Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 21:23
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Nicholas Roerich


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
1%
Milenar
Milenar

1% is offline

Joined: 31 Aug 2006
Member: #83
Posts: 1069
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Nicholas Roerich
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 6.4.2008, 03:13 View PostDownload Post

Nicholas Roerich


Cu greu am putea găsi în epoca actuală o mai mare varietate de talente adunate în aceeași ființă umană. Arheolog, antropolog, explorator, diplomat, mistic, poet, scriitor, conferențiar, pictor, scenograf și creator de costume de operă, apărător al culturii – acesta este Nicholas Roerich. Nu este de mirare că ființele ce veghează din invizibil asupra planetei noastre l-au ales drept emisar. Misiunea sa spirituală a fost de a-i uni pe oameni sub semnul Frumuseții și al Cunoașterii Divine, pregătindu-i pentru vremurile în care bătălia finală dintre forțele Binelui, conduse de însuși regele Shambalei, și cele ale Răului va marca începutul unei noi Epoci de Aur a umanității.

Biografia socială

Nicholas Roerich s-a născut la Sankt Petersburg, Rusia, la data de 9 octombrie 1874. Copilăria și adolescența și le-a petrecut la moșia familiei sale. Încă din acea perioadă a manifestat talent la desen și o atracție specială pentru arheologie. Și-ar fi dorit o carieră artistică, însă tatăl său a hotărât că Nicholas trebuie să-l urmeze, studiind dreptul. Drept urmare, Roerich s-a înscris simultan la Academia de Arte Frumoase și la Universitatea din St. Petersburg, în anul 1893.

În 1898 a devenit profesor la Institutul Arheologic Imperial iar în 1901 s-a căsătorit cu Helena, fata arhitectului Șapoșnikov și nepoată a compozitorului rus Mussorgski. Au avut doi băieți, George – care a devenit om de știință și Sviatoslav, care a îmbrățișat cariera artistică, devenind pictor.
Cuplul Roerich era o sursă permanentă de spiritualitate și inspirație pentru cei din jurul lor. După cum mărturisește un prieten al familiei, “nimeni altcineva nu radia atâta lumină și bucurie spontană precum Nicholas și Helena Roerich”.
La începutul anilor 1900, familia Roerich a călătorit prin Rusia și Europa, timp în care Nicholas a pictat, a făcut săpături arheologice, a studiat arhitectura, a ținut cursuri și a scris despre artă și arheologie. La invitația celebrului impresar de balet Serghei Diaghilev a devenit membru al societății Mir Iskusstva (Lumea Artei) din St. Petersburg, societate care promova arta “ca o formă de experiență mistică, o modalitate prin care frumusețea eternă poate fi exprimată și comunicată, aproape un nou tip de religie”. Tot în acea perioadă a lucrat ca scenograf și creator de costume pentru spectacolele lui Diaghilev, iar succesul cel mai mare l-a avut cu scenografia  baletului lui Igor Stravinski, “Deșteptarea primăverii”.

În perioada tulbure a primului război mondial, care avea să marcheze pentru Rusia începutul perioadei comuniste, Roerich s-a îmbolnăvit de pneumonie și a plecat cu familia în Finlanda, pentru a se reface. Nu s-a mai întors în Rusia, refuzând postul de Ministru al Artelor pe care i l-au oferit bolșevicii, pentru că a intuit dezastrul care se apropia.

În 1920 familia Roerich pornea spre America, la invitația dr. Robert Harshe, directorul Institutului de Artă din Chicago. Au urmat lungi călătorii pe întreg teritoriul Americii, unde Roerich picta, își expunea lucrările și ținea conferințe. A fondat mai multe societăți de artă, printre care “The Master Institute for United Arts” (Institutul de Arte Unite, în 1921, și “Corona Mundi” (Centrul Internațional de Artă), în 1922. După ce și-a planificat prima sa expediție în Asia, familia Roerich s-a îmbarcat pentru India în 1923. În același an, membrii Institutului de Arte Unite au înființat Muzeul Roerich, care adăpostește și astăzi o mare parte din tablourile pictate de Nicholas și de Sviatoslav Roerich. Însă, în conformitate cu concepția despre artă a inițiatorului, această instituție a desfășurat o activitate culturală autentică, promovând și sponsorizând artiști, muzicieni și scriitori valoroși din perioada anilor ‘20-’30 a secolului trecut.
În 1928, după expediția în Asia, familia Roerich s-a stabilit la Naggar în valea Kullu din India, unde a înființat “Institutul de Cercetări Himalayene Urusvati”, un centru pentru studierea materialelor etnografice și arheologice adunate în timpul expediției și, în perspectivă, în expediții ulterioare.

În cursul vieții sale Roerich a realizat un număr uluitor de mare de picturi – aproximativ 7000, a scris peste 1200 de lucrări pe diverse teme și a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 1925 și în 1929, pentru eforturile sale de a promova pacea internațională prin artă și cultură și pentru a proteja comorile artistice în timpul războiului. În această direcție, cea mai remarcabilă realizare a lui Nicholas Roerich este Pactul care-i poartă numele. Astfel, la data de 15 aprilie 1935, reprezentații Statelor Unite și ai altor 12 țări din America Latină semnau, la Casa Albă, un pact care obliga națiunile să respecte muzeele, universitățile, lăcașurile de cult religios și bibliotecile, atât în vreme de pace cât și pe timp de război. Toate aceste instituții culturale și religioase urmau să arboreze stindardul alb al păcii, pe care era figurat un simbol străvechi: un cerc, reprezentând în acest context unitatea culturală a națiunilor, conținând 3 puncte, ce simbolizau arta, știința și religia.

Nicholas Roerich a murit la Naggar, la data de 13 decembrie 1947. Corpul său a fost incinerat, iar cenușa a fost îngropată în munții pe care i-a iubit și i-a pictat în foarte multe din operele sale.

Biografia spirituală

Personalitatea complexă a lui Roerich se bazează nu numai pe erudiția sa în diverse domenii ci, în primul rând, pe forța sa spirituală. Aceasta, și nu cunoștințele sale vaste de filosofie orientală, i-a determinat pe chinezi să îl numeasc㠓Inițiatul”, iar pe mongoli să afirme c㠓personalități ca Roerich urmează calea boddhisattva-șilor de cel mai înalt rang, ei fiind lumini absolute ale secolului”.

Datorită discreției și modestiei familiei Roerich, specifică de altfel ființelor elevate, nu se cunosc prea multe amănunte despre viața lor spirituală. Totuși, există unele repere ale acesteia, fie extrase din scrierile lor, fie din relatările celor apropiați.

Unul dintre biografii lui Roerich, Garabed Paelian, susține că primele semne spirituale i-au apărut acestuia în copilărie, când a visat o ființă îmbrăcată în robă albă. Câțiva dintre discipolii lui Roerich consideră că profesorul lui de pictură, Kuindjy, un om cu calități asemenea sfântului Francisc, a fost pentru o vreme maestrul său spiritual. Nicholas însuși scria c㠓eminentul Maestru Kuindjy nu era doar un artist remarcabil, ci și un mare învățător al acestei vieți”.

Se mai știe că membrii familiei Roerich au studiat doctrina teosofică a doamnei Blavatsky  și au tradus în rusă cartea acesteia, Doctrina secretă. Potrivit relatării unor discipoli, ei i-ar fi contactat pe cei doi Mahatma-și despre care vorbește Helena Blavatsky, Morya și Koot Hoomi, în anul 1920.

În expediția ce a cuprins India, China, Mongolia, Tibet, Roerich a aflat de la lama-șii pe care i-a întâlnit despre Tărâmul Înțelepților care veghează asupra planetei noastre, Shambala. Deși el nu a afirmat explicit în nici o scriere a sa că ar fi pătruns în Shambala, întreaga sa operă poartă pecetea acestui tărâm sfânt, iar modul în care și-a îndeplinit misiunea sa spirituală este un argument în plus în sprijinul acestei idei.

Se mai povestește despre o piatră cu virtuți magice, de origine meteoritică, numită piatra Cintamani, pe care Roerich ar fi primit-o de la inițiații din Shambala și ar fi păstrat-o pe toată durata vieții lui, restituindu-le-o înainte de a muri. Aceasta ar explica realizările sale cu totul excepționale, precum și depășirea unor dificultăți care au marcat expediția sa și care au implicat forțe supraomenești.
Dincolo de acestea, scrierile și tablourile sale inspirate se constituie în veritabile jaloane pe calea spre teritoriul sacru al Shambalei, și pot produce stări de iluminare celui care caută Adevărul cu inima și mintea deschise.

sursa: yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Totul cu si alaturi de Dumnezeu !
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Maeștrii și învățătorii spirituali ai planetei, Oameni de spirit ai planetei
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !