Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 17:45
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Citeva informatii despre Feng Shui


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Light
SuperModerator
SuperModerator

Light is offline

Joined: 03 Mar 2005
Member: #11
Posts: 105
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Citeva informatii despre Feng Shui
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.3.2005, 19:13 View PostDownload Post

Qi sau Chi

In Feng Shui, qi inseamna, de cele mai multe ori, energie de natura organica ce curge in spatiu. Qi este forta vietii care sta la baza tuturor lucrurilor si fiintelor. Qi poate fi definit drept un camp informational care leaga toate fiintele intre ele si cu mediul inconjurator. Qi mai este denumit si "respiratia vietii" sau "respiratia dragonului cosmic".

Feng Shui

Termenul "Feng Shui", care se traduce literal "vant-apa" - cele doua elemente care influenteaza curgerea energiei prin spatiu -, reprezinta in mod figurativ arta si stiinta de a trai in armonie cu mediul inconjurator. Poate fi considerat o stiinta pentru ca se bazeaza pe formule clare si pe calcularea directiilor magnetice pentru aplicarea formulelor. O mare parte din Feng Shui poate fi privita ca o arta pentru ca necesita o judecare si interpretare subiectiva a datelor culese.

Cele cinci elemente

Chinezii au observat si analizat in vechime schimbarile din natura, iar cunostintele acumulate au condus la conceperea principiului celor cinci elemente, care nu se regaseste doar in Feng Shui, ci si in medicina chineza traditionala, in artele martiale, in practicile alchimiei interne taoiste, in alimentatie.

Elementele mai sunt denumite si "cele cinci faze de transformare a energiei", acesta fiind de fapt intelesul lor: forme ale energiei care se manifesta diferit in timp.

"Giving and receiving are different aspects of the flow of energy in the universe."

Deepak Chopra


sursa: http://www.fengshui-traditional.ro/
Back to top See my Info
Light
SuperModerator
SuperModerator

Light is offline

Joined: 03 Mar 2005
Member: #11
Posts: 105
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Principiile de baza in Feng Shui
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.3.2005, 19:17 View PostDownload Post

Principiile de baza in Feng Shui

Echilibrarea energiilor prin aplicarea principiului Yin-Yang

Atunci cand incepem studierea disciplinei Feng Shui este bine sa avem fixate in minte liniile directoare dupa care se conduce acest studiu. Majoritatea maestrilor sunt de acord ca urmatoarele principii sunt de baza in studierea si aplicarea Feng Shui in viata noastra:

1. Yin si Yang
2. Cele cinci elemente
3. Cele opt trigrame
4. He Tu, Luo Shu
5. Xian Tian si Hou Tian Ba Gua


Desigur ca exista si alte concepte-cheie, iar alti practicanti ar putea completa aceasta lista. In general, insa, pe acestea ne bazam in remedierea problemelor si alinierea energiilor mediului in care traim pentru obtinerea unor beneficii maxime, cat si in aprofundarea studiului.

Principiul Yin-Yang

Simbolul Taiji

Conceptul de Yin si Yang este primul principiu din Feng Shui. La origini, yin si yang defineau partea umbrita (yin) si cea luminata de soare (yang) a unui deal. Mult mai tarziu, yin si yang au ajuns sa reprezinte cele doua aspecte primare ale fortei qi. Yin a fost descris ca fiind principiul feminin al naturii, vazut astfel ca pasiv si slab. Yang a fost clasificat drept principiul masculin al naturii si privit ca activ si puternic.

Yin
Este reprezentat prin materia stabila care este pamantul. Yin se contracta si se condenseaza. Reprezinta principiul pasiv din natura exprimat prin intuneric, raceala si umezeala. La nivel uman simbolizeaza feminitatea si inertia.

Alte trasaturi Yin: negru, iarna, frig, nord, noapte, luna, Liniste, interiorizare, apa, imaginatie, intuitie, creativitate, spate, inactivitate, liniste, odihna, tristete, slabiciune, albastru, verde.

Yang
Yang este exprimarea fortei ceresti. Yang are calitatea de a se expansiona. El reprezinta principiul activ in natura exprimat prin lumina, caldura si uscaciune. La nivel uman, yang reprezinta masculinitatea si partea pozitiva a emotiilor.

Alte trasaturi yang: alb, vara, zi, sud, lumina soarelui, miscare, exteriorizare, fata, varf, activ, ferm, analitic, exuberanta, agresiune, rosu, galben.

Aceste trasaturi nu sunt exhaustive. Cu efort minim, privind cu atentie imprejur, puteti deduce si alte caracteristici care apartin fie laturii Yin, fie celei Yang a vietii. Energia este in continua curgere si transformare, iar in decursul acestui proces ea imbraca trasaturi Yin sau Yang, in functie de condiitile in care se manifesta.

Atunci cand analizam energiile din mediul inconjurator este bine sa tinem cont ca un lucru este Yin in raport cu alt lucru care este Yang si viceversa. Acelasi lucru se aplica si la persoane si la interactiunile dintre ele. Cunoasterea principiului Yin-Yang si recunoasterea lui in natura si in interactiunile dintre oameni ne va aduce o mai buna intelegere a vietii si a posibilitatilor pe care le avem in crearea unei atmosfere armonioase atat in exteriorul, cat si in interiorul nostru.

Simbolul Taiji
Acest simbol reprezinta interactiunea eterna dintre Yin si Yang. Precum cele doua fete ale unei monezi, Yin si Yang nu pot fi separate. Simbolul ne mai arata ca nimic nu este in intregime Yin sau Yang. In fiecare lucru exista si opusul sau, care la inceput apare doar ca un punct, un potential al actiunii sau starii si care creste in timp.

Privite ca un intreg, Yin si Yang reprezinta legea naturii - schimbarea perpetua.

Ce legatura au Yin si Yang cu Feng Shui?
O intrebare la care veti putea raspunde singuri/e dupa ce veti fi inteles caracteristicile celor doua fatete ale energiei.

Daca nu exista un echilibru al celor doua forte in mediul in care traim, se pot produce efecte nedorite pe plan emotional si fizic. Oamenii care se plang de oboseala, depresie si lipsa de motivatie isi petrec mult timp in locuri intunecate. Alte persoane, care sufera adeseori de dureri de cap, sunt expuse soarelui intens, traind in case prea luminate.

Corectarea acestor dezechilibre se bazeaza mult pe capacitatea noastra de a intelege foarte bine calitatile celor doua forte. Daca intr-o camera este prea intuneric, adaugati lumina. Daca este prea expusa soarelui, acoperiti geamurile tragand draperiile. Daca energia Yin se manfesta sub forma aerului inchis, deschideti geamurile si lasati energia Yang a vantului sa aduca aer proaspat.

Fiecare lucru si persoana, fiecare relatie umana, intr-un cuvant orice, poseda caracteristici Yin si Yang in grade diferite. Armonizarea energiilor are la baza acest echilibru pe care noi il obtinem facand modificarile de rigoare.

Este usor sa ajungem la un mediu armonios. Singurul lucru care ni se cere este sa incepem sa facem schimbarile necesare, pas cu pas...

sursa: http://www.fengshui-traditional.ro/
Back to top See my Info
Light
SuperModerator
SuperModerator

Light is offline

Joined: 03 Mar 2005
Member: #11
Posts: 105
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Istorie Feng Shui
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.3.2005, 19:20 View PostDownload Post

Feng Shui isi are forma embrionara in divinatia Buzhai, folosita pentru localizarea izvoarelor subterane de pe terenul unde urma sa fie inhumata o persoana. Daca exista un izvor, locul nu era propice pentru inhumare, energia fiind disipata de curgerea apei pe sub pamant.

De asemenea, studiul incipent al Feng Shui a fost strans legat de divinatia Yi Jing (mai ales in timpul dinastiei Han).

Termenul "Feng Shui" a aparut pentru prima data in timpul dinastiei Jin. Guo Pu a scris in cartea sa Zhang Shu sau "Cartea despre inhumare" ca "…vantul va dispersa energia, iar apa o va retine… Scopul este de a face energia sa circule, fara a fi pierduta sau dispersata. De aceea ii vom da numele de Feng Shui."

Alte nume ale formelor premergatoare de Feng Shui sunt Xiang Zhai (observarea si analizarea caselor/mediului), Qing Niao Shu (studierea miscarii soarelui), Kan Yu (natura si omul sunt una), Feng Shui (observarea si analizarea energiilor).

Perioada de dinaintea dinastiei Qin - leaganul Feng Shui

Descoperirile arheologice ne arata ca in acea perioada chinezii îsi construiau locuintele luand in considerare factori de mediu cum ar fi: o platformamai inalta sau un teren elevat, apropierea de apa, o fundatie solida, transport usor, un mediu natural plin de pace. In timpul dinastiei Qin, aceste practici au ajuns sa fie denumite Xiang Di (observarea si analizarea pamantului).
Dezvoltarea societatii feudale a condus la imbunatatirea sistemului Xiang Di.

Dinastiile Qin si Han - inceputurile Feng Shui

Aceasta este perioada in care sunt structurate principiile Feng Shui. Tot acuma fost publicata cartea Kan Yu Jin Kui (Comoara de aur a Kan Yu). Aceasta a fost inceputul scolii Liqi Pai (Scoala Tiparelor Qi-ului) si a marcat inceputul disocierii Xing Shi Pai (Scoala Formelor) de Liqi Pai. Tot acum se pun si bazele teoretice alte analizarii mediului.

Dinastiile Wei, Jin si perioadele de Nord si de Sud - propagarea Feng Shui

In aceasta perioada se presupune ca Guo Pu a scris a sa "Carte despre inhumare" in care apare mentiunea sintagmei "Feng Shui". In timpul dinastiei Wei, un alt mare maestru, Guang Ge, a scris "Ghidul lui Guang despre principiul Pamantului".

Dinastiile Sui, Tang si Cele cinci dinastii - raspandirea Feng Shui

Feng Shui a evoluat odata cu introducerea in cadrul societatii chineze a promovarii personale bazata de merit (prin introducerea sistemului examinarilor imperiale in timpul dinastiei Tang).

Yang Jun-Song a dat o structura Scolii Formelor - Xing Shi Pai. Tot acum apare si "Cartea clasica a Imparatului Galben despre locuinte (Huang Di Zhai Jing). Impreuna cu "Ghidul lui Guang", aceste doua carti simbolizeaza perioada de maturizare a Feng Shui.

Dinastia Song - perioada de aur a Feng Shui

Scoala Formelor si Scoala Tiparelor Qi-ului devin doua orientari distincte. Feng Shui este consolidat, iar Luo Pan-ul devine un instrument folosit pe scara larga. Drept urmare, Liqi Pai devine o scoala mai populara.

Dinastia Yuan

China este condusa de Mongoli, acum incepand oprimarea culturii chineze si deci a Feng Shui. In aceasta perioada incepe declinul Feng Shui.

Dinastiile Ming si Qing

Renasterea culturii chineze readuce in atentie ideologia dinastiei Song, iar Feng Shui este din nou folosit pe scara larga. In timp, invataturile Feng Shui devin contradictorii, confuze si mult prea complicate. In timpul dinastiei Qing, invataturile sunt corupte, iar Feng Shui intra din nou intr-o perioada de declin.

China zilelor noastre

Feng Shui a fost interzis dupa ce comunismul a fost instaurat in China prin anul 1949. Practicarea Fenghsui s-a limitat la Hong Kong, Taiwan si Asia de Sud-est. In momentul de fata exista o adevarata miscare de reinvigorare a Feng Shui condusa de occidentali.


sursa: http://www.fengshui-traditional.ro/
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Arte inițiatice - Științe oculte, Feng-Shui
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 3 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !