Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 18:15
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Bhagwan Sri Rajneesh (OSHO)


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
1%
Milenar
Milenar

1% is offline

Joined: 31 Aug 2006
Member: #83
Posts: 1069
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Bhagwan Sri Rajneesh (OSHO)
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 6.4.2008, 03:10 View PostDownload Post

Bhagwan Sri Rajneesh (OSHO)
(1931-1990)


Manipulator de suflete sau metafizician genial? A alimentat în numeroase reprize cronicile spiritualo-mondene ale presei de senzație, mult mai interesată de a-și mări tirajul decât de a oferi niște informații fondate și autentice. El este maestrul neo-tantric! Ascetul cu șaptezeci de Rolls Royce-uri este tot el!... Dar, dincolo de aparențe și polemici inutile, cine este Bhagwan Sri Rajneesh?

Acest maestru spiritual s-a născut pe 11 septembrie 1931 la Kuchwara, un mic sat în centrul Indiei. Este primul născut dintr-o familie cu doisprezece copii, tatăl lui fiind negustor, de religie jainistă. Încă din primii ani ai copilăriei și adolescenței sale petrecute în India, Osho se dovedea a fi un spirit independent și rebel care se opunea acceptării tradițiilor sociale, politice și religioase ale lumii în care trăia, fiind orientat întotdeauna către experimentarea proprie a Adevărului și nu către dobândirea de cunoștințe pur intelectuale.

La vârsta de douăzeci și unu de ani, pe data de 21 martie 1953, a atins starea de iluminare. După acest eveniment extraordinar el se autodefinea, astfel: „Eu nu mai doresc și nu mai caut nimic. Existența și-a deschis porțile pentru mine. Nu mai pot spune că aparțin existenței pentru că acum sunt, de fapt, părticică din ea. Când o floare înflorește, eu înfloresc odată cu ea. Când Soarele răsare, eu răsar odată cu el. Ego-ul, care face ca oamenii să se simtă individualități separate, nu mai există. Trupul meu este o părticică din natură, ființa mea este o parte din întreg, Eu nu mai sunt o entitate separată.”

Osho a absolvit studiile de filozofie la Universitatea din Sagar, cu cea mai mare medie. După nouă ani de profesorat în filozofie la Universitatea din Jabalpur, a început să țină conferințe în întreaga Indie despre religie, lovind în concepțiile, tradițiile și prejudecățile societății indiene, provocându-i pe liderii religioși la discuții publice.

În întreaga sa activitate spirituală, Osho a vorbit discipolilor săi despre toate nivelurile conștiinței umane și despre toate sistemele filozofice și toate religiile. De la Sigmund Freud la Chuang Tzu, de la George Gurdjieff la Gautama Buddha, de la Iisus Christos la Rabindranath Tagore... el a urmărit să extragă esența tuturor acestor învățături, străduindu-se să le ofere cât mai pe înțelesul omului modern, bazându-se nu pe o înțelegere intelectuală, ci pe propria sa experiență spirituală. El nu aparține nici unei tradiții. „Eu sunt începutul unei noi conștiințe religioase”, spunea Osho. „Vă rog să nu-mi legați învățătura de vreo religie a trecutului.”

Discuțiile pe care le-a avut cu discipolii săi din întreaga lume au fost publicate în mai mult de șase sute cinzeci de volume și au fost traduse în peste treizeci de limbi. El spunea: „Mesajul meu nu este o doctrină, o filozofie. Mesajul meu este o alchimie, o știință a transformării, așa că numai cei care-mi vor permite să le distrug ființa ignorantă și limitată pentru a putea renaște spiritual – numai acești oameni curajoși să vină să mă asculte, deoarece pentru ceilalți, ceea ce voi spune eu va fi foarte periculos. Ascultându-mă, faceți primul pas către renașterea spirituală. Nu este o filozofie la adăpostul căreia să vă simțiți mai în siguranță; nu este o doctrină în care să vă găsiți consolarea. Mesajul meu nu este o simplă comunicare verbală. Este mult mai periculos decât atât. Este moarte și renaștere spirituală.”

În martie 1974 Osho părăsește Bombay-ul pentru a se stabili la Poona. Grupul de discipoli ce l-au însoțit pun bazele unui ashram situat în zona parcului Koregon. Acest ashram s-a dezvoltat foarte mult în anii care au urmat, mii de occidentali facinați de discursurile lui Osho perindându-se pe aici.

În 1981, la insistențele discipolilor săi occidentali, părăsește India pentru a se stabili în Statele Unite, unde în statul Oregon înființează Rajneeshpouram (orașul lui Rajneesh). Mesajul său a avut mare succes în rândul occidentalilor pentru că el nu a impus nici o disciplină, nu a cerut nici un efort personal explicând că omul este o ființă perfectă și că nu trebuie decât aici și acum să devină conștientă de aceasta.

„Maestrul spiritual”, spunea Osho „nu trebuie să aibă atitudini autoritare. Un maestru vine doar că să ajute. El este prezent doar pentru a arăta calea. Și această cale nu trebuie indicată în funcție de un sistem rigid. Calea trebuie indicată în funcție de fiecare individ în parte. Un maestru te ascultă, te observă, te învăluie cu dragostea sa și te ajută să devii tu însuți.”

În loc de a convinge bărbații și femeile să se izoleze în mănăstiri pentru a medita, el susținea că plăcerea și fericirea pe care ți-o oferă această lume, trăite plenar și integrate în mod divin, te pot conduce spre cunoașterea de sine, fapt pentru care a urmărit să-i determine pe oameni să-și trezească libertatea interioară, să învețe să trăiască din plin momentul prezent. Devenit indezirabil pentru autoritățile americane la sfârșitul anilor ’80, se reîntoarce în India, la Poona moment din care nu va mai fi văzut în public în afara zilelor sale de naștere.

Osho și-a părăsit trupul pe 19 ianuarie 1990. Cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, a fost întrebat ce se va întâmpla cu tot ceea ce a dăruit el din punct de vedere spiritual după ce nu va mai fi. El a spus: „Încrederea mea în existență este absolută. Dacă există măcar un adevăr în ceea ce spun, acela va supraviețui... cei ce vor rămâne interesați de munca mea vor conduce în continuare torța, dar fără să impună aceste adevăruri celorlalți.

Eu voi rămâne întotdeauna sursă de inspirație, de lumină pentru discipolii mei și sunt sigur că ei vor simți aceasta și când eu nu voi mai fi. Doresc ca ei să dezvolte munca mea și să emane în jurul lor dragoste, puritate, înțelepciune, luciditate, calități care nu sunt monopolul nimănui, care nu sunt dependente de nici un sistem filozofic sau religios. Doresc ca oamenii să devină proprii lor stăpâni, să nu mai fie dominați și controlați de alte persoane.”

Comunitatea care s-a dezvoltat în jurul lui există și acum în Poona, India, aici adunându-se în fiecare an mii de discipoli din toate colțurile lumii pentru a participa la activitatea culturală și spirituală inițiată de Osho, urmărind să descopere picătura divină din ființele lor.

Fragment din MINIENCICLOPEDIA ÎNȚELEPȚILOR, secolele XIX-XX, de Angela Mayer, apărută la Editura RAM, 1995

sursa: yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Totul cu si alaturi de Dumnezeu !
Back to top See my Info
OM
Aspirant
Aspirant

OM is offline

Joined: 20 Mar 2006
Member: #64
Posts: 10
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Re: Bhagwan Sri Rajneesh (OSHO)
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 7.4.2008, 16:15 View PostDownload Post

O mica rectificare....Osho "s-a nascut" pe 11 decembrie 1931, nu pe 11 septembrie.
Back to top See my Info
OM
Aspirant
Aspirant

OM is offline

Joined: 20 Mar 2006
Member: #64
Posts: 10
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Re: Bhagwan Sri Rajneesh (OSHO)
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.5.2008, 14:16 View PostDownload Post

Se spune că un mistic Sufit călătorea, și a ajuns la un oraș. Și numele său ajunsese acolo înaintea sa, faima sa era deja cunoscută. Așa că oamenii s-au adunat și i-au spus: „Învață-ne ceva.”  Misticul a spus, „Eu nu sunt un înțelept, pentru că sunt și nebun. Veți fi nedumeriți de învățăturile mele, așa ca mai bine păstrez tăcerea”. Dar cu cât încerca mai mult să evite, cu atât ei insistau mai mult, cu atât au devenit mai intrigați de personalitatea lui. În cele din urmă a strigat, și a spus: „Bine. Vinerea care vine, voi veni la moschee”…Era un sat musulman  ”…și despre ce vreți să vă vorbesc?”. Ei au spus „Firește, despre Dumnezeu”.

Așa că a venit- tot satul se adunase, se crease o mare vâlvă. A stat la amvon, și a pus o întrebare: „Știți ceva despre ceea ce urmează să spun despre Dumnezeu?”. Sătenii bineînțeles că au spus: „Nu, nu știm ce urmează să spui”. „Atunci”, a spus, „este inutil, pentru că dacă nu cunoașteți nimic, nu veți putea înțelege. Este nevoie de puțină pregătire, iar voi sunteți total nepregătiți. Va fi inutil, și nu voi vorbi.”.

Sătenii erau pierduți: ce să facă? L-au convins din nou pentru vinerea următoare. Vinerea următoare a venit din nou. A pus aceeași întrebare; toți sătenii erau pregătiți. El a întrebat: „Știți despre ce urmează să vă vorbesc?”. Ei au spus: „Da, bineînțeles”. Așa că el a  spus, „Atunci, nu este nevoie sa mai vorbesc. Dacă deja știți- gata. De ce să mă mai deranjați degeaba, și vă pierdeți și voi timpul?”. Și a părăsit moscheea.

Sătenii erau complet năuciți: ce să facă cu acest om? Dar acum interesul lor crescuse nebunește. Trebuie că ascunde ceva!. Deci l-au convins cumva din nou.
El a venit, și a pus din nou aceeași întrebare: „Știți despre ce urmează să vă vorbesc?”. Acum sătenii deveniseră mai înțelepți: Au spus: „Jumătate din noi știu, iar jumătate din noi nu știu”. Misticul a spus, „Atunci nu este nevoie să va vorbesc. Cei care știu pot să le spună și celor care nu știu”.
(Osho, Tao, the three treasures, vol I)
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Maeștrii și învățătorii spirituali ai planetei, Oameni de spirit ai planetei
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 3 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !