Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 04:48
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Direcții de analiză privind efectele psihoterapeutice ale muzicii


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Home
Discipol
Discipol

Home is offline

Joined: 24 Mar 2005
Member: #22
Posts: 96
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Direcții de analiză privind efectele psihoterapeutice ale muzicii
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 27.7.2007, 03:10 View PostDownload Post

Direcții de analiză privind efectele psihoterapeutice ale muzicii


Cuprins:

   * Introducere
   * Caracteristici esențiale ale sunetului și influența acestora asupra psihicului
   * Meloterapia - modalitate de tratament psiho-fizic

Introducere

Este inutil a discuta despre importanța muzicii în viața fiecăruia dintre noi. A spune despre cineva sau despre propria persoană că este exclusă acestui domeniu înseamnă a infirma complexitatea intelectuală, afectivă și socială a naturii umane. Aceasta deaoarece muzica reprezintă produsul natural al psihicului, a cărui utilitate a fost demonstrată de-a lungul timpului într-o varietate de contexte sociale.

Pare usor liric a vorbi despre muzică și de aceea sîntem deseori tentați să tratăm cu superficialitate acest domeniu, gîndindu-ne automat la faptul că arta interferează destul de puțin cu nevoile materiale, obiective ale vieții de zi cu zi. Cu toate acestea, posturile de radio și de televiziune nu au pregetat să difuzeze noi melodii iar agențiile de publicitate folosesc din ce în ce mai des calitățile muzicii spre a vinde diferite produse. Acest fenomen ne îndreptățește să considerăm muzica drept un instrument social iar conștientizarea acestui fapt a încurajat meloterapeuții în a dezvolta un nou domeniu devenit "serios" prin puterea sa psihologică.

Meloterapia este o disciplină cu un foarte larg spectru de informație, avînd în vedere faptul că reunește valori și cunoștințe din estetică, sonologie, teoria muzicii, armonie, folclor, istoria muzicii, psihologie, psihopatologie, psihoterapie s.a. Tocmai din acest motiv, meloterapia este încă un domeniu în cercetare, căutînd sisteme teoretice și practice cu aplicabilitate cît mai eficientă.

Lucrarea de față își propune o analiză sistematică pornind de la elementul de bază al muzicii, sunetul, și de la influența pe care acesta o manifestă în cadrul vieții somatice și psihice.

Caracteristici esențiale ale sunetului și influența acestora asupra psihicului

În accepția sa generală, prin termenul de sunet se înțelege o undă elastică aptă să impresioneze aparatul auditiv al omului. Starea de vibrație materială pe care o produce o asemenea undă poate avea infinite forme, variind de la cea mai simplă pînă la cea oricît de complicată. Sunetul muzical, spre deosebire de zgomot, este definit drept vibrația regulată a unui corp sonor. În cadrul clasificării sunetelor muzicale, criteriile cele mai des utilizate sînt:

Înălțimea - dată de un anumit număr de vibrații pe secundă, ce caracterizează sunetul. În această situație, sunetele înalte au un număr mare de vibrații. Modul în care se succed sunetele de diferite înălțimi în cadrul unui fragment melodic influențează impactul psihologic al acesteia asupra subiecților. Melodia este elementul de bază pe care caută să-l deceleze cel mai repede un ascultător, pus în fața unei configurații sonore. O succesiune de sunete de diferite înălțimi, ce are la bază o anumită logică poate dezvolta în plan psihic un pattern cognitiv sau afectiv specific ce poate fi ulterior manipulat.

Durata - reprezentată de timpul efectiv în care este susținut sunetul. Ea poate fi organic mică (coarde lovite sau ciupite), mare sau foarte mare (coarde solicitate cu arcusul, tuburi sonore). De durata relativă a sunetelor, caracteristică esențială reglată de norme precise, depind ritmul cu formele sale, măsura, metrul ș.a. Nu există ființă umană inaptă la ritmicitate. În timpul gestatiei, fătul reacționează favorabil la muzica al cărei ritm este în raport de 2/1 cu pulsul matern. După naștere, nou-născutul adoarme mai ușor dacă este legănat în ritmul bătăilor inimii mamei. Mai mult, ritmul poate avea efect dinamizant, favorizînd starea de bună dispozitie, respectiv performanțele intelectuale și motrice. În armată marșul stimulează mersul iar în ultimii ani, în SUA s-a propus introducerea muzicii ritmice pentru creșterea randamentului în secțiile de montaj.

Intensitatea - caracterizată de numărul de decibeli ai sunetului. În cadrul interpretării unor piese muzicale, exploatarea nuanțelor este unul dintre marile criterii de evaluare a excelenței dirijorilor. Exprimarea muzicală și sensul estetic nu pot exista fără utilizarea rafinată a diferitelor intensități. În acest sens, intonarea aproape în șoaptă a unor fragmente de mare sensibilitate poate avea ca efect inducerea unei stări de inefabil, propice introspecției de o mare acuratețe. Pe de altă parte, anumite melodii ascultate la o intensitate crescută pot favoriza apariția efectului cathartic, purificator față de emoțiile negative acumulate.

Timbrul - este dat de numărul specific de armonice care însoțesc sunetul inițial. Fiecare voce, precum și fiecare instrument în parte are un timbru specific. S-a demonstrat că persoanele a căror voce se caracterizează printr-un timbru cu un număr mare de armonice sînt considerate a fi o prezență mai plăcută, mai liniștitoare. Această informație este utilă mai ales în domeniul hipnozei unde vocea terapeutului trebuie să amplifice starea de calm, relaxare și să readucă tendințele spre agitație sau anxietate.

Importanța limbajului muzical a fost demonstrat și de următorul experiment realizat în 1968 de catre Dorothy Retallack din Denver în scopul de a observa efectul muzicii asupra plantelor. Experimentul a fost realizat pe o specie de castraveți pe o durată de opt săptămîni, timp în care s-au inundat cutiile în care aceștia creșteau cu o muzică provenind de la două posturi de radio, emițînd unul muzică clasică, celălalt muzica rock. Legumele au fost departe de a se arăta indiferente la cele două forme de muzică: cele "hrănite " cu Haydn, Brahms, Schubert creșteau spre difuzor, înfășurîndu-se chiar împrejurul lui. Dimpotrivă, cele supuse tratamentului cu muzică rock căutau să se îndepărteze de sursa sonoră. În concluzie, anumite elemente de limbaj ale muzicii au efecte benefice asupra dezvoltării plantelor.

Multe animale se comportă față de muzică în genul melomanilor: dau semn de multumire la scultarea ei, se strîng în jurul sursei sonore ș.a. Unele legende vorbesc despre cîntăreți miraculoși din fluier care scapă orașe de sub invazia șoarecilor, prin simpla putere a sunetelor. Unele publicații de mare tiraj, cu titlu de curiozitate științifică, anunță că vacile dau mai mult lapte dacă mulsul este însoțit de muzică (printre altele, este menționat Vivaldi ca fiind unul dintre cei mai "lactogeni" compozitori)

Dacă sunetul are asemenea influență asupra plantelor și animalelor, cu atît el devine mai valoros atunci cînd ne referim la subiecți umani.

Meloterapia - modalitate de tratament psiho-fizic

Începuturile muzicoterapiei își au originea în utilizarea spontană și intuitivă a muzicii în tratamentul diferitelor boli, fenomen întîlnit și în zilele noastre. Probabil că majoritatea dintre noi ascultăm muzică nu doar ca act cultural, ci mai ales deoarece simțim că uneori avem nevoie de efectul ei relaxant sau, dimpotrivă, stimulant.

Însă plasarea meloterapiei într-un cadru instituționalizat a avut loc recent. Un pionier al acesteia a fost Schnopfhagen care, în jurul anului 1800 a introdus muzica în azilurile de bolnavi mintal sub forma unei terapii pasive și reprezentată de concertele date pentru bolnavii internați. Scopul acestei muzicoterapii era acela de a calma sau de a stimula bolnavii, muzica adresîndu-se celor cu deficiențe psihice, sechele ale unor boli mintale acute cît și secundare involuției psihice la vîrstnic.

Ulterior, spre sfîrșitul secolului XIX apar o serie de lucrări științifice consacrate studierii influenței muzicii asupra diferitelor funcții ale organismului în special aparatul circulator. Este momentul cînd în Franța, Elveția, America, Germania, Austria începe utilizarea muzicii cu scop medical.

Coordonarea cercetărilor în meloterapie, începută în 1953 sub egida UNESCO, de către International Society for Music Education, a fost activizată din 1971 după Simpozionul Internațional consacrat muzicoterapiei. În prezent, numărul conferințelor internaționale de meloterapie este în creștere, evidențiind cu fiecare pas noi aspecte privind eficiența anumitor practici meloterapeutice.

Muzicoterapia este o formă specifică de psihoterapie în care influențarea în sens terapeutic se realizează prin intermediul muzicii.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Muzicoterapia (meloterapia)
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !