Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 19:39
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Revelațiile și doctrina lui Swedenborg


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
1%
Milenar
Milenar

1% is offline

Joined: 31 Aug 2006
Member: #83
Posts: 1069
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Revelațiile și doctrina lui Swedenborg
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 6.4.2008, 02:51 View PostDownload Post

Revelațiile și doctrina lui Swedenborg


În septembrie 1759, Swedenborg, aflat la Göteborg, a descris minut cu minut, un incendiu ce avea loc la Stockholm și semnala că focul s-a oprit la trei case distanță de a sa. Câteva zile mai târziu, scrisori din Stockholmau i-au confirmat cu exactitate viziunea.

La Londra, unde a locuit a dus o viață foarte simplă. Se hrănea numai cu lapte, pâine și legume.
Nu s-a căsătorit niciodată, dar i-au plăcut foarte mult femeile, toată viața.
În Londra, în 1745, s-a petrecut evenimentul capital al existenței sale - o viziune precedată de vise, pe care le-a notat în jurnalul său. Din acel moment, a abandonat studiul științelor, a renunțat la toate funcțiile sale și s-a orientat către o viață mistică.

Biserica suedeză oficială l-a declarat eretic din cauza ideilor sale și a comportamentului său neobișnuit.
Swedenborg și-a expus întotdeauna doctrina cu multă luciditate; a fost "un om eminamente realist", după cum îl considera Emerson. Cu atât mai mult, viziunea sa religioasă a avut un impact mai puternic.
El a afirmat că Iisus i-a spus că îi încredințează misiunea "de a înnoi Biserica", că îi vor fi permise călătorii în lumea de dincolo, lumea spiritelor, a cerurilor și infernurilor.

Înainte de a începe să scrie despre aceste lucruri, Swedenborg a consacrat doi ani studiului limbii ebraice, deoarece dorea să citească textele originale.
În concepția lui Swedenborg, lumea de dincolo și existența sufletelor acolo sunt influențate de existența liberului arbitru.
Swedenborg consideră că după momentul morții, omul nu-și dă seama că nu mai aparține planului fizic, continuă să vină în casa lui și să se plimbe pe străzile orașului. Nu știe că e mort. Vede totuși un lucru care îl bucură, dar îl și neliniștește: totul în acea lume este mult mai intens decât în lumea fizică.
El afirmă că totul este mai concret și mai tangibil decât aici, sunt mult mai multe forme și culori.

În nenumăratele sale călătorii în ceruri și infernuri a constatat că lumea noastră este în comparația cu lumile subtile asemenea unei umbre. "E ca și cum am trăi în umbră."
El vorbește despre plăcerile simțurilor ca fiind mult mai intense acolo decât aici, pe pământ.
Swedenborg susține că Dumnezeu nu condamnă pe nimeni la infern, ci îi cheamă pe toți oamenii către mântuire. Dumnezeu a dat omului liberul arbitru, "teribilul privilegiu de a se condamna el însuși la iad sau de a merita cerul".
Descrie o regiune intermediară, care este cea a spiritelor celor morți, care comunică acolo cu îngerii și demonii. În acea lume, după o săptămână sau ani îndelungați, omul decide să fie demon sau să se înalțe în lumea îngerilor.
Referitor la infernuri, Swedenborg spune că ele au aspectul unor regiuni mlăștinoase sau al unor orașe care au fost distruse de incendii. Oamenii de acolo uneltesc unii împotriva altora, își fac rău lor înșiși și celorlalți.
Diametral opus, Swedenborg a găsit cerurile și doctrina sa afirmă că "există un echilibru între forțele infernale și cele cerești, echilibru necesar pentru supraviețuirea lumii".

Swedenborg descrie infernul ca având forma unui demon și cerul - forma unui înger. Fiecare om caută lumea care îi corespunde cel mai bine după predominanța vieții sale terestre.

Cerul lui Swedenborg "este cerul iubirii și, mai ales, un cer al muncii, un cer altruist. Fiecare înger muncește pentru ceilalți: toți lucrează pentru binele celorlalți. Nu e un cer pasiv. Nici un cer al recompensei. Dar există în cerul lui Swedenborg un aspect important: cerul lui e un cer prin excelență intelectual."    (Jorge Luis Borges)

El imaginează cerul ca o serie de conversații între îngeri. Omul trebuie să înțeleagă ce spun aceștia sau altfel înseamnă că nu e demn de lumea lor.
Swedenborg spune "Idiotul, oricât de sfânt ar fi el, nu va intra în Împărăția Cerurilor". De aceea el credea că omul "trebuie să se mântuiască și din punct de vedere intelectual".

Swedenborg s-a întâlnit cu diferite ființe din paradis și infern. Timp de 30 de ani, a publicat anonim cărți în limba latină despre aceste conversații cu entități din lumile subtile.
L-a interesat foarte mult poezia engleză și i-a citat în scrierile sale pe Shakespeare, Milton și alți mari poeți.
În călătoriile sale în Suedia, Anglia, Germania, Austria, Italia a vizitat uzinele și cartierele sărace.

Servitorii săi locuiau în parterul casei sale din Londra și îl auzeau conversând cu îngerii sau cu demonii.
Swedenborg spune că fiecare cuvânt din Biblie are cel puțin două înțelesuri și de aceea totul trebuie interpretat din două perspective. De exemplu, lumina este pentru el o metaforă prin care simbolizează adevărul. Calul simbolizează inteligența, și astfel gradat Swedenborg a stabilit un întreg sistem de corespondențe. Considera că totul se bazează pe corespondențe, că întreaga creația e "o scriere secretă, o criptografie, pe care trebuie să o descifrăm".
Carlyle, citându-l pe Swedenborg, a spus: "Istoria universală e o scriere pe care trebuie să o descifrăm și să o transcriem continuu. Necontenit suntem martorii istoriei universale și în același timp actorii ei. Suntem de asemenea literele, simbolurile: un text divin în care se înscrie destinul nostru."

Swedenborg nu a negat nimic din om, în doctrina sa era acceptată căsătoria, senzualitatea, iar "cerul său era plin de iubire".
În Statele Unite există o Biserică swedenborgiană. Sunt câteva mii de adepți în SUA, Anglia, Suedia și Germania.
Swedenborg este "primul explorator al lumii de dincolo" pe care a descris-o într-un mod extrem de minuțios.

sursa: http://www.yogaesoteric.net/
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Totul cu si alaturi de Dumnezeu !
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> UNIQUE - La răscruce de drumuri, Biblioteca Unique - tematică specifică -> Biblioteca - Din seria Spiritual, Spiritual Crestinism
   -> Biblioteca - Creștinism, Emanuel Swedenborg
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !