Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 17:15
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Postul, cea mai firească terapie


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Postul, cea mai firească terapie
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.12.2008, 13:24 View PostDownload Post

Postul, cea mai firească terapie

Postul alimentar are virtuți preventive, purificatoare și vindecătoare


de Melania Radu

Motto: „Cu cât hrăniți mai mult și cum nu trebuie un bolnav,
cu atât mai mult îi dăunați
.” – Hypocrate


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Postul, adică repausul alimentar complet sau parțial, este unul dintre tratamentele cele mai vechi și mai eficiente din câte există. Acesta depășește ca putere de vindecare toate celelalte procedee cunoscute, acțiunea sa dovedindu-se prin experiență a fi nu numai lipsită de orice pericol, ci chiar salvatoare în multe situații. Aceasta datorită faptului că postul acționează direct asupra cauzei bolii, ajungând chiar să o vindece, dacă postul este ținut suficient timp.

Principalele efecte ale postului sunt acelea de repaus al întregului tub digestiv, de facilitare a unor procese și schimburi interne, de eliminare a reziduurilor metabolice și de purificare a întregii ființe. Cercetări științifice recente arată că postul are inclusiv puternice virtuți antioxidante.

Când vorbim despre post ne referim, în principal, la postul negru, repausul alimentar complet realizat într-un anumit interval de timp în care nu se mănâncă nimic și se bea doar apă. Postind o zi pe săptămână - aceasta fiind o frecvență optimă pentru practicarea postului alimentar total - îi oferim corpului timpul necesar pentru regenerare și purificare. Folosirea apei, cel puțin 1,5 litri în 24 de ore, este obligatorie pentru a evita deshidratarea corpului și blocajul renal. Cei care se simt devitalizați în timpul postului sau după aceea vor trebui să bea mult mai multă apă decât de obicei (chiar 3 sau 4 litri). Cel mai bine este să țineți post începând din seara zilei precedente zilei de post și ieșind din post numai în dimineața zilei următoare – altfel spus, ziua de post nu se termină seara, după 24 de ore de la ultima masă!

Acest tip de post este indicat drept cură de dezintoxicare, fiind terapia cea mai puternică și cu efectele cele mai rapide, atât pentru vindecarea trupului, cât și a sufletului, reprezentând deci o modalitate esențială nu doar pentru vindecare, ci și pentru transformarea ființei umane. Practic, putem spune că postul acționează la nivelul tuturor structurilor ființei, începând cu cele subtile și, prin rezonanță, are efecte puternice și la nivel fizic.

Postul, un subiect la modă în lumea științifică

Postul alimentar, înțeles ca post negru, a ajuns în ultimii 5-10 ani să capteze treptat și atenția cercetătorilor. Posibilele aspecte psihologice și spirituale ale postului alimentar reprezintă încă un mare mister pentru lumea medicală științifică, la acestea concurând și sărăcia modalităților actuale de cuantificare și monitorizare a unor procese mai puțin concrete. Deși enigmele lui nu au fost încă elucidate complet, este unanim acceptat că postul alimentar are un efect anti-îmbătrânire și reduce riscul de dezvoltare a unor stări patologice.

Științific, se atestă că omul poate trăi fără hrană până la 100 de zile, rezervele interioare depozitate în organism pentru cazuri de nevoie fiind suficiente pentru a-i întreține viața, fără hrană din afară, pe toată durata unei boli obișnuite. Sunt numeroase exemplele celor care au ținut post negru timp de 40 de zile pentru a se vindeca astfel de boli foarte grave ori pentru a se apropia de Dumnezeu.

Nutriție și longevitate

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Legătura dintre tipul de nutriție și longevitate este menționată încă de la începuturile istoriei umanității. În antichitate, excesele alimentare erau considerate a fi cauza tuturor bolilor, având în același timp reputația de a scurta viața, în timp ce moderația în alimentație reprezenta una dintre „regulile de aur” ale oricărei strategii terapeutice.

Un obicei tradițional având drept scop menținerea stării de sănătate, încă practicat în Orient, este acela de a te „ridica de la masă pe jumătate flămând” sau altfel spus, cu stomacul numai pe jumătate plin. Nutriționiștii moderni subscriu la acest punct de vedere, considerând supraalimentația ca unul dintre motivele apariției unor afecțiuni, inclusiv a obezității.

Hrană pură și hrană impură

Orice aliment, chiar dacă este natural, lasă în organism unele reziduuri. Atunci cand mâncăm, organismul absoarbe ceea ce îi este necesar din mâncare, apoi încearcă să se debaraseze de resturi. El nu poate face această eliminare eficient atunci când este mai mereu supraîncărcat sau când – așa cum este de cele mai multe ori cazul – mâncarea pe care i-o oferim este greu digerabilă. Reziduurile se acumulează atunci în diferite organe, dar mai ales în intestine, unde putrezesc, fiind astfel o sursă de dezechilibru și boală pentru întreaga noastră ființă.

Tradițional, se vorbește despre hran㠄pur㔠(cea care este benefică organismului nostru din toate punctele de vedere) și hrana „impur㔠(cea care ne dăunează, indiferent de motiv). Aceste apelative nu se referă nicidecum la faptul că alimentele sunt spălate sau curățate, ci se referă la calitatea lor. Cum putem distinge hrana pură de cea impură? Hrana care putrezește repede și lasă multe reziduuri în organism nu este considerată pură, chiar dacă este preparată din ingrediente bine spălate și corect preparate. Un exemplu de hrană pură îl constituie alimentele care rămân proaspete mult timp, cele care sunt aproape integral absorbite de organism fără a lăsa decât puține reziduuri, fructele și legumele coapte natural, care sunt pline de energie solară.

Corpul emite semnale care arată necesitatea purificării

Importanța acțiunilor de purificare și dezintoxicare este prea puțin înțeleasă și pusă în aplicare, astfel încât corpul este obligat adeseori să se ocupe singur de aceasta, folosind „mecanismele de urgență”. Avem uneori din senin febră, ne curge nasul, apar erupții cutanate. Toate acestea nu reprezintă altceva decât mijloace naturale de purificare la care organismul apelează când e forțat de împrejurări. Persoanele care au febră au aproape automat tendința de a posti, adică nu simt nevoia să mănânce, și acest lucru este chiar salutar atunci, deoarece se știe că procesele digestive duc la ridicarea temperaturii corporale.

Este important să ținem periodic o zi de post, mai ales atunci când remarcăm că reziduurile eliminate prin intestine și prin transpirație au un puternic miros neplăcut. Atunci putem fi siguri că suntem ori urmează să fim bolnavi, chiar dacă boala nu s-a manifestat încă, fizic sau psihic. Mirosul și secrețiile corporale depind foarte mult de hrana pe care o consumăm, dar și de stările psihice prin care trecem. Dacă ne vom urmări cu atenție, vom observa că atunci când suntem anxioși sau supărați, furioși sau geloși, mirosul corporal se schimbă, devenind neplăcut. Mirosul unei persoane este revelator pentru starea sa de sănătate și, susțin inițiații, chiar pentru nivelul ei de evoluție spirituală.

Postul declanșează mecanismele de purificare ale organismului

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Acțiunea naturală de eliminare a impurităților din organism poate fi însoțită la începutul postului de unele fenomene mai puțin plăcute: pot apare dureri de cap, palpitații, senzații de leșin. Toate acestea sunt de fapt semne bune, care arată că tocmai ne eliberăm de o mare cantitate din impuritățile acumulate. Cei care se simt tulburați când postesc sunt tocmai cei care au cea mai mare nevoie să țină post.

Atitudinea înțeleaptă în această situație este aceea de a aștepta cu răbdare să se încheie acțiunea naturală de eliminare a toxinelor. Este importantă încrederea în transformările binefăcătoare pe care postul le va produce în ființa noastră. În scurt timp disconfortul va dispărea făcând loc unei stări de bine și de liniște interioară. Devenim mai ușori și mai fericiți. Aceasta pentru că prin post se elimină chiar și reziduurile karmice, adică urmele lăsate în ființa noastră de greșelile pe care le-am săvârșit în această viață ori în cele anterioare, încălcând legile universale ale firii.

Revenirea la alimentația obișnuită se face treptat

Pentru a menține cât mai mult timp starea de bine pe care ne-o aduce postul e bine să fim prevăzători și în momentul revenirii la regimul alimentar obișnuit. La prima masă după un post de 24 de ore cel mai bine e să mâncăm o salată de fructe sau legume crude și să evităm alimentele mai grele (lactate, uleioase) pe care le putem consuma după 2-3 ore. Dacă postul (negru) este mai îndelungat, revenirea la alimentația obișnuită trebuie făcută gradat, în același număr de zile cât a durat și postul, începând cu supe foarte diluate, în care s-au fiert anumite legume sau cereale (de obicei morcov și orez). George Bernard Shaw, celebrul scriitor englez care era adept al dietei vegetariene, spunea: “Orice prost poate să țină post, dar numai un înțelept reușește să procedeze corect la revenirea din post.”

Un post negru mai lung de trei zile este bine să fie făcut sub supravegherea unui medic naturist. Postul negru nu este recomandat persoanelor subponderale, cu o vitalitate scăzută, hipotensive, cu carențe grave de minerale și vitamine. În aceste cazuri, sunt de preferat curele cu sucuri de legume și fructe.

Postul ca modalitate de transformare a ființei umane

De-a lungul istoriei civilizației umane, postul alimentar a fost investit cu valențe curative nu numai în ceea ce privește corpul fizic, dar și psihicul, sufletul și chiar spiritul, fiind un element central al majorității religiilor: creștinism, hinduism, budism, iudaism, islamism etc. Practica postului alimentar, se afirmă în textele antice ale omenirii, te învață autocontrolul global al ființei pornind de la supunerea și educarea senzației de foame. Dacă învățăm să ne abținem de la hrana fizică învățăm să ne abținem și de la sentimente, gânduri și tendințe negative. Astfel ne redobândim ori ne păstrăm puritatea și libertatea.

„Și nu uitați că fiecare a șaptea zi este sfântă și închinată lui Dumnezeu. Timp de șase zile hrăniți-vă trupul cu darurile Mamei Pământești, dar în a șaptea zi sfințiți-vă trupul pentru Tatăl vostru Ceresc. Și într-a șaptea zi nu mâncați mâncare pământească, ci trăiți numai din cuvintele lui Dumnezeu. Și fiți toată ziua cu îngerii Domnului în Împărăția Tatălui Ceresc. Și în a șaptea zi lăsați îngerii lui Dumnezeu să clădească Împărăția Cerurilor în trupul vostru, așa cum voi munciți șase zile în Împărăția Mamei Pământești. Și nu lăsați mâncarea să tulbure munca îngerilor în trupul vostru în timpul celei de-a șaptea zi. Și Dumnezeu vă va da viață lungă pe Pământ, ca să puteți avea viață lungă în Împărăția Cerurilor. Pentru că vă spun cu adevărat, dacă nu mai vedeți nici o boală pe pământ, veți trăi veșnic în Împărăția Cerurilor.” (Evanghelia Păcii după Ioan)

Corelații astrologice

Postul negru realizat într-o anumită zi a săptămânii ne pune în rezonanță cu influxul subtil astral al planetei care influențează în mod predominant ziua respectivă. Efectuarea cu regularitate a postului în aceeași zi a săptămânii duce în timp la asimilarea în ființa noastră a aspectelor benefice corespunzătoare respectivei sfere de forță și influență planetară. De exemplu: postul negru de marțea (zi aflată sub influența subtilă planetară a lui Marte) amplifică masculinitatea și ajută la eliminarea situațiilor de viață ce implică violența; postul negru ținut miercurea (zi aflată sub influența subtilă planetară a lui Mercur) permite obținerea succesului material; postul negru de vinerea (zi aflată sub influența subtilă planetară a lui Venus) favorizează asimilarea aspectelor ce țin de iubire, armonie, frumusețe, pace lăuntrică și fericire; postul negru de duminica (zi aflată sub influența subtilă a Soarelui) solarizează și purifică, arde karma negativă acumulată, favorizează apropierea de Dumnezeu. Pentru a ajunge la efectele dorite este necesar să ținem post cu regularitate în aceeași zi a săptămânii; după 3-4 luni efectele încep să se facă simțite, iar după doi ani se obține o stabilizare a lor.

sursa: yogaesoteric
ianuarie 2008
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Generalitati medicini naturiste
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !