la legea veșnică a Tatălui Său și aceasta înseamnă dragoste! Așa cum Iisus a spus adeseori!

De altfel, cum ajung aceea să încalce tocmai aceste legi, aceea care se alipesc atât de mult de vechiul testament cu teoria lor a unui Dumnezeu înfricoșător? Să nu se mai țină sabatul, să nu se mai facă spălarea mâinilor - și cum stau lucrurile când este vorba despre o friptură de porc? La aceasta este relația cu vechiul testament relativ simplă:

Acesta provine dintr-un absolut alt timp, pe care îl putem înțelege numai atunci, dacă privim la întreaga cultură din acea perioadă. < Dumnezeii > înainte și pe lângă vechiul testament erau dumnezei răzbunători și crunți și ei cereau jertfe omenești! Nemiloși! În comparație cu ei este Iahve aproape deja un Dumnezeu al dragostei! Noțiunea noastră despre Dumnezeu, ca un Tată iubitor, ca un Dumnezeu care constă numai din dragoste, nu i-ar fi fost de nici un folos unui om din acea epocă (multora și astăzi le merge astfel)! El ar fi fost batjocorit, ca fiind un Dumnezeu cu slăbiciune. Se găsesc, însă, în vechiul testament multe cuvinte profetice adevărate, multă mistică care pătrunde adânc și se găsesc și multe adevăruri. Dar trebuie îndepărtată cenușa sub care acestea au fost îngropate! Sau credeți și Dumneavoastră încă, cum este relatat în cartea lui Iov, ca un copil se formează prin faptul ca lichidele trupesti ale mamei devin țesut solid?

Teologii ar fi aflat, că Iisus ar fi vorbit mai des de iad decât de cer, mi-a fost spus recent. Impotriva unor < înțelepciuni > asemănătoare a spus Iisus deja atunci: „Lăsați-i, ei sunt călăuze oarbe orbilor și dacă orbul călăuzeste pe orb, vor cadea amândoi în groapa! ” Eu cred, că Iisus a știut foarte bine ce face, când n-a adunat în jurul Lui < oameni învățați > , ci numai oameni simpli, care nu i-au răstalmăcit orice cuvânt! Iisus vorbește numai rareori de iad, dar adesea de focul veșnic! Deja în cartea mea „. . . nici pomeneala de iad” am scris referitor la acest subiect! Focul doar nu este negativ! Ce am fi noi fără foc! El calește otelul, el topește aurul, el ne încălzește și ne hrănește! Eroul grec, Prometei, care, cum spune legenda, a adus focul oamenilor, ceea ce îi era interzis să facă, a fost aspru pedepsit pentru aceasta faptă! Focul purifică, focul ne pune în mișcare, în câte romane este prins eroul principal de < focul dragostei > ? Focul este acela, care îndepărtează de la noi împotrivirea față de Dumnezeu, care ne mișcă înainte cu puterea lui și care ne aduce iarăși la Dumnezeu!

„Mulți oameni cred, că își pun într-o nouă ordine doar prejudecățile lor! “

Chiar dacă, de exemplu, suntem integrați în ceea ce i se întâmplă poporului nostru și dacă există așa ceva ca un destin comun și atunci este fiecare responsabil numai pentru sine și este făcut răspunzător întotdeauna numai pentru proprile lui fapte! Dumnezeu este, totuși drept! Spune chiar și vechiul testament, că în ceea ce îi privește pe cei fără de Dumnezeu < apar numai răutățile lor proprii ca acuzatori împotriva lor > . La-ți face responsabil pe fiul Dumneavoastră pentru faptele bunicului Dumneavoastră? Nu, vina moștenită nu este! Însă vina este cu siguranță! Intr-adevăr vina foarte personală a fiecăruia dintre noi! Eu sunt acela, care s-a îndepărtat de Dumnezeu! Eu sunt acela, care, pe calea înapoi la Dumnezeu, trebuie să dovedesc, că mi-am invățat lecția, că Dumnezeu poate să aibă iarăși încredere deplină în mine!

„O, tu vină fericită“, se intituleaza un cântec de paști! Da, eu cred că: Da! Reflectați la aceasta! Luați acest gând cu Dumneavoastră în meditație, în liniște! Da, eu însumi l-am părăsit pe Dumnezeu, dar, în dragostea și înțelepciunea Lui nepătrunsa, El face ceva nemărginit de mare, nemărginit de frumos din lepădarea mea de la față lui Dumnezeu!

„O, tu vină fericită! ” Și acest cuvânt al psalmistului este un semn pentru mine în legatură cu proveniența noastră și cu ceea ce vom fi noi! Sigur, este vina mea proprie, că l-am părăsit pe Dumnezeu! El a pus doar această posibilitate în mine, El nu m-a forțat să mă lepăd de El! Dar eu voi trece peste vina mea, mă voi întoarce înapoi la El și atunci când voi vedea mărirea aceea, care a reieșit pentru mine - și poate și pentru Dumnezeu- din acea vină, atunci voi putea spune, uitându-mă în spate: „O, tu vină fericită! ” Poate tot așa ca acela, care, după un accident de circulație comis din propria vină și -a cunoscut în spital marea lui iubire. Numai în mistică se poate presimți adâncimea lui Dumnezeu! Din această vină a mea foarte personală, din drumul pe care am mers până acum, din toate, ce am făcut de la începutul timpului, din datele biografiei mele proprii ca să spun așa, rezultă și destinul meu personal! Nu este nici o coincidență, nici chiar una foarte mică, tot așa cum nu este nici cea mai mică nedreptate! Niciodată!

Chiar dacă imediat se va arunca iarăși cu pietre în mine:

Toate, ce vi se întâmplă, tot, ce vă va < întâmpină > în viața Dumneavoastră, este < destinul > Dumneavoastră personal, el este < drept > , potrivit! Inchipuiți-vă că trebuie să conduceți o corabie cu pânze peste Atlantic. Pentru aceasta vă stau la dispoziție toate forțele naturii, vântul și valurile! Echipajul nu se poartă foarte cooperațiv! Adeseori nu pune pânzele în vânt, altadată se îndreapta într-o direcție cu totul greșita și ce faceți Dumneavoastră? Direcției lor greșite îi veți pune o furtuna împotriva, dacă echipajul nu este gata să pună pânzele în vânt, îi va duce un curent marin spre un naufragiu, valuri înalte cât casa pot face echipajul să fie ascultator, poate și câte o corabie cu pirați îi va împinge spre mai multă grabă! Tot așa ca la < corabia vieții noastre > . Toate ce le trăiți, bune și rele, depind de direcția în care mergeți Dumneavoastră  acum, depind de scopul Dumneavoastră și de dispoziția Dumneavoastră momentană, de a naviga corect - sau greșit! Spunând aceasta, nu este vorba despre < cârma > religiilor răsăritene, care este asemănătoare cu pasajul „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” din vechiul testament:

În acel caz trebuie adică, ceea ce am făcut, să suport și să îndrept tot eu, un drum nemărginit de încet și cu multă osteneala. Și nici dumnezeii lor nu ne ajută nouă oamenilor, chiar și oamenii sunt opriți, să nu le ajute altora, să nu le ajute prea mult, pentru a nu le lua posibilitatea, ca ei să poata stinge cârma lor, respectiv să o îmbunătățească. Nu prea încurajator, sau sunteți de alta părere? (Însă eu am constatat cu bucurie, că sunt chiar și în budism elemente de milostivire, de exemplu, dacă pe carnapa, care este pentru budiști buda renăscut, îl vede cineva cel puțin odată în viața lui, așa va fi el, după credința lui, ferit să se renască iarăși ca animal în următoarele cinci vieți pământești ale lui)

Cât de altfel este Hristos! El nu are nevoie de recompensă, un < dinte pentru dinte > nu există la El! La El este vorba doar de direcția bună! Și noi suferim doar atât , cât este neapărat necesar, pentru a ne îndrepta drumul spre El și să-l stabilizam. Cursul nostru încă nu este stabilizat, când începem, să ne punem în voiința Sa. Dar rugăciunea noastră zilnică și serioasă: „Draga Iisus, dă-mi mila, să simt în mine tot timpul voiința Ta și puterea, să fac tot timpul după voința Ta“, ne va schimba viața, va ține departe de noi mult negativitatea și nefrumosul, iar viața se va ghida în linii mult mai mulțumitoare și fericite!

Depinde de dumneavoastră, numai de dumneavoastră! Gândurile d-voastră crează mediul - aici ca și < dincolo > . Moartea nu ne schimbă viața! Se schimbă numai modul de a vedea lucrurile! Noi putem se nu ne uităm aici, să ignorăm, fiecare accident, fiecare boală, tot ce ni se întâmplă, să descrieți ca fiind o coincidență și să ne ascundem în spatele multelor noastre măști! Aceasta nu mai merge dincolo! Fără măști, fără ignorare, fară să nu ne uităm! Atunci suntem iar, cine suntem cu adevărat! Să minți nu mai merge!

Mai încă ceva este aici altfel: Noi avem posibilitatea, să ne schimbam mult mai repede, noi putem să devenim alt om de azi pe mâine! Aceasta este una dintre marile noastre avantaje, pe care le avem aici pe pământ. Depărtarea de Dumnezeu, marea influență a răului și -cu toate -nesiguranța și dubiile, ne dau șansa să facem pasi uriași în viața noastră spirituală, dacă este cineva pregătit! < Dincolo > unde este totul vizibil, unde pică nesiguranța și dubiile, va fi mult mai greu și mai înceată reușita! Și mai încă un lucru ce ne-a rascumparat Hristos și ce face credința crestinească așa de iubitoare:

Noi nu trebuie să privim înapoi la ziua de ieri! Ieri s-a dus! Iisus nu nu întreabă, ce ai făcut mai devreme, când te-ai schimbat, de cât timp iubești? Iisus ne inchide adevărul cel mare la fel ca și muncitoriilor din dealul cu vie, care toți primesc aceiași rasplată, chiar dacă ultimii au venit doar de o ora, iar primii au lucrat toată ziua. Și aceasta este una dintre mariile mistere a creștinismului și una dintre cele mai grele! Cuvintele nu o pot deschide, luați aceasta cu voi în liniște! Dumnezeu vă va deschide conștiința și vă va lăsa să simțiți, ce este înțelegere și ce rămâne închis urechiilor și ochiilor! Aceasta este o cheie spre iubirea lui Dumnezeu și o alintare nemărginită înainte de moarte! Nu mai trebuie să vă preocupași de greșelile d-voastră de ieri și nici de oamenii, pe care i-ați rănit. Dați aceasta lui Iisus și va vindeca rănile pentru d-voastră. Treceți < dincolo > și faceți exact acolo mai departe, unde stați acum. Niciodată nu veți sta mai rău ca și aici și astăzi! Aceasta singură ar trebui să ajungă, pentru a se descotorosi de tot de frică! Aici, unde stăm noi astăzi, așa, cum sunteți astăzi, așa mergeți dincolo. Dacă știți să jucați la pian, atunci știți și nimeni nu vă va întreba, de cât timp știți și cât de mult ați exersat și câte greșeli ați făcut. Așa nu trebuie nici astăzi să vă faceți griji, ce n-ați făcut bine. Pământul există, pentru a avea anumite întâmplări, pentru a învăța anumite lucruri. Câteodată ajung și puține ore sau zile, câteodată câțiva ani și mulți primesc 60 sau 70 de ani sau mai mult! Multe trebuie învățate: dragostea, rezistența, calmul, răbdarea, a comanda și a executa, a gândi și a pune în practică, a da și a lua, un program imens deseori. Și atunci vine ce este cel mai greu și important, poate motivul pentru, care poate există o moarte în această formă: să te desprinzi de tot, să te lași se cazi! Este cea mai importantă întâmplare, pe care o putem avea aici, cel mai important lucru:

Nu este nimic ce mă ține cu adevărat, nici o putere, nici o proprietate, nici un ban, nici corpul meu și nici chiar învațătura mea, nici măcar experiența, nimic! Nici chiar dragostea mea și nici chiar dragostea draguței mele! Și atunci vine punctul, unde majoritatea se revoltă, unde se apără, unde se luptă împotriva morții. Ei vor să se țină dar prind în gol. Ei caută ceva de sprijinit și pică dintr-o disperare în alta.

„Binecuvântați cei ce nu luptă. . . “, le-a strigat Iisus. Binecuvântați cei ce li se termina puterile, care trebuie să se lase în cădere! Și în acea clipă în care se lasă să cadă, constată cu mirare ca nu pică! Dumnezeu îi ține! Este imposibil să descrii aceasta stare sau să-o explici. Nici o încercare, nici o învățare, nici un colac de salvare nu există. Este numai una: să te lași să cazi! Este ușa în cartea mea de < îngeri > , pe care trebuie s-o deschideți și mulți oameni stau în fața acestei uși o viață întreagă, fără a avea curajul să intre.

Moartea le dă multora ultima șansă pentru aceasta! Și cine o prinde, acela simte, că nu cade! Mâna lui Dumnezeu îl ține! Și atunci apare un sentiment de nedescris de siguranță, ca nu există nimic, nimic aici și în tot infinitul ce îmi poate face vreun rău, ca sunt degetul la mâna lui Dumnezeu , care mă va ține în vecii vecilor. Și aceasta este credință și nimic altceva! Aceasta este pacea interioară, pacea lui Iisus, care ne deschide prin El viața, care ne face unul cu El! Tot restul este o despărțire de Dumnezeu și aceasta înseamnă întotdeauna durere! Moartea devine un ajutor pentru mulți! Reușiți acest pas mai înainte și atunci nu mai există moarte pentru dumneavoastră! Dar acest pas nu este niciodată meritul nostru. Este mila Sa, sângele Său, care l-a plătit pentru noi. Trebuie să faceți doar un singur lucru, trebuie să vă predați Lui fără prejudecăți:

„Iisus, dă-mi mila, să simt tot timpul voința Ta în mine și puterea, să fac tot timpul voința Ta! Pune-mă în lumina Ta, ține-mă cu mâna Ta și înfășoară-mă în respirația lui Dumnezeu, care este viața! “

Toate acestea nu vă pot dovedi, nimeni nu o poate dovedi și Dumnezeu nu vrea! Da! Noi trebuie să învățăm, să simțim pe Dumnezeu în noi și să credem vocea noastră interioară! Suntem aici, pentru a învăța, nu pentru a dovedi! Și astăzi mai trebuie să învățăm, să credem în noi înșine, la valoarea noastră, la prezența lui Dumnezeu în noi, la vocea noastră interioară. Fiecare poate să învețe! Dar aveți răbdare și rezistentă! Cât timp ați invățat matematica său engleza? Deci nici un motiv de disperare!

Dacă am spus, ca tot ce ni se întâmplă este < dreptate > , atunci este vorba într-adevăr de tot. Totul este rezultatul proprilor noastre faceri și mai ales gândurilor noastre! Chiar dacă sunt iar greșit înțeles: Nu se rezumă numai la îmbolnăvire sau la accidente, este valabil și pentru războaie, pentru insuficienta  mâncare, catastroafe ale naturii. Nu există < nevinovați > , atât de tare cât ar suna aceasta în multe cazuri!

Când este vorba de acest subiect, bisericile își caută scăparea în învațătura următoare: „este  dreptatea lui Dumnezeu pe care noi n-o putem înțelege“, după zicala: „Tot ce este adevărat este în contradicție cu mintea omenească sănătoasă! ” Nu, niciodată! Numai ca această < minte omenească > este adeseori destul de îngustă la vedere! Bineânțeles, dacă venim pe lume nepătați, atunci trebuie să mă întreb într-adevăr, de ce unul se naște ca copil al unor oameni prigoniți din Ruanda, altul în cartierele sărace din Buenos Aires și al treilea în Germania sătulă! Mulți oameni n-au deja de la bun început nici urma unei șanse. Dreptate? Noi nu suntem, precum niște foi nescrise! În cartea vieții noastră sunt înscrise, ca într-un jurnal al unei nave, coordonatele acelui punct, unde ne aflăm noi astăzi și toate experiențele pe care trebuie să le facem, toate lucrurile pe care trebuie să le învățăm, își au originea în direcția în care am mers noi până acum! Și atunci ne naștem exact în acele împrejurări de viața, care ne ofera aceste condiții! Noi nu suntem, precum niște foi nescrise! Nici ieri și nici astăzi! În timp ce eu scriu aceste rânduri, tocmai se desfășoară războiul îngrozitor din Iugoslavia! Mii de oameni < nevinovați > sunt răniți zilnic, sunt omorâți, schingiuiți! Lasând deoparte relele, care fiecare le-a adus cu sine, oare câtă ură s-a format în ultimii ani și în ultimele decenii? Fiecare etnie a urât-o pe cealaltă, a vorbit rău despre ea și părinții au transmis aceasta ură copiilor lor! N-a fost niciodată o conviețuire pașnică! Ceea ce se întâmpla astăzi, nu este altceva, decât ura materializata și puterea vizibilă și simțibilă a gândurilor!

Dumneavoastră vă angajați pentru pacea lumii, dar pe vecinul Dumneavoastră îl urâți pentru ca vă supără cu felul lui prostesc de a fi? Uitați de angajamentul Dumneavoastră! Nu va fi niciodată pace!

Oare ce fel de mijloace va trebui să folosească Dumnezeu, pentru ca pe acei oameni, care comit de exemplu schingiuiri atât de inumane, să-i readucă la firea normala, să-i readucă înapoi pe calea, care îi duce la Dumnezeu? Ii va lasă să treacă < prin iad > ? Vor fi ei copiii < nevinovați > a unui război, care se va desfășura mai târziu? Eu n-aș vrea să mă aflu în locul lor! Nu va fi simplu! Dar Dumnezeu va izbuti, de aceasta eu sunt sigur! Cu dragoste și răbdare și dreptate! Și să ne ferim de a judeca și de a condamna! După părerea mea este greșit și foarte periculos modul, cu care se tratează adesea < cunoașterea > despre cârmă și dreptate și reâncărnare! În India a condus aceasta la formarea sistemului de caste, fiind o povara mare din punct de vedere spiritual, a carei însemnătate nu este recunoscută nici de unii lideri spitituali și împotriva căreia Gandi s-a luptat zadarnic. Noi aproape ca nu putem face ceva mai greșit, decât a spune: Tu ești bolnav - aceasta este din propria ta vină, tu ești sărac - aceasta este din propria ta vină, tu ești în scaun cu rotile - aceasta este din propria ta vină, suferința ta, nenorocirea ta, tristețea ta - toate acestea ți-i s-au întâmplat din propria ta vină! Aceasta nu numai că este un punct de vedere preconceput, care îl rănește pe celălat și nu-i flosește de loc celuilalt, ci acest punct de vedere arată și o lipsă de preocupare mai adâncă despre rostul vieții și el este pur și simplu greșit. Și lui Hristos îi este cu totul străin un asemenea punct de vedere! Noi trebuie să învățăm ceva aici pe pământ! Toți! O mică parte a veșniciei se desfășoară pe pământ, aici și astăzi. Pentru Dumneavoastră, pentru mine, pentru noi toți, o mică parte, pentru fiecare una diferită! Și toate, ce se întâmplă, aparțin de aceasta, toate sunt programul care se desfășoară după anumite reguli! Toate lucrurile pe care eu le aflu, care mă privesc pe mine, au a-mi spune ceva, ele sunt o pagina a programului meu de viață. Și exact așa ca la învățarea la școala, nu-mi ajută nici aici o privire aruncată în spate! Unde am păcătuit, oare ce am făcut, ca astăzi îmi merge așa de rău, asta nu mă duce mai departe. Cum mă pot descurca cu aceasta, ce pot să fac, ca să-mi  meargă mâine mai bine, sau poate în ciuda a toate chiar și astăzi? Trebuie să văd în boală și suferință întotdeauna o < pedeapsă > pentru ce am făcut ieri, nu poate să fie și o îndrumare pentru mâine? N-ar putea să întipărească și să facă mai puternice unele calități, care sunt importante? Răbdare de exemplu, înțelegere și posibilitatea de a putea mai târziu simți suferințele altora? Un handicap ca maistru de învațătură pentru răbdare și smerenie? A învăța, ca trebuie să te lași ajutat, este întotdeauna mai greu, decât a ajuta! Sigur, drept și corect sunt toate, dar poate tocmai pentru a mă forma, a mă consolida și a-mi da posibilitatea pentru corectarea direcției. Dar mulți au trecut deja prin așa ceva, sau fac experiențe asemănătoare mai târziu! Pe câți oameni i-a adus deja boala și suferința lor foarte aproape de Dumnezeu? Pedeapsa? Nu, ci a fost șansa lor, îndurarea spre ei, să-l găsească pe Dumnezeu și să-și schimbe viața din temelie! Chiar și în vremea vieții pământești a lui Iisus puțini au fost atât de apropiați de El, precum bolnavii. Și nici o întâmplare nu a avut loc, în care a fost implicat Iisus și în care El s-ar fi purtat ca un psihanalist, ce ai făcut? Unde, cum, cine, de ce?

„Du-te și să nu mai păcătuiești! ” El tocmai nu a vindecat numai trupul, ci a dat și binecuvântarea Sa pentru partea a doua, pentru aceea care este mai importantă, adică pentru corectarea direcției înspre Dumnezeu! El îi învață limpede pe ucenicii Săi, atunci când aceștia mărturiseau despre învățătură și cârmă, care era și pe atunci valabilă:
„Cine a păcătuit? El sau părinții lui? “

„Nici el, nici părinții lui“, spune Iisus și îl vindecă pe orb, „pentru ca puterea lui Dumnezeu să se arate în el! ” Dacă Iisus s-a referit la minunea în sine, spunând acestea, sau la adevărata cale, pe care va merge acest om de acum înainte, putem să lăsăm liniștiti deschisă aceasta întrebare. Important este numai faptul ca Dumnezeu are întotdeauna mai multe posibilități la îndemână, decât noi vedem!

Nu judecați!

Și acela greșește, care vede în ciumă, catastrofe naturale și sida o pedeapsa a lui Dumnezeu.

Nu judecați!

Sau chiar, cum s-a întâmplat de curând, să numești moartea ca pedeapsă pentru un copil nelegitim! Cum ar trebui să arate imaginea despre Dumnezeu a unui asemenea preot? Iisus n-a avut o părere foarte bună despre asemenea oameni! El i-a certat adesea foarte tare! Dacă totul în viață este drept și potrivit, atunci este moartea oricum o taietură gravă în viață! Și așa nu există nici o moarte întâmplătoare și nici o moarte ca pedeapsă sau altceva! Și moartea este întotdeauna potrivită și la un Dumnezeu iubitor întotdeauna spre bine! Este ea încheierea programului nostru de învațătură, sau suntem noi doar obosiți și lipsiți de vlagă? Ne ferește ea de suferința, care nu este necesară sau de o mare greșeală? Ii deșteaptă poate pe semenii noștri, le servește lor la corectarea direcției sau ea le permite de-abia dezvoltarea lor proprie? Dumnezeu are cu siguranță nenumărate posibilități la îndemână și toate au un sens, ele sunt potrivite și drepte și ne servesc la destinul nostru adevărat, chiar dacă noi nu-l putem vedea imediat din cauza multei suferințe și tristeți!

Nu judecați! Noi suntem aici, pentru a recunoaște, cine suntem noi de fapt și care lucru este mai important, pentru a  găsi propriul nostru drum și pentru a păși pe el, pentru a iubi și a ajuta și nu pentru a pune întrebări fără sens sau pentru a-i răni sufletește pe alții cu răspunsurile noastre! A avea milă și a suferi împreună cu cineva, aceasta oricum nu se poate, dar a simți împreună cu cineva, acest lucru ar trebui să învățăm și a putea asculta, poate tocmai la un om care este pe moarte. Și să înțelegem frica lui, să simțim împreună cu el și să punem împotrivă, siguranța noastră de sine! Siguranța, care poate să-l ducă dincolo, până ce el vede cu proprii săi ochi, cât de simplu și potrivit este totul!

Noi ar trebui să ne limităm, la ceea ce Iisus a spus și să nu încercăm încontinu să-i facem legi lui Dumnezeu, după care El să se țină! Cum putem noi să construim o < anticameră a iadului > , în care intra copiii, care mor nebotezati, în timp ce Iisus i-a iubit pe copii așa de mult și i-a respectat, „ca unora carora le aparține împărăția cerurilor? ” Insă nu schimbă nimic nici faptul, ca cu ceva timp în urmă < anticamera iadului > a fost rebotezată în taină în < anticameră a cerului > și că condițiile de viață au fost îmbunatațite acolo cu dărnicie! Câtă mândrie se află în spatele acestor cuvinte și cât de prostească este încercarea de a explica lucruri cu o cunoaștere atotcuprinzatoare, lucruri cu o semnificație atât de profundă, despre care Iisus n-a spus niciodată nici un cuvânt? Este cu totul în contradicție cu multele spuse ale Lui și este în contradictoriu cu dragostea Lui? Atunci se caută calea de scăpare spre sfântul duh, care i-ar fi iluminat pe învățătorii bisericii, pe episcopi și pe papi! Pe mine m-ar interesa, cine i-a iluminat în cruciade, în incviziție, în războaiele religioase, în metoda susținută de biserică în evul mediu de a-și putea cumpara un loc în cer pe bani și multe altele! Nu! Sfântul duh îi iluminează pe aceia, care se deschid spre el în dragoste și care învața să-i simta prezenta în rugăciune și meditație. Misticii sunt aceea, care, prin renunțarea la putere și decorații, li se dă voie să simtă sfânta apropriere a lui Dumnezeu. Oamenii aceia neânsemnați sunt aceia cărora li se face cunoscut, ce < le rămâne necunoscut acelor oameni mari și puternici > ! În toate timpurile ei au fost batjocoriți, persecutați, alungați, tradați și blestemați! Ar fi usor dacă, da dacă, nu ar există diavolul! Dacă aș fi eu diavol, atunci nu m-aș repezi nici eu pe cei nepericuloși, ci i-aș ataca pe cei, ce mi-ar putea deveni periculoși! Acolo mi-aș așeza oamenii, pentru a răspândi minciuni intrigi și neliniște! Știți acum, de ce îmi iubesc așa de mult credința mea creștină, pentru tot (sau chiar pentru toate)! În mistere nu poate intra diavolul și ele au ca și înainte o putere neimaginabilă, din care și astăzi mai curge mila și dragostea și cum eu sper, va curge întotdeauna!

De la centrala neimportantă este totul rezolvat, chiar și cel mai mic detaliu. Mii de legi bisericești, legi, cereri și afirmații credincioase! Dar știm și faptul să spunem ceva, dacă, de exemplu moare un copil de doi ani? Și este așa de ușor! Nimeni nu moare fără voința lui Dumnezeu! Nu există coincidețe, la moarte chiar deloc! Nu ar putea fi, ca acel copil și-a terminat misiunea deja pe pământ? Trebuie să dăm vina tot timpul pe Dumnezeu, că face greșeli sau ca pur și simplu doarme? Cine spune, ca unul de șaptezeci de ani a invățat mai mult decât unul de douăzeci sau decât un copil de doi ani? Sau decât un copil, care moare la nașterea sa? Nici unul din noi nu cunoaște programul, nici cel propriu și cel străin nu-l cunoaște de fel! Cine dintre noi știe, ce întâmplări aduce nașterea în sine? Da, a fi însarcinată? Nu a fost chiar experiența aceasta ce a trebuit s-o facă copilașul? Și numai această experiență? Nu ar fi o prostie, să fie lăsat să trăiască aici șaptezeci de ani, dacă această viață nu se potrivește cu programul său? Poate că au trebuit chiar părinții să facă această experiență, să-și lase copilul să meargă! Dumnezeu nu face niciodată ceva prostesc. Numai dacă lăsăm ca această viață să decidă pentru infinit, atunci ne pică bineânțeles greu, ca un copil, care deja la naștere să plece imediat, fără să începi ceva cu el! Evident ne lipsește sertarul și noi trebuie să construim iadul înainte sau cerul de dinainte sau ce știu eu ce mai trebuie, căci nu are voie să fie, ca un copil, care în viață nu a trebuit să dovedească nimic, să primească aceiași răsplată, același cer ca cel, care o viață întreagă s-a luptat cu toate ispitele!

„Oh, voi orbilor, aveți ochi și nu vedeți și urechi și nu auziți. . . ! ” Da și cum era cu egalitatea muncitorilor de pe dealul cu struguri?

Voi toți, care a trebuit să < pierdeți > un copil, o rudă, un om mai tânăr sau mai în vârstă, nu ați pierdut pe nimeni! Noi vedem doar unele lucruri incorect. Mai întâi ne tulbură vederea instinctul nostru de a poseda! Tot este al nostru, tot este proprietatea noastră și noi agațam corpul și inima la aceasta!

„Mai degrabă intra o camilă prin gaura acului, decât unul bogat în cer! ” Aceata are legatură cu cuvintele lui Iisus! Din principiu nu are unul bogat nici de pierdut nici de caștigat în față celor săraci! Dar de obicei este agățat de proprietățiile sale! Și aceasta este o problemă! Iisus vrea să ne facă fericiți, să ne facă cadouri. Cu nici un cuvânt nu a certat femeia, care i-a înbălsămat capul cu ulei păcatos de scump, chiar din contra. Dar El ar fi putut trăi și fără aceasta! Chiar și surplusurile noastre sunt acoperite cu dragostea lui Dumnezeu! Dar nu a fi habsân! Unde începe aceasta, trebuie fiecare să decidă despre sine. Și cel mai darnic samaritean - una dintre cele mai importante egaluri ale lui Iisus - a fost un om bogat. Cum ar fi putut altfel să-i dea banii proprietarului pentru cel accidentat? Noi avem < voie > să fim bogați, noi nu trebuie să dăm nici marunțiș până la cămașă. Și la Dumnezeu decurge tot într-o maniera normala. Dar dacă Dumnezeu ne pune în fața ușii < aproapele > , atunci se așteaptă și El la ajutorul nostru! Noi ajutăm așa cu drag - cel ce vine după aproape! Nu! Aproapele trebuie să-l iubim! Și acel aproape se află de obicei chiar și în propria familie!

Noi avem voie să avem o mașină șic, îmbrăcăminte, concedii! Dar nu trebuie să vă agățați de ele! Nu aveți voie să vă uitați la ele ca fiind proprietatea d-voastră! Dumnezeu vi le-a împrumutat! Bucurați-vă de aceasta și mulțumiț-i pentru timpul frumos, când vi le cere înapoi, în loc să-i reproșati pentru acea pierdere! Exact aceiași este valabil pentru noi înșine! Copilu d-voastră nu este copilul d-voastră! Este un om, care ca și d-voastră trebuie să-și urmeze propriul drum pe pământ și pe care Dumnezeu vi l-a încredințat, până ce poate merge singur! Să ne bucurăm de timpul, pe care putem să-l mergem împreună și dacă unul din noi și-a terminat drumul, atunci putem să ne luăm rămas bun de la el cu bucurie, căci întâmpină vremuri frumoase. Că suntem ca oamenii triști, pentru ca ne lipsește ceva, căci câteodată < se prăbușeste lumea > , aceasta este ceva normal. Dar această tristețe omenească nu poate fi niciodată mai mare, decât bucuria spirituală, că atunci nu este ceva în regulă! Toate celelate sunt egoisme! Și egoismul nu este niciodată bun, nu face niciodată fericit și nu crează o atmosfera de pace și de mulțumire în jurul nostru. Cu toate că ne iubim așa de mult, așa trebuie să ne ferim, pentru a clădi fericirea numai pe aceasta! Norocul nostru este mulțumirea de clipă, în care trăim noi! Mulțumirea a ceea ce avem în acea clipă! Și așa există și oamenii care pot fi mulțumiți chiar și în lagărul de concentrare, da, pot fi fericiți! Măreția interioară, aici este neapărat nevoie de ea, aceasta trebuie s-o învățăm aici! Chiar și prin lovituriile < destinului > ! Destul de des este însemnată < dragostea > noastră cu ștampila egoismului, mândrie și a fi habsân. Unde - cum este des în ziua de astăzi - dragostea să se transforme în ură oarbă, atunci nu a fost niciodată vorba de dragoste adevărată.

Și de rudele noastre nu trebuie să ne facem griji și pe ei ia luat în considerare Dumnezeu și pentru ei este moartea noastră < potrivită > .

„Nu vă faceți griji. . . uitați-vă la păsările cerului. . . la lalelele de pe câmp. . . ! “

Noi, cu grijiile noastre! Așa de parcă Dumnezeu nu ne-ar cunoaște < grijile > , așa de parcă un Dumnezeu iubitor nu ar lua în serios < grijile > noastre! Cererile noastre sunt de obicei un lanț de cereri! Mulțumită lui Dumnezeu nu se lasă Dumnezeul nostru la mâna noastră! Mulțumit lui Dumnezeu nu putem să-l obligăm, să ne audă rugămințiile! Cât de des ne-am face rău cu aceasta!

„Fă-ne sănătoși!“

Și dacă boala este chia aceea, de care avem momentan nevoie?

„Nu-l lăsa pe Franz să moară!“

Și dacă Franz a terminat aici și îl așteaptă un timp mai frumos? Și dacă - și acesta este un punct decesiv - dacă rudele sale trec printr-o schimbare la moartea sa și așa ajung mai în față? Poate ca îi aduce iar înapoi pe drumul lor? Le forțează chiar și schimbarea de direcție pentru a fi potrivită? Fiecare dintre noi are propriul fir de viață! Poate să fie pe o distanță scurtă sau lungă împletită cu alt om, dar dacă se separă iar firele, sau dacă se rupe un fir, atunci este și pentru celălalt < potrivit > , chiar dacă arată aceasta ca și o lovitură cruntă a < destinului > ! Dumnezeu care a țesut firele vieții noastre - sau îngerii la comandă Sa - fiecare fir al vieții este pentru sine țesut potrivit! Și dacă se țes împreună sau dacă se desprind, atunci este drumul de dinainte stabilit pentru fiecare dintre noi! Noi nu trebuie să ne facem griji de rudele pe care la lăsăm în urmă, dar -și aceasta este decesiv - putem să ne facem propriile gânduri! Gânduri de dragoste și de pace! Noi putem să înfășurăm rudele noastre tot timpul în lumina lui Dumnezeu, în timpul vieții exact ca și pe patul de moarte și bineânțeles și după aceea! Fiecare tată, fiecare mamă ar trebui să-și binecuvânteze copiii și aceasta reciproc în fiecare zi! Aceasta mai este încă o favoare a creștinismului, care nu există nici pe departe în fiecare religie: Nu numai pentru noi și pentru rudele noastre pot fi gândurile noastre o atmosferă de dragoste și de pace, care ține departe răul și atrage binele! De mult pe la seminarele de antrenare pentru puterea gândului, se învăța menegerie, oameni pentru asigurări și vânzători și aceasta cu foarte mult succes! Când o punem în funcționare , noi creștinii? Când ne rugăm în fiecare seară și în fiecare dimineață:

„Dragă Iisus! Așează familia (și toți, care vor s-o binecuvânteze, poate chiar și în special dușmanii mei!) în lumina Ta și fă-o de nepătruns pentru tot răul, stricăciuni, negativitate și tot ce face bolnav! Dă-le milostivirea, să simtă în ei tot timpul voința Ta și puterea, să facă tot timpul voința Ta! Vindecă-i la corp și la suflet și condu-i pe drumul tău!” Și atunci faceți deasupra fiecăruia semnul crucii și îl binecuvântați în numele Tatălui, a Fiului și a sfântului Duh! Veți putea cu aceasta să mutați munții din loc! Nu numai când sunteți pe moarte, nu, în fiecare zi! Fiindcă dacă trăiți neținând cont de aproapele Dumneavoastră, de familia Dumneavoastră și de destinul Dumneavoastră, atunci sunteți de mult mort pentru dragoste și pentru sarcina D-voastră, precum unul din morții care trăiesc, despre care Iisus a vorbit așa de des.

Destinul nostru creștin nu este ca fortună oarbă a grecilor, nici ca cârma nemiloasă a hinduismului și a budismului și nici ca fatuma cruntă a mahomedanilor, care lasă oamenilor doar alegerea, ori să să-și accepte destinul ori să intre în disperare! Nu! Iisus ne dă posibilitatea, ba chiar spera cu tărie, ca noi ne vom lua destinul nostru în proprile mâini! Ceea ce sunt astăzi, acesta este rezultatul al întregului mod al meu de a fi de până acuma și este consecvența a întregilor fapte și gândiri ale mele de până acum! Ceea ce sunt mâine - aceasta decid eu astăzi! Dați drumul la o săgeata dintr-un arc! Dumneavoastră puteți să estimați cu precizie traictoria ei! Și atunci faceți puțin vânt și traiectorea se va schimba; și atunci faceți mai mult vânt și traiectorea săgeții se va schimba mai mult! Vîntul pe care îl facem astăzi, schimbă puternic direcția noastră de zbor - iar direcția o alegem noi. Gânduri de ură, vorbe urâte despre alții, fapte rele, < bârfa la o cafea > , fiecare încălcare împotriva dragostei ne duce într-o direcție greșită și Dumnezeu trebuie - în dragostea Lui nemărginită - să ne pună împotrivă o < lovitură a destinului > la timpul potrivit, dacă El vrea ca noi să nu alunecăm de tot în direcții greșite. Fiecare gând de dragoste, fiecare bucurie adevărată împărtășită cu altul, fiecare mulțumire, fiecare salut înspre Dumnezeu îndreaptă calea noastră - imediat! Și dacă mâine s-ar fi aflat încă o piatră în calea noastră, atunci ne va duce corectarea direcției noastre de astăzi pe lângă acea piatră de poticnire și groapa în care ar fi trebuit să cădem cu dreptate, adică - < o tu destin orb > - , ne va bătători cel mult calea noastră! Și aceasta este unul din marile mistere ale creștinismului! Și încoronarea acestuia este credința care ne conduce, adică:

Să ne lăsăm necondiționat conduși de voința lui Dumnezeu, să-l rugăm zilnic, în fiecare ora și în fiecare moment:

„Indură-te spre mine, ca să simt totdeauna voința Ta în mine și dă-mi puterea, ca să fac tot timpul voința Ta“ și să știu începând cu aceasta clipă, ca tot, ce fac acum, este potrivit! Tot, ce vine acum asupra mea, este voința lui Dumnezeu! Fiecare, care bate la ușa mea, a fost trimis de El! Tot lucrul pe care îl primesc, mi-a fost dăruit de El! Noi putem simți în noi voința Lui, putem primi un răspuns la fiecare întrebare, pe care i-o punem în taină Lui sau îngerului nostru păzitor și putem primi rezolvarea oricarei probleme, care i-o înfățișăm Lui Dumnezeu! Atunci El se ocupa de toate, chiar și de probleme de toate zilele! Dar așa, cum El crede că este potrivit! Preotul Kentenich de exemplu a fost trimis pentru 15 ani în America de Sud, ca pedeapsă pentru gânduri eretice! O catastrofă? Nu pentru el! Doar a fost voința lui Dumnezeu! Și așa el a întemeiat dincolo lucrarea sa misionară atotcuprinzatoare, care altfel probabil i-ar fi reușit cu greu! Tot așa el a simțit, ca va fi trimis într-un lagăr de concentrare, el a mers într-adevăr, a putut ajuta multor oameni și apoi a ieșit de acolo nevătămat!

„Rămâneți în Mine, ca și Eu să rămân în voi!” Aceasta unificare interioară cu Dumnezeu, < unio mistica > cum este ea numita de mistici, asta este marele țel a lui Iisus, pentru care El a trăit și a murit! Frica - care trăiește întotdeauna numai din despărțirea de Dumnezeu - nu mai există, întrebarea referitoare la moarte nu mai există - ea nu mai este! Rămâne numai îmbracarea cu alte haine, schimbarea hainelor tanspirate de zi cu zi cu îmbrăcămintea dumnezeiască, fiindcă atunci ne va cuprinde în totalitate jertfa imensă pe care a făcut-o Iisus și sângele Său ne va duce departe în sus la înălțimi, unde mă cuprinde amețeala numai gândindu-mă la ele!

Rămâneți în comunitațile, în care Vă simțiți bine. Iisus n-are nevoie de o singură religie, El vrea unificarea religiilor! Este cu totul indiferent, în ce credeți, dacă ea este dragostea lui Iisus! Și încă ceva la sfârșit pentru toți, care nu au curajul să facă greșeli, care își număra tot timpul păcatele:

„Cine va schimba numai una din aceste legi și îi va învăța pe oameni astfel, acela. . . ” - Iisus se referă la legile veșnice ale Tatălui Său și acelea încep toate cu dragoste și se termină cu dragoste și a răni această dragoste și a-i învăța pe oameni contrariul, este cu siguranță un lucru dintre cele mai rele. Și deci, acela care comite această crimă, acela - ajunge în iad? Nu! „. . . acela va fi cel mai mic în împărăția cerurilor! ” În cerul lui Iisus? Acolo sunt cu drag cel mai mic! Dragostea lui Iisus nu cunoaște într-adevăr nici o margine și astfel este rugăciunea inimii a bisericii ortodoxe una din cele mai frumoase rugăciuni! Dumneavoastră puteți să o spuneți întotdeauna, în fiecare ora liberă, în fiecare minut liber, în timpul liber, la lucru, la gătit și în timpul spălarii dinților, odată, de mai multe ori, încontinu de-alungul întregii vieți, adormind seara cu ea și sculându-vă dimineața cu ea:

                                        Iisuse, eu te iubesc!

În prima carte a acestei seri cu titlul. . . nici vorba de iad, Benjamin Klein a contrariat puternic imaginea înfricoșătoare a unui Dumnezeu, care pedepsește și judecă și a arătat cea mai mare dintre toate greșelile: Frica de Dumnezeu.

În această carte. . . nici vorba de iad el răspunde la întrebări așa de importante, cum ar fi: ce este omul, de unde vine el, unde se duce, ce este viața, ce este a muri, ce vine după aceea! Cine îl cunoaște pe Benjamin Klein, acela știe, ca el nu vorbește să se afle în treaba și nu căută scăparea în înalțimi filozofico- teologice nici la întrebări mai grele. El pur și simplu dorește să dea răspunsuri simple, limpezi și pe înțelesul tuturor și el vrea de asemenea să arate drumuri, care rămân pasibile chiar și atunci, când totul devine greu.


Dați o șansa vieții Dumneavoastră!
Frica de moarte Vă face să muriți zilnic
de mii de ori!
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> UNIQUE - La răscruce de drumuri, Biblioteca Unique - tematică specifică
   -> Biblioteca - Din seria Spiritual, Spiritual Diverse
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 3 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !