Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 1.5.2024, 02:33
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
FICATUL - marele gardian și totodată salvator al sănătății noastre


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
FICATUL - marele gardian și totodată salvator al sănătății noastre
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.12.2008, 13:34 View PostDownload Post

FICATUL - marele gardian și totodată salvator al sănătății noastre


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Puțin mai mare decât o carte obișnuită, ficatul nostru minunat știe totuși să realizeze simultan mai multe operații și reacții chimice decât ar fi capabile cele mai moderne și mai mari laboratoare, calculatoare sau uzine chimice. Acțiunile biologice ale ficatului, ca și participarea sa la manifestările noastre vitale sunt ceva mai importante chiar decât cele ale inimii. În numai o zecime de secundă, el este capabil să efectueze fără greșeală câteva sute de transformări chimice simultan. De el depind în mod direct digestia noastră, calitatea sângelui, bogăția memoriei și forța musculară. Ficatul are deci un rol foarte important în viața intimă- și total necunoacută  de ființa umană obișnuită - a corpului nostru fizic care este un microcosmos în miniatură. De acțiunile sale complexe depind fără îndoială atât sănătatea cât și viața noastră.

Cele 9 proprietăți ale ficatului:

1. Ficatul secretă zilnic între 0,5 și 1l de bilă. Acest lichid amar, de culoare galbenă, ne permite în primul rând să digerăm grăsimile ; pe de altă parte, el ne dezinfectează intestinele și ne protejează împotriva diareei și constipației.
Un ficat obosit nu secretă în cantitate suficientă acest lichid miracol. Consecințe: digestia materiilor grase devine mai dificilă, insuficient evacuate, substanțele nocive stagnează în intestine, expunând organismul la pericolele rezultând din diaree și constipație.

2. Ficatul transformă și „umanizeaz㔠toate substanțele care intră în corp (el este acela care le face perfect compatibile cu structura noastră, modificându-le prin trasmutație și sublimare frecvența de vibrație pentru ca aceasta să fie la unison cu aceea a aurei noastre, numai astfel aceste substanțe devenind parte integrantă din corpul nostru și, într-o anumită măsură , din noi înșine), pentru ca ele să ne poată hrăni celulele fără a le agresa.
Un ficat slab sau obosit lasă să treacă în întregul organism substanțe străine netransformate (prin transmutație și sublimare) sau insuficient asimilate, care ne vor îmbâcsi în cel mai scurt timp cu toxine.

3. Ficatul primește totalitatea materiilor digerate și le controlează riguros el elimină excedentele și reziduurile alimentare, tot el interceptează, neutralizează și expulzează către intestin toate substanțele toxice, distruge bacteriile, așteaptă ca elementele nutritive să fie transformate prin acțiunea fermenților și enzimelor, pentru a le permite numai atunci să treacă în sânge.
Un ficat obosit ne asigură imperfect apărarea și imunitatea corpului. El lasă să treacă în sânge substanțe neverificate, încărcate încă de toxine și bacterii nocive. Ca urmare a acestui fapt, apar în timp diverse maladii și chiar otrăvirea corpului.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.4. Ficatul neutralizează la fel de eficient otrăvurile datorate activității celulare cât și pe cele provenind din exterior: alcool, tutun, medicamente, carne etc.
Un ficat slab sau obosit se află în incapacitate de a face eforturi suplimentare, tocmai de aceea atunci el va elimina insuficient aceste otrăvuri care ne intoxică. Pe de altă parte, un mare număr de celule hepatice sunt distruse în contact cu alcoolul, tutunul, cu anumite medicamente sau cu unele substanțe chimice. Dacă această distrugere este cotidiană, ficatul nostru se va micșora și se va rigidiza  gradat, riscând să fie atins de ciroză.

5. Ficatul normalizează circulația sanguină în același mod în care un baraj dirijează cursul unui fluviu. Asemenea unui burete, el reduce congestiile sanguine care ar putea stânjeni funcționarea inimii, putând absorbi până la 1,5l de sânge pentru a restabili o ciculație normală. Atunci când congestia a fost eliminată, el restituie din nou acest sânge organismului.
Unui ficat slab sau obosit îi lipsește suplețea necesar㠄înghițirii” temporare a unei asemenea  cantități de sânge. Din această cauză, atunci organismul pierde un prețios normalizator al circulației lui sanguine.

6.Ficatul dozează totodată armonios cantitatea de hormoni din sânge, metabolizează grăsimile și proteinile, stochează vitaminele și zahărul în așa fel încât acestea să fie oricând gata să fie folosite. Printre altele, el fixează materialele de construcție necesare reclădirii și consolidării acelor părți ale corpului care au fost victimile unor leziuni sau ale uzurii. De asemenea, tot el este acela care elimină excesul de colesterol.
Un ficat slab  sau obosit ne va lăsa corpul să îmbătrânească repede fără a-i aduce hormonii care îi sunt indispensabili. El nu mai digeră atunci grăsimile și proteinile de care avem nevoie. Vitaminile și zahărul nu mai ajung să fie stocate, părțile afectate sau uzate ale corpului nostru nici nu se mai consolidează  și nici nu se mai reconstruiesc; iar colesterolul ne invadează vasele sanguine.

7.  Ficatul ne asigură permanența sau constanța temperaturii interne.
Un ficat slab sau obosit nu-și mai poate îndeplini funcția termică, făcându-ne astfel să suferim de frig sau de căldură.

8.  Ficatul produce un anumit număr de substanțe esențiale pentru sânge printre care amintim:protrombina și fibrina, care îi permit sângelui să se coaguleze; heparina care îl face fluid și globulina, substanță care îl protejează sau îl imunizează față de diverse infecții.
Un ficat slab sau obosit se privează de substanțele necesare coagulării sângelui, ne expune pericolului de hemoragie și lasă ca sângele să se îngroașe (să devină dens, vâscos), în dauna vaselor sanguine și a inimii. El ne abandonează astfel, fără apărare, în fața bolilor.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.9.  Ficatul este de asemenea direct răspunzător de echilibrul sanguin, el normalizează procentul de fier conținut de globulele roșii.
Un ficat slab sau obosit nu mai poate interveni pentru alinarea suferințelor celulelor noastre, care vor fi înfometate din cauza unui sânge dezechilibrat și anemiat.

O întreagă carte n-ar fi de ajuns ca să descrie cu precizie toate operațiile, transmutările, transformările, reconstituirile, fixările și sintezele elaborate de ficat, care este un organ nepereche. A-i pătrunde complet misterele tuturor acțiunilor sale ar echivala cu înțelegerea miracolului vieții.

Dimpotrivă, enumerarea maladiilor rezultând direct sau indirect dintr-o dereglare a ficatului poate fi de natură să ne facă mult mai responsabili față de acest agent esențial al vieții corpului nostru. Printre acestea se numără:
-digestie dificilă;                                                                  
-constipație și diaree;
-apendicită;
-diabet;
-obezitate sau slăbirea exagerată a corpului,
-anamie,
-colibaciloză,
-inflamare, fermentații putrede și spasme la nivel intestinal;
-demineralizare;
-incapacitate de a suporta frigul;
-diverse tulburări auditive și vizuale;
-boli de piele și tulburări de pigmentare a pielii;
-arteroscleroză și reumatism;
-hipertensiune arterială;
-sinuzită, guturai și bronșită cronică;
-astm, boala fânului și alte manifestări alergice;
-picioare umflate sau roșii;
-dezechilibrul glandular;
-slăbiciune musculară;
-platfus;
-varice, hemoroizi;
-sterilitate și impotență;
-celulită, depresii;
-tulburări menstruale;
-paralizie datorată sclerozei;
-tuberculoză;
-cancer.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Din fericire însă, natura ne furnizează întotdeauna un anumit număr de indicii sau semnale care ne avertizează că sănătatea ficatului nostru este în pericol și am intrat deja pe panta periculoasă. Grație acestor semne, putem fi întotdeauna capabili să ne decelăm o eventuală oboseală hepatică. Aceste semne (care pentru yoghin ar trebui să fie niște semnale de alarmă) sunt următoarele:
- limba mai mereu foarte încărcată și miros urât al respirației;
- amețeli dese sau chiar senzații de sfârșeală;
- balonări și gaze de fermentație în exces;
- migrene și dureri de cap;
- insomnii, somn agitat;
- urină încărcată sau prea limpede;
- culoare galbenă a pielii și o privire obosită;
- nas roșu și pete de culoare închisă pe față.

Pentru a evita ca aceste semne de rău augur să se instaleze în organism și pentru a nu ne lăsa copleșiți de aceste infecții, trebuie să acționăm ca yoghini din timp, mai înainte ca ficatul, organ vital pentru noi să se degradeze. Știind toate acestea, noi trebuie, cu alte cuvinte, să-i cunoaștem „prietenii” și „dușmanii”, în special printre alimentele pe care noi le consumăm zilnic. Astfel, într-o alegere conștientă și pe deplin responsabilă, ca yoghini care deja considerăm că avem o mai mare voință, ar trebui să spunem cu hotărâre:

NU: zahărului alb rafinat, produs chimic „pur”, care ne agresează ficatul și pancreasul prin simpla sa concentrație. Neconținând nici unul dintre fermenții necesari bunei sale asimilări; el (zahărul) constrânge ficatul să acopere această carență cu prețul unui efort suplimentar care îl face să furnizeze el însuși substanțele deficitare. Acest zahăr  alb ar trebui deci să fie permanent alungat de pe masa noastră, în locul lui putând fi utilizat (doar la mare nevoie), mai curând ca un condiment decât ca un aliment, zahărul roșu de trestie.

DA: mierii naturale, fructelor proaspete (în special lămâile) și fructele uscate dulci, care vor putea înlocui foarte avantajos zahărul alb. Ele alină totodată tulburările hepatice și favorizează funcționarea armonioasă a ficatului (în special lămâile, care îl drenează și îl stimulează în mod deosebit);

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.NU: sării recristalizate și rafinate, care este un alt produs chimic pur (clorura de sodiu). Întocmai ca și în cazul zahărului și făinii albe, rafinarea artificială îl privează de orice element viu. Din nefericire, acest tip de sare este folosit în exces în alimentația noastră.

DA: sării marine nerafinate, purtătoare de viață și vehiculatoare a unor subtile fluide benefice;

NU: uleiurilor rafinate, margarinei și grăsimilor animale, nefaste pentru sănătatea noastră. Primele, după cum se știe, sunt fabricate prin intermediul unor procedee care distrug complet enzimele și vitaminele, lăsând probabil diverse urme de catalizatori și conpuși chimici utilizați deja, foarte periculoși pentru ficat. În ceea ce privește grăsimile animale, ele sunt acelea care accelerează necroza celulelor hepatice.

DA: uleiurilor obținute prin presare la rece, fără solvenți chimici, care luptă eficient împotriva colesterolului; îndeosebi uleiul de măsline care este întotdeauna extraordinar pentru ficat și care, fiind emulsionat cu lămâie, expulzează în timp record calculii biliari.

NU: conservelor. Pentru a se păstra fără să se altereze, alimentele trebuie să fie fierte de mai multe ori, adăugându-li-se și anumite substanțe chimice de sinteză (conservanți). În urma acestui tratament, ele nu mai au nici o valoare alimentară biologică și ne iau totodată posibilitatea de a utiliza vitaminele conținute în alimentele crude.

DA: legumelor și plantelor crude sau fierte numai atât cât trebuie: morcovii, sfecla, varza, anghinarea, țelina, păpădia, prazul sau usturoiul care fluidifică secrețiile bilei, vindecă hepatita și restabilesc pe cale naturală funcțiile hepatice.

NU: pâinii albe, pastelor făinoase și produselor de patiserie. Diversele lor forme și preparări, adeseori foarte apetisante, ascund în realitate absența substanțelor vii și a vitaminelor, aceasta datorându-se lipsei grâului integral și a tărâței atât de pregnant revitalizante. În schimb, aceste produse sunt bogate în coloranți, arome chimice și diverse alcooluri. Prezența atâtor elemente nefaste, combinată cu carența în vitamine, enzime și săruri minerale obosesc rapid ficatul, care nu mai poate asigura digestia și neutralitatea lor.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.DA: pastelor alimentare și pâinii integrale, care ar trebui să constituie baza alimentației noastre. Într-adevăr, toate vitaminele și aminoacizii pe care îi putem găsi în făina necernută protejează în mod natural celula hepatică împotriva agresiunii toxinelor.

NU: cărnurilor și mezelurilor. Să ne reamintim că ele sunt pline de proteine de proastă calitate, „de mâna a doua”, cum s-ar spune, fiind deja folosite de animalele din care provin. Aceste proteine sunt însoțite de toxine și deșeuri a căror asimilare ne epuizează foarte mult organele digestive. În special mezelurile (dar și carnea, aproape la fel de mult) conțin diverse substanțe chimice care ne obosesc și ne mortifică ficatul. Să nu uităm de asemenea, că tocmai ca și bazele azotate, carnea acidifică sângele și că un organism acidifiat devine un teren propice dezvoltării unor maladii grave, cum ar fi chiar cancerul.

DA: cerealelor complete (cum ar fi soia), ciupercilor, legumelor uscate, brânzeturilor naturale și ouălelor, care în viitor vor înlocui cu succes cărnurile și mezelurile, proteinele lor pure sunt de primă calitate, ele îi permit ficatului să se refacă fără să-l polueze cu toxine.

NU: alimentelor sintetizate chimic, medicamentelor alopate (numai atunci când le putem înlocui cu remedii naturiste, total nenocive), tutunului și alcoolului. În contact cu aceste veritabile otrăvuri, un mare număr de celule hepatice mor, iar vasele sanguine se rigidizează, devenind mai fragile și peirzând și o parte din capacitatea lor circulatorie. Insuficient energizat, oxigenat și hrănit, ficatul suferă și se sclerozează. El nu mai are suficientă forță vitală pentru a reface celulele deteriorate, pentru a elimina colesterolul în exces, pentru a elabora anumite vitamine și a filtra substanțele nocive. Încetul cu încetul, se instalează astfel o intoxicație generală.

DA: alimentelor naturale care ne ajută să ne dezintoxicăm. Dacă vom înlocui otrăvurile alimentare cu elementele de construcție conținute în alimentația biologică, ficatul se va reconstitui și va funcționa din nou la parametrii săi normali.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.NU: surmenajului și sedentarismului, suprasolicitării fizice și intelectuale, angoasei și fricii, care constituie tot atâtea otrăvuri ce ne intoxică celulele corpului. Lipsa mișcării sau exercițiului fizic (cum ar fi gimnastica sau posturile (asana-ele) Yoga) este parțial răspunzătoare de apariția constipației, ca și de insuficiențele respiratorii. În aceste condiții, ficatul nu mai ajunge să elimine din organism o cantitate suficient de mare de deșeuri. Acumularea lor ne poate afecta măduva spinării, durificănd-o, aceasta conducând la paralizie.

DA: relaxării profunde și exercițiilor fizice în aer liber (cel mai bine ar fi la mare sau la munte), sau practicii Yoga, care ne vor salva din acest pericol. Atunci când ficatul dispune de timpul necesar eliminării substanțelor nefaste, organismul se dezintoxică mult mai ușor. Aceste tehnici corporale ne aprofundează și capacitatea respiratorie, prin intermediul căreia ne putem debarasa de aerul viciat, rezidual din plămâni. Ele sunt deci foarte necesare purificării corpului și ficatului.

Unele dintre aceste reguli sau principii de bază ne pot părea prea severe și limitative. Trebuie însă să realizăm că ele constituie baza unei cunoașteri care ne este vitală. Este o prostie crasă să neglijăm aceste reguli pline de bun simț sub pretextul că suntem interesați în primul rând de spirit și mai puțin de trup (așa cum, din neînțelegere și lipsă de maturitate au tendința să facă și unii yoghini începători), pentru că un trup bolnav se va așeza implacabil de-a curmezișul spiritualizării noastre forțate. Să nu uităm acel înțelept dicton latin „MENS SANA IN CORPORE SANO” (Minte sănătoasă în corp sănătos”); bolile ne handicapează, frânându-ne dezvoltarea sau ascensiunea spirituală și concentrându-ne uneori foarte eficient realizarea aspirațiilor și idealurilor noastre înalte. De fapt, orice boală trădează un anumit dezechilibru în ființă. Cunoașterea mecanismelor prin care sănătatea noastră se poate deregla ne permite să învătăm și să  folosim nenumărate metode pentru a o restabili. La fel cum un bun meșteșugar lucrează cu instrumente foarte bune, și noi trebuie să ne ameliorăm starea principalului nostru instrument: corpul. Redobândindu-ne sau  păstrându-ne nealterată starea de sănătate, eliberăm forțele binefăcătoare care erau ascunse în noi înșine, putând de acum înainte să folosim inteligent aceste forțe pentru realizarea ideilor noastre creatoare.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Instrumentul este deci corpul, iar o piesă esențială a acestuia este ficatul, care îndeplinește atât funcția de”gară de triaj” cât și cele de centru distribuitor, uzină chimică și centru anti-otrăvuri în organismul nostru.Trebuie deci să-l protejăm cu deosebită grijă și să reținem foarte bine următoarele 10 precepte de aur care, dacă vor fi cu adevărat respectate, ne vor menține mereu ficatul într-o condiție excelentă:
1) Nu ne vom obosi niciodată ficatul  aducându-i o alimentație plină de deșeuri și toxine;
2) Nu ne vom otrăvi ficatul lipsindu-l de alimentele bogate în celuloză, care accelerează evacuarea deseurilor;
3) Nu ne vom deteriora sau agresa niciodată ficatul cu alcool sau cu tutun;
4) Nu ne vom slăbi puterea de apărare a ficatului consumând numai alimente acide și azotate;
5) Nu ne vom distruge ficatul cu alimente denaturate sau printr-un abuz de medicamente chimice.
6) Nu ne vom surmena niciodată ficatul printr-un exces de hrană;
7) Nu vom cere niciodată ficatului eforturi suplimentare administrându-i alimente greu digerabile;
8) Nu ne vom usca ficatul pritr-o circulație sanguină deficitară care nu-i aduce sânge proaspăt;
9) Nu ne vom sufoca niciodată ficatul privându-l de oxigen;
10) Nu ne vom congestiona niciodată ficatul refuzăndu-i o dietă hidrică care i-ar permite să respire și să se odihnească.

Articol preluat din Caietul Taberei Yoghine de Vacanță

sursa: yogaesoteric
mai 2007
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Generalitati medicini naturiste
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !