Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 24.4.2024, 11:34
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Rolul exercițiilor fizice în menținerea stării de sănătate


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Rolul exercițiilor fizice în menținerea stării de sănătate
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.12.2008, 14:11 View PostDownload Post

Rolul exercițiilor fizice în menținerea stării de sănătate
de Andrei Gămulea


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Importanța exercițiilor fizice în menținerea unei cât mai bune stări de sănătate a fost apreciată încă din vremuri străvechi. Următorul citat din tradiția ayurvedică este foarte semnificativ: „Activitatea trupului care este destinată creșterii puterii și fermității corporale este numită exercițiu fizic. El trebuie practicat cu regularitate și într-o măsură corectă. Ușurința fizică, fermitatea trupului, capacitatea de muncă, rezistența fizică la ridicarea unor greutăți, eliminarea tulburărilor fiziologice și stimularea funcțiilor digestive se poate obține în mod eficient prin exercițiu fizic care este realizat corect. În schimb, supra-efortul duce la oboseală, epuizare, ori poate da naștere altor neajunsuri trupești.”

Viața omului modern

O caracteristică importantă, însă nedorită, a vieții moderne, care face ca viața modernă să se deosebească net de viața omului din trecut, este nivelul scăzut al activității fizice. Datorită multiplelor mijloace tehnice aflate la dispoziție, în viața omului modern s-au redus considerabil situațiile care pot solicita corpul să realizeze exerciții fizice.

Studiile epidemiologice moderne au arătat că traiul sedentar, împreună cu starea de obezitate asociată acestuia, reprezintă factori importanți care contribuie la apariția unor boli grave, cum sunt diabetul și ateroscleroza. În prezent, coexistența acestor două boli este o cauză frecventă de mortalitate, iar morbiditatea în diabetul zaharat este reprezentată de complicațiile cardio-vasculare.

Fiziologia exercițiilor fizice

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Studiul detaliat al efortului muscular a început în secolul XVIII, când Antoine Laurent Lavoisier și Pierre Simon de Laplace au descoperit că efortul muscular consumă oxigen și produce dioxid de carbon. Pe măsura avansării cercetărilor a devenit din ce în ce mai clar faptul că exercițiile fizice implică nu doar mușchii, ci și multe alte țesuturi corporale. Într-adevăr, în cazul activității fizice este necesară o extraordinară coordonare respiratorie, circulatorie și nervoasă, toate conlucrând în mod controlat.

În secolul XIX, aproape toți fiziologii renumiți studiau exercițiile fizice. În secolul XX, cercetătorii A.V. Hill din Marea Britanie, August Krogh din Danemarca și Otto Meyerhof din Germania au primit premiul Nobel, în special pentru cercetările lor asupra mușchilor și asupra exercițiilor fizice. În anii de dinainte de al 2-lea război mondial, Laboratorul de studiere a oboselii, din cadrul universității din Harvard, a devenit centrul mondial al studiului experimental al exercițiilor fizice.

S-a constatat că, atunci când se află în stare de relaxare, un om normal și sănătos inhalează între 6 și 8 litri de aer pe minut, din care aproximativ 0,3 litri de oxigen sunt transferați din alveolele pulmonare în sânge. Simultan, dioxidul de carbon este eliminat din sânge și expirat. Când același om este antrenat într-o activitate care îi solicită la maxim musculatura, poate să inhaleze 100 litri de aer pe minut, din care să extragă 5 litri de oxigen.

Termenul „cantitatea maximă de oxigen”, introdus de Hill în 1924, caracterizează limita superioară a performanței unui individ și s-a dovedit a fi extrem de util în practica fiziologică. Capacitatea maximă de absorbție a oxigenului în cazul unui individ normal nu este corelată cu capacitatea de ventilație sau difuzie a plămânilor, ci cu capacitatea maximă de pompare a inimii. Capacitatea maximă de absorbție a oxigenului este un indice important al capacității circulatorii, în cazul unei funcționări corecte a plămânilor.

Rolul vital al oxigenului

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Mecanismul de control respirator previne acumularea dioxidului de carbon în cantități mari și virtual asigură o cantitate adecvată de oxigen, pe un domeniu care se extinde de la odihnă la mobilizare maximă. Hill a studiat efectele inhalării de oxigen pur în timpul exercițiilor fizice. Efectul imediat al trecerii de la inhalarea aerului, la inhalarea aerului îmbogățit cu oxigen, în timpul unor exerciții realizate constant, este scăderea considerabilă a vitezei respirației.

Atleții care au inhalat aer îmbogățit cu oxigen pe perioada antrenamentului au semnalat o eliminare pronunțată a senzației subiective de epuizare și o descreștere a numărului de respirații pe minut. Inhalarea de oxigen a mărit capacitatea de efort a atleților.

Pe de altă parte, Jocurile Olimpice din Mexic au demonstrat efectul advers al altitudinii mari și al hipoxiei (deficiență de oxigen) asupra atleților care au participat.

Nevoia de oxigen

Un mecanism important utilizat de corp în condiții severe de stres, cauzate de exerciții fizice solicitante, este capacitatea de a genera o nevoie mărită de oxigen.

Dr. Roger Bannister din Anglia în 1954 (fiind atunci în timpul studenției la medicină) a alergat o milă în 4 minute. Ulterior, Peter Snell, din Noua Zeelandă, a alergat o milă în 3 minute și 54 secunde. Astfel de recorduri sunt posibile, deoarece mecanismele corporale permit unui corp antrenat să treacă temporar peste capacitatea obișnuită de a transporta oxigen la mușchii activi și să compenseze aceasta după terminarea efortului. Ventilația și inhalarea oxigenului continuă să rămână mai crescute decât în starea normală a corpului, o perioadă de timp după ce efortul a încetat.

Termenul „stare staționar㔠este utilizat de fiziologii care studiază efortul fizic pentru a defini ritmul activității care poate fi susținută o perioadă lungă de timp, fără să apară o nevoie suplimentară de oxigen.

În timpul unei activități continue, cum ar fi mersul pe jos cu o viteză de 5 km pe oră timp de câteva ore, nevoia de oxigen crește rapid la început și apoi scade. Ulterior, ea poate să rămână aceeași câteva ore. În timpul unei activități solicitante, nevoia de oxigen crește rapid și continuu până la terminarea activității.

Adaptarea la efort fizic

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.În mod normal, sângele arterial conține aproximativ 18% oxigen, exprimat volumic (transportat de hemoglobina din celulele roșii). Dacă se inhalează oxigen pur, acest procent crește la 18,5%. În timpul odihnei țesuturile absorb oxigen cu o viteză care scade procentul de 18% oxigen în sângele arterial la aproximativ 12% în sângele venos. Aceasta este diferența arterio-venoasă.

Pe de altă parte în timpul exercițiului fizic sângele poate ceda țesuturilor și până la 15% oxigen, de aproape 2,5 ori mai mult decât în timpul relaxării. Proprietățile biologice ale hemoglobinei au un rol important în adaptarea corpului la efort.

În cazul unui tânăr, inima își poate crește forța de contracție de la 5,5 litri de sânge pe minut în perioada de relaxare, la de aproape 5 ori mai mult în timpul efortului maxim. La maxim, necesitățile de oxigen ale inimii cresc forța sa de contracție, atât prin accelerarea pulsului, cât și prin creșterea volumului de sânge pompat. Pulsul se poate dubla sau chiar tripla, volumul de sânge pompat poate ajunge de la 60-80 ml pe bătaie, în timpul relaxării, până la 120 ml, în timpul efortului.

La un efort moderat inima fie își accelerează pulsul, fie își mărește contracția, în funcție de antrenamentul individual și probabil și în funcție de alți factori. Inima unui atlet antrenat își mărește volumul de pompare mult mai rapid decât inima unei persoane sedentare.

Sub stresul emoțiilor, cum ar fi teama sau mânia, inima își crește capacitatea aproape în întregime prin accelerarea pulsului. Dacă nervii care controlează pulsul sunt blocați experimental folosind medicamente, inima își va crește oricum volumul de pompare. Creșterea capacității cardiace pe perioada stresului emoțional este considerabil mai scăzută decât în condiții de stres fizic, nu mai mult de 1/3 peste capacitatea normală din timpul relaxării.

Redistribuirea fluxului sanguin

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Capacitatea inimii de a-și mări randamentul de cinci ori nu este suficientă, chiar dacă permite hemoglobinei să cedeze mai ușor oxigenul, pentru a compensa consumarea oxigenului în timpul unor exerciții intense. O altă măsură este modificarea compoziției sângelui. În timpul efortului mărit majoritatea sângelui arterial este direcționat către mușchii activi, unde necesarul de oxigen este acut.

Când organismul se relaxează, mușchii nu consumă mai mult de 20% din necesarul total de oxigen al corpului. Cantități substanțiale de oxigen se duc către creier, inimă, piele, rinichi și alte organe. Procentul de 20% înseamnă cam 60-70 ml de oxigen (consumul total de oxigen al corpului în relaxare este de aproximativ 300 ml pe minut).

În timpul efortului, cum ar fi alergat sau înot, mușchii activi necesită aproximativ 3000 ml de oxigen pe minut sau aproximativ de 50 de ori mai mult decât necesitățile din timpul relaxării. Celelalte organe corporale nu au atât de multă nevoie de oxigen. De fapt majoritatea lor folosesc mult mai puțin oxigen în timpul efortului maxim. Prin mecanisme adaptative aproape tot sângele pompat de inimă în timpul efortului fizic ajunge la mușchii activi.
Celulele musculare nu sunt afectate de o scădere temporară a oxigenării lor, datorită prezenței mioglobinei. Această substanță transportă oxigen, asemenea hemoglobinei, dar cedează mai greu oxigenul decât hemoglobina și este astfel o substanță care depozitează oxigenul în celulele musculare. O celulă musculară care se contractă intermitent își poate reface oximioglobina în timpul fazei de relaxare și apoi, în faza de contracție, utilizează oxigenul legat de oximioglobină. Cantitatea de mioglobină din țesutul muscular poate fi mărită prin exercițiu fizic.

Articol preluat de pe www.amnro.net

SURSA: yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Exercițiile fizice și bolile coronare
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.12.2008, 14:13 View PostDownload Post

Exercițiile fizice și bolile coronare


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Ateroscleroza arterei coronare are origine multi-factorială, dintre care lipsa activității fizice și supra-greutatea (care sunt strâns corelate) sunt factori foarte importanți.

Un studiu comparativ realizat asupra unor comunități care aveau aceeași alimentație și același mod de viață, pentru toți membri, a arătat că cei care aveau obiceiuri preponderent sedentare au prezentat o incidență de 3-4 ori mai mare a bolilor coronare, comparativ cu oamenii predominant activi.

Studiile cercetătorului Framingham au arătat că activitatea fizică crește HDL-ul (lipoproteinele de densitate mare), care au un important rol protector împotriva leziunilor aterosclerotice. S-a descoperit că nivelele de HDL sub 30 mg/l sau peste 60 mg/l sunt asociate cu un risc dublu al infarctului miocardic (atac de cord).

Odihnă sau mișcare?

Nu cu mulți ani în urmă bolnavii de infarct miocardic erau sfătuiți să se odihnească bine și să aibă o viață oarecum resemnată din punct de vedere al activității fizice. Astăzi însă recomandările tind să fie opuse. O activitate fizică realizată în mod controlat este de preferat să fie recomandată pacienților care s-au refăcut după un infarct miocardic.

De exemplu, s-a constatat că participarea unor astfel de bolnavi la proba de maraton (care probabil reprezintă cea mai grea probă de rezistență) a dovedit uluitoarea capacitate potențială de refacere rapidă a corpului în cazul solicitării fizice, însă numai dacă efortul fizic este efectuat sub o atentă supraveghere de specialitate.

Pe de altă parte, o exagerare nesupravegheată a efortului fizic, a alergatului, de către cei necumpătați a dus chiar la moarte fulgerătoare.

De aceea este importantă examinarea justă și evaluarea exactă a contribuției pe care o are efortul fizic controlat asupra sănătății pacienților coronari. Prin faptul că induc nivele crescute de HDL, exercițiile fizice dinamice pot contribui eficient la regresia leziunilor coronare.

De asemenea, controlul hipertensiunii și stoparea completă a fumatului sunt alți doi factori care contribuie la regresia leziunilor. Este important de reținut faptul că până acum am luat în considerare numai tipul exercițiului fizic dinamic, de amplitudine și de durată suficiente. Într-adevăr, în timpul unui asemenea exercițiu fizic pulsul trebuie să crească cel puțin cu 70% din maxim, în funcție de vârstă și sex (peste 120 pe minut la un bărbat de 55 de ani), pe o durată de cel puțin 30 minute, cel puțin 3 zile pe săptămână, de preferat în zile care nu sunt succesive, pentru a se obține rezultate optime. Mersul pe jos mai vioi, alergatul, mersul pe bicicletă, înotul, sunt exemple de exerciții fizice dinamice, adecvate acestei situații.

Practica Yoga

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Însă nu doar exercițiile fizice dinamice produc o îmbunătățire considerabilă a acestei condiții de boală. Pe parcursul unei perioade de 10 ani, un medic indian a examinat peste 5000 de persoane sănătoase de vârstă mijlocie, întrebându-i cum îi ajută exercițiile fizice să își păstreze sănătatea. Mulți dintre cei examinați au răspuns că în fiecare zi practică între 15 și 30 de minute de exerciții yoga.

Modificările hemodinamice și metabolice asociate cu 45 de minute de exerciții musculare dinamice diferă de 20 minute de practică yoga. Practica yoga aduce beneficii pentru sănătate prin alte mecanisme decât exercițiile fizice dinamice. Creșterea activității adrenergice este un factor important, în special în declanșarea aritmiilor. Practica Yoga și în special meditația, conduce la reducerea activității adrenergice, reducând astfel riscul problemelor coronare.

Astfel că, motivația și atitudinea către un comportament sănătos, realizată prin abținerea de la fumat, controlul aportului caloric, alergatul ușor, mersul pe bicicletă, practica posturilor corporale din Yoga(Asana), cultivarea unei atitudini mult mai relaxate, ce poate fi obținută prin practicarea zilnică posturii de relaxare (Shavasana) și a meditației, pot fi de mare folos unei persoane care este conștientă de necesitatea unei modificări benefice de atitudine și stil de viață. Toate acestea pot constitui mijloace simple și naturale de promovare a unei stări de sănătate înfloritoare.

Articol preluat de pe www.amnro.net
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Exercițiile fizice și tratamentul diabetului
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.12.2008, 14:17 View PostDownload Post

Exercițiile fizice și tratamentul diabetului

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
În anul 600 î.e.n., înțeleptul Sushruta, celebru practician ayurvedic, îi sfătuia diabeticii obezi să realizeze exerciții fizice viguroase, cum ar fi de exemplu parcurgerea pe jos a unei distanțe de cel puțin 4 km sau săpatul unei gropi ori a unei fântâni. De asemenea, el îi sfătuia pe diabeticii slabi să nu facă efort fizic prea mare, fără să renunțe însă la activitatea fizică.
După descoperirea insulinei, Joslin și Katsch au subliniat importanța exercițiului fizic, drept unul din cele trei principii de bază al tratamentului diabeticilor. Apariția medicamentelor hipoglicemiante orale în anii ’50 a condus la nerespectarea acestor principii de bază, atât de către medici, cât și de către bolnavi.

Direcții vindecătoare în tratament

Controlul dietei, efortul fizic controlat și scăderea în greutate a necesitat un efort susținut din partea bolnavului, care avea nevoie de o motivație puternică și de o constantă vigilență. Înghițitul unei pastile sau două zilnic era mult prea confortabil, iar dacă zahărul sanguin scădea, atunci de ce să îl mai intereseze pe cel bolnav exercițiile fizice? În tot acest context nefiresc, producătorii de medicamente puteau foarte ușor să își lanseze și să își promoveze medicamentele. Dar cine promovează exercițiile fizic și scăderea în greutate prin mijloace naturale?

Rezultatele unui studiu clinic prospectiv, inițiat în anii ’70 și desfășurat pe o durată de zece ani, intitulat „Programul universitar de diabet”, a procedat la compararea diferitelor modalități terapeutice folosite pentru tratarea diabetului. Rezultatele au fost zguduitoare. Concluzia principală a fost aceea că exista o relație foarte strânsă între mortalitatea mare din cauze cardiovasculare și folosirea medicamentelor pe bază de sulfoniluree.

Acea concluzie a fost cel puțin neliniștitoare, atât pentru medici, cât și pentru bolnavi. Rezultatele au constituit subiectul unei mari controverse, dar ceea ce a rezultat bun de aici a fost faptul că s-a înțeles rolul exercițiilor fizice și al necesității pierderii în greutate, ca modalitate primară de tratament al diabetului declanșat la maturitate.

În prezent, un medic bun nu ar prescrie de la început nici insulină, nici medicamente orale unor diabetici asimptomatici, a căror dietă și regim de viață (exerciții fizice) nu au fost mai întâi respectate cu rigurozitate și sinceritate. Mai mult decât înainte, el va pune accentul pe necesitatea unui exercițiu fizic regulat și pe scăderea în greutate.

Care sunt efectele exercițiilor fizice în diabet?

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.În 1887 s-a descoperit că viteza de metabolizare a glucozei este mărită în timpul efortului muscular. În 1919, Allen a demonstrat că exercițiile fizice induc o scădere a zaharurilor din sânge și pot îmbunătăți toleranța la carbohidrați a bolnavilor de diabet. Pe de altă parte, s-a apreciat că la diabeticii ketotici slăbiți, exercițiul are efecte adverse. În era insulinei, Lawrence a demonstrat că exercițiul fizic potențează efectele hipoglicemiante ale insulinei injectată subcutanat.

Când au fost comparați copii bolnavi de diabet juvenil dintr-o tabără de vară, unii care făceau exerciții, alții care nu făceau, s-a descoperit că necesitățile pentru insulină scad prin efort fizic. Goldstein și alții au descris factorul de activitate musculară care este eliberat prin folosirea mușchilor, care aparent stimulează preluarea glucozei, chiar și în mușchii relaxați.
Stimularea preluării glucozei în timpul efortului muscular ar putea depinde de creșterea legării insulinei de receptorii săi din celulele musculare, rezultând o sensibilitatea mărită la insulină.

Necesitățile crescute de combustibil pentru efortul muscular (acizi grași liberi, glucoză) sunt satisfăcute în principal prin creșterea producerii a trei hormoni, noradrenalina, adrenalina și glucagonul, stimulată de hormonul de creștere și de cortizol. Noradrenalina crește viteza de lipoliză și de eliberare a acizilor grași liberi din depozitele de grăsime. Adrenalina stimulează până la de 6 ori glicogenoliza în timpul exercițiilor fizice și mobilizează și glicogenul din ficat, stimulează glucagonul și inhibă secreția de insulină. Glucagonul are un rol central în eliberarea din ficat a glucozei indusă de efort.

Antrenamentele fizice determină o îmbunătățire a performanțelor miocardului, a transportului oxigenului și a extragerii oxigenului în mușchi. Nivelul mioglobinei este crescut, numărul și mărimea mitocondriilor crește, la fel și conținutul lor enzimatic și activitatea enzimatică. Astfel că pentru aceeași cantitate de oxigen extras, necesitatea metabolică și circulatorie este scăzută.

În subiecții antrenați descrește activitatea catecolaminei. Exercițiile cresc activitatea fibrinolitică a plasmei, fapt important, deoarece diabetici prezintă o scăderea semnificativă a fibrinolizei plasmaticei și o fibrinopatie primară care pot precede anomalii metabolice și vasculare.

Rolul vindecător al practicii Yoga

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.În prezent, există un mare entuziasm, larg răspândit, privind efectul posturilor corporale din Yoga (numite asana) în tratarea  diabetului. Tipul de exerciții fizice recomandat de înțeleptul ayurvedic Sushruta (plimbări lungi, săparea unei fântâni, săpatul în grădină, călăria) poate fi în mod fericit completat cu practicarea exercițiilor Yoga, aceasta pentru că asana-ele acționează reglator într-un mod diferit.

În practica exercițiilor fizice din Yoga, se pune accentul în special pe autocontrolul minții. Una dintre metodele moderne de control al zahărului din sânge este biofeedback-ul. În această tehnică, relaxarea musculară se obține cu ajutorul unui electromiograf. Ideea care stă la baza tehnicii este aceea că stresul produce o creștere a zahărului în sânge (prin mecanismul neuroendocrin), iar tehnicile de relaxare produc o descreștere prin același mecanism.

Alte date recente arată că meditația ajută considerabil la modificarea tiparului metabolic de la tipul A (sistemul nervos simpatic supraexcitat) la tipul B (predominanța parasimpaticului). Impulsul adrenergic este esențial în sporturile competitive, iar porturile corporale Yoga (asana-ele) reduc tendința către suprastimulare. Ceea ce este de apreciat este că exercițiile fizice dinamice și asana-ele nu sunt echivalente, iar beneficiile fiecărora sunt mediate de mecanisme diferite.
Îmbinarea acestor două tipuri de exerciții fizice poate conduce la o reglare sistemică generală, cu efecte benefice în reglarea proceselor metabolice și în echilibrarea funcționării organismului uman.

Articol preluat de pe www.amnro.net
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Generalitati medicini naturiste
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 3 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !