Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 19.4.2024, 08:15
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Santosha


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Santosha
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 20.2.2009, 10:56 View PostDownload Post

Santosha


Santosha inseamna in limba sanscrita „multumire". La prima privire pare o cerinta accesibila, dar este oare atat de usor? Daca ar fi asa, toti am fi fericiti! In realitate, nemultumirea otraveste sufletul si viata majoritatii oamenilor. A fi multumit este o atitudine care se intemeiaza pe starea de „egalitate": a fi senini fara fluctuatii atunci cand ne merge grozav, dar si atunci cand ne merge greu; cand viata ne surade, dar si atunci cand lumea pare sa ne intoarca spatele; atunci cand suntem sanatosi, dar si atunci cand suntem bolnavi si avem dureri mari.

Multumirea este hranita de credinta ferma in Dumnezeu. Cand credem cu tarie ca tot ceea ce ne ofera viata vine de la Dumnezeu, ca orice in acest univers este conform vointei LUI supreme si exprima o tainica necesitate, devenim recunoscatori fata de tot ceea ce se petrece cu noi si in jurul nostru.

Santosha inseamna a vedea intotdeauna partea buna a lucrurilor si a fi in permanenta impliniti. In general le este imposibil oamenilor rai, agresivi si egoisti sa fie pe deplin multumiti. Mereu vor avea ceva de obiectat, chiar si in momentele frumoase sau cu oameni minunati.

Chiar daca uneori ni se pare ca nu avem putere de a decide asupra conjuncturilor din viata noastra, merita sa meditam asupra faptului ca putem avea control total asupra propriilor reactii. Noi decidem daca suferim intr-o anumita conjunctura sau suntem senini, increzatori in noi insine... multumiti.

Iata cele mai uzuale incalcari ale lui santosha:

- supararea, mania, revolta, sunt incompatibile cu starea de egalitate interioara;
- sentimentul ca viata este nedreapta;
- obiceiul de a trai proiectat in trecut sau in viitor ne face sa ratam clipa prezenta si autentica bucurie, care nu poate exista decat in magicul ACUM;
- frustrarea si dorinta de a avea mereu mai mult, cultivate intens de societatea de consum, sunt seminte sigure ale starii de nemultumire;
- orice gen de frica, stresul, anxietatea, agitatia, toate altereaza rapid starea de multumire;
- obiceiul de a critica, barfa, sunt si ele incompatibile cu pacea launtrica.

Santosha NU inseamna fatalism, pasivitate si neputinta, nu presupune sa intampinam cu bratele incrucisate orice s-ar petrece. Inseamna a accepta totul impacati cu realitatea, dar actionand perfect constient si creator.

Pentru a trai in spiritul atitudinii spirituale specifice lui santosha trebuie sa cultivam permanent:

Optimismul si gandirea pozitiva. Gandirea pozitiva este o regula de aur, care nu trebuie subestimata. Sa ne cultivam gandirea pozitiva folosind sugestii benefice de genul: „sunt sigur ca voi reusi", „in fiecare zi ma simt din ce in ce mai fericit", „sunt multumit cu viata mea si increzator in viitor".

Linistea profunda, in special la nivel mental. Trebuie sa invatam sa ne controlam mintea. Strunirea emotiilor va fi dupa aceea mult mai accesibila. Cand ne confruntam cu situatii dificile, aparent nefaste, ciudate, derutante, absurde, urmarim sa ne oprim fulgerator gandirea, sa intram in stare de vid mental. Aceasta pace o sa ne ajute sa depasim momentele dificile si sa ne stapanim mai usor impulsurile, mentinandu-ne mai mereu intr-o stare pozitiva de incredere in sine si multumire.

Buna dispozitie si simtul umorului. Veselia ne pune in legatura cu energii tainice, binefacatoare ce ne ajuta sa fim mereu spontani si deschisi fata de viata si fata de ceilalti oameni. Simtul umorului este o trasatura pozitiva care, alaturi de alte calitati fundamentale, caracterizeaza starea de intelepciune. Umorul este un mod miraculos de a produce rasturnari spectaculoase de situatie in viata noastra mai ales atunci cand ne confruntam cu momente dificile sau conjuncturi defavorabile. Umorul are o veritabila forta alchimica! Nu va ramane decat sa vizionam comedii reusite si sa facem glume cat mai des. Trebuie evitate insa ironia si sarcasmul, caci umorul nu are nimic in comun cu ele!

Credinta ferma in Dumnezeu este o ancora care ne mentine conectati la stari elevate si la increderea in propriile resurse, in viitor si in dreptatea divina. Toate acestea: convingerea ca viata este dreapta si primim chiar ceea ce meritam, ca Dumnezeu stie exact ceea ce avem nevoie si va avea mereu grija de noi, ca ceea ce ni se ofera este exact ceea ce ne este cu adevarat necesar, ne asigura premisele unei veritabile stari de multumire interioara.

Intelepciunea si discernamantul ne ajuta sa privim lucrurile, evenimentele, fiintele si viata cu detasare si sa ne pastram o stare egala, sa intelegem care este rostul tuturor evenimentelor si sa punem pret numai pe lucrurile care merita cu adevarat.

Transfigurarea ne face sa privim intotdeauna partea frumoasa si buna a lucrurilor si fiintelor, ne indeamna sa cautam si sa descoperim armonia pretututindeni.

Revelarea scanteii divine din noi este cheia secreta a atingerii starii perfecte de pace si de fericire netulburata. Aceasta scanteie divina este comoara noastra nepretuita, este tezaurul din inima noastra si totodata destinatia calatoriei noastre spirituale. Orice pas inainte pe calea revelarii Ei amplifica si aprofundeaza starea de multumire interioara.

Pentru aprofundarea lui santosha este bine ca, in fiecare dimineata sa ne propunem explicit respectarea exemplara a lui santosha in acea zi, repetand urmatoarea idee forta:

„Sunt permanent multumit (multumita) si cred cu tarie ca toate evenimentele din viata mea sunt conforme vointei divine si vin de la Dumnezeu."

In plus, in fiecare seara vom rememora principalele momente ale zilei, evaluand obiectiv modul cum am reactionat, in special in situatiile dificile, in care uneori avem tendinta sa ne suparam, sa ne descurajam sau sa ne intristam. Apoi vom evoca acele momente in care am sesizat obiectiv ca am trait o autentica stare de multumire si ne vom felicita pentru fiecare pas inainte.

sursa: http://www.luxsublima.ro/eveniment.php?id=26
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, Generalitati Yoga
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !