Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 16:53
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Banii: o descifrare ezoterică a unui «rău necesar»


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Thunder
Practicant
Practicant

Thunder is offline

Joined: 16 Jul 2005
Member: #48
Posts: 162
Country Flag: Romania
Style: Unique4 (6)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Banii: o descifrare ezoterică a unui «rău necesar»
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 27.1.2007, 02:03 View PostDownload Post

Banii: o descifrare ezoterica a unui «rau necesar»


Ce sunt banii?

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Banii reprezinta o e energie pasionala având ca suport si vehicol pietrele si metalele, bacnotele, titlurile de valoare, etc. Aceasta energie nu este deloc abstracta, ci foarte reala: ea actioneaza asupra psihicului uman într-o maniera asemanatoare stimulentelor, excitantelor, sau drogurilor (în functie de caz si de natura banilor ).

O reactie poate fi citita de exemplu pe fata omului care "atinge" banii (se impregneaza cu magnetismul specific acestei energii prin intermediul mâinilor) la ghiseul unei banci. Oamenii bogati care ramân fara bani pot avea reactii la fel de terifiante si absurde ca si drogatii lasati "pe uscat": apatie sau violenta. Originea acestui fluid pasional este complexa.

Banii au o influenta oculta

Influenta banilor se bazeaza pe raporturile complexe dintre psihicul uman si forta pasionala vehiculata de bani. Animalele (care, spre deosebire de oameni, nu au atât de acut dezvoltata constiinta individualitatii egotice) nu sunt afectate de aceasta energie. Principala caracteristica a banilor este febrilitatea, mai ales de când moneda a fost calificata drept “argint” (bani = “arginti”); aceasta denumire a plasat banii sub semnul Lunii, care favorizeaza instabilitatea. Pe de alta parte aurul, fiind influentat de Soare, favorizeaza stabilitatea monedei si forta sa. Contrar afirmatiei care spune ca “banii n-au miros”, acestia pot fi clasificati, in functie de natura lor. Un întelept nu accepta orice fel de bani. Din punct de vedere ezoteric, forta banilor nu este de natura spirituala, decât daca valoarea lor se echivaleaza cu anumite pietre pretioase (smaraldul, de exemplu). Banul este clasificat de ocultisti ca fiind ori demoniac, ori satanic, ori venusian.

Banul demoniac

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Banul demoniac, banul natural, este in legatura cu subconstientul si instinctele noastre, favorizându-le la fel cum îngrasamintele favorizeaza cresterea plantelor. El se prezinta fie sub forma sa banala de produs al muncii, fie sub forma de aur, argint si pietre pretioase, reprezentând bogatiile demonului subteran, produsele “muncii” sale si ale obscurei alchimii pe care a pus-o în aplicare împreuna cu ierarhiile planetare (acestea, sub influxul sau, creeza fiecare pietrele pretioase specifice).

Acesti bani actioneaza ca o putere magica (cea a demonilor!), însa doar în sfera pamântului, deci a materialitatii, aceasta energie fiind mai putin capabila sa limiteze aspiratiile fiintei catre elevare si spiritualizare. El atrage spre catalizatorul sau (care este forta sa cauzala) produsele muncii altora, transformând astfel oamenii pe o perioada de timp (cu voia lor, desi trebuie specificat ca ei sunt cel mai adesea inconstienti de mecanismele subtile) în sclavi. În schimbul banilor, omul pierde o parte din vitalitatea sa (tributul datorat lumii demoniace), ceea ce-i diminueaza puterea de a se bucura si îl face vulnerabil in fata bolilor fizice sau psihice.

Istoria ne arata ca un mare numar de familii bogate au fost devastate de epidemii sau tragedii, asimilate cu veritabile blesteme. În plus, banul obisnuit vehiculând pasiunile adeseori josnice ale multimii, lasa omul care îl manipuleaza prada unei magii demoniace subtile.

În alta ordine de idei, bijuteriile oferite în aceasta stare de spirit subjuga femeia, chiar daca acest lucru nu este evident la prima vedere. Principiul universal al actiunii si reactiunii ne învata ca nu exista tranzactie în sens unic: cel care ofera fara a primi ceva palpabil, fizic cumpara totusi, printr-o osmoza subtila, fie vitalitate, fie supunere, fie erotism. Batrânul care îsi acopera cu bijuterii tânara amanta o vampirizeaza în toata regula, platind astfel pentru vitalitatea dobândita.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Banul primit “degeaba” arunca fire nevazute, ce se transforma într-o capcana. Pentru a te elibera, trebuie sa dai ceva în schimb! Sub forma sa cea mai dinamica, banul demoniac este de natura instinctuala: el urmareste trezirea dorintelor. Iar toate dorintele îsi au în mod fundamental o origine erotica. În traditia yoghina se spune ca dorintele îsi au sursa în SVADHISTANA CHAKRA, centrul de forta al energiilor erotice, aflat în plan subtil în zona organelor sexuale. În limba greaca, Eros este numele zeului dorintei.

Exista în industria publicitatii – care este în ultimul instanta o forma moderna de magie fascinatoare – oamenii foarte abili care stiu sa capteze dorintele multimii, mai ales dorintele intime, inconstiente, de nerealizat, atragând spre ei banii naivilor; ofera de exemplu, descântece, medicamente miracol, etc. Fascinati, amatorii platesc si nu se plâng nici o data! Se poate ca falsul medicament sa aiba eficacitate o perioada scurta de timp, nu prin virtutile sale (pe care nu le are ), ci datorita legii universale a compensarii: victimile transfera fluidele lor impure asupra escrocilor, vampirizându-i telepatic.

În România, în perioada Primului Razboi Mondial, un negustor de talismane, putred de bogat (de altfel, aceasta expresie din folclor este foarte semnificativa si demonstreza ca de foarte mult timp bunul simt al oamenilor simpli a facut sa fie ilustrata starea psihica a celor bogati care cel mai adesea din punct de vedere sufletesc devin putrezi ), si-a petrecut cea mai mare parte a vietii alergând dupa sotia sa, aflata în stare depresiva cronica; nimeni nu i-a putut oferi lui însusi un talisman, sau medicament-miracol.

Sub forma sa cea mai statica, banul demoniac este banul macabru, al cadavrelor, fiind transferat prin mosteniri. Chiar si în acest caz, banul înlantuie. Mostenitorul se impregneaza cu psihicul “scumpului disparut”, riscând sa-i mosteneasca viciile.
Banul demoniac este în acelasi timp hrana (fiind indispensabil vietii) si îngrasamânt, fiind elaborat printr-un fel de digestie psihica. Banul descompune tot ceea ce atinge (ca si produsele digestiei biologice), cu exceptia cazului în care este investit în scopuri caritabile (îngrasamintele puse în pamânt roditor îsi pierd mirosul).

Analogia merge chiar mai departe: investit în plan social, banul ajuta la concretizarea mai rapida a proiectelor. Însa demonii se plictisesc, la fel ca si oamenii prea bogati; banul demoniac ofera placere omorând în schimb fericirea. Fericirea este de natura celesta si nu poate fi cumparata cu bani. De aceea se spune ca banii “n-aduc fericirea”.

Banul satanic

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Banul satanic, banul parazitismului, este banul speculatiilor (însa nu si al jocului de noroc, care este de natura demoniaca). Este vorba de banul impalpabil, al Bursei, febril pâna la isterie. Acest flagel mondial a dezechilibrat economia si ameninta echilibrul ecologic, împingând la exploatarea irationala a solului, la distrugerea naturii, la comitera crimelor si declansarea razboaielor.

Este vorba de banul publicitatii, alt flagel care vampirizeaza si orbeste multimile prin intermediul iluziilor. Actiunile din impulsul banului satanic sunt cele mai periculoase, ele putând distruge prin sufocare cu materialism întreaga umanitate. În lume exista organizatii oculte internationale aflate sub semnul satanicului, care sustin un astfel de program – pe primul loc fiind secta satanica a Francmasoneriei mondiale. Lor li se opun marii întelepti, biserica si curentele spirituale ale umanitatii. Aceasta este forma concreta pe care o ia lupta dintre fortele întunericului si fortele Luminii.

Banul venusian

Banul venusian este indentificat simbolic cu femeia erotica. Fluctuant, foarte fluid, capricios, nesupunându-se previziunilor, acesta se opune banului satanic prin faptul ca vehiculeaza magnetismul uman si chiar o oarecare forta vitala. Venus atrage poftele si doritele neîmplinite, admiratia, cu toate energiile pasionale legate de aceasta si care reprezinta, în esenta, banul venusian.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Aflat sub semnul aurului si al Soarelui, el aduce bucurie, seninatate si sentimentul sigurantei. Aflat sub semnul argintului si al Lunii el va aduce, ca si marea (un alt simbol al sau), fuxul si refluxul pasiunilor contrare (iubire si ura), schimbatoare tranzitorii. Aflat sub semnul bijuteriilor, el va aduce misterul Eternului Feminin, secretul vietii. În India, Lakshmi este în acelasi timp zeita banilor si a erotismului. Din pacate în lumea noastra moderna banul venusian este prea adesea neutralizat de cel satanic.

Daca omul obisnuit considera ca banii sunt simple bacnote, cecuri, titluri de valoare sau bucati de metal, înteleptul stie foarte bine ca acestea nu reprezinta decât un suport fizic. Initiatul stie ca forta pasionala legata de aceste suporturi poate fi anihilata, fara a fi realizata o operatiune financiara. Un cec a carui “contraparte subtila” va fi “arsa”, nu va mai valora aproape nimic; propietarul sau îl va pierde ca din întâmplare sau nu va obtine în schimbul lui decât valori iluzorii. Prin centrul subtil de forta al pasiunii (SVADHISTANA CHAKRA ), initiatul poate actiona asupra banilor, înmultindu-le valoarea (pentru banii venusieni) sau anulându-i (pentru banii demonici sau satanici).

În final, concretizarea acestor energii subtile se face atunci când banii sunt investiti într-un scop cu adevarat benefic sau spiritual. Un initiat însa stie – chiar dinainte ca banii sa fie astfel investiti – prin presiunea psihica pe care acei bani o exercita asupra propietarului, daca acest are cu adevarat intentii curate sau daca actiunile sale nu sunt masca unei cupiditati exacerbate.

yogaesoteric
octombrie 2006


sursa: http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=4423
Back to top See my Info Personal Gallery of Thunder
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Spiritualitatea în diferite contexte, Banii și Spiritualitatea
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !