Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 23:23
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Introducere in cele 9 tipuri ale Eneagramei


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Home
Discipol
Discipol

Home is offline

Joined: 24 Mar 2005
Member: #22
Posts: 96
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Introducere in cele 9 tipuri ale Eneagramei
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.2.2007, 17:19 View PostDownload Post

Introducere in cele 9 tipuri ale Eneagramei


Lucrul cu eneagrama începe  din momentul în care  ai reușit să identifici ce tip de personalitate ești și  să înțelegi care sunt problemele de bază ale tale. Deși ne recunoaștem multe atitudini în toate cele 9 tipologii, numai un singur tip de personalitate  ne caracterizează cu adevărat. La pagina xxxx vei găsi un chestionar , Testul Riso-Hudson  care te va ajuta să afli ce tip de personalitate ești . La începutul fiecărui capitol vei găsi de asemenea,  alt chestionar, Riso- Hudson TAS – care te va ajuta  să verifici tot ce știi despre tine până acum. Folosind ambele tipuri de teste, descrierea tipologiilor,  precum și exercițiile date în capitolele care prezintă cele nouă tipuri, vei reuși cu siguranță să descoperi ce tipologie ești.

Citeșțe cu atenție denumirile următoarelor tipuri și scurta lor descriere. Vezi care dintre ele ți se potrivește mai bine. Ține minte că descrierile de mai jos sunt numai câteva puncte principale, ele nu reprezintă întregul spectru al unui tip de personalitate.

Tipul 1: Reformatorul. Perfecționistul. Tipul principial, idealist. Sunt morali și conștiincioși, cu un deosebit simț pentru ceea ce este corect. Sunt cavaleri ai dreptății, luptând întotdeauna să facă lucrurile cât mai bine dar fiindu-le întotdeauna  teamă să nu  greșească. Bine organizați, ordonați, pretențioși, încearcă să mențină standarde foarte înalte, dar din această cauză pot ajunge să fie prea critici și perfecționiști. Problemele lor de bază sunt reprimarea mâniei și nerăbdarea. La cel mai sănătos nivel, cei din tipul Unu ajung să fie  înțelepți, realiști, cu discernământ, nobili, foarte morali.

Tipul 2: Cel care ajută. Altruistul. Tipul grijuliu, care are grijă de ceilalți. Cei din tipul2 sunt empatici, sinceri și foarte afectuoși. Sunt prietenoși, generoși, gata să se sacrifice pentru cei din jur dar pot fi și sentimentali, lingușitori, căutând să facă pe placul celorlalți. Tind să fie aproape de ceilalți, și  fac deseori servicii numai pentru ca  lumea să aibă nevoie de ei. Problema lor  este faptul că nu au grijă de ei înșiși și  nu sunt conștienți de propriile lor nevoi. La cel mai sănătos nivel, cei din tipul Doi sunt altruiști, lipsiți de egoism și au o dragoste necondiționată pentru ei înșiși și pentru cei din jur.

Tipul 3: Cel care reușește. Executantul. Tipul adaptabil, orientat spre obținerea succesului. Cei din tip 3 sunt bine bazați, plini de încredere, atractivi, fermecători. Ambițioși, competenți și  energici pot fi foarte conștienți de poziția lor socială și foarte motivați pentru a se realiza. Sunt foarte preocupați de imaginea lor și de ceea ce gândește lumea despre ei. Problema lor de bază este că sunt foarte competitivi și ajung să fie robii muncii lor. La cel mai sănătos nivel, cei din tipul Trei se acceptă pe deplin, sunt autentici, devenind modele de urmat pentru cei din jur.

Tipul 4: Individualistul. Artistul. Romantic, introvertit. Cei din tipul 4 sunt conștienți de sine, sensibili, rezervați și tăcuți. Ei sunt individualiști, introvertiți, sinceri cu sentimentele lor. Pot fi și schimbători, timizi, prea centrați pe persoana lor.  Sunt reținuți în relațiile cu ceilalți datorită faptului că se simt vulnerabili și imperfecți dar disprețuiesc și fug în același timp de modul banal de viață al celorlalți. Au probleme datorită faptului că sunt prea îngăduitori cu ei înșiși și se autocompătimesc. La cel mai sănătos nivel, tipul 4 sunt foarte inspirați și  creativi, în stare să fie mereu alții și să-și transforme propriile experiențe de viață.

Tipul 5: Cercetătorul. Observatorul. Tipul cerebral, intens. Cei din tipul 5 sunt înțelegători, curioși și ageri. Sunt capabili să se focalizeze și să se concentreze foarte ușor, să dezvolte abilități și idei complexe. Independenți și inovatori, ei sunt foarte preocupați de gândurile lor și de construcțiile lor mentale. Se detașează ușor, yet high-strung . Au probleme cu singurătatea, excentricitatea și nihilismul. La cel mai sănătos nivel, tipul 5 sunt vizionari, pionierii a ceea ce va urma, au idei înaintea timpului lor și sunt în stare să impună o viziune complet nouă despre lume.

Tipul 6: Cel loial. Devotatul. Tipul de încredere, orientat spre siguranța personală. Cei din tipul6 sunt vrednici de încredere, muncesc din greu și sunt foarte responsabili. Pot fi și evazivi, bătând tot timpul în retragere, puternic anxioși, trăind tot timpul în stress. Sunt deseori ironici și indeciși dar pot fi și rebeli, sfidători, reacționând violent. Au probleme cu suspiciunea și neîncrederea, atât în ei cât și față de ceilalți. La cel mai sănătos nivel au deplină încredere în ei, încrezători în ceilalți, curajoși, sprijinindu-i pe cei  slabi .

Tipul 7: Entuziastul. Generalistul. Tipul mereu ocupat, productiv. Cei din tipul 7 sunt inconstanți, multilaterali, optimiști și spontani. Jucăuși, spirituali, practici, pot fi și indisciplinați, împrăștiați. Caută în permanență experiențe noi și excitante, dar devin zăpăciți și epuizați datorită acestei alergături nesfârșite. Au probleme cu impulsivitatea și superficialitatea. La cel mai sănătos nivel, tipul 7 își canalizează talentele spre țeluri valoroase, devenind fericiți, împliniți, și plini de recunoștință.

Tipul 8: Cel căruia îi plac provocările. Șeful. Tipul puternic, dominator. Cei din tipul8 sunt ființe pozitive, puternice, au încredere deplină în ei. Protectori, ingenioși, hotărîți, pot fi și foarte mândri si dominatori.  Ei simt că trebuie să controleze totul , devenind agresivi și încercând să intimideze. Au probleme cu apropierea reală de ceilalți. La cel mai sănătos nivel, tipul8 sunt proprii lor stăpâni, își folosesc puterea să îmbunătățească viețile celorlalți, sunt mărinimoși, curajoși, putând deveni mari personalități istorice.

Tipul 9: Pacifistul. Mediatorul. Tipul calm, fără griji, self-effacing type. Cei din tipul9 sunt primitori, stabili,  de încredere. Sunt buni la suflet, calmi și îi sprijină pe cei din jur,  dar sunt prea dispuși să facă pe placul celorlalți numai să evite scandalul. Ei doresc ca viața să se desfășoare fără conflicte,  tinzând să se complacă în orice situație și să minimalizeze orice tulburare care apare. Au probleme datorită faptului că sunt prea pasivi și încăpățânați. La cel mai sănătos nivel, tipul 9 sunt neînfricați, în stare să cuprindă totul; sunt în stare să împace oamenii și să vindece conflictele.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Arte inițiatice - Științe oculte, Eneagrama
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !