Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 16:22
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Cateva idei - HINDUISM


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Krishna
Aspirant
Aspirant

Krishna is offline

Joined: 27 Feb 2005
Member: #6
Posts: 2
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Cateva idei - HINDUISM
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.3.2005, 05:54 View PostDownload Post

HINDUISMUL – religia zeitatii multiple

India - tara de aparitie a cultului

(religia a 320.000.000 de oameni care cred nu numai ca vor trai din nou dupa moarte, dar sunt convinsi ca au trait deja alte vieti)

TERMENI HINDUISTI

Agni - Zeitatea vedica a focului de pe altar si mijlocitorul dintre zei si oameni

Atman - Principiul vietii, Sufletul, Sinele, Eul

Bhagavad-Gita - Dialogul filozofic dintre Arjuna si Krisna, scris probabil în jurul sec.II sau III dupa Hr. Sau mai devreme

Brahman - Sufletul suprem sau Esenta suprema a universului nematerial, necreat, necircunscribil, atemporal. Brahman este conceput ca fiind trinitatea: Brahma, Visnu si Siva

Dharma - Legea religioasa sau doctrina hinduista; de asemenea religia sau obligatia religioasa

Ganesha - Zeul indian al întelepciunii si al prudentei. Este reprezentat ca un om mic de statura, rosu sau galben, cu cap de elefant

Hanuman - Zeul-maimuta indian

Hinduism - Sistem religios si social autohton al Indiei

Indra - Marele zeu national al indo-arienilor. Persoanele care îl cinstesc cred ca produce tunetul si ploaia, ca îsi copleseste dusmanii si ca îi rasplateste pe închinatori cu prada dobândita ca rezultat al victoriilor sale

Karma - În hinduism, termenul se refera la toate consecintele morale ale faptelor unei persoane. Aceste consecinte sunt considerate ca determinant al soartei cuiva în existenta sa viitoare

Krishna - Cea de-a opta întrupare a lui Visnu si una dintre cele mai adorate dintre zeitatile hinduiste

Laksmi - Zeita hinduista a frumusetii si bogatiei. Ea este consoarta lui Visnu

Maya - Magie (Iluzie Cosmica); puterea prin care lumea fizica este creata sau facuta cunoscuta

Parvati - Zeita indiana considerata fiica Himalaiei

Rishi - Poet sau întelept hinduist inspirat

Sarasvati - Consoarta lui Brahma si zeita învataturii, a muncii si a oratoriei

Soma - Personificarea bauturii din planta soma, o vita est-indiana fara frunze, care produce un vin laptos. În hinduism, personificarea acesteia este cinstita ca divinitate.

Upanisade - Tratate speculative ce se ocupa de natura omului si a universului. Aceste scrieri formeaza o parte târzie din literatura vedica. Cele mai timpurii upanisade dateaza, probabil, din sec. VIII î.deHr.

Varuna - Zeitate cosmica suprema a hinduismului. Este considerat creatorul, conducatorul si în deosebi pazitorul lumii cosmice

Veda - Cea mai veche literatura sacra a hinduistilor. Termenul se poate referi în chip deosebit la una sau la toate cele patru colectii canonice de imne, rugaciuni si formule liturgice servind drept baza pentru întreaga literatura si religie vedica

Vishnu - A doua zeitate (al doilea zeu) din trinitatea hinduista, numit si “Pastratorul”

Yogi(n) - Persoana care practica yoga, adica disciplina mentala a concentrarii propriei atentii, în întregime, asupra unui anumit obiect – abstract sau concret – în ideea de a realiza identificarea constiintei cu acel obiect

Descrierea cultului

… Într-o zi am vazut un hindus stând pe malul Gangelui, în fata unei statui a zeului Krisna. Câta vreme va fi stat, pâna atunci, privind tinta la aceasta închipuire de lemn, tacuta? Ore, zile, sau poate saptamâni. Era într-o stare de cvasi transa. Trupul lui parea modelat din argila, iar el însusi se înfatisa ca un idol. Mi se paru ca întreprindere-si oprise si respiratia. M-a fulgerat gândul sa ma întorc spre însotitorul meu hinduist, un tânar bine îmbracat, educat, si sa-l întreb: “De ce face asa? Cum explici o astfel de idolatrie?”.

Ca si când mi-ar fi citit gândurile, însotitorul meu întreprindere-mi zise: “Cine poate sti ce este în inima unui om, marginându-se la înfatisarea lui exterioara?”.

N-am uitat niciodata aceste cuvinte cât am calatorit de-a lungul subcontinentului, în India. Mi le-am reamintit când i-am vazut pe satenii saraci cumparând o floare, ceva fructe sau pâine în afara zidurilor templului si depunând respectuos ofranda lor lânga o statuie sau înauntrul vreunui sanctuar. Mi-am adus aminte de aceste cuvinte când calugarii din ordinul Ramakrisna se îngrijeau de bolnavi si slujeau celor lipsiti, când ucenicii din multe manastiri (asram) îsi intonau rugaciunile, când yoginii îsi derulau exercitiile lor spirituale fantastice, când închinatorii la temple îsi rosteau prin cântec rugaciunile lor si când cel mai vestit foloyof din India, Ramakrisna, Paramahansa, mi-a vorbit prin aforismele sale despre religia poporului sau.

India – tara filosofilor

Pretutindeni, unde n-ai merge în India, poti simti pulsatia rascolitoare a unui popor. De la maretia ametitoare a locasului Taj Mahal si pâna la dezordonatul bordei al celui mai de jos cersetor, religia face parte din viata. Incita la vorba un hinduist si vei afla un filozof în el. Asculta-l si-l vei auzi vorbind despre caile si lucrarile minunate ale zeitatilor. Ia seama si vei afla câte un sanctuar în fiecare casa. Asa este hinduismul, religia a cca 320.000.000 de oameni care cred nu numai ca vor trai din nou dupa moarte, dar sunt convinsi ca au trait deja alte vieti.

Aceasta învatatura despre roata vietii este una dintre principalele caracteristici distincte ale hinduismului. În timp ce crestinii cred ca viata omului se consuma într-o piesa cu trei acte: nasterea, moartea si nemurirea, hinduistii o concep ca o drama nesfârsita: nastere, moarte si renastere; moarte si renastere; moarte si renastere; moarte si renastere… Ei sustin ca sufletul a existat întotdeauna si va continua sa existe pâna se va unu cu Dumnezeu, Sufletul sufletelor.

Idei Fundamentale

Hinduistul crede ca totul poate fi redus la simplu, daca se tine minte trei adevaruri fundamentale.

Primul adevar este legea identitatii, putând fi exprimata prin vechea si adeseori repetata expresie sanscrita: “Tat tvam asi” ceea ce ar însemna: “Asa esti Tu”, sau “Dumnezeu si cu mine una suntem”, sau “Cel ce este dincolo, dincolo de persoana, acela sunt Eu”.

În hinduism, sufletul este vesnic într-un sens greu de sesizat de mintea crestina. Faptul ca el supravietuieste trupului nu este o taina si nici minune, caci el a axistat deja mai înainte ca trupul sa fi luat fiinta. “N-am lipsit de a fi nicicând” (Never have I not been), zice zeul Krisna catre un ucenic.

“Niciodata n-ai lipsit de a fi si nu va veni nicicând o vreme când nu vei fi”.

Sufletul, potrivit hinduismului, este atman sau unicul adevarat. Restul nu este decât iluzie sau maya. Doar sufletul este real. Un mistic crestin apusean, Meister Eckhart, profund impresionat de hinduism, explica legea identitatii, spunând ca ochiul cu care noi îl vedem pe Dumnezeu este acelasi ochi cu care ne vede El pe noi.

Orice practica religioasa a adevaratului hinduist se îndreapta spre întelegerea propriei unicitati cu Dumnezeu. A te cunoaste pe tine însuti înseamna sa-L cunosti pe Dumnezeu. A trai ca si cum adevaratul “eu” este etern  si indestructibil înseamna sa traiesti în Dumnezeu. A descoperi ca totul înafara acestei realitati este maya înseamna sa-L descoperi pe Dumnezeu.

A surprinde sensul deplin al unicitatii înseamna a întelege esenta hinduismului.

Aceasta supozitie a hinduistului trece dincolo de obisnuita credinta crestina ca vietile noastre constituie o reflectare a vietii lui Dumnezeu, sau canoi suntem fiii si fiicele lui Dumnezeu si ca Dumnezeu traieste în noi.

Dupa hinduist, adevaratul sine din fiecare dintre noi este atman. El este Tat tvam asi; iar când hinduistul rosteste aceste cuvinte în vidul vesnic, el pretinde ca primeste un raspuns care zice: “Acesta si numai acesta este adevarul”.

Karma

Dar exista si un al doilea adevar, numit karma…

Reîncarnarea

Totusi, dupa întelesul hinduistului, karma nu se poate aplica exclusiv vietii prezente si vietii viitoare…

Credinta în Dumnezeu

Oricine calatoreste prin India va fi socat de multitudinea zeitatilor hinduiste…

Scrierile sacre

Nu încape deloc îndoiala ca hinduismul este cea mai…

Vedele

La Bhagavad-Gita trebuie adaugate, asa zise, sfintele Vede, cele mai veche si mai sacre scrieri hinduiste…

Upanisadele

“Noul Testament” al hinduismului îlconstituie însa Upanisadele…

Hinduismul exprimat în multe moduri

Hinduismul înseamna multe. Influienta…

Textele urmate de punctele de suspensie <...> arata ca textul la tema va urma.


sursa: http://www1.ournet.md/~religie/theme_1.html
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Religiile lumii
   -> Hinduism, Generalitati Hinduism
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !