Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 21:23
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Ahimsa, Principiul non-violentei


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Ahimsa, Principiul non-violentei
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 20.2.2009, 10:53 View PostDownload Post

Ahimsa, Principiul non-violentei


Va propunem ca in perioada care urmeaza sa puneti in practica cat mai multe din ideile prezentate in acest articol.

Pentru aceasta, in fiecare dimineata, atunci cand realizam consacrarea zilei, vom urmari sa ne autotransfiguram, ipostaziindu-ne ca fiinte armonioase, iubitoare, puternice si echilibrate.

Vom repeta apoi mental de 7 ori ideea forta „Astazi voi face numai bine tuturor” si ii vom cere launtric lui Dumnezeu Tatal sa ne sustina in acest demers. Vom urmari sa respectam pe parcursul zilei ahimsa, din ce in ce mai bine in fiecare zi.

La sfarsitul zilei vom relua mental rapid evenimentele zilei, constientizand momentele in care nu am fost la inaltime din punct de vedere al practicii ahimsa, dar si progresele pe care le-am facut (mai ales atunci ne vom felicita pentru aceasta).

Prima dintre cele zece reguli de yama si niyama, ahimsa, inseamna literar non-violenta, sau altfel spus imperativul de a nu face rau. Dar chiar de la inceput, in lumina legii rezonanatei, trebuie sa precizam faptul ca a nu face rau se traduce, de fapt, ca necesitatea de a face numai bine, tuturor. Daca intelegem la modul profund faptul ca raul este absenta binelui, vom intelege atunci si ca este complet nepractic sa ne propunem sa respectam ahimsa doar printr-o ipotetica abtinere de la „a face rau”. In realitate a respecta ahimsa implica „a face bine”. Insusi faptul de a netransforma spiritual, de a cauta sa fim permanent un releu prin care sa se manifeste in jurul nostru fortele divine, de a radia in jurul nostru iubire, bunatate, frumusete, bucurie si calm, reprezinta o maniera minunata de a pune in practica non-violenta.

Agresivitatea se naste din teama

O cutremuratoare prejudecata contemporana ii face pe multi oameni sa considere ca bunatatea este sinonima cu prostia.

Realitatea este ca bunatatea este asociata cu starea de intelepciune.

Majoritatea yoghinilor au reusit probabil sa isi elimine tendinta de a face rau fizic altor fiinte sau chiar vietati (plante, animale). Pentru a respecta corect ahimsa, ei vor trebui sa urmareasca in continuare sa elimine in totalitate orice urma de agresivitate din fiinta lor. Pentru aceasta, un prim pas este constientizarea tendintelor agresive si intelegerea faptului ca agresivitatea apare intotdeauna pe un fond de slabiciune, teama, nesiguranta. La modul ideal, un yoghin careaatins oerfectiunea in punerea in practica a lui ahimsa este capabil ca, intotdeauna, indiferent de situatie sau de conjuncturi, sa raspunda la rau cu bine, in mod spontan.

Aface bine inseamna a nu face rau

O alta prejudecata contemporana este aceea ca fiintele care nu riposteaza agresiv atunci cand sunt slabe.

Realitatea este ca doar acele extrem de rare fiinte umane care sunt extraordinar de puternice in bine pot manifesta pot manifesta cu adevarat ahimsa. Agresivitatea se poate disimula in fiinta noastra si sub forma supararii, resentimentelor sau a ranchiunei. Indolenta si indiferenta, nepasarea cu alte cuvinte, reprezinta si ele o incalcare a lui ahimsa. Fermitatea insa, atunci cand ne sustinem punctul de vedere, cand ne aparam pe noi insine sau pe altii de anumite agresiuni, nu reprezinta o incalcare a lui ahimsa. Iubitorii de discutii intelectuale sterile ar putea specula la nesfarsit pe aceasta tema, dar yoghinii prefera o abordare practica, fundamentata pe cunoasterea profunda a legii rezonantei.

Urmariti deci sa puneti in practica cat mai multe din ideile prezentate in continuare si veti remarca in timp, cu incantare, o evidenta amplificare a discernamantului spiritual si a bunului simt, care vor face orice speculatie pe aceasta tema superflue.

Ce ajuta

Va prezentam in continuare cateva ganduri luminoase care va sugereaza totodata si diferite idei practice pentru a aprofunda practica non-violentei

Iubirea

sub orice forma a ei este cheia de aur a respectarii lui ahimsa. Urmariti sa iubiti cat mai mult, invatati sa exprimati aceasta iubire si sa o manifestati firesc si armonios. Daca nu puteti iubi „pur si simplu”, exersati iubirea! Incepeti, de exemplu, prin a transmite ganduri luminoase si pline de iubire unei fiinte pe care o admirati. Profitati de orice ocazie pentru a va amplifica puterea de a iubi, caci masura, in care, de fapt, sunteti cu adevarat vii.

Multumirea si calmul profund

trebuie permanent cultivate, caci agresivitatea se manifesta mai usor pe un fond de nemultumire sau neliniste. Aceste stari, atunci cand sunt cat mai des si mai mult timp traite, va vor ajuta, prin puterea obisnuintei benefice, sa depasiti si momentele mai dificile sau situatiile tensionate in care ati putea uita de ahimsa.

Iertarea

are valoare magica pentru a depasi resentimentele, ranchiuna, supararea. Anumite traume sufletesti profunde datorate interactiunii cu alte fiinte umane nu pot fi vindecate fara a ierta. Rugati-L pe Dumnezeu Tatal, cu simplitate si sinceritate, sa va daruiasca puterea de a ierta.

Bunul simt

sau „simtul binelui” va trebui sa devina principalul vostru reper in punerea in practica a tuturor regulilor de yama si nyama. De aceea, vom reveni mereu si mereu asupra acestei valori umane fundamentale. Pentru inceput, cautati sa respectati regula „ce tie nu-ti place altuia nu-i face!”. Dupa ce reusiti din plin aceasta, treceti la pasul urmator, acela de a le face celorlati ceea ce v-ar place sa va faca ei voua. Adica, daca vreti sa fiti iubiti, iubiti voi mai intai (si desigur veti avea aici foarte multe alte idei).

Fericirea

reprezinta pentru un yoghin o traire fundamentala care ii confirma, atunci cand este traita plenar, autenticitatea transformarii sale interioare. Urmariti sa fiti cat mai mult, cat mai des si cat mai profund fericiti si veti remarca cu incantare alchimizarea tuturor tendintelor agresive remanente intr-o stare de unitate cu tot ceea ce exista.

Practica yoga

va va sustine in eforturile voastre de a va transforma launtric. Fiti foarte fermi cu voi insiva si urmariti sa sesizati obiectiv ce carente si ce necesitati prioritare aveti. Nu uitati ca yoga este un sistem eminamente practic care va ofera diferite modalitati extrem de eficiente pentru armonizarea completa a fiintei umane si transcenderea ego-ului. Dinamizarea lui Anahata Chakra si Sahasrara, echilibrarea armonioasa a energiilor la nivelul lui Muladhara Chakra si Manipura Chakra va vor ajuta enorm in practica lui ahimsa. Tehniciile de yoga nidra de asemenea pot conferi o minunata stare de integrare armonioasa in ambianta, la fel si operarea cu curentii subtili colorati, practica laya yoga si a altor forme de meditatie etc.

Revelarea Sinelui Suprem Atman

duce la perfectiunea in ahimsa si, o modalitate minunata de a aprofunda ahimsa este aceea de a ne raporta la Sinele Suprem al fiintelor umane din jurul nostru. Mai ales atunci cand aveti probleme relationale, amintiti-va ca si acea fiinta cu care sunteti in conflict are un Sine Suprem sau, altfel spus, este o fiinta divina si raportati-va ferm la Sinele sau Suprem.

Credinta in Dumnezeu

poate face miracole in absolut orice directie pozitiva in care ne propunem sa ne transformam. Dar mai ales veti remarca faptul ca adevarata credinta in Dumnezeu face sa dispara complet teama din fiinta umana si, eliminand astfel agresivitatea, ne va conduce la starea de non-violenta.

Arta binecuvantarii

atunci cand este pusa in practica cu perseverenta, poate conduce chiar la perfectiunea in ahimsa, prin rezonanta cu energia Gratiei Divine Supreme. Urmariti in special sa binecuvantati acele fiinte pe care simtiti ca nu le puteti integra spontan in noua voastra viziune, iubitoare si transfiguratoare, asupra lumii. Puteti face si minunate experimente spirituale, practicand, de exemplu, Arta Binecuvantarii pentru o anumita fiinta umana cu care veti remarca in timp (proportional cu eforturile voastre) transformarea in bine a respectivei relatii sau macar aplanarea tensiunilor si a conflictelor.

Rugaciunea

este o alta modalitate practica extrem de eficienta pentru a aprofunda ahimsa. Caci apropiindu-va de Dumnezeu, veti ajunge sa intelegeti prin traire directa faptul ca Dumnezeu este tot ceea ce exista. Aceasta intelegere fundamentala va va face sa puteti privi transfigurator, cu iubire, absolut tot ceea ce exista in intregul Univers.

Curajul

autentic duce la eliminarea agresivitatii, pentru ca elimina teama. Nu uitati nici o clipa ca nu putem iubi fiintele de care ne este teama, iar teama - mai ales in termenii transformarii spirituale - este o manifestare predilecta a ego-ului. Pe cei curajosi, se spune, Dumnezeu il ajuta.

Cultivarea unor relatii armonioase

bazate pe iubre, transfigurare si respect reciproc este un sprijin foarte important in practica lui ahimsa. Caci de multe ori veti gasi in aceste relatii resurse sufletesti pentru a fi mai iubitori si cu celelalte fiinte umane. De exemplu, o relatie de cuplu forte armonioasa este o sursa nesecata de fericire, iubire, implinire, armonie, stari pe cxare le veti manifesta precum niste relee divine in jurul vostru.

Umilinta

este o virtute de aur care, daca veti urmari sa o amplificati in fiinta voastra, va conduce si ea la perfectiunea in ahimsa. Pentru a deveni „mari” (a manifesta starea de maretie spirituala) trebuie mai intai sa devenim „cei mai mici”, adica sa fim cu adevarat umili. Veti remarca cu nespus incantare modul miraculos in care umilinta autentica si corect inteleasa va rezolva spontan multe probleme relationale cu care incava mai confruntati.

Veselia si simtul umorului

sunt niste stari care exprima rezonante profund pozitive care, de multe ori, elimina spontan rezonanta cu trairi de natura joasa, inferioara. Se spune, de altfel, ca o modalitate eficienta de a invinge in confruntarea cu anumite entitati sau rezonante demoniace este aceea de a rade de ele.

Deocamdata, amplificati-va veselia si simtul umorului, caci ele sunt cunoscute precum calitati fundamentale asociate starii de intelepciune. Va puteti inchipui o fiinta fiind in acelasi timp si vesela si manioasa? Nu este posibil! De aceea, fiti cat mai veseli si binedispusi si atunci practica lui ahimsa va va deveni naturala.

Comuniunea cu entitatile angelice

este o nesecata sursa de inspiratie in ceea ce priveste asimilarea unui nou si in intregime spiritual mod de a fi si a trai. Cautati, daca sunteti deschisi fata de sublimele entitati angelice, sa intrati cat mai des in stare de comuniune cu ele, „contaminandu-va” cu bucuria, frumusetea, iubirea si intelepciunea lor.

Ce trebuie evitat

Pe masura ce puneti in practica diferitele modalitati de aprofundare a lui ahimsa evitati pe cat posibil sa perpetuati obisnuintele negative care se opun acesti demers. Evitati sa „mestecati” ganduri negative, care exprima suparare, ranchiuna, gelozie, invidie etc. Reactionati ferm pentru a combate sentimentele de teama, prin amplificareacurajului. In ceea ce priveste mania, una dintre cele mai distuctive stari umane, opriti-va ferm intotdeauna cand aveti tendinta de a o manifesta.

Inteleptul yoghin Patanjali recomanda in tratatul yoghin fundamental Yoga Sutra o metoda foarte eficienta de eliminare a anumitor aspecte negative din fiinta noastra: concentrarea asupra aspectelor pozitive polar opuse. Pentru eliminarea maniei, ne vom raporta la o stare de calm, pentru eliminarea fricii vom urmari sa amplificam curajul, pentru eliminarea orgoliului vom medita asupra starii de umilinta s.a.m.d.

Acelasi principiu este cunoscut si in metodele de dinamizare a subconstientului. Astfel, a ne propune „nu vreau sa fac rau” va avea ca efect amplificarea rezonantei negative cu „raul”, deoarece subconstientul nu cunoaste cuvantul NU. Pentru a elimina rezonantele negative, singura solutie posibila, in lumina legii rezonantei, este aceea de a amplifica rezonantele pozitive polar opuse, de exemplu, prin dinamizarea ideii forta „intotdeauna fac numai bine tuturor”. Si nu uitati acel aforism al intelepciunii care ne invata ca nu este suficient sa fii bun, trebuie si sa fii bun la ceva.

sursa: http://www.luxsublima.ro/eveniment.php?id=25
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, Generalitati Yoga
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !