Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 26.1.2021, 18:25
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Poveste cu zâne


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (77)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Poveste cu zâne
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 25.2.2008, 02:31 View PostDownload Post

Poveste cu zâne


de Lidia Teodorescu


Toți copiii cred în zâne și asta, poate, pentru că ei le văd într-adevăr… Dar atunci când le și fotografiază, controversa și dilema devin internaționale. Două micuțe englezoaice au stârnit o asemenea controversă la sfârșitul Primului Război Mondial. O adevărată poveste cu zâne!

“Îți trimit o fotografie cu zâne”

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Cu câteva zile înaintea sfârșitului primei conflagrații mondiale, Frances Griffitte, o micuță englezoaică de 11 ani îi scrie prietenei ei Johana, care trăia în Africa de Sud, o scrisoare: „Dragă Jo, sper că ești bine. Ți-am mai scris o scrisoare cu câtva timp în urmă care probabil că s-a rătăcit, căci nu am primit nici un răspuns de la tine. Eu învăț acum la școală franceza, geometria, algebra și iau și lecții de gospodărie. Săptămâna  trecută, tata a venit acasă. Fusese plecat pentru două luni în Franța. Aici toată lumea spune că războiul se va sfârși curând și atunci vom atârna un drapel la fereastra camerei noastre. Îți trimit două fotografii ale mele. Prima mi-a făcut-o unchiul Arthur: sunt în costum de baie, în curtea din spatele casei. Cealaltă a făcut-o Elsie: acolo sunt cu niște zâne pe malul unui râu. Rosebud este la fel de grasă, dar i-am făcut haine noi. Ce mai fac Teddy și Dolly?”

Ar fi fost o scrisoare banală, trimisă de o școlăriță prietenei ei, dacă nu ar fi fost referirea aceea ciudată la zânele din fotografie. Așa cum au recunoscut mai târziu cele două fetițe, pentru ele nu era ceva surprinzător să vadă și să fotografieze zâne; zânele făceau parte din viața lor de copii petrecută în acel sătuc din Yorkshire. Pe spatele fotografiei Frances a scris: „Zânele de la râu sunt prietenele noastre, adică ale lui Elsie și ale mele. Ceea ce mi se pare de neînțeles este că atât cât am stat în Africa de Sud nu am văzut nici una, poate este prea cald pentru ele acolo…”

Istoria unei fotografii celebre

Istoria acestei fotografii este bine cunoscută; ea a făcut să curgă multă cerneală în vremea aceea. Într-o după-amiază de iulie a anului 1918, Elsie și sora ei Frances au împrumutat aparatul de fotografiat al tatălui lor. Doreau să facă fotografii  pentru a le trimite verișoarelor lor. Ziua s-a sfârșit aproape fără incidente, mai puțin imprudența lui Frances, care a căzut în râu și și-a udat hainele. Seara, domnul Arthur Wright, tatăl celor două fetițe, a developat filmul. A fost surprins să constate că pe clișeu apăreau niște forme albe ce păreau destul de stranii. Elsie spunea că sunt zâne, însă domnul Wright nu a luat-o în seamă.

În luna august a aceluiași an este rândul lui Frances să-i facă surorii ei o fotografie pe malul lacului. Și din nou tatăl copiilor descoperă pe clișeu formele albe ale unor spiriduși. Convins că fetițele vor să-i joace feste, domnul Wright le interzice să mai folosească aparatul. Și totuși, Arthur Wright și soția lui, Polly, sunt intrigați de aceste întâmplări; ei caută în camera fetițelor și pe malul râului să găsească urme ale înscenărilor copiilor. Dar nu găsesc nimic. Elsie și Frances susțin în continuare că au văzut zânele pe care le-au fotografiat. Ce ar putea fi mai normal pentru un copil decât o zână?

Oamenii mari se entuziasmează

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Apoi, după un timp, familia începe să arate fotografiile și prietenilor. Toată lumea se entuziasmează și… uită repede întâmplarea. Vara următoare, Polly Wright asistă la o reuniune a Societății de Teozofie din Bradford, care aborda teme precum ocultismul și diversele tipuri de ectoplasmă. În seara aceea, tema discuțiilor era „Viața zânelor”. În cursul reuniunii, Polly Wright povestește câtorva persoane că fiicele ei au reușit să fotografieze curioasele creaturi. Vestea se răspândește. La Congresul Teozofilor, care are loc la puțin timp după aceea, fotografiile cu pricina circulau printre membrii acestei societăți ezoterice.

Edward Gardner, cel mai cunoscut reprezentant al Societății Teozofice, le dă presei spre a fi publicate și în același timp cere unui expert fotograf să realizeze negative ale originalului, „mai clare și mai curate”. De aici începe cu adevărat „Povestea zânelor de la Bradford”. În Anglia, care tocmai traversase un război mondial, toată lumea polemiza acum pe marginea unei fotografii cu zâne. Era uluitor!

Trucaj sau imagini autentice?

În același timp, Sir Arthur Conan Doyle, „părintele” lui Sherlock Holmes, pregătea la rândul său un articol despre zâne care urma să apară în „Strand Magazine”. Scriitorul era pasionat în mod deosebit de spiritism și fenomene paranormale. Când a auzit vorbindu-se de aceste fotografii a căutat să le procure cu price preț.

Sir Oliver Lodge, unul dintre pionerii psihologiei din Marea Britanie, i-a spus lui Conan Doyle că nu este vorba decât despre „dansatoare în costume de zâne”, iar clișeele ar fi trucate. Un alt specialist în domeniul fenomenelor paranormale a comentat chiar că zânele “aveau o coafură puțin cam prea pariziană ca să fie adevărate”. Dar toate aceste comentarii nu erau făcute pe baza plăcilor fotografice originale.

S-a remarcat că siluetele erau mișcate: un argument în plus pentru cei care credeau în autenticitatea zânelor ce ar fi fost vii în momentul fotografierii. Experții firmei Kodak au declarat că nici măcar o persoană deosebit de abilă nu ar fi reușit să trucheze în acest fel clișeele. Teozoful Edward Gardner, a triumfat: zânele erau proba existenței „spiritelor naturii”. Și pentru a-și reduce la tăcere detractorii, Gardner dorește să facă fotografii noi. În august 1920, el le dă lui Frances și lui Elsie un aparat și 20 de plăci fotografice.

Scepticii sunt în continuare… sceptici

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.În același timp Conan Doyle și-a publicat articolul în „Strand Magazine”, promițând să-și ilustreze afirmațiile cu o nouă serie de clișee. În ziua în care articolul a apărut, ziarul s-a epuizat în câteva ore. Reacțiile au fost de a-l acuza pe Conan Doyle că vrea s㠄pervertească imaginația copiilor cu asemenea absurdități.” Opiniile oscilau între admirație pentru măiestria trucajului, scepticismul politicos, umorul și furia. Puțini erau cei care credeau cu adevărat în existența zânelor.

În 1921, Frances și Elsie fac din nou fotografii zânelor. Gardner le-a dat alte două aparate fotografice și plăci marcate cu anumite repere, pentru a împiedica trucajul clișeelor. Și iată-le pe cele două fetițe urmărind să fotografieze zânele. Vor reuși oare? Vor fi și de această dată la fel de frumoase straniile ființe? De data aceasta o lume întreagă le așteaptă.

O nouă confirmare

Acestea au apărut, chiar mai convingătoare decât primele. În așa măsură încât marele scriitor, Sir Arthur Conan Doyle, a devenit apărătorul vehement al cauzei zânelor  în ampla anchetă de presă care s-a declanșat cu această ocazie. În revista „Strand Magazine”, Doyle scrie lungi articole despre reîntoarcerea zânelor, însă are de înfruntat o opoziție puternică din partea scepticilor, care l-au atacat într-o zeflemisitoare campanie de ridiculizare.

Senzaționalul este redus astfel la tăcere. Adevărată sau nu, povestea cade în uitare până în anii ’70, când tot ziariștii le redescoperă pe bunicuțele Frances și Elsie. Într-un interviu dat în 1976, Frances a negat cu desăvârșire că fotografiile au fost trucate, mai mult, ea a reafirmat că atunci, în copilărie, ele amândouă se jucau cu zânele, într-o vâlcea din apropierea satului lor și aceasta nu era atunci deloc un fapt extraordinar…


sursa: yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> UNIQUE - La răscruce de drumuri, Misterele lumii
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !