Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 16.5.2022, 15:54
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Kriya Yoga - Kriya Marii Atitudini


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (352)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Kriya Yoga - Kriya Marii Atitudini
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 20.2.2009, 10:35 View PostDownload Post

Kriya Yoga - Kriya Marii Atitudini


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Aceasta lectie releveaza multe concepte si tehnici noi, precum Mula bandha si anumite mudra-e, care va vor ajuta sa perfectionati si sa intensificati practicarea tehnicilor Kriya Yoga. De asemenea, lectia prezinta cele trei praguri sau noduri energetice, precum si o noua tehnica de Kriya, cunoscuta sub numele de Kriya Marii Atitudini, foarte puternica, deoarece ea combina multe executii importante din Tantra intr-una singura.

Exista trei porti (granthi-uri sau noduri energetice) care asigura circulatia energiilor in sens ascendent. Ele sunt de natura subtila si constituie trei cai psihice de acces care, in mod obisnuit, sunt blocate pe durata intregii noastre vieti. Pot exista in viata noastra evenimente sau circumstante cand ele se deschid, iar fiinta umana poate avea astfel acces la experiente emotionale si spirituale profunde. Dar cel mai adesea, pentru cel care nu practica nici o tehnica speciala de deschidere a lor, aceste noduri energetice raman definitiv blocate. Kriya Yoga tantrica urmareste sa deschida cele trei granthi-uri pentru a crea o noua circulatie libera a energiilor in intregul corp fizic. Astfel, se pot unifica si echilibra diferitele aspecte ale fiintei, specifice diferitilor centri de forta sau chakra-e. Intelegand rolul acestor porti in fiinta, dobandim si o intelegere profunda a comportamentului nostru in relatiile interumane.

Prima poarta energetica se afla deasupra primei chakra-e, Muladhara chakra, exact deasupra sacrumului. Prin deblocarea acestui nod, energia sexuala se poate ridica in cavitatea pelviana. Aceasta actiune energetica este caracteristica barbatilor, pentru ca ei se trezesc usor si in mod spontan la nivel sexual. Pentru majoritatea dintre ei, energia sexuala poate fi apoi amplificata rapid pana la punctul in care apare nevoia ca ea sa fie eliberata sau consumata. Aceasta nevoie chiar le produce o schimbare de comportament, ei parand sa devina mai pasionali si mai instinctuali in aceste momente. Atunci cand excitatia creste, presiunea energiei sexuale poate atinge la unii barbati pragul durerii fizice. Motivul pentru care presiunea se mareste il constituie puternica blocare energetica la nivelul primului nod. Singura modalitate de a scapa de aceasta presiune este - pentru cea mai mare parte a barbatilor - ejacularea, cu sau fara partener. Altii se angreneaza intr-o activitate fizica de amploare, pentru a "arde" aceasta imensa cantitate de energie. Unii chiar se implica in procese mentale intense, deoarece se confrunta nu doar cu presiunea sexuala, ci si cu vinovatia si rusinea datorate sistemului educational conditionat social (de familie, de credinta religioasa, de mentalitatea colectiva). Totusi, nici una dintre aceste metode nu va debloca, energetic, acest prim nod.

Deblocarea nodurilor subtile asigura circulatia libera a energiilor

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Mai intai, este important sa intelegem ca energia sexuala reprezinta insasi forta vietii care sustine corpurile noastre spirituale. Tantra ne propune sa folosim aceasta energie sexuala bruta, sa o cultivam asa cum un fermier isi cultiva pamantul, pentru a obtine "alimente" mai rafinate necesare hranirii spirituale si cresterii noastre interioare.

Practicand Kriya Yoga tantrica, nodurile energetice se deschid usor. Ca o prima consecinta, energia va circula liber, fara piedici, prin toate canalele subtile ce se afla in legatura cu aceste porti. Dupa ce a fost deschisa prima poarta, energia sexuala are alta cale de acces. In loc sa fie pierduta prin ejaculare, ea poate sa ascensioneze pentru a se rafina la nivelul centrilor de forta Manipura chakra si Anahata chakra. Presiunea scade, iar senzatiile de supraexcitare se transforma, prin sublimare, in stari de expansiune la nivelul lui Anahata chakra, numite in mod conventional "indragostire" si "iubire".

La femei, poarta a doua energetica este in general mai deschisa. Cand o femeie este trezita sexual, energia ei sexuala ascensioneaza foarte repede. Ea simte imediat ca se expansioneaza la nivelul lui Anahata chakra. Yoni-ul mai este numit si "a doua inima a femeii". Prin stimularea yoni-ului energia sexuala se ridica de multe ori la nivelul lui Anahata si ii aprinde atunci instantaneu pasiunea in inima. Asa ca femeii ii este mult mai usor sa se indragosteasca. Un barbat poate ramane distant si neimplicat emotional, cautand doar eliminarea pe moment a presiunii sexuale din organele sale genitale. Dar, in anumite circumstante, cand poarta este deblocata si energia se ridica, barbatul se poate indragosti, ceea ce inseamna ca "i se deschide inima". Cand se petrece asta, si cand capata mai multa intelegere despre relatiile intime cu femeia, el devine mai sensibil si chiar mai vulnerabil din punct de vedere emotional. Din nefericire insa, starea dureaza foarte putin timp, deoarece prima poarta energetica se va inchide din nou, iar sentimentul iubirii totale se va topi, fiind inlocuit imediat de nevoile simplei dorinte sexuale si ale satisfactiei trupesti. Aceasta poarta energetica constituie unul dintre mecanismele majore care creeaza diferenta dintre femei si barbati.

Tantra accepta emotiile in calitate de hrana spirituala

Kriya Yoga tantrica urmareste echilibrul. Ea cauta sa realizeze o circulatie a energiei in intregul sistem psihic, deschizand toti centrii de forta si toate canalele subtile. Atat femeile cat si barbatii trebuie sa deblocheze si a doua poarta energetica, localizata deasupra centrului de forta Manipura chakra. Procedand astfel, energia se poate inalta pentru a fi ulterior rafinata.

Atunci cand "se indragosteste" un barbat, putem spune ca la el se deschide mai intai, prima poarta dar si a doua intr-o masura destul de insemnata, iar energia il conduce la o expansiune a inimii. Daca deschiderea celei de a doua porti este foarte mare, atunci energia poate urca cu usurinta pana la nivelul lui Vishuddha chakra si el traieste o stare de trezire a elocventei si poate deveni poetic, comunicandu-si trairile prin cuvinte care vor impresiona sufletul iubitei sale, chiar mai profund ca de obicei, trezind in amandoi pasiunea. Acesta ar fi in mod sigur, pentru femeie, semnul ca el se deschide energetic, devenind un intreg. Totusi, si aceste porti se vor inchide si momentul romantic se va pierde, apoi va fi dat uitarii. Tendinta naturala a realitatilor zilnice ale vietii este aceea de a ne trage cat mai in jos, manifestandu-ne mai tot timpul de la nivelul centrilor de forta inferiori.

Cea de-a treia poarta energetica se afla deasupra centrului de forta Vishuddha chakra de la nivelul gatului. Cand acest nod energetic este strapuns, energia ajunge sa energizeze centrii de forta aflati la nivelul capului. Atunci incep sa apara stari de transformare si intelegere extrem de profunde, de neinteles pentru o fiinta umana obisnuita.

Kriya Yoga tantrica este cheia de a descuia "lacatele" acestor porti. Ea cere devotament si consecventa in practica, iar beneficiile vor cantari mai mult decat frustrarile si agravarile dezechilibrului emotional traite periodic pana acum. Strapungerea acestor noduri, ii va ajuta pe toti, atat pe femei cat si pe barbati, sa fie mai umani. Aceasta este starea de echilibru. Echilibrul nu inseamna ca vom elimina emotiile negative. Ele exista la nivelul fiecarui centru de forta, iar Tantra accepta toate emotiile, in calitate de hrana spirituala. Ea ne pune la dispozitie tehnici prin care sa dobandim echilibrul emotional si volitional, transformand o emotie negativa intr-o emotie pozitiva. De exemplu, energia sexuala rafinata devine respectul fata de sine, respectul fata de sine devine apoi compasiune, compasiunea devine elocventa, iar elocventa se transforma in intelepciune.

Gesturile secrete

Mudra este un gest sau un simbol secret. Adoptand un anumit gest, o anumita pozitie sau o atitudine expresa, noi urmarim sa evocam o stare sau o traire speciala in fiinta noastra interioara. Mudra-ele sunt, in mod caracteristic, insotite de tehnici prin care ne expansionam constiinta. Pe durata practicii sau a meditatiei, mudra ne aminteste constant ca ne aflam in cautarea Divinitatii din noi. Odata ce starea respectiva a fost obtinuta prin repetarea tehnicii ce include si mudra, aceasta stare poate fi ulterior invocata spontan, doar prin executarea mudra-ei respective. Astfel, doar prin simpla realizare a acelui gest, intregul complex minte-corp este anuntat ca reia tehnica. Asemeni unui raspuns conditionat, el intra in acea stare deosebita inainte ca noi sa incepem executia tehnicii. Aceasta inseamna, oare, ca de la un moment dat nu vom mai practica deloc Hatha Yoga? Evident ca nu, nu este vorba despre asa ceva. Din contra, aceasta este baza pe care se "cladesc" tehnicile si practicile superioare.

In Kriya Yoga tantrica, mudra-ele sunt foarte importante pentru legaturile pe care le realizeaza intre diferite canale subtile de-a lungul carora curg energiile. Realizarea mudra-ei "inchide" energia in spatiul fiintei noastre, recirculand-o prin canalele subtile, ceea ce mareste sensibilitatea practicantului la curentii vitali din corpul subtil.

Exista unele mudra-e realizate cu mainile si cu ochii, ce pot fi vazute din afara, dar sunt si altele realizate doar interior care nu pot fi sesizate de cineva care ne-ar privi. Lectia 2 deja v-a facut cunoscuta o mudra: Khechari mudra sau blocarea laringelui cu limba. Este vorba despre rularea limbii catre cerul gurii si cat mai spre laringe, astfel incat varful ei sa-l atinga. Sunt astfel unite canalul frontal si canalul spinal, prin intermediul palatului (cerul gurii), ceea ce permite energiei sa curga de la unul spre celalalt. Mudra poate fi executata oricand, in absolut orice moment, cu conditia ca limba sa nu fie folosita in activitatea vorbirii sau a ingerarii de alimente.

Mudra cunoasterii

[img-left]http://www.luxsublima.ro/images/ym154/image001.jpg[/img]O alta mudra importanta pentru tehnicile Kriya este acel gest al mainii numit mudra cunoasterii. Incepeti cu ea tehnicile Kriya tantrice invatate in lectiile anterior prezentate. Degetul aratator al fiecarei maini este astfel adus, incat el sa atinga radacina degetului mare. Celelalte degete sunt intinse catre in afara, iar mainile sunt plasate pe genunchi sau pe coapse, cu palmele in jos, in timp ce ne aflam in pozitii de meditatie. La varful celor doua degete se termina doua dintre cele mai importante canale energetice ale fiintei (meridiane - in traditia chineza). Prin mudra cunoasterii aceste doua canale sunt unificate, iar energia care va circula acum prin acest nou circuit va produce efecte spirituale foarte speciale.

Shambavi Mudra

"A privi catre centrul de deasupra sprancenelor" este o mudra puternica si foarte importanta pentru tehnicile Kriya. Ca sa intelegeti cum se realizeaza ea, tineti degetul aratator al unei maini la nivelul fetei dumneavoastra. Fixati cu privirea varful degetului. Apoi ridicati toata mana in sus, dar mentinand in continuare privirea focalizata asupra aratatorului, si avand, in schimb, capul fix, nemiscat. Continuati ridicarea pana ce ajungeti la centrul de deasupra sprancenelor. In clipa aceasta degetul "dispare", dar dumneavoastra veti continua sa-l vizualizati mental chiar in centrul benzii intunecate din acest loc. Mentineti-va privirea fixa. Aceasta este Shambavi mudra. Incepeti cu bratul ridicat pana cand veti fixa privirea, dar, dupa ce v-ati obisnuit sa mentineti pozitia ochilor, puteti sa apropiati tot mai mult mana de fata, determinand ca privirea sa se incruciseze tot mai mult. Cu vremea, ochii vor simti ca naturala aceasta pozitie, deoarece tehnica intareste muschii. Pleoapele pot fi inchise sau deschise, dupa preferinta. Daca sunt deschise, cineva ar putea vedea doar partea alba a globilor oculari, deoarece irisul "dispare in frunte". Shambavi mudra constituie o tehnica in sine si este foarte apreciata in textele tantrice. Prin ochi se emite foarte multa energie. Ei sunt numiti, de altfel, "portile sufletului", intrucat pot exprima gandurile si sentimentele noastre. Shambavi mudra evita pierderea acestei energii, pastrand-o in circuitul interior. Concentrandu-ne astfel, vom trezi centrul de forta de deasupra sprancenelor, Ajna chakra. In tehnicile Kriya de respiratie din aceasta lectie, ne vom referi de cateva ori si la Shambavi mudra.

Mula Bandha

In Kriya Marii Atitudini, mai exista un aspect secret, numit Mula bandha, blocarea perineului sau contractia radacinii. Aceasta tehnica produce multa energie, deoarece blocheaza in interiorul corpului energia care se pierde prin deschiderile anusului si ale organelor genitale. Bandha inseamna "a inchide ermetic", "a contracta". Prin Mula bandha noi contractam (si astfel inchidem ermetic) regiunea organelor genitale si a anusului. Apana este acel suflu subtil energetic ce "hraneste" intestinele, rinichii, organele genitale si anusul. Ea curge permanent afara din corp, intreaga zi, devenind mai intensa la fiecare proces de eliminare (urinare, excretie, menstre, orgasm si ejaculare). Contractand zonele amintite, putem pastra aceasta energie. Odata controlata si folosind tehnicile Kriya deja invatate, puteti ascensiona energia, amplificandu-va starile si accelerandu-va cresterea spirituala.

Exista cateva moduri de a practica Mula bandha. Prima metoda este aceea a "pulsatiilor" repetate, rapide si puternice - strangere, relaxare, strangere, relaxare - fiecare de cate 2 secunde. Faceti doua, trei seturi de cate 20 sau 30 de pulsatii. Apoi opriti-va si constientizati starile si senzatiile ce apar. Veti simti caldura in cavitatea pelviana si fiori care urca pe coloana. A doua metoda este sa pastrati contractia cat mai mult posibil, pe durata unei respiratii lente. Fiecare metoda isi are locul ei, in tehnici diferite, dar ambele sunt folosite in Kriya. Mula bandha va intari intreaga regiune genitala. Este excelenta pentru controlul energiei sexuale si al ejacularii. Atat femeile, cat si barbatii pot practica Mula bandha in timpul actului amoros. Puteti, de asemenea, s-o includeti in tehnicile Kriya date anterior, practicand-o ori de cate ori atentia dumneavoastra se focalizeaza asupra centrului de forta Muladhara chakra.

Postura care actioneaza asupra celor trei porti energetice

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Kriya Marii Atitudini utilizeaza o postura yoghina diferita de celelate tehnici Kriya. Aceasta postura se numeste intinderea piciorului. Unul dintre picioare este intins. Celalalt este indoit din genunchi, lipit de coapsa piciorului intins, si cu calcaiul pozitionat in regiunea genitala. Pentru barbati, el se aseaza sub scrot, sa preseze perineul. Pentru femei, calcaiul preseaza orificiul vaginal si axul clitoridian. Aceasta pozitie intensifica presiunea atunci cand aplicam Mula bandha, iar yoghinii o cunosc foarte bine, intrucat este pozitia de plecare pentru Janushirshasana. Spatele este drept, iar palmele se odihnesc pe coapsa piciorului intins. Aceasta este pozitia corecta de plecare in Kriya Marii Atitudini. La un moment precis al acestei tehnici, mainile vor glisa pe picior in jos si vor apuca degetul mare al piciorului, cu degetele aratatoare ale mainilor. Corpul se va apleca spre in fata cat mai mult posibil, dar mentinand coloana pe cat posibil cat mai intinsa. Secretul consta in a nu ne apleca in fata partea superioara a coloanei, ci a ne concentra sa aducem pantecele cat mai aproape de picior. In loc sa aducem fruntea la genunchi, e bine sa tinem capul ridicat, ca si cum am privi in tavan. Dupa ce ne mentinem o anumita perioada asa, revenim incet la pozitia de plecare, retragand mainile inapoi pe coapsa, si ramanand cu spatele drept. Aceasta este o postura yoghina foarte puternica, deoarece ea actioneaza in mod direct asupra tuturor celor trei noduri energetice.

Kriya Marii Atitudini

Incheiati mai intai celelalte tehnici Kriya (respiratia pe chakra-e, Circuitul Kriya chakra, Canalul spinal sonor, So Ham Kriya). Asezati-va in pozitia de plecare descrisa anterior, cu mainile pe coapsa, executand totodata Mudra Cunoasterii. Aplicati Khechari mudra. Fixati-va atentia la nivelul lui Muladhara chakra si repetati mental bija-mantra acestui centru de forta: lam, lam, lam. La fiecare rostire, aplicati Mula bandha, astfel incat regiunea genitala si anala sa pulseze in ritmul rostirii. Mentineti apoi ultima contractie o anumita perioada de timp in care realizati o retentie pe vid, dupa care incepeti sa realizati inspiratia, folosind respiratia Ujjayi, ridicandu-va privirea interioara si constienta odata cu aerul inspirat prin canalul frontal al Circuitului Kriya chakra. Continuati traseul apoi, in zona gatului, spre Bindu, punctul din spatele capului, moment in care blocati o vreme respiratia in retentie pe plin. Retinandu-va inca respiratia, aplecati-va in fata ca sa prindeti degetul mare de la picior intre cele doua degete aratatoare ale mainilor. Pe masura ce realizati aceasta pozitie, ridicati ochii spre centrul de deasupra sprancenelor, executand Shambavi mudra. Ramaneti in aceasta pozitie nemiscati intr-o stare de interiorizare cat mai profunda, fiind concentrati asupra celor trei puncte - chakra radacina, locul in care limba atinge cerul gurii si punctul dintre sprancene - secvential sau, daca nivelul de pregatire ne permite, simultan. Mentineti retentia pe plin atat cat va simtiti confortabil, fara a forta absolut de loc. Incetati executia lui Shambavi mudra, a lui Khechari mudra, si in final a lui Mula bandha. Reveniti la pozitia initiala, cu spatele drept si cu mainile pe coapsa. Mentineti inca Mudra Cunoasterii. Aduceti-va atentia inapoi catre Bindu, si, folosind respiratia Ujjayi, expirati lent si coborati pe canalul spinal pornind din Ajna chakra, traversand apoi catre ceafa, spre a va indrepta in jos, catre Muladhara chakra. Acesta constituie un ciclu complet. Repetati iar lam si incepeti sa urcati respiratia urmatoare catre canalul frontal. Executati patru cicluri cu unul dintre picioare intins. Schimbati apoi piciorul si mai executati patru cicluri. Intindeti, dupa aceea, ambele picioare si executati inca patru cicluri, astfel incat ele sa fie, cu totul, in numar de douasprezece.

Aceasta tehnica necesita o retentie indelungata a respiratiei. Incepeti cu retentii pe plin scurte, urmand sa cresteti lungimea lor gradat, insa intotdeauna fara a forta. Dupa o perioada de antrenament, retentiile pe plin vor fi destul de lungi. Cu cat va veti retine mai mult respiratia, cu atat mai puternice vor fi rezultatele. Retentia respiratiei se face pe durata arcuirii spre in fata. Desi diferita de majoritatea tehnicilor de respiratie din Hatha Yoga, aceasta retentie va mari presiunea in corpul dumneavoastra, intensificand starea. Aceasta tehnica Kriya poarta numele de Marea Atitudine deoarece trupul, vorbirea si mintea invoca toate la un loc aspiratia de a creste spiritual si de a transcende comportamentul instinctual.

Brahmarandra este poarta care ne separa de Sinele Suprem

Ce este oare iubirea? Intrebarea ii framanta de secole pe poeti, filosofi si psihologi. Din punct de vedere spiritual, raspunsul este foarte simplu: Iubirea nu este o simpla emotie. Iubirea inseamna energie care vine in realitatea noastra de la Sinele Suprem. Cand ne aflam in starea de meditatie profunda, datorita practicarii tehnicilor Kriya, noi ne conectam la Sinele Suprem. In acele momente, Iubirea este proiectata in realitatea noastra, modeland-o si ajutandu-ne sa ne expansionam si sa evoluam spiritual. De exemplu, cand atingeti aceasta stare, vizualizati pe cel caruia vreti sa-i trimiteti energia Iubirii - iubitul, sotul, copilul, un prieten, o ruda, o cunostinta, sau chiar maestrul spiritual. Vedeti acea persoana drept o perfecta fiinta spirituala, in cea mai buna stare a ei, avand intiparite pe chip fericirea si destinderea. Cand faceti asta, dumneavoastra emiteti o calitate cu totul superioara a iubirii, iar relatia cu persoana respectiva se va schimba fundamental in plan subtil. Faceti acest exercitiu fara nici un pic de atasament si fara sa asteptati nimic in schimb. Energia Iubirii pe care o trimiteti va cauta cea mai buna modalitate de a ajuta acea persoana. Persoana respectiva va fi in adancul sufletului ei recunoscatoare, deoarece, chiar daca nu stie ca este iubita "in acest fel", Sinele ei va sti si va actiona cu gratitudine.

La nivelul crestetului mai exista si o a patra poarta energetica, care se deschide spontan cand ne aflam in stari profunde de meditatie. Aceasta este Brahmarandra - poarta lui Brahma. Cand revenim insa din aceste stari, ea se inchide la fel de spontan. Aceasta poarta ne separa de Sinele Suprem. Kriya Yoga tantrica se axeaza pe construirea unei fundatii solide in complexul minte-corp, apta sa sustina energiile cosmice si psihice care ne inunda in clipa in care aceste porti se deschid total. Kriya Yoga tantrica este esentiala pentru a deschide cele trei porti esentiale, pentru a asigura echilibrul si totalitatea fiintei. Fiecare Kriya este un pas pe calea cresterii noastre launtrice. Practicati-le si perfectionati-le.

sursa: http://www.luxsublima.ro/yoga_magazin_revista.php?id=38&rub=577
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, KRIYA YOGA
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !