Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 20:16
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Citeva informatii - ZOROASTRISM


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Light
SuperModerator
SuperModerator

Light is offline

Joined: 03 Mar 2005
Member: #11
Posts: 105
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Citeva informatii - ZOROASTRISM
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.3.2005, 18:21 View PostDownload Post

ZOROASTRISMUL – religia binelui si raului

Religie ce-si are originea undeva din Persia

(noaptea învinge ziua, dar iarasi ziua se iuteste sa învinga noaptea. Raul pune stapânire pe Om, dar într-o zi OMUL VA ÎNVINGE RAUL)

TERMENI ZOROASTRIENI

Ahura-Mazda - În zoroastrism este divinitatea suprema, principiul binelui, creatorul lumii si pazitorul oamenilor (Dumnezeu-Lumina Vesnica)

Amesa-Spenta - Unul din cei sapte arhangheli din Zoroastrism

Aryan - Indo-european

Avesta - Cartile sfinte ale vechii religii zoroastriene – Sfânta Septada si Amesa Spenta

Magi - Casta preoteasca din vechea Persie

Zoroastru sau Zaratustra - Fondatorul zoroastrismului

Zoroastrism - Religia din Persia (Iran) mai înainte ca populatia sa fi fost convertita la islamism. Este o religie dualista; adica, ea învata ca Ahura-Mazda, stapânul luminii si al bunatatii, poarta razboi neîncetat împotriva lui Ahriman si a ostirilor raului

Asa - Cunoasterea Dreptului si a Justitiei

Vohu Manah - Gândul Bun si Mintea Iubitoare

Ksatra - Puterea Duhului

Armaiti - Pietatea si Credinta

Haurvatat - Sanatatea si Desavârsirea

Ameretat - Nemurirea

Descrierea cultului

Aflandu-te intr-un templu zoroastric, este imposibil ca sa nu ramai cu adevarat fascinat de relatarile insuflate de catre aceste locasuri de cul misterioase. Se spune ca in interiorul zidurilor neospitaliere (doar pentru nezoroastrieni) arde vesnic un foc sacru. Se spune ca o incapere speciala se rezerveaza pentru ceremonii funerare caraghiase si ca, in cele din urma, cadavrul este dus intr-un turn unde vulturii devoreaza carnea. In curtea templului, in mod obligatoriu, este tinut un taur pe care zoroastrienii il adora. Evident, nici un strain nu a patruns vreodata in interior, ca sa verifice daca aceste spuse sunt adevarate.

Zoroastrismul, Iudaismul si Crestinismul

Alte aspecte ale religiei zoroastriene sunt la fel de fascinante. Se spune ca ar fi cea mai veche religie actuala din lume. Si s-ar putea sa fie adevarat, daca ne gandim la religii cu anumiti intemeietori. Taina datelor vietii fondatorului nu s-a putut elucida niciodata. Unii invatati din domeniul acestei religii au fixat data nasterii lui Spitama Zoroastru (Zarathustra) la 6.000 i.deHr. Altii spun ca el s-a nascut cu 600 de ani inainte de era crestina. Toti sustin ca iudaismul si crestinismul datoreaza mult profetului persan Zoroastru, fiindca el a predicat multe adevaruri pe care profetii iudaici si insusi Isus le-ar fi repetat.

De exemplu, in Avesta, cum se numeste scriptura sacra a zoroastrienilor, se spune ca lumea a fost creata in sase zile si ca un om, Masia (Mashya) si o femeie Masioi (Mashyoi), au fost asezati in gradina numita paradis ca mai apoi sa fie alungati din cauza neascultarii de Dumnezeu.

Aceste scrieri vechi, initial asternute pe 12.000 de piei de vitel si legate cu inele de aur, de asemenea invatau ca exista un loc numit cer si un loc numit iad si ca Dumnezeu este Duh caruia oamenii trebuie sa I se inchine "in duh si in adevar".

Asemararea dintre unele ziceri ale lui Zoroastru si cuvintele lui Isus sunt si mai surprinzatoare. Multe secole inainte ca galileanul Isus sa-si fi inceput misiunea, Zoroastru proclama deja o regula de aur, regula care spunea ca omul este bun doar cand vrea sa nu faca altuia ceea ce nu este bine pentru sine.

Inainte de invatatura lui Isus despre bunatatea Tatalui, Zoroastru il descria pe Dumnezeu ca "Datatorul tuturor lucrurilor bune si desav'rsite".

Cu sute de ani inainte de Golgota, Zoroastru vorbea despre "invierea din morti", despre "nemurirea sufletului", si chiar a mers pana acolo incat sa spuna ca cei ce vor crede in el (in Zoroastru) "nu vor pieri, ci li se vor da viata vesnica".

Magii de la Rasarit care au mers dupa stea si au adus darurile lor la Betleem erau magi din Persia, adica zoroastrieni care primisera stire in chip dumnezeiesc ca s-a nascut un Mantuuitor. Toate acestea sunt suficiente pentru a recomanda aceasta religie studiului mai amanuntit.

Religia Zoroastriana Astazi

La Bombay traiesc in majoritate cei peste 140.000 de zoroastrieni, care cunosc in mod mai amanuntit taina si sensul (intelesul) religiei lor. Aici, in India, urmasii lui Zoroastru se numesc parsisti, adica persani. Acest nume simplu s-a dat stramosilor lor, care in sec.VIII d.Hr., s-au refugiat din tara lor in fata groaznicei persecutii din partea musulmanilor - stapanii Persiei la vremea aceea.

Primul lucru care impresioneaza este aceea ca, in afara vorbelor despre cinstirea focului, despre tauri in templu si despre ritualuri sinistre, parsistii sunt printre cei mai invatati, cei mai harnici, cei mai civilizati si cei mai caritabili oameni din acel subcontinent. I-ti dai seama, din nou, cat de adevarat este ca ceea ce aflam noi de la adeptii unei religii este cu mult mai diferit de ceea ce aflam din carti.

Un Profet Inspirat

In ce-i priveste pe parsisti, acestia il considera pe Zoroastru (sau Zaratustra, cum este cunoscut dupa numele din Avesta) drept un profet cu adevarat inspirat. Nascut in Azerbaidjan, sau prin apropiere, el era fiul unui negustor de camile numit Porusaspa Spitama si al sotiei acestuia, Dukhdav. A crescut in Persia intr-o vreme cand lumea adora multi zei carora li se zidisera altare si li se aduceau jertfe.

Adolescentul Zoroastru, ca si multi adolescenti asemenea lui de timp de mii de ani si de acum inainte, gandea si visa cu privire la religie. Rareori vedea chipul vreunui zeu sau inspira fumul hipnotic al tamaiei, fara sa incerce sa distinga anume care zeu era cel mai mare, care preot avea dreptate sau care cuvant sfant trebuia crezut.

El avea avantajul unei educatii excelente, fiindca studiase ca unul dintre cei mai invatati profesori din Persia. Se spune ca a invatat de la varsta de 7 ani si pana la varsta de 17.

La 20 de ani, Zoroastru s-a retras din lume ca sa urmareasca enigma religiei si sa mearga pe firul cercetarii oriunde l-ar fi dus cercetarea. Prin piete asculta la oameni, iar in pustie asculta la Dumnezeu. Pe atunci se dadeau lupte in Persia, provocate de turanienii invadatori, iar multi oameni erau raniti. Mai era si foamente multa. Priceput la mestesugul vindecarilor, Zoroastru i-si oferea gratis serviciile sale suferinzilor. Adeseori se retragea intr-un munte - muntele Sablan - ca sa se roage.

La varsta de 30 de ani era convins ca adevarul i se descoperise lui. El zicea ca Dumnezeu i se facuse cunoscut prin vedenii si ca ceea ce a vazut, a auzit si a simtit el constituie pentru sine cea mai pretioasa experientade viata.

Multi parsisti sunt bogati. Ei sunt industriasi bine situati, bancheri si oameni de afaceri in India. Dar i-ti vor spune ca religia lor este cea mai scumpa comoara. Templele si invataturile lor - in multe chipuri asemenea cu invataturile lui Hristos, acestea, spun ei, constituie bogatiile lor cele mai de seama.

Daca asisti la "Ceremonia Punerii Cingatorii" observi ca se aseamana ca sens cu confirmarea la crestinii catolici sau cu bar mizvah la evrei. In acest caz, cel confirmat era un baiat cu ochii negri si par negru, in varsta de 8 ani. In cadrul unei cerimonii impresionante, desfasurate in gradina tatalui sau de pe dealul Malabar din Bombay, adolescentul a primit din mainele unui preot imbracat in alb, sfanta funie sau cingatoare, legata jur imprejurul mijlocului. Aceasta semnifica ca el era deja gata sa-si ia asupra-si indatoririle, credintele si binfacerile parsismului. Faptul este traditional printre copiii parsisti - baieti si fete, deopotriva-si constituie un obicei si un ritual practicat inca de pe cand Zoroastru a inceput sa predice noua sa religie.

Ceea ce i-a spus preotul parsist baiatului pe dealul Malabar in prezenta parintilor, a rudelor si a prietenilor era tocmai ceea ce si Zoroastru a predicat in mijlocul paganismului si al luptelor acum 2.500 de ani. Zoroastru pretindea ca el a prins o imagine a cerului. A stat in fata tronului celui pe care el il numea "Imparatul Imparatilor". Ca si Moise, el a vazut doar o parte din Dumnezeu, insa lui i s-a comunicat un nume pentru Dumnezeu - nume pe care toti parsistii il cinstesc si il respecta: Ahura-Mazda, care inseamna "Dumnezeu - Lumina Vesnica".

sursa: http://www1.ournet.md/~religie/theme_2.html
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Religiile lumii
   -> Zoroastrism, Generalitati Zoroastrism
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !