Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 00:16
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Meloterapie cu tors de pisica


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
AliceInWonderland
Discipol
Discipol

AliceInWonderland is offline

Joined: 21 Mar 2006
Member: #65
Posts: 79
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Meloterapie cu tors de pisica
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 14.1.2010, 21:06 View PostDownload Post

Meloterapie cu tors de pisica


Majoritatea felinelor, de la pisica domestica si pana la fioroasele lor "rude" din jungla - lei, pantere, tigri, emit o vibratie profunda specifica: torsul. Multi dintre noi s-au delectat cu "zumzaiala" simpaticelor lor animale de casa, fara sa banuiasca macar ca aceste sunete au efecte curative.

Mult timp s-a crezut ca torsul reprezinta o vibratie din strafundul laringelui, dar s-a descoperit ca pana si felinele carora li s-a facut o laringectomie continua sa toarca. La un moment dat, s-a emis ipoteza ca acest sunet constant este produs din diafragma, dar la ora actuala oamenii de stiinta considera la unison ca torsul este rezultatul unor miscari sanguine in vena cava.

De fapt, totul vibreaza, iar pisica prezinta o atitudine caracteristica de "non-rezistenta", atitudine care a fost mult timp confundata cu "fericirea lenesa". Dar si felinele aflate in stari de mare suferinta sau de mare neliniste sunt capabile sa toarca.

De ce are pisica noua vieti

Daca analizam spectrul sonor al unei pisici care toarce, distingem in principal sunete foarte grave, etajate pe frecvente mergand de la 25 la 50 de hertzi. Acestia sunt "basii", binecunoscuti compozitorilor de muzica, deoarece ei permit provocarea emotiilor. Asadar, avem de-a face cu o actiune directa a sunetului asupra unui organism. Poate fi oare masurata o asemenea actiune?

Organizatia de protectie a animalelor Animal Voice, care studiaza numeroasele modalitati de comunicare in lumea animalelor, a realizat o serie de cercetari in aceasta privinta. Medicii ortopedisti au utilizat actiunea acestor frecvente pentru a consolida fracturi sau pentru a ingriji bolnavii cu artroze severe. Conform rezultatelor publicate, s-a constatat o accelerare a procesului de cicatrizare, de creare de noi tesuturi. Intr-un cuvant, se pare ca aceste frecvente joase au o actiune anabolizanta.

In paralel, cercetatorii de la Animal Voice au descoperit o serie de statistici din universitati cu profil veterinar care indica faptul ca in cazul unor leziuni de gravitate egala si al unei interventii chirurgicale echivalente, pisicile prezinta sechele de 5 ori mai reduse decat cainii si isi recapata sanatatea deplina de 3 ori mai repede, de unde si expresia "pisica are noua vieti".

De aici, s-a ajuns la concluzia unei actiuni anabolizante de recuperare: se pare ca torsul pisicilor are o veritabila  actiune terapeutica!

Vibratiile care vindeca

Din experienta lor acumulata cu ocazia ingrijirii unor pisici aflate in stare foarte proasta, veterinarii stiu ca, atunci cand sufera, aceste animale ranite gasesc intotdeauna puterea de a toarce: suntem departe de ideea preconceputa a pisicii care toarce de fericire in bratele stapanului sau.

Si totusi, in ambele cazuri, torsul pisicii este asociat unui fenomen de recuperare.

La pisica "fericita", avem de-a face cu somnul si cu o stare de bine general, care sunt cunoscute ca fiind o faza de anabolism (in timpul somnului crestem, ni se construiesc noi tesuturi, ni se structureaza memoria faptelor de peste zi). La pisica "necajita", torsul poate fi interpretat drept o reactie disperata a organismului in incercarea de a face fata maladiei. Aceasta faza de recuperare, de consolidare, se afla sub comanda creierului prin intermediul sistemului neurovegetativ.

Induce stari de relaxare

Toti stimulii care activeaza creierul, fie ca sunt de origine exogena (zgomot, lumina etc.) sau endogena (ganduri, senzatii organice etc.), trec prin filtrul constituit din doua zone ale creierului, a caror importanta este considerabila: hipocampul, care recunoaste si categorizeaza evenimentele si obiectele, si "amigdala" (o structura de mici dimensiuni situata adanc in creier), care asociaza acestora emotii, precum si culori.

Sa luam un exemplu: vedem trecand rapid pe strada o bicicleta albastra... acelasi model pe care il aveam si noi la 15 ani... Imediat, aceasta imagine se cristalizeaza in hipocamp (zona a creierului aflata in legatura cu memoria factuala), si recapata vigoare la nivelul "amigdalei", unde face sa reapara o multime de detalii legate de bicicleta: nenumarate impresii sau amintiri despre culoarea ei, despre ghidon, despre mirosul seii... emotiile sunt nelipsite, caci amintirea primei biciclete este foarte puternica si importanta pentru noi. Simtul mirosului constituie cel mai puternic "semnal de intrare", devansand chiar vazul si auzul.

Tot astfel, ascultand o pisica torcand, suntem transportati in mod constient pe taramul amintirilor incarcate de emotii, dand timpul inapoi pana in vremurile cand aceste griji, angoase si necazuri nu existau.

Au fost descrisi aproximativ 30 de factori care contribuie la inductia starii de somn. Unul dintre ei este serotonina, un hormon ce este produs in timpul zilei si se acumuleaza in anumite parti ale creierului.

Se stie ca activitatile acelor zone ale creierului care sunt foarte apropiate unele de altele (in special in hipotalamus) interfereaza - de exemplu, asa stau lucrurile si in cazul centrului foamei si al starii de veghe. Invers, neuronii care produc serotonina, conectati la trunchiul cerebral, pot fi activati in momentul cand trec pe langa hipocamp si "amigdala".

Intr-adevar, totul se petrece ca si cum amintirea sau emotia declansata de ascultarea torsului pisicii ar genera producerea sau, cel putin, re-eliberarea serotoninei, avand ca efect o stare de seninatate care duce la o faza de presomn lent.

Aceasta teorie mai trebuie totusi studiata in laboratoarele de neuro-biologie, pentru a verifica fundamentarea sa stiintifica.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Spiritualitatea în diferite contexte, Medicina si Spiritualitatea
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !