Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 13:38
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Paul Brunton: de la jurnalist la înțeleptul blând


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
1%
Milenar
Milenar

1% is offline

Joined: 31 Aug 2006
Member: #83
Posts: 1069
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Paul Brunton: de la jurnalist la înțeleptul blând
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 6.4.2008, 03:05 View PostDownload Post

Paul Brunton: de la jurnalist la înțeleptul blând


“Scriu pentru aceia care au simțit adevărul prin sclipiri intuitive, ca și pentru aceia care trebuie să fie convinși de el prin judecăți raționale.” (Paul Brunton, “Reflecții despre viața mea și scrieri”

Paul Brunton s-a născut în Londra în 1898, sub numele de Raphael Hurst. El a făcut carieră întâi ca vânzător de cărți, apoi ca jurnalist, și mai târziu ca director al unei reviste- ocupații pe care în mod obișnuit nu le-am asocia nici cu înțelepciunea nici cu aventura spirituală. Dar Paul Brunton a fost o ființă unică, destinată, la fel ca Alan Watts, Christopher Isherwood și Gerald Heard, să fie un pionier al dialogului Est-Vest.

La vârsta de treizeci de ani, în ciuda succesului său profesional, Brunton și-a dat demisia și a pornit într-o direcție total diferită. Urmându-și interesul său intens și permanent pentru viața spirituală, el a călătorit mult în Orient, în căutarea răspunsurilor la întrebări pe care civilizația noastră postindustrială tinde să le ignore și să le suprime. Dar căutarea sa spirituală începuse mult mai devreme. La șaisprezece ani el a experimentat o serie de stări extatice, ca urmare a faptului că meditase intens și regulat timp de șase luni. Deși aceste experiențe mistice s-au estompat în câteva săptămâni, efectele lor au mai durat trei ani, având un rol decisiv în formarea lui Brunton.

Contrastul dintre aceste experiențe extatice și materialismul acerb care îl înconjura l-a aruncat pe Brunton într-o stare de adâncă disperare. El s-a decis să se sinucidă, dar fiind o persoană eminamente rațională, el și-a acordat un răgaz pentru a căuta cărți despre moarte în biblioteca locală. Șansa a făcut să dea peste mai multe cărți spirituale pe această temă pe care le-a devorat, și care l-au făcut să-și amâne sinuciderea pe perioadă nedefinită. S-a căsătorit relativ devreme, iar în 1923 s-a născut singurul lui copil. Brunton nu se simțea pregătit să fie părinte dar un înțelept îi spusese că există o relație karmică și necesară între el și copil. Ei au avut o relație de afecțiune foarte durabilă, iar fiul său, Kenneth Hurst a publicat o excelentă biografie a tatălui său: “Paul Brunton- O viziune personală”. În carte se spune că, deși Brunton observase că are anumite capacități oculte și chiar urmărea să le dezvolte, el și-a urmat vocea interioară și a renunțat la ele, orientându-se către meditație.

Brunton a fost ajutat în primele sale eforturi spirituale de către Allan Bennett, un călugăr budist britanic, foarte respectat la acea vreme. Un alt ghid al său din acea perioadă timpurie a fost un pictor american, Thurston, în care el a văzut un “mistic avansat”. A treia persoană care a avut o influență la fel de mare a fost un indian al cărui nume nu se cunoaște, pe care Brunton îl numea “Rajah-ul”. Acesta a prezis că Brunton va vizita India, ceea ce s-a și petrecut în 1931.

În 1934, Brunton a publicat prima sa carte, “India secretă”, care a avut un succes spectaculos. A fost prima oară când a folosit pseudonomul Paul Brunton, sub care a fost apoi cunoscut. Prietenii îi spuneau PB. Cartea lui Brubton l-a făcut cunoscut occidentalilor pe unul din reprezentanții de seamă ai spiritualității hinduse, Ramana Maharishi (1879-1950), care nu trebuie confundat cu Maharishi Mahesh Yogi, fondatorul Meditației Transcedentale. Descrierea întâlnirii sale cu Sri Ramana este cea mai captivantă parte a cărții. La prima întâlnire, Brunton avea multe întrebări pe buze, dar văzându-l pe înțelept cufundat profund în meditație, cu corpul imobil ca al unei statui, deși cu ochii deschiși, el a fost cuprins treptat de liniștea pe care maestrul o transmitea și a rămas două ore în meditație profundă, toate întrebările dispărându-I din minte. După acea primă întâlnire, ei au avut multe conversații animate, în care mereu Ramana Maharishi îl îndemna pe Brunton să privească în interiorul său. La ultima lor întrevedere, maestrul a ales din nou tăcerea. Dar să îl lăsăm pe Paul Brunton să relateze acest episod: “Ochii lui au o strălucire uimitoare. Senzații stranii încep să apară în mine. Privirea aceea pare să pătrundă în cotloanele cele mai ascunse ale sufletului meu…Devin conștient de faptul că astfel el creează o punte între mintea mea și a sa, că îmi face inima să intre în acea stare de calm vigilent de care el pare că se bucură permanent…”

Timpul a încremenit. Sala s-a golit, discipolii ieșind unul câte unul. Doar înțeleptul și Brunton au mai rămas. În momentele care au urmat, toate senzațiile fizice au dispărut, Brunton resimțind o stare de comuniune profundă cu Maharishi și cu întregul univers.

Multe din lucrurile pe care le-a trăit, el nu le-a povestit în cărțile sale, dar mai târziu s-a destăinuit prietenilor apropiați. De exemplu, el I-a mărturisit unuia din discipolii săi că atunci când a ajuns la locul de retragere al lui Ramana, acesta l-a luat într-o plimbare prin grădină. Înțeleptul I-a spus că el, Brunton, a primit grația celei mai înalte stări de conștiință în adolescență dar a pierdut-o atunci când personalitatea sa egotică a devenit mai puternică. Acum trebuia să muncească pentru a redobândi acea stare pe care atunci o atinsese spontan.

După cum a explicat mai târziu el însuși, Brunton și-a creat deliberat o personalitate fictivă, pentru a face cărțile sale mai accesibile.Înțelegerea sa spirituală însă depășea scrierile sale. Atunci când a ajuns în India, el nu venise cu mâna goală, neavând nevoie să mai învețe ABC-ul spiritual. Brunton a fost unul din primii europeni care au abandonat iluzia înnăscută a superiorității, călătorind în Orient mai mult ca pelerin decât ca turist sau cuceritor, cum au făcut-o atâția.

Maturitatea sa spirituală străbate și din paginile cărții “Egiptul secret”. În Egipt, el nu a întâlnit înțelepți de talia lui Ramana Maharishi, ci chiar tradiția spirituală a acestei țări. El a fost singurul european care a primit vreodată permisiunea să petreacă o noapte în Marea Piramidă a lui Kheops. Experiența lui acolo a fost în același timp înfricoșătoare și profund spirituală. El a fost contactat de spiritele unor preoți, a avut o experiență extracorporală în care I s-a revelat o parte din înțelepciunea ascunsă a vechilor egipteni. Unele aspecte ale relatărilor sale au fost mai târziu confirmate de noile descoperiri (printre altele, faptul că Sfinxul este un monument închinat Zeului Soarelui, Ra.

Pentru Brunton, obiectivul principal al cărții a fost să prezinte occidentalilor vechea dar uitata cunoaștere a întrepătrunderii dintre lumea fizică și planul subtil, spiritual, și a faptului că ființele care trăiesc în aceste planuri subtile sunt la fel de reale ca și noi.

Brunton lucra neîncetat pentru desăvârșirea sa spirituală. Cei care au citit “Cărarea secretă”, au fost uimiți să afle că misticismul nu este totul. Calea spirituală este mult mai abruptă decât cele înfățișate până atunci în cărți. În “Învățătura ascunsă de dincolo de Zoga”, Paul Brunton critică misticismul convențional, care îndeamnă la abandonarea lumii în favoarea solitudinii și tăcerii. El îndeamnă la o îmbinare armonioasă între meditație și viața de zi cu zi, la aplicarea principiilor și trăirilor mistice în toate celelalte domenii ale vieții. Critca sa a fost greșit interpretată de unii. Dar relația sa cu Ramana Maharishi a rămas mereu una de profundă admirație, recunoștință și afinitate spirituală. În “Cărarea secretă”, el îl numește pe înțelept “cel mai înțelegător om pe care l-am cunoscut”, “cu o personalitate dumnezeiască ce nu poate fi descrisă”. Cartea a fost inspirată de o viziune a lui Ramana Maharishi pe care a avut-o pe când era în Anglia (astăzi am putea numi aceasta “channeling”). Brunton l-a numit toată viața pe înțelept “Maestrul meu iubit”. Dar neînțelegerea a persistatși Brunton nu a mai avut acces la ashramul lui Maharishi, din cauza mașinațiilor unor discipoli ai acestuia. În timpul călătoriilor în India, de multe ori Brunton se apropia la câțiva kilometri de ashram:
“Mi se punea un nod în gât și eram cuprins de o senzație de sufocare când mă gândeam ce aproape sunt de el în spirit și totuși atât de aspru separați de reaua voință a câtorva oameni și de umbrele întunecate ale karmei mele.”

El a fost conștient însă că acest lucru l-a ajutat în evoluția sa spirituală. Relația sa cu maestrul a supraviețuit tuturor piedicilor exterioare. El a avut numeroase viziuni ale înțeleptului, ultima având loc după moartea acestuia, în 1950. În această viziune Maharishi îl anunța că trebuie să se despartă și, într-adevăr, viziunile au încetat, lasând loc unei raportări mai directe, mai aproape de esență. Brunton a înțeles că trebuie să facă un nou pas pe calea spirituală. Faptul că a făcut chiar mai mult de atât este dovedit și de stingerea armonioasă a conflictului cu ashramul lui Ramana. Ela fost chiar invitat să se mute acolo, dar nu a făcut-o din rațiuni practice.

Fiind o persoană retrasă, el nu și-a asumat rolul de guru, preferând să-I îndrume pe cei care erau în căutarea unui maestru către înțelepții Orientului. El s-a mutat în Elveția, în izolare. Retragerea sa a fost atât de eficientă încât două ziare I-au publicat chiar necrologul…El scria zilnic într-un jurnal despre diverse chestiuni spirituale care I se clarificaseră în decursul căutării sale spirituale și care ar fi putut fi de ajutor altor căutători. Aceste note, având un volum impresionant, au fost publicate după moartea sa din 1981. Filozofia lui Brunton, pe care el a refuzat să o eticheteze, este un mesaj despre valorile spirituale universale. Ela pus accentul nu pe rațiune ci pe înțelepciune, prin care ne putem apropia mai direct de Adevăr. El a înțeles filozofia ca pe o orientare practică spre viață, o sinteză între venerația religioasă, meditația mistică, reflecția rațională, educația morală și serviciul altruist. Adevăratul filozof este astfel un practicant spiritual de o mare maturitate. După cum spunea Paul Brunton:
“Doar atunci când Supraeul a iluminat fiecare parte a ființei individuale se poate vorbi de adevărata iluminare. Doar atunci se atinge înțelepciunea.”

Supraeul este termenul folosit de Brunton pentr ua desemna esența nemuritoare a ființei umane, punctul în care atingem Divinul. Această conștiință divină, acunsă în inima fiecărei fiinșe, este o Prezență universală Realizarea Supraeului ca fundal constant al existenței noastre zilnice este sarcina fiecăruia dintre noi.

sursa: yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Totul cu si alaturi de Dumnezeu !
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Maeștrii și învățătorii spirituali ai planetei, Oameni de spirit ai planetei
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !