Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 10.12.2023, 04:13
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Paramhansa Yogananda - Un Dumnezeu, o Religie


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (571)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Paramhansa Yogananda - Un Dumnezeu, o Religie
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 12.9.2010, 16:03 View PostDownload Post

Paramhansa Yogananda – Un Dumnezeu, o Religie


1) Un fermier avea șase fii, toți orbi. Într-o zi, el i-a rugat să spele un elefant. După ce frații au terminat treaba, fiecare a încercat să descrie animalul.

“Este foarte simplu” – a spus primul. “Acest animal este format din două oase foarte mari, acoperite de piele” – a spus primul frate; el îi spălase spatele.

“Cum poți să spui astfel de prostii?” – a replicat cel de-al doilea. “Elefantul este asemănător unui tub lung”; el îi spălase trompa.

Cel de-al treilea, care a spălat urechile a spus că elefantul este format dintr-o perechi de evantaie.

Al patrulea a declarat că elefantul este format din patru coloane; el îi spălase picioarele.

Cel de-al cincilea, care spălase părțile laterale a declarat că elefantul este asemenea unui zid care respiră.

Cel de-al șaselea le-a spus: “Nici unul n-o să mă faceți să cred prostiile pe care voi le-ați spus. Eu știu: elefantul este asemenea unei frânghii care a coborât din cer”; el îi spălase coada. Fiecare încerca să-i convingă pe ceilalți că el are dreptate, astfel că s-au luat la ceartă. Tatăl, deranjat de zgomot, după ce a aflat care este motivul discuției, a zâmbit și le-a spus:

“Copiii mei, nici unul dintre voi nu aveți cu adevărat dreptate”.

“Să n-am dreptate?” – a spus unul dintre ei. “Frații mei sunt niște mincinoși și tu acuma încerci să spui că și eu mint?”

“Copiii mei” – le-a spus tatăl, pe un ton conciliant – “fiecare dintre voi a spălat doar o parte din elefant, dar eu sunt singurul care-l pot vedea întreg. El este, de fapt, exact cum fiecare dintre voi l-ați descris, dar este și ceva mai mult, ceva ce voi nici nu vă puteți imagina”. Apoi, el le-a descris cum arată cu adevărat un elefant. “După cum puteți vedea, aveți cu toții dreptate, dar cu toate acestea, cu toții vă înșelați.”

“La fel se întâmplă și cu diversele concepții ale diferitelor religii” – a conchis Sri Yogananda. “Dumnezeu este unul, dar căile care ne duc la El sunt numeroase și aceasta poate să dea naștere la nenumărate confuzii și conflicte”.

2) Adevărații gardieni ai religiei sunt sfinții și maeștrii: cei care, cu adevărat, au ajuns să comunice cu Dumnezeu. Nu este suficient să studiați scripturile, nici să deveniți un “D.D” (doctor în divinitate). Aceste cuvinte îmi evocă întotdeauna ideea de “doctor în iluzie”. Poate pare uluitor să constatăm că nenumărați sfinți au fost aliterați, dar înțelegerea celui care experimentează Adevărul este mult mai profundă decât a tuturor teologilor, a căror cunoaștere rezultă din studiu livresc, sau din sterile discursuri intelectuale. “Lăsați copiii să vină la Mine, căci a lor va fi împărăția Cerurilor” – a spus Isus. (Matei, 19:14)

3) Iata un citat foarte interesant si frumos – chiar vreau sa fie scris cu litere ingrosate:

“Biblia condamnă idolatria” – a remarcat într-o zi un vizitator crestin – “și am văzut în fiecare templu hindus cel puțin un idol. Cum se face că atât creștinii cât și evreii consideră această practică ca fiind păgână?”

Yogananda a răspuns: “Să presupunem că dumneavoastră vedeți o fetiță care se joacă cu o păpușă pe care o consideră copilul ei. Vă veți duce la ea să-i atrageți atenția că păpușa nu este decât un obiect neanimat? Joaca cu păpușa poate avea chiar un rol educativ și poate ajuta fetița să se pregătească pentru rolul ei de viitoare mamă.

În același mod, anumite imagini pot să-l trezească și să-l focalizeze pe aspirant. Și, de altfel, creștinii nu au nenumărate imagini cu sfinți în altarele lor, nu au crucifixuri?

Să ne gândim și la nenumăratele imagini pe care Dumnezeu le-a dăruit în întreaga natură. Dacă învățăm să iubim frumusețea arborilor, a florilor, a apusurilor de soare, nu facem decât să ne reamintim, în permanență, de frumusețea Sa infinită. Idolatria condamnată în Biblie este practica focalizată asupra egou-ului și care constă în a plasa Creația deasupra Creatorului. Ea constă în cultul banilor și a bogățiilor, considerate deasupra comorilor divine care există în Sinele Suprem. Constă în cultul iubirii umane, situate deasupra iubirii divine. Constă în a căuta intoxicarea cu alcool sau senzualitatea, în loc de a căuta bucuria infinită a extazului Divin.

4) “Dumneavoastră spuneți că țelul vieții este de a-L cunoaște pe Dumnezeu” – a spus un student la religii comparate. “Această credință nu poate fi universală, pentru că, de exemplu, budiștii nu cred în Dumnezeu”.

Yogananda a răspuns: “Aceasta este o înțelegere greșită. Buddha nu a fost un ateu. Toate învățăturile sale, asemenea învățăturilor tuturor marilor maeștri, au avut ca scop să îndepărteze falsele concepții din acea epocă; din punct de vedere spiritual, oamenii ajunseseră să-L lase pe Dumnezeu să facă totul, în locul lor, bineînțeles. Acesta este motivul pentru care Buddha a subliniat importanța efortului uman pe calea spirituală. Cum spune proverbul, noi recunoaștem copacii după fructe. Cel care practică intensiv învățăturile lui Buddha, în loc să se mulțumească doar să vorbească despre ele, cu siguranță că va ajunge la țel. Odată acest țel atins, el va descoperi că a ajuns în același loc unde l-ar fi condus toate marile religii: la realizarea Sinelui Suprem și la eliberarea de toate înlănțuirile iluziei; iar a putea aduce la un numitor comun toate religiile lumii” – a continuat Yogananda – “este o imposibilitate, pentru că ele se situează pe diferite poziții de discernământ spiritual”.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Maeștrii și învățătorii spirituali ai planetei, YOGANANDA
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !