Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 18.8.2022, 23:30
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Kriya Yoga - Deschiderea centrilor de forta


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (576)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Kriya Yoga - Deschiderea centrilor de forta
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 20.2.2009, 10:42 View PostDownload Post

Kriya Yoga - Deschiderea centrilor de forta


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Exista o legenda orientala despre un intelept pe nume Babaji care in urma cu peste 1000 de ani a atins perfectiunea pe calea Kriya Yoga. El si-a transcens karma si a devenit un Maha-sidhha yoghin, un mare sfant, un nemuritor, depasind limitele fizice ale materiei. In loc sa urmeze realitatea transcendentala, dizolvandu-se in Divin, el a ramas in planul eteric pentru a ghida aspirantii pe calea desavarsirii spirituale. De-a lungul timpului, tehnicile Kriya s-au pierdut sau au fost uitate. In secolul al XIX-lea, Maha-sidhha Babaji a considerat ca a sosit momentul ca oamenii sa redescopere Kriya Yoga. Incepand de atunci El s-a aratat multor fiinte evoluate spiritual, printre acestea numarandu-se si Lahiri Mahasaya, gurul gurului lui Yogananda, autorul binecunoscutei lucrari "Autobiografia unui yoghin".

Kriya-urile sunt tehnici individuale extrem de puternice care pot accelera evolutia spirituala a oricarui practicant. Daca, de pilda, ati urmarit sa va opriti agitatia mentala prin tehnici clasice de meditatie obtinand succese destul de modeste, exercitiile Kriya vor actiona intr-un mod cu totul surprinzator, producand rezultate multumitoare datorita faptului ca efortul nu se orienteaza spre a forta mintea sa se linisteasca. Dimpotriva, mentalul este lasat sa faca orice doreste. Odata ce purificarile corpului subtil incep sa apara, emotiile si gandurile cele mai ascunse incep sa iasa la suprafata. Analizati-le si lasati-le pur si simplu sa se produca. Aceasta etapa este fireasca si face parte integranta din procesul de transformare care va va deschide portile catre nivele superioare de vibratie. Aceste descarcari emotionale vor fi inlocuite gradat de experiente energetice subtile, viziuni si claritate mentala. Nu aveti de facut altceva decat sa continuati consecvent practica.

Forteaza mintea sa iasa din ciclicitate

Un koan (aforism) secret, a carui intelegere asigura succesul in meditatie, afirma: "Chiar si atunci cand corpul ramane imobil, noi ne aflam intr-o continua miscare." Intr-adevar, chiar si atunci cand stati linistiti, exista o activitate intensa in interiorul vostru. Plamanii respira, inima continua sa bata, ochii privesc in jur. A fi deasupra acestor actiuni, a acestei agitatii subtile, inseamna a fi in meditatia in Sine. O tehnica cunoscuta de meditatie consta in observarea respiratiei. Experimentati aceasta forma de meditatie. Opriti-va o secunda din alte preocupari, asezati-va confortabil pe un scaun si orientati-va atentia asupra propriei respiratii. Focalizati-va asupra senzatiilor percepute la nivelul nasului. Ce remarcati? Atunci cand inspirati apare o senzatie de rece, cand expirati percepeti o usoara caldura.

Daca veti continua sa va observati, veti remarca in curand ca mintea se plictiseste. Intotdeauna, la inceput, ea pare interesata: "Iata, am perceput o senzatie de rece, apoi una de cald. Mintea mea este focalizata. Aceasta este o reusita." Daca insa veti continua sa meditati, mintea se va impotrivi: "Bun, va spune ea, am reusit, si ce-i cu asta? "Si se va plictisi in curand. Celelalte simturi isi vor relua gradat activitatea si in scurt timp uitati complet de meditatie. Acest lucru se petrece pe masura ce mintea este atrasa spre gandurile si preocuparile cotidiene. Apoi, brusc va amintiti de meditatie si va focalizati din nou asupra respiratiei. Perseverand, mintea va fi fortata sa iasa din aceasta ciclicitate. Acesta este momentul in care puteti considera ca ati atins prima etapa a meditatiei de tip yoga.

Respira din ce in ce mai constient

In Kriya Yoga adeptul are doi aliati de baza care il pot sprijini in meditatie si ii pot asigura accesul rapid la energiile subtile ale manifestarii. Primul dintre acestia este respiratia.

Procesul respiratiei nu se opreste niciodata. Practicantul poate controla respiratia, iar prin acest control isi poate influenta corpul, emotiile si mintea. Toate acestea se afla in stransa legatura. Cand omul este agitat, respiratia se accelereaza; alteori, cand este infuriat, se tensioneaza foarte puternic, iar respiratia se suspenda. Cand mintea este linistita, respiratia devine regulata si profunda. Acestea sunt raspunsurile simple ale respiratiei la starile psihice; unei cauze directe ii corespunde un efect imediat. Este interesant sa analizam implicatiile care rezulta din aceasta relatie (cauza-efect). Prin modificarea constienta a ritmului respirator se poate genera, de pilda, un anumit efect binefacator asupra corpului fizic, emotiilor sau mintii. Acesta este scopul stiintei perfecte a suflurilor- pranayama.

Exista multe tehnici de respiratie, dar pentru un incepator regula de baza este foarte simpla: RESPIRA CONSTIENT. Aceasta iti poate schimba viata. Fara respiratie, nu exista viata.

Foloseste atentia pentru a controla energia vitala

Al doilea aliat este atentia. In sanskrita termenul kriya mai are si sensul de "actiune". Chiar si atunci cand corpul este tacut, atentia trebuie sa ramana activa. Atentia este un fel de senzatie ce poate fi focalizata intr-un punct sau o zona. Priviti-va mana dreapta. Ce simtiti? Aproape instantaneu senzatiile din regiunea mainii sunt trimise spre creier. Orientati-va apoi atentia la varful degetului mare al mainii. Percepeti vibratia specifica. Toate celelalte senzatii de mai inainte au fost uitate. Creierul inca le mai receptioneaza, dar atentia ne permite sa localizam aria de perceptie senzoriala selectiv. Putem selecta constient ce domeniu de senzatii percepem. Aceasta este forta atentiei. Este suficient sa va ganditi ce se petrece cu mana voastra stanga si veti simti imediat o avalansa de senzatii. Dar cu piciorul drept? Atentia dumneavoastra se poate deplasa instantaneu. Ea poate reactiona foarte rapid sau foarte incet.

Acesti doi aliati, respiratia si atentia, intr-o stransa unitate, vor forma impreuna fundamentul pentru tehnicile puternice din Kriya Yoga. Cand se uneste cu respiratia, atentia poate determina circulatia energiei vitale, la vointa, prin anumite canale subtile in corp. Initial, atentia se va orienta inevitabil preponderent la nivelul corpului fizic. Dupa o anumita perioada de practica, insa, vom deveni din ce in ce mai constienti de structurile subtile, nadi-uri, chakra-e si chiar de circuitul energiilor in corpul subtil.

Nu lupta cu gandurile in meditatie

Este esential sa realizam conexiunea intre respiratie si atentie. Sa ne intoarcem la primul exercitiu: observarea respiratiei. Pe masura ce inspirati, orientati-va atentia asupra traiectului parcurs de aerul care patrunde in corp. Constientizati cum aerul intra prin nari, strabate fosele nazale, glota, coboara prin trahee, apoi in tuburile bronhiale. Vizualizati intregul traseu parcurs pana in momentul in care aerul inspirat impinge diafragma catre in jos. Ramaneti cateva secunde in retentie, cu aerul in plamani si percepeti intregul traiect al respiratiei. Apoi expirati si deplasati-va atentia inapoi, pe acelasi traseu, pana la eliminarea completa a aerului din plamani. Inspirati din nou si apoi expirati, concentrandu-va permanent asupra circulatiei aerului. Focalizarea atentiei va fi mult mai usor de realizat daca ochii se mentin inchisi pe intreaga durata a exercitiului.

Scopul acestei tehnici este de a obisnui atentia sa se coreleze cu respiratia. Un lucru interesant se va petrece atunci - mintea dumneavoastra poate exprima dorinte, gandurile pot functiona in continuare, dar veti putea fi tot timpul atent focalizat asupra inspiratiei si expiratei. Respiratia va deveni profunda si regulata. Nu va luptati cu gandurile, lasati-le sa existe. Separarea procesului gandirii de respiratie si atentie este o etapa care va veni in mod firesc. Nu este deloc necesar sa fortati mintea sa nu mai gandeasca. Ati realizat in acest moment marea alianta dintre atentie si respiratie, care va va trece peste obstacolele pe calea interioara spre Transcendenta.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Ce este corpul de lumina?

In scrierile spirituale esoterice, termenul Kriya poate fi intalnit in diferite contexte. Uneori el se refera la metodele de purificare yoghina care urmaresc mentinerea sanatatii corpului fizic, alteori se intalneste legat de anumite ritualuri, rugaciuni sau ceremonii devotionale.

In cadrul acestui articol, prin Kriya-yoga vom desemna acele tehnici folosite pentru a deschide centrii de forta (chakra) si pentru a realiza purificarea canalelor energetice subtile (nadi). Pentru a putea practica Kriya Yoga nu este necesara o experienta prealabila, directa, legata de fiziologia ezoterica, de nadi-uri sau chakra-e. Cu timpul, un practicant perseverent va fi capabil sa constientizeze cu usurinta senzatiile legate de aceasta structura subtila fascinanta, iar in final chiar sa o perceapa vizual in universul sau launtric.

Chakra-ele si nadi-urile sunt structurile subtile care formeaza corpul de lumina al fiintei. Cea mai mare parte a invataturilor Kriya presupune explorarea acestui domeniu mai putin vizibil. Pentru intelegerea corecta putem face urmatoarea analogie: nadi-urile sunt pentru corpul subtil ceea ce sistemul sanguin este pentru corpul fizic. In timp ce vasele sanguine transporta sangele datator de viata, nadi-urile fac posibila circulatia energiei fortei vitale. In mod analog, chakra-ele pot fi comparate cu organele corpului fizic, fiecare avand o functie specifica in receptia si modularea energiei vitale.

sursa: http://www.luxsublima.ro/yoga_magazin_revista.php?id=33&rub=498
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, KRIYA YOGA
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !