Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 18:50
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Chipurile tainice ale lui Shiva


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Chipurile tainice ale lui Shiva
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 7.11.2008, 18:01 View PostDownload Post

Chipurile tainice ale lui Shiva

un articol de profesor yoga Gregorian Bivolaru


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Pură, eternă, neschimbată și lipsită de formă este atotpătrunzătoarea conștiință transcendentă a lui Dumnezeu. El, Unicul, cel transcendent, există prin sine însuși. În ființa Sa divină, transcendentă, nu există nici întuneric și nici lumină și nu mai există nici o formă de energie sau materie. Nu mai există nici un sunet, nici cuvânt și nu există nici o manifestare a lumii fenomenale. Doar Dumnezeu este cel care există în El însuși și prin El însuși. Dumnezeu este etern și fără limite. El este Cel fără de început și fără de moarte. El nu se schimbă niciodată. Dumnezeu este totul. El este dincolo de orice fel de dualitate, pentru că El este Dumnezeu cel Absolut și impersonal.

Dumnezeu este neatins de plăcere și de durere, de bine ori de rău. El nu poate fi văzut cu privirea, dar existența Sa infinită poate fi realizată de către cel care meditează profund asupra lui Dumnezeu, având mereu sau aproape fără încetare o inimă plină de devoțiune și de iubire nesfârșită față de El. Unui asemenea adorator, care este plin de dragoste și perseverent, Dumnezeu îi va oferi grația sa divină, pe care adoratorul pur și sincer o va putea percepe ca și cum Dumnezeu i-ar rosti tainic, chiar în inimă, următoarea chemare divină:

„În mine, Dumnezeu, întreaga manifestare își are originea.
În mine, Dumnezeu, totul subzistă fără a avea nevoie de nimic altceva.
În mine, Dumnezeu, se află Vidul Beatific Inefabil ce-mi ascunde tainic ființa infinită.
Ființa mea nu are limite, căci eternitatea este corpul meu divin.
Eu, Dumnezeu, sunt în realitate lăcașul nevăzut al oricărei ființe.
Deschide-ți inima cu o mare ardoare către mine, care sunt Dumnezeu, căci în mine este de-a pururi prezentă fericirea extatică a minunilor divine.”


În acest fel Dumnezeu vorbește mereu cu iubiții săi adoratori, prin intermediul unor asemenea cuvinte tainice, pe care El le sădește în inimile celor devotați Lui.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Shiva este una dintre fațetele lui Dumnezeu cel personal care se manifestă într-o multitudine de ipostaze. În toate ipostazele sale, Shiva există fiind identificat cu puterea sa divină. El este astfel o altă față a lui Dumnezeu cel omniscient și omnipotent. El dansează divinul său dans cosmic într-o stare de supremă beatitudine divină. Prin dansul său tainic, Shiva creează, susține și resoarbe apoi în ființa sa lumea, prin intermediul ritmului mișcărilor sale de dans. Shiva este astfel cel care distruge limitările, Cel care anulează înlănțuirile și cel care alungă durerea și suferința tuturor adoratorilor săi puri și perseverenți. El este cel care oferă celor care sunt pregătiți darul suprem al eliberării spirituale ultime ce îi permite aspirantului topirea în nemărginirea ființei lui Dumnezeu Tatăl.

Shiva este totodată una cu Sinele Universal. El este astfel adevărata esență a oricărei creaturi. Shiva ni se înfățișează adeseori ca fiind locuitorul și păzitorul cimitirelor și al locurilor de incinerare. În realitate, El, Shiva, este stăpânul divin al spiritelor care au părăsit pentru totdeauna atașamentul față de dorințele lumești pentru a se uni extatic cu ființa divină a lui Shiva. Toate sufletele (jiva), și toate lumile (loka), provin astfel și din Ființa Supremă a lui Shiva. Tot ceea ce există în Manifestare există oglindit și în ființa lui Shiva și toate câte sunt totodată sunt susținute și de către Shiva pentru ca apoi toate să fie resorbite și în ființa sa divină. Shiva este astfel și el suportul, sursa și substratul întregii lumi. În ipostazele care alcătuiesc jocul său divin (lila), el este manifestarea adevărului, binelui și a fericirii. El este marele Guru al tuturor zeilor și al ființelor celeste (deva). El este marele model divin al tuturor ființelor cerești (mahadeva).

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Shiva este totodată păstorul spiritual al tuturor creaturilor. El, Shiva, este Temutul, Cel înfricoșător, Cel care poartă tridentul în mâinile sale alături de multe alte temute arme teribile care sunt menite să ofere o implusionare spirituală celor care au nevoie de ea. Astfel ne apare Shiva în ipostazele sale teribile (viramurti), dar el este cel mai iubit și adorat. El este cel blând și bun, binefăcătorul tuturor creaturilor, protectorul divin al tuturor ființelor. Plin de compasiune, Shiva le arată acelora care au inima plină de iubire și dăruire față de El, ipostazele sale benefice (bhogamurti), care ne ajută să ajungem la Dumnezeu Tatăl. Sub aceste înfățișări, el este accesibil tuturor. Dacă inima le este deschisă, chiar și cei mai răi și păcătoși pot să se apropie de ființa sa divină, primind binecuvântarea sa.

În ipostaza Marelui Guru, Shiva este sursa tuturor științelor și a întregii înțelepciuni. El este yoghinul perfect, învățătorul divin al tuturor înțelepților, modelul și inspiratorul nevăzut al tuturor yoghinilor, maestrul spiritual al tuturor maeștrilor, Mahaguru.
Shiva este de asemenea, iubitul divin perfect. El este modelul curajului și totodată protectorul divin al tuturor. El este cel care îndepărtează obstacolele și face să răsară lumina spirituală în conștiința ființelor umane. În jocul său cosmic divin, Shiva este complet liber. El se manifestă sub o multitudine de ipostaze (lilamurti), asumându-și înfățișări diferite, când cu un chip plin de bunătate, când cu o expresie teribilă și înfricoșătoare pentru cei răi, mai ales. El, Shiva, dă naștere la multe ipostaze în jocul divin al creației lui Dumnezeu. El îl menține astfel în desfășurare și tot el este cel care stinge interesul celor prinși în mrejele acestui joc al său pentru a-i face să pătrundă în ființa sa supremă prin transcendere, pentru a-L descoperi astfel pe Dumnezeu Tatăl. Acesta este Shiva cel cu o mie de nume care aparțin celor o mie de ipostaze ale sale.

articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 42

sursa: yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Shivaism
   -> Shivaism, Ipostazele lui Shiva
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !