Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 24.4.2024, 18:59
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Apa sfinta (sfintita)


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Credeti ca apa poate fi sfintita ? Este ea patentul preotilor ? Are vreo legatura cu busuiocul sau vasele de argint in care se face ritualul crestin ?

(No ending time set)
Da, cred, dar nu cunosc detalii despre acest subiect
12%
 12%  [ 1 ]
Da, cred si consider ca aceasta sfintire se poate face NUMAI de catre preot si numai cu busuioc si vase de argint
12%
 12%  [ 1 ]
Da, cred si consider ca aceasta sfintire se poate face NUMAI de catre preot si nu are legatura cu busuiocul si vasele de argint
0%
 0%  [ 0 ]
Da, cred si consider ca aceasta sfintire se poate face nu NUMAI de catre preot, ci si de catre alte fiinte initiate si nu are nici o legatura cu busuioc - vase argint
75%
 75%  [ 6 ]
Nu pot preciza, nu cunosc detalii, ma abtin sa-mi formulez un raspuns concret
0%
 0%  [ 0 ]
Nu cred asemenea prostii religioase
0%
 0%  [ 0 ]
Cred in Dumnezeu, cred in religie, dar nu cred in sfintirea apei de catre preoti sau alte fiinte
0%
 0%  [ 0 ]
Alte optiunii PRO decit cele mentionate mai sus
0%
 0%  [ 0 ]
Alte optiunii CONTRA decit cele mentionate mai sus
0%
 0%  [ 0 ]
Total Votes : 8

Author Message
Light
SuperModerator
SuperModerator

Light is offline

Joined: 03 Mar 2005
Member: #11
Posts: 105
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Apa sfinta (sfintita)
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 18.6.2005, 23:16 View PostDownload Post

"Apa se bucura, iubeste, se teme si prefera sa asculte Bach!"

PRACTICILE TAOISTE

Maestrii taoisti au creat, acum mii de ani, sisteme complete de programare sau educare a apei, prin intermediul carora sa intre in structura cea mai intima a organismului. In acest mod, ei au reusit sa faca restructurari pana la nivel genetic, implementand diverse calitati si proprietati fiziologice, psihologice sau spirituale (purificarea corpului, marirea imunitatii, longevitatea, cultivarea caracterului, cresterea capacitatii creierului, cresterea capacitatii de decizie si a intelepciunii) si au dezvoltat o gama larga de instrumente de lucru in lumea spirituala, creand noi mecanisme mult mai precise de receptionare a informatiilor.
Practica apei sfinte (apa informationala) este unul din cele mai puternice instrumente ale maestrilor taoisti.

Apa sfanta inseamna mai mult decat apa energizata deoarece cuprinde, pe langa receptionarea energiei Universului, si eliminarea energiei negative din cele patru planuri umane, precum si un program inteligent de incarcare a memoriei moleculelor, ADN-ului si celulelor din corp cu informatii de bunastare la toate nivelurile. Astfel, se poate spune ca Apa sfanta este o practica de eliminare a energiei si informatiei negative, a bolii, ghinionului si esecului, inlocuind-o cu energia si informatia pura si proaspata a sanatatii, bunastarii si longevitatii.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.    Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.                                    
                                 
            Chi                           Chi si iubire

STIINTA CONFIRMA

Omul are nevoie sa consume neaparat in fiecare zi o anumita cantitate de apa pentru a preveni deteriorarea organismului prin deshidratare, ca si imbatranirea prematura. In acest mod, triptofanul - conductorul si supraveghetorul principal al starii de sanatate a corpului - impreuna cu neurotransmitatorii derivati (serotonina, triptamina si melatonina) sunt intr-o cantitate suficienta pentru a regla toate functiile corpului.

La fel, piele bine hidratata si sanatoasa are nevoie de apa pentru a inlocui constant ceea ce s-a pierdut in mediul exterior. Astfel, vasele de sange ale fetei si ale intregului corp se pot dilata si pot hrani in mod corespunzator celulele atat de expuse ale pielii.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.       Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.        Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.                
                                   
Apa de izvor - Japonia       Apa potabila Hiroshima      Apa potabila New York    

Cristalul apei reprezinta "fata" apei

Se stie ca, datorita faptului ca fulgii de zapada se formeaza intr-o mare varietate de conditii, nu exista cristale ale apei care sa aiba acelasi aspect - asa cum nu sunt doi oameni care sa semene perfect. Pentru ca fulgii de zapada sa aiba aceeasi structura, ar trebui ca diferitele surse de apa de pe Pamant sa aiba acceasi structura cristalina. Inainte de a se dezgheta, aceste cristale mici si fragile au fost plasate sub un microscop de inalta rezolutie pentru a fi fotografiate cu un aparat de foarte mare viteza. Cercetatorii au constatat ca este imposibil sa se obtina imagini ale unor cristalede apa identice. Cu alte cuvinte, este imposibil ca aceeasi proba de apa sa cristalizeze de doua ori la fel. Cristalele de apa pot avea o anumita de cristalizare si pot fi identificate dupa aceste trasaturi. Atunci cand oamenii de stiinta au analizat imaginile cristalelor, cea mai importanta observatie a fost aceea ca, cristalele de apa distilata (deci pura) au o structura hexagonala completa, iar o apa cu impuritati are o structura cristalina sfaramata sau distorsionata. Chiar si atunci cand este filtrata, ea poate arata curata si poate avea un gust bun, dar o analiza mai aprofundata, folosind tehhnologia microscoapelor de inalta performanta, indica faptul ca structura moleculelor apei nu este "curata". Apa, precum omul, isi pastreaza memoria. Noi stocam aceasta memorie in ADN, iar apa isi pastreaza "memoria" in molecule.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.                                    
  Inainte si dupa cutremur          
                                   
Dr. Lee H. Lorenzen si Masaru Emoto au fost primii care au facut cercetari asupra apei pornind de la practica taoista asupra apei sfinte in ianuarie 1998, in SUA, unul dintre patente a fost obtinut pentru apa in care s-a transcris informatie denumita "microformatiune de apa".

O echipa largita de cercetatori americani si japonezisi-a indreptat atentia asupra studiului privind retinerea si capacitatile de inmagazinare a informatiei cuprinse in cristalele de apa si a demonstrat in mod stiintific ca apa are propria ei memorie. Apa transporta informatia in acelasi mod ca si o rola transportoare, astfel ca apa buna inseamna ca microformatiunile de apa care pot retine informatii bune pentru corp si transporta informatiile in zonele necesare, adica cam acelasi lucru pe care il sustin si maestrii taoisti cand afirma ca "apa patrunde in cele cinci viscere si sase intestine".

Apa reflecta constiinta oamenilor

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.             Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.                                  
       Sa facem!                                       Fa!        
                                   
 Incercarea oamenilor de stiinta de a expune apa limbajului uman a dat rezultate mai mari decat asteptarile. Experimentele s-au efectuat pornind de la un esantion-etalon de apa distilata care, in conditii identice de mediu ar fi trebuit sa cristalizeze identic. Diferenta a constat doar in atasarea unor etichete diferite pe mostre din aceasta apa, pe care erau scrise diferite mesaje atat in engleza, cat si in japoneza. Rezultatul? Atunci cand pe eticheta s-a lipit un mesaj binevoitor, cum ar fi "multumesc", "iubire" sau "Sa facem!", au rezultat structuri cristaline frumoase si echilibrate. In schimb precum "cutrmeur" sau la o comanda imperativa precum "Fa!", cristalele de apa rezultate aveau o structura diforma, incat cu grau ar mai putea fi numite cristale.  
                                   
   Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.                  Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.                                
"Prostule!"-japoneza/engleza       Muzica Heavy Metal      
                                   
  Experimentele au continuat cu aceleasi mostre de apa supuse de data aceasta influentei muzicii. Daca se spune ca "in fata lui Dumnezeu ingerii canta Bach" pentru a sublinia frumusetea si perfectiunea muzicii, esantionul de apa a cristalizat in imagini geometrice deosebit de placute sub efectul muzicii lui Bach; in scimb, cristalele de apa dezordonate s-au format ca efect al muzicii heavy metal.
 
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.                 Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.                        
      Muzica de Bach                         Muzica vindecatoare

Toate aceste experimente stiintifice vin sa demonstreze ca maestrii taoisti au dreptate atunci cand sustin ca apa poate fi "educata" si folosita pentru a imbunatati viata omului. Apa inmagazineaza si transmite informatii, asa ca fiti atenti la apa pe care o consumati!

ADRIAN CRANTA
Presedinte al Asociatiei Romane de Tai Chi si Chi Kung

sursa: http://www.tao.ro/Articole/Apa%20sfanta.htm
Back to top See my Info
Unique
Gazda
Gazda

Unique is offline

Joined: 13 Feb 2005
Member: #2
Posts: 359
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Imagini si informatii inedite - Dr. Emoto
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 31.7.2005, 03:50 View PostDownload Post




Descoperiri senzationale referitoare la APA


Ce stim noi despre apa? Majoritatea oamenilor stiu doar lucruri de baza despre acest element pe care il gasim aproape oriunde in natura in diferite forme, cum ar fi faptul ca este un lucru absolut necesar vietii, faptul ca nu are culoare, miros sau gust, temperatura la care ea ingheata sau fierbe, etc., insa cat de multe stim de fapt? In ultimii ani, un cercetator japonez, pe nume Masaru Emoto, a facut anumite descoperiri spectaculoase in legatura cu apa si proprietatile acesteia.

Doctorul Masaru Emoto s-a nascut in 1943 in Yokohama, Japonia. El a infiintat in 1986 compania IMH (IMH Corporation) in Tokyo. In octombrie 1992 a fost numit doctor in medicina alternativa de catre Universitatea Internationala Open (Open International University).

Doctorul Emoto a facut un vast set de experimente asupra modului in care apa se cristalizeaza (ingheata) si a formelor, a dispunerii cristalelor de apa in momentul in care aceasta ingheata. Astfel, el a observat faptul ca forma cristalelor de gheata este diferita , depinzand de sursa din care provine apa. Mai jos sunt ilustrate cateva cristale de gheata din apa colectata din mai multe parti ale globului pamantesc.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Apa din izvorul Saiji, regiunea Hiroshima, Japonia. (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Apa dintr-o fantana din Lourdes, Franta (poza de sus)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


Apa din raul Horobetsu, Hokkaido, Japonia (poza de sus)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Apa din cursul superior al raului Meteori Yusui (probabil Japonia) (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Apa din raul Shimanto, regiunea Kochi, Japonia (poza de sus)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Cristal de gheata din ghetarul de pe muntele Cook, Noua Zeelanda (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Apa din raul Yodo, regiunea Osaka, Japonia (poza de sus)
Acest rau strabate majoritatea oraselor mari din regiunea Kasai.


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Gheata din Antarctica (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Apa din lacul Biwalko, cel mai mare lac din centrul Japoniei, un lac foarte poluat, gradul de poluare continuand sa creasca. (poza de sus)


Doctorul Emoto a observat ca forma cristalelor poate fi influentata si de muzica pe care acea apa asupra careia se efectueaza experimentul o "asculta", o recepteaza. In urmatoarele cateva fotografii sunt ilustrate cateva exemple esentiale, cristalele din inagini fiind ale unor esantioane de apa supuse pentru o anumita durata de timp unei anumite melodii.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
"Air for the G String" de J. S. Bach (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
"Goldberg Variations" de J. S. Bach (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
"Farewell Song" de Chopin (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
"Hado" - Muzica Vindecatoare (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Cantecul dansului popular "Kawachi" (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Muzica Heavy Metal (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Simfonie de Mozart (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Sutra din Tibet (poza de sus)

O alta modalitate de a influenta modul de cristalizare a apei, folosita des de catre Emoto, este aceea de a lipi un biletel pe care este scris un anumit lucru pe o sticla in care se afla apa. Biletul este lipit cu scrisul catre interior, ca si o eticheta lipita invers. Rezultatele au fost uimitoare, neasteptate. S-a ajuns la concluzia ca fiecare cuvant ce desemneaza o actiune, un sentiment, o stare sufleteasca, o atitudine, o anumita religie, etc. determina o forma specifica, unica a cristalelor de gheata. Pozele de mai jos va vor arata rezultatele catorva experimente.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

"Multumesc" (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

"Imi faci sila. Te voi omora." (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

"Dragoste / Apreciere" (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

"Adolph Hitler" (poza de sus)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

"Maica Tereza" (poza de sus)


Urmatorul experiment a dovedit intr-un mod foarte concret puterea rugaciunii. Pozele de mai jos sunt ale unor cristale de gheata ale apei din lacul de acumulare a barajului Fujiwara, Japonia. Prima poza este apa din acel lac luata in starea sa normala, fara structuri cristaline bine definite. A doua prezinta o structura hexagonala a ghetii obtinute din apa aceeasi sursa, dupa ce parintele Kato Hoki, preotul cu rangul cel mai inalt din templul Jyuhouin a facut o rugaciune de o ora pentru lacul barajului Fujiwara. Pentru prima data in cadrul experimentelor intretinute de doctorul Emoto, care in acel moment depaseau numarul de 10000, in gheata obtinuta din apa supusa "tratamentului cu rugaciune" s-a gasit o forma oarecum ciudata a cristalelor de gheata - forma heptagonala, ilustrata in a treia poza de mai jos.

(1)
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Inainte (poza de sus)


(2)
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Dupa (poza de sus)

(3)
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Cristal cu forma heptagonala (poza de sus)


Aceste studii au aratat clar faptul ca apa este foarte receptiva fata de influentele exterioare, oricere ar fi natura lor: fie ca sunt locuri geografice, cuvinte ce desemneaza sentimente sau personalitati sau chiar o rugaciune adresata Divinului facuta pentru apa.

Marile Religii ale lumii

Un experiment interesant a constat in "incarcarea" apei cu denumirile celor 5 religii cardinale ale lumii mai intai separat, existand 5 vase cu apa distilata, fiecare avand cate o eticheta cu cate o singura religie, iar apoi, pe un al 6-lea vas a fost pusa o eticheta cu numele tutoror celor 5 religii. Rezultatele au fost surprinzatoare datorita faptului ca forma cristalelor de gheata era foarte asemanatoare.

1. Cristal de apa din vasul cu eticheta " CRESTINISM " (poza de jos)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


2. Cristal de apa din vasul cu eticheta " BUDISM " (poza de jos)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


3. Cristal de apa din vasul cu eticheta " IUDAISM " (poza de jos)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


4. Cristal de apa din vasul cu eticheta " HINDUISM " (poza de jos)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


5. Cristal de apa din vasul cu eticheta " ISLAMISM " (poza de jos)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


6. Vasul cu apa distilata cu eticheta ce continea numele celor 5 religii. (poza de jos)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


7. Cristal de apa din vasul cu eticheta ce continea numele celor 5 religii. (poza de jos)

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Daca considerati acest subiect interesant, anuntati-va cunostintele sau prietenii de existenta acestor informatii.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dumnezeu este UNIC !
Back to top See my Info
Light
SuperModerator
SuperModerator

Light is offline

Joined: 03 Mar 2005
Member: #11
Posts: 105
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Un posibil Câmp Morfogenetic?
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 5.8.2005, 20:22 View PostDownload Post

Un posibil Câmp Morfogenetic?


Bucuria primăverii - o simfonie de forme ce prind viață după o perioadă de „odihn㔠binemeritată. Intr-o acerbă, onestă în sălbăticia ei și fascinantă bătălie pentru supraviețuire, viața își reintră în drepturi. O explozie de forme și culori inundă deopotrivă peisajul și sufletul. Forme și culori de o diversitate ce pare să nu aibă limite, dau entitate și nume unor flori, arbori, viețuitoare mai mari sau mai mici, pe scurt: elementelor din care este alcătuită Natura.

După o perioadă de contemplare și admirare a armoniei construcțiilor naturale ce se dovedesc a fi exemple de perfecțiune în adaptarea individuală la co-evoluția universului, în mintea unora se nasc întrebări ce pot deveni „semințe” ale unor civilizații viitoare: ce proprietăți nebănuite se ascund în spatele unei anumite forme? Sunt unele forme preferate de Natură? Generarea formelor (morfogeneza) ascultă de legi specifice, de ansamblu, descrise de filozofiile holiste sau de unele abordări moderne ce postulează existența unor procese informaționale, desfășurate în profunzimile lumii noastre materiale (câmp morfogenetic?) sau sunt rodul vizibil la scară macroscopică a interacțiunilor ce se desfășoară continuu la scară microscopică între elementele primare, constituente (structurare generată de gradienți)? De ce anumite forme ne induc sentimentul de bucurie, frumusețe, armonie? Am putea învăța ceva nou din studiul sistematic al formelor naturale, studiu bazat pe concepte ale științei Complexității? Și, prin aceasta, am putea oare identifica o tehnologie și o filozofie de proiectare a artefactelor, astfel încât acestea să se armonizeze cu Natura într-o asemenea măsură încât să dea substanță unei necesități legate de supraviețuirea omului: dezvoltarea durabilă?
Și lista întrebărilor ar putea continua, căci subiectul pe cât este de vechi, pe atât este de incitant și născător de ipoteze și drumuri noi.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen. Forme neașteptate se nasc atât în lumea organicului dar și a anorganicului, la scări diferite, de multe ori sub rezoluția la care ochiul liber are acces. Tehnologia fotografică actuală este capabilă să surprindă detalii nebănuite, să ne ofere imagini ale unor obiecte banale dar care, privite "mai de aproape”, ne oferă un spectacol de neuitat. Un exemplu concludent: frumusețea fulgilor de zăpadă, adevărate opere de artă, unicate elaborate de natură după legi fizice precise. Imaginile ce ilustrează articolul sunt obținute de oamenii de știință prin fotografierea, în condiții speciale de iluminare, a cristalelor de gheață (fulgi de zăpadă) formate natural. Deși nu se pot identifica două "steluțe de zăpad㔠cu aceeași formă, s-a realizat o clasificare generală: stelară, columnară, plată, stelar dendritică, aciculară, plan-sectorizată, combinată.

Studii sistematice legate de acest obiect pe cât de delicat, pe atât de complicat și neașteptat în formă, au început încă din 1665. În lucrarea sa, Micrografia, cercetătorul englez Rubert Hooke descrie primele observații asupra cristalelor de zăpadă, observații realizate cu ajutorul unui microscop. Un atlas cuprinzând schițe extrem de minuțios realizate ale unor fulgi de zăpadă a fost realizat în 1820 de către exploratorul englez William Scoreby, în urma unei expediții în Arctica.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen. Odată cu apariția aparatului fotografic, provocarea tehnică de a surprinde pe peliculă frumusețea ornamentală a fulgilor de zăpadă a motivat munca lui Wilson Bentlay, fermier din Vermont. El a realizat, de-a lungul vieții, primul album cu imagini ale cristalelor de zăpadă, deschizând practic drumul și interesul altor specialiști vis-a-vis de diversitatea și bogăția de forme în care apa se poate structura în anumite condiții. Este important de amintit că primul om care a privit un fulg de zăpadă cu ochii omului de știință a fost Johannes Keplar, astronom, matematician, optician al perioadei 1600, descoperitor al faimoasei legi cei poartă numele și care descrie mișcarea planetelor în jurul Soarelui. El precizează în lucrarea sa: "The six- Cornered Snowflacke”, rolul simetriei în structurarea unor forme naturale atât ale viului cât și ale lumii anorganice, deschizând, astfel, problematica legată de principiile de organizare a materiei sub acțiunea unor forțe și câmpuri, altfel spus, problema morfogenezei.
Wilson Bentlay                                  
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
O abordare modernă a unui fenomen implică, pe lângă construcția unui model teoretic, și generarea unui context experimental în care procesul sau fenomenul studiat să poată fi controlat de către experimentator. Întrebarea la care trebuie să se răspundă este legată de înțelegerea mecanismelor prin care se poate obține o asemenea diversitate de forme și, prin aceasta, să se înțeleag㠄mesajul” pe care această formă îl poartă, mesaj legat de condițiile de formare și, implicit, de anumite informații meteorologice, ecologice sau chiar de anumite particularități mai subtile ale diferitelor zone geografice, dificil sau chiar imposibil de identificat prin mijloace clasice de măsurare.

Un asemenea studiu de laborator a fost demarat prin 1930 de către un cercetător japonez, Ukichiro Nakaya. Dificultatea principală pe care a avut-o de înfruntat a fost legată de generarea unei metodologii de creștere a fulgului de zăpadă în condițiile controlate de laborator. În cazul fulgilor naturali, aceștia se formează treptat, prin cădere liberă, fără un contact fizic cu un suport, într-un timp suficient de lung, dictat de înălțimea la care se formează. În laborator însă, acest "timp” de cădere nu poate fi realizat, motiv pentru care o soluție tehnică ar consta din suspendarea unui germene de cristalizare de un fir extrem de subțire și plasarea ansamblului într-un mediu saturat de apă și având o temperatură controlabilă. În acest mod, se poate prelungi nedefinit timpul de creștere și, implicit, se poate studia influența condițiilor de creștere asupra formei cristalului obținut. Deși simplă la prima vedere, ideea a fost greu materializată datorită faptului că acel fir, acel filament devine imediat germene de cristalizare, acoperindu-se de gheață și falsificând, astfel, condițiile de creștere urmărite.

Nakaya a încercat cele mai diferite materiale, de la lână până la mătase sau chiar pânză de păianjen. A reușit, în cele din urmă, să găsească un fir natural, părul de iepure. Într-un mod mai mult sau mai puțin explicabil, părul de iepure împiedică nucleația unor noi cristale de gheață, izolând astfel gemenele atașat și care, astfel, poate crește nedefinit în timp. Au apărut primele cristale artificiale de zăpadă și, odată cu ele, și o serie de rezultate concretizate într-o diagramă morfogenetică care prezintă dependența formei unui fulg de condițiile fizice în care a crescut. Prin acesta, forma aduce cu sine informații importante legate de "istoria” în care cristalul s-a format, devine un "semn” prin care cei ce au învățat pot descifra, dincolo de aspectele estetice, secrete ale Naturii.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen. Odată stabilizată tehnica de obținere a cristalelor de zăpadă și trasată diagrama morfogenetică, reproductibilitatea obținerii anumitor forme crește a devenit esențială. Forma (pattern-ul, amprenta) devine "liter㔠într-un alfabet neobișnuit prin care se pot identifica informații mai subtile, unele încă aflate în studiu și altele în atenția celor care se ocupă de științele prospective.

Această metodologie de investigare a unor proprietăți fizice, biologice sau de altă natură prin studiul amprentei de cristalizare în prezența "factorului de analizat”, poartă numele de cristalizare dirijată (tesigrafie). Astfel, procesul de cristalizare devine principiul de baza într-o clasă de tehnici de analiză "neconvențional㔠de o importanță neașteptată.

În 1984, un biochimist american, Dr. Lee H. Lorenson, ce studia procesul de cristalizare a apei, atrage atenția japonezului Masaru Emoto asupra frumuseții și, în același timp, a valorii potențiale ale acestui mod neașteptat de a "interoga” Natura, de a descoperi noi proprietăți și metode de investigare. Emoto a avut ideea de a vedea dacă structura cristalului de gheață depinde de tipul apei (distilată, de izvor, de lac, de râu, curată, potabilă, uzată etc.) deschizând, astfel, o nouă direcție de studiu. Dar mult mai interesantă a fost observația experimentală corespunzător căreia această structură se modifică dramatic în funcție de "peisajul” sonor din momentul cristalizării. Forme armonioase, de-a dreptul frumoase, însoțesc o muzică clasică (Beethoven sau Bach) și se distorsionează până la pierde orice formă.

Cea mai surprinzătoare descoperire realizată de Emoto este legată, însă, de modificarea acestui pattern de cristalizare în funcție de starea de spirit, de sentimentele și gândurile unei persoane implicate, printr-un anume protocol, în acest experiment. Apare astfel o idee pe cât de veche, pe atât de neînțeleasă, legată de capacitatea apei de a memora și reflecta "informații”.

Aici sunt multe de spus și, mai ales, de făcut pentru a stabiliza, în sens științific, observațiile empirice ale lui Emoto. In cartea sa: "The Message from Water", cei interesați pot găsi mai multe informații și fotografii concrete în care Stace Sharp prezintă, sub titlul: Mesajele miraculoase ale apei, imagini legate de interacțiunea dintre apă și conștiința umană.

Capătă o mare importanță această abordare empirică azi, când știința Complexității oferă un cadru conceptual nou în care se poate naște o teorie capabilă să integreze coerent asemenea observații. Primul pas îl constituie efortul intelectual de a defini un nou cadru ontologic din perspectiva căruia să poată fi analizată științific interacțiunea dintre Minte și Materie, interacțiune mediată de informație. Triada Informație - Energie - Materie poate constitui acea "lărgire” de perspectivă, acea nouă paradigmă capabilă să includă fenomenele de conștiință în ansamblul fenomenelor naturale, acceptate de știință. Nașterea unei noi paradigme este, însă, un proces dificil ce necesită efort susținut de creare și filtrare a unor noțiuni, concepte, ipoteze, construcții de modele și experimente și are efecte socio-economice și culturale majore.

Un punct de plecare în această direcție fascinantă care urmărește nașterea unei noi viziuni asupra realității îl poate constitui modelul propus de Rupert Sheldrake privind existența unui Câmp Morfogenetic. Câmpul postulat de către Scheldrake nu este un câmp fizic în sensul acordat de știință acestui termen.

"El poartă doar informație, nu și energie și este prezent în afara timpului și spațiului, fără a pierde din intensitate odată ce s-a generat. El nu se propagă și nu se schimbă, ci el ESTE. Este creat în procesul de auto-organizare a sistemelor fizice în urma căruia se generează stuctura (pattern-ul), forma fizică, precum cea a cristalelor sau a sistemelor biologice sau comportamentală, socială sau culturală și ajută și determină formarea ulterioară a structurilor similare.”

Se postulează, de asemenea, un proces de "rezonanță morfică (morfologică)”, prin care se înțelege influența "trecutului” asupra structurării și organizării în prezent a unui obiect sau ființe. Prin acest proces de morfogeneză, se generalizează la scară mare "un accident”, o noutate ce se constituie într-un "germene”, într-o "formă gând”… Acest germene prinde viață, influențând din ce în ce mai activ structuri similare. Un proces Cantitativ (observabil, măsurabil, stabil) se dezvoltă astfel pornind de la un aspect nou, de la o "greșeal㔠sau o dorință puternică și NOUĂ în raport cu atractorii existenți deja în câmpul morfogenetic. Din această perspectivă, etica și morala creștină capătă o dimensiune științifică legată de stabilitatea sistemelor sociale, de modul prin care "o dorință individual㔠se transformă, pe nesimțite, într-o "dorința colectiv㔠(înălțătoare sau distructivă), de mecanismele prin care dorințele se pot materializa într-un context energetic și material limitat, de nevoia unei igiene mentale care să strunească o "libertate” aberantă capabilă să "rezoneze” cu perioade primitive din viața evoluția unei civilizații…

Iată teme ce se constituie în prilej de meditație și studiu, căci problema pusă nu este o problemă oarecare ci supraviețuirea și dezvoltarea durabilă a civilizației noastre.

Florin Munteanu

O trecere în revistă a problematicii legată de formarea și clasificarea fulgilor de zapadă o găsiți la:

http://whyfiles.org/123snow/index.html
În pagina Flakes studies flakes găsiți și un applet Java ce vă dă posibilitatea să urmăriți simularea creșterii unui fulg de zăpadă, în funcție de condițiile de mediu.
Despre fulgii de gheață și meteorologie puteți găsi informații la adresa:
http://www.severewx.com/documents.htm
O galerie de fotografii, dar și o bază de informații legate de atmosferă sunt de găsit la adresa:
http://www.weather-photography.com/index.php
Despre formă în general sunt multe lucrări: de la "Estetică și Teoria Artei” a lui Matila Ghica la Numărul de Aur, Volumul de Aur sau, pur și simplu, FORMA

sursa: Centru pentru studii complexe
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> UNIQUE - La răscruce de drumuri, Popas Unique
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 3 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !